Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (317) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (142) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (29) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (441) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (16) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (333) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (25) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (52) kacsazsir (4) kacsazuza (4) kacsazúza (3) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (90) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (81) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (8) olivaolaj (130) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (33) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (127) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (88) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (321) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (69) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (66) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (64) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (214) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (7) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (69) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Lazactatár inka stílusban

2013.02.19. 07:00 Blogkocsma

Süllőcske

Töredelmesen megvallom, hogy a halat nyersen is szeretem. A japánok ízlésvilága is közel áll a szívemhez, a fegyelem, az alázat, ahogy az étel készítéséhez hozzáállnak, a tökéletes, eleven frissesség, amire törekednek, inspiráció számomra is.

Sok éve már, hogy először kipróbáltam a szashimit, egyből láttam, ez egy más dimenzió.

Nem mondom, hogy nem volt szokatlan, de az is világos volt, hogy addig kimaradt a gondolkodásomból valami fontos. Az, hogyha az étel teljesen azonos életteli önmagával, és jó, akkor az nagyon jó. Mint a szüreti mustkóstolás, az első érett gyümölcs.

Később kipróbáltam hazai halakkal, és szereztem némi tapasztalatot. Rájöttem, hogy csak néhány faj van, aminél a szashimi, szusi működik. Mivel horgászom, szerencsére meg tudom oldani az abszolút frissességet. Nagyon nyurga folyami ponty vörös húsa, a süllő, a pisztráng és a harcsa alkalmas erre, citromba, szójaszószba mártva.

Tudom, hogy a nyers hal témája nem szerez nagyszámú érdeklődőt, ezért nem is erőltetném, hanem a nyers frissesség , (székelyül nyess)élményét adó alternatívát ajánlanám.

Ez  a mód Peru nemzeti ételének, a cevichének pácolási technikáját alkalmazza.

14.JPG

Ehhez alkalmas halféle a ton, a tengeri süllő, a lazac. Árfekvésben, megbízhatóságban a lazacot látom legkedvezőbb megoldásnak, ezért azt készítem el.

Mivel a ceviche és a haltatár fúziójára készülök, a képen látható összetevőkből egy apró, de harapható kockákra vágott, mártással összefogott állagot igyekszem létrehozni.

1.JPG

Első lépésben klasszikus módon lekapom a hal bőrét.

2.JPG 3.JPG

A hús a felületen lévő sötétvörös részeit óvatosan lenyesem, ugyanis ezek nem jó ízű részek. (a busát is ettől a résztől kell megszabadítani, utána finom lesz)

A halfilé karajrészét leválasztom az egyszerű szálkasor mentén, mert ezt füstölöm majd, egy másik ételhez.

4.JPG

A szálkasor kimetsződik. Ki is csipeszelheti, aki akarja.

5.JPG

A húst hosszantin csíkozom, minél vékonyabbra. Ügyelni kell, hogy a hal jó hideg legyen, mert a lazac puha, zsíros, kúszik, mászik, deformálódik. Nem könnyű szabályosra vágni.

6.JPG

Jó eszköz egy kis deszka, ezzel leszorítva a sikamlós anyagot, ennek mentén vágva mégiscsak elérhetjük a kívánt guszta, kockázott tatár textúrát.

7.JPG

Ez így nagyjából jó.

8.JPG

Most jön az eljárás, aminek segítségével ma nem gyújtjuk be a tűzhelyet.

Háromszori pácot kap a hal. Első a 20%-os sóoldat, keverés pálcikával, pár perc pihentetés. Ez kezdi készíteni a halat.

9.JPG

Most a vodka, az alkohol adja a következő pácot. Pár perc pihi.

10.JPG

Harmadjára  rátöltjük a lime, a citrom, a narancs levét, ez befejezi a halat. 10 perc nyugi.

11.JPG

A szüneteket arra használjuk, hogy felaprítsuk lilahagymát, az uborkát a halhoz, a gyömbért és a kaprit a majonézhez. Ezen összetevők  szerény mennyiségűek legyenek, mivel a halnak kell fölérendeltnek lennie. A treska természetesen egész másról szól.

Lágytojássárgából  pici mustárral majonézt készítünk.

A halat leszűrjük a páclétől. Mint látjuk, kivilágosodott, a savak elkészítették.

12.JPG

Pálcikával, könnyű kézzel keverünk.

13.JPG

Vajazott pirítóson a legfinomabb, tetejét kaporral, petrezselyemmel, vagy korianderrel hintjük meg.

15.JPG

Érezni fogjuk a természetes textúrákat, a kellemes ízmozaikot, ahol a habarcs épp csak megvillan Theodora császárnő arcát alkotó kőlapocskák között.

Ez a friss halat ünneplő étel.

A végére maradt ez a kupica.

16.JPG

Nem, nem akarok Nektek holmi krémlikőrt kínálni. Ezt az inkák jaguártejnek nevezik. A citrusok, az alkoholos ital és a kioldott halfehérje hihetetlen finom elegye, igazi energiabomba. Ha ezt a legkedvesebb vendég megissza, egyszeriben kedve támad megmászni a Kordillerákat, nyomába eredni a szent királykondorkeselyűnek.

53 komment

Címkék: lazac sushi szashimi folyami ponty királykondorkeselyű

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr315085812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Negotiator 2013.02.19. 08:15:13

Süllőcske, ez nagyon rendben van megint.
Most indulok autóval, kupicát csak este de megérdemled!
Kávét még valaki? Nekem ma reggel kell a második is...

Isley 2013.02.19. 08:23:18

Sziasztok!

Eddig azt hittem nem ennék "nyers" halat.
Most azt mondom: ide vele, rögtön!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.19. 09:14:54

Ez a fantasztikus poszt kihozta belőlem az alábbi mesét:
Gyerekkoromban hajón Bajára utazva megakadt egy Y szálka a torkomon. Csak Baján tudta kivenni a gyerekorvosunk, Szász doki. Ez az esemény évtizedekre meghatározta a halhoz való viszonyomat. Pedig horgásztam is sokat, el is készítettem a halat, de meg nem ettem, legfeljebb a bolti panírozott tonhalat.
Azután kiköltöztünk az USÁ-ba a keleti partra. '90-ben a szomszéd jogász hölgyek elcipeltek az augusztusi olasz ünnepre, Bostonban, ahol meg kellett ennem egy kagylót. Nyersen! Nagyon nehezen vettek rá! Azóta az osztrigát tucatszám enném, ha hozzájutnék (odakinn persze ettem rendesen), de halat továbbra sem.
'91-ben a főnököm elcipelt a Lotus cég Clam Bake-jére, ahol kagyló, homár, rákok, garnéla, stb. volt. Attól fogva, ha igazán jót akartam enni, akkor alaszkai királyrák lábat ettem otthon vagy étteremben, főzve vagy sütve. Ennek a ráknak egy lába több, mint fél méter hosszú és 2 darabbal jóllaksz!
Következett 1992, amikor Tokióba küldtek 3 hétre. Nagyon megbecsült vendég voltam a vendéglátóim számára, így szigorúan csak autentikus éttermekbe cipeltek nap mint nap. Egyszer sikerült egyedül étterembe mennem, ahol egy Kobe marha szeletet rendeltem - mert arról hallottam már. A számla 274 US Dollár volt (szerencsére céges Amex kártyával fizettem)! Viszont a többi napokon olyan helyekre vittek, ahol a földön törökülésben ültünk, gésák szolgálták fel az ételt, italt. És ami a legrémesebb volt: néha visszakacsintott a még mozgó tengeri herkentyű a tányérból! Grrrr. 10 nap után imádkoztam a vendéglátóimnak, hogy vigyenek el egy kínai étterembe, ahol főtt étel is van ...
Nos, pár hónap múltán elvitt a gyomrom egy japán szusi étterembe Bostonban. A maradék 15 évben havi legalább kétszeri nyers hal/rák/kagyló evés fűszerezte a diétámat és hetente ettem thai étteremben.
Megszeretni nagyon nehéz a nyers halat, de ha sikerült, olyan, mint a drog, mert függővé tesz! Minőségi alapanyagokat el lehet lassacskán érni idehaza is - bár iszonyú drágák, amióta elvették a tengerünket :)
Tavaly nyáron mindenütt halászlevet és sült halakat ettem keresve a legjobbat, de nem találva. Így megfőztem első halászlevemet is.
Most már nem félek a szálkától sem!!!

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.19. 10:31:59

hát én imádom a halat nyersen is.
ez a másik, ami hiányzik itt vidéken, a szusi.
de ha végre eljutok pestre, hülyére eszem magam.
bár @Andrass9: 1 méter halat még én sem tudnék megenni...

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.19. 11:18:07

Tudjátok, hogy a mai nap Süllőcske posztján túl, más okból is jeles nap?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.19. 11:21:33

@Babette_: Az a méternyi rákláb kb fél kiló, csak meg tudsz annyit enni :) Olyan vastag hüvelyknyi az átmérője, de a hús lazán van benne.
Nem olcso kinn sem, kb $15 egy fél kiló, de megéri!

Fenchurch68 2013.02.19. 11:29:14

Ez szép is, és jó is lehet. Most comfort foodnak nagyon megenném.
Ma nem főzök. A velem egy nagycsaládban élő hét emberből hat lázas, köhög és fáj a feje, hársfa- és izlandi zuzmóteán kívül mást nem hajlandó magához venni, erre hajnali fél ötkor iszonyatos üvöltéssel megjelent az ajtó előtt az - amúgy kinti - macska, szó szerint hason csúszva, remegve, kitágult pupillákkal. Miután az állatorvos telefonos segítségével - hm, bocs - de meghánytattam, köszönjük, már sokkal jobban van, tud járni, iszik, dorombol. Az orvos szerint mérget evett, a nagylányom szerint valami komolyabb buliban betépett az éjjel.

süllőcske 2013.02.19. 11:30:36

@Andrass9: 540 éve született Kopernikusz.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.19. 11:32:22

ma zúzapörkölt lesz.

viszont most tényleg segítséget kérek:
hol tudnék venni CSAK hidegvizes csapot? gugli sem a barátom, vagy nem jók a keresőszavaim.

a falikút az utolsó verzió lenne, beérném sima csappal, amit a meglévő mosdóra tudnék tenni.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.19. 11:47:30

@Andrass9:
Ma Zsuzsanna napja van, és ezen a napon szólalnak meg a pacsirták.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.19. 11:49:24

@Kató néni: nem, az a kis rövid, ami ráül a mosdóra, és a kifolyója is rövid, a tekerője meg átlátszó műanyag, a tetején kis kék pöttyel.
a műanyag tekerőhöz nem ragaszkodom:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.19. 12:15:49

@Babette_: Kludi ráadásul egy kicsit jobb is, mint a Mofém :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.19. 12:17:30

@látjátok feleim szümtükkel: Nálam csak a verebek csiripelnek, de hatszázzal! A szarkákat nem tartom madárnak (a barátunkat sem :) és a cinkék hangját is elnyomják a rigók.
Egyedül az őszapót hallani jól, mert nagyon magas hangja van és korán kezdi.
Pacsirta nincs errefelé ...

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.02.19. 12:18:56

Pompás czikkely. A halat sütve-főve-nyersen. Minden hogyan szívesen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.19. 12:21:26

@PO: Süllőcske rulez!! A hal is rulez!! Kihagytam valakit? Ja PO rulez :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.19. 12:22:36

@PO: te hol csavarogsz mostanában?

Fenchurch68 2013.02.19. 12:55:10

@Andrass9: a vízvezetékszerelőnk szerint ugyanott készül... A mofémre nincs örök garancia, az igaz.
@süllőcske: Köszönjük, úgy néz ki, mindenki megmarad, a macska is. Most lassan nekem kéne lepihennem.
Viszont a poszttól annyira rákívántam a halra, hogy lassan a halas macskakonzervet is megenném.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.19. 13:35:10

@Kató néni: Fuss el a Metróba, ha teheted. Ott jó halak vannak!
Az örök garancia meg fontos. Nekem a csaptelepeim immár 30 évesek, de nem volt velük bajom (kivéve a néha bőrözést). Szerelőt még nem hívtam hozzá.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.02.19. 14:18:16

@Babette_: Kerti kifolyószelepként kérd. Bármely "vasboltban" kapható.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.19. 15:36:35

@hajdulaszlo (volt hajdul): ezen a néven már csak azoket az elfordítható, piros színű "csapokat" találtam és láttam mindenhol.
konkrétan a praktikerben azt sem tudták, miről beszélek.

Fenchurch68 2013.02.19. 15:54:20

@Andrass9: nekünk az egyik kludi csaptelepünk kezdett el spriccelni, tíz év után. Gondoltam, brahiból felhívom őket, hehe, ilyen úgy sincs, hogy örök garancia. Mi a probléma, asszonyom? Milyen típusú a csap? Mikor tudja fogadni a szerelőt? Mondom, de hát nincs már meg a számla se. Nem probléma, asszonyom, a csapra rá van írva, hogy kludi :)
És kijött a fazon, megcsinálni nem tudta, viszont kicserélte az egész csaptelepet.
Sajnos most nem futok sehova, tíz percenként másik ápolt kíván hámozott narancsot, forró teát, gyógyszert, melegvizes palackot, a macska meg langyos vizezett tejet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.19. 16:09:27

@Kató néni: Meghibásodott Rolls Royce-ról még senki nem hallott ....

süllőcske 2013.02.19. 18:05:47

@Andrass9: Általában én is a Metroban veszem a vágott halaimat.
Hanem a Japánban szerzett élményeidet nagyon irigylem!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.19. 18:27:28

Szép estét!
Köszönöm a posztot! Ezektől a haltatároktól valahogy berzenkedem, de ebben az olvasatban bejött. A sashimi mondjuk mindig is érdekelt, de itthon nehezen tudom elhinni, hogy igazán frisset kapok. Az angol nyelvű Wikipédiás cikket még le is fordítottam magamnak.
en.wikipedia.org/wiki/Sashimi

Fenchurch68 2013.02.19. 18:32:28

@Andrass9: igen, van az az urban legend, hogy ha megállsz egy Rolls-szal az út szélén felhajtott motorháztetővel, akkor villámgyorsan ott teremnek a cég emberei, hogy ne rontsd a cég renoméját...
@Babette_: tényleg, én az esélytelenek nyugalmával hívtam fel őket, amúgy a csap belsejében ment szét valami félcentis kis izé, valószínűleg a vízkőtől, csak az az alkatrész már nem volt beszerezhető, de mondta a srác, hogy nem baj, visszajön és hoz egy komplett csapot.

süllőcske 2013.02.19. 18:51:05

@Kató néni: Erre a kocsira örök garancia van. Bárhol a világon meghibásodik, helikopterrel mennek megjavítani. Nem csak a hírnév miatt, hanem mert a szerződés kötelezi őket.
Én így hallottam, és bocs, ha mégsem jól tudom.

Fenchurch68 2013.02.19. 19:02:14

@süllőcske: igen, én is így tudom. Ennyiért már akár lehet is... Nem vagyok mérvadó ebben a tekintetben, már rég nem használok autót, de amíg használtam, addig is az volt a szempont, hogy elvigyen A-ból B-be, és ne legyen nagy baj, ha a kölykök összekenik jégkrémmel a tetőkárpitozást. Hogy külsőleg milyen, az izgassa azokat, akik kívülről nézik :)
De a kludi csapokon kívül csak egy örökgaranciás cuccom van, a tupperes kézi tekerős aprítóm, egy királyság, viszont annak még nem volt baja. Rendkívül alkalmatos olyan helyekre, ahol hirtelen kell hatvan főre hagymát meg egyebet aprítani, viszont nincs áram.

süllőcske 2013.02.19. 19:09:19

@Waka: Én is köszönöm, Maestro!
Nemes őseim szokásához híven, kissé nyughatatlan vagyok, és próbálkozom. Néha egész jól sikerül a creatum. Bevallom, van, hogy véletlenül.
De annak is jó esélyt adni, kis kockázatot vállalni, improvizálni.
Ez a kaja különben jóízű lett és igazán étvágygerjesztő látványt nyújtott. Az is jót evett belőle, akinek egyébként voltak fenntartásai a hőkezeletlen hallal kapcsolatban.
Főként azt érzem sikeresnek, hogy magát a halat nem tüntettem el valami mögé, ahogy azt a cikkben is megemlítettem, nem készítettem belőle robotgépben zúzott szendvicskrémet.
És ez jó lépés lehet a szashimik világa felé, mondjuk, egy ugródeszka.

süllőcske 2013.02.19. 19:16:25

@Kató néni: Hallod, az jó kis szerszám lehet!
Bajai hallébe alkalmatos hagymaaprítást is tud?

Fenchurch68 2013.02.19. 19:25:53

@süllőcske: tudni biztosan tudja, de kérdés, hogy megéri-e. Az enyém már tinédzserkorú, és annak idején is ***** drága volt, bár én ajándékba kaptam, viszont annyira bejött, hogy több barátunknak ezt vettünk nászajándékba közösen. Ez az: www.tupperdiszkont.hu/?tart=termek&id=225&lang=hu
******, most látom, mennyibe kerül. Tuti, hogy vaterán használtan meg lehet venni párezerért. Én amúgy nem használok semmi ilyen tuppi cuccot, csak ezt. Gyönyörű majonézt is csinál, tényleg.

Fenchurch68 2013.02.19. 19:27:22

@süllőcske: amúgy annál tovább aprítja a cuccot, minél tovább tekered. Ha tricepszre gyúrsz, akkor egészen apró lesz a hagyma.

süllőcske 2013.02.19. 19:41:36

@Kató néni: Én is a kések híve vagyok, de nem baj, ha van jól sikerült célszerszáma az embernek.
Nekem pl egy acél borsőrlőm van, ami elnyűhetetlen, tökéletes, állítható, legalább 50 éves.
Szóval, szerinted ezek a műanyagok szuperek, tartósak?

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.02.19. 20:20:59

@süllőcske: Megnézném én azt a helikoptert aki ilyenkor leszáll a belvizes tanyavilágban. Ismerek olyat aki a rojszával cammogott ki olyan pocsolyán ahol más elakadt volna.

medvedr 2013.02.19. 20:30:46

@Andrass9: Az jó cég, amelyik 274 USD-t kifizet egy vacsiért.

süllőcske 2013.02.19. 20:30:49

@hajdulaszlo (volt hajdul): A régi Trabimat azért szerettem, mert ha elakadtam a halak után jártomban, kitoltam, vagy kiemeltem a dagonyából.

süllőcske 2013.02.19. 20:39:42

@medvedr: Yamamotonál hatszázat is kell fizetni, ahogy hallottam. De az már az űrjapánkonyha.

Fenchurch68 2013.02.19. 20:40:04

@süllőcske: két ettől a cégtől származó cuccom van. Ez az említett tekerős, már sok terepen bizonyított. Itthon is szívesebben használom, mert nem árammal, hanem kenyérgőzzel működik :)
A másik az immáron 19 éves, egy mércés félliteres pitli, van egy jól záródó teteje, és a kettő közé be lehet illeszteni egy szintén műanyag dobócsillag szerű cuccot. Tökéletesen összeráz bármit, ami por és folyadék állag, régen bébitápszer, most pl. puding alkotóelemek. Tárolóedényt nem vennék tőlük, mert ugyan elhiszem a reklámot, hogy hetekig friss marad benne a párizsi, de a franc akar kéthetes párizsit enni. Az meggondolandó, hogy ha egy műanyag cucc tényleg harminc évig tart, akkor nem veszel és dobálsz ki havonta más műanyagokat, de én másképp oldom meg a tárolást.
Nálam sokáig bírják a cuccok, az ezerforintos tesógazdaságos botmixer 14 évesen adta be a kulcsot, viszont a 21 éve nászajándékba kapott habverő még remekül működik. De kedvenc konyhai eszközöm nekem is egy nagymamitól örökölt kés.

Fenchurch68 2013.02.19. 20:42:33

@medvedr: a macskáknak tényleg kilenc életük van? Kezdem elhinni.

medvedr 2013.02.19. 20:47:25

@süllőcske: Ez urban legend, de tartós darabok. Sajnos nem tapasztalatból mondom, hanem amíg a jagelló uton volt a szalon bemenzünk néhányszor dumálni a salesokkal. Ami viszont igaz, aki megkérdezi az árát 95%ban nem vesz. Az is igaz, hogy a teljesítmény és sebesség adatok úgy vannak specifikálva, hogy azondja: maximális teljesítmény maximális nyomaték gyorsulás végsebesség elegendő, de erről és a műszaki részletekről készséggel felvilágosítanak, de kiírva ez van. Kipróbálni, beülni sem lehet, egyedül azt lehet megnézni Emily hogy húzódik vissza a hűtőrácsba. Színezés kárpit letárgyalása min. egy óra, ha nem az előzőét kéred-ezzel hosszú és akkurátus tárgyalástól kíméled meg magad... Remélem sokat segítettem.

Szabad egy hülye kérdést: a sóoldatból ki kell venni a halat vagy rá kell önteni a következő pácoló anyagot és úgy folytatni. Bocs, ha benéztem valamit.

süllőcske 2013.02.19. 20:55:22

@medvedr: Kösz. Majd lehet, hogy holnap veszek egyet.
A sóoldat csak annyi, ami a gyengéd sózáshoz kell, megkeverjük, így egyenletesen eloszlik, nem úgy, mint a sókristály, hanem precízebben. Ezután tovább adagoljuk a többit.

süllőcske 2013.02.19. 21:09:42

Az a helyzet, hogy számos ételhez a Székelyföldről hozott, sóvízforrás anyagot használom. Ez igen tömény nátriumklorid oldat, labor szerint teljesen tiszta. A Hargita megyében élők időtlen idők óta ezt használják sózáshoz, pácoláshoz, eltevésekhez.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.02.19. 21:21:15

@süllőcske: Ha nyernék a lottón, s lenne pénzem hülyeségre, az első amit vennék egy Trabant lenne:-). Az első és egyetlent egy cipő áráért bírtam eladni.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.02.19. 21:28:36

@medvedr: Tessék megnézni Hyacint-et a Keeping up Appearances örökbecsű BBC opuszban, hogyan kell Rolls-t próbálni
www.youtube.com/watch?v=gp04V8lXQmA

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.19. 21:30:46

@medvedr: A cég azért fizessen már a saját Vice Presidentjének!

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.20. 11:50:59

@Kató néni: anyám RG 5-öse velem egyidős. bár most kapott újat a kölköktől, de a régivel elégedettebb volt.
süti beállítások módosítása