Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Sültgesztenye

2013.01.14. 07:00 Andrass9

Tél, hideg, kis faszenes kályha a Kalefon - nekem ez az emlékem a sült gesztenyéről. A zsebemet melegítette, kezemet égette de akkor is imádtam.

Ismét találtam a hüttőben valamit - egy kis zacskónyi szép gesztenyét. Erről kivételesen nem én tehetek, a feleségem vette.

Nem biztos, hogy posztra érdemes, hiszen nem egy atomfizikusi feladat otthon megsütni a gesztenyét, de ha másért nem is, talán ti is kedvet kaptok rá vagy eszetekbe jut, hogy lehet otthon is sütni.

A zacsiban 17 szem szép nagy gesztenyét leltem. Valószínű olasz import - ekkora itthon nemigen terem -, de ezt nem bántam. Szép fényes volt és nehéz, ami alapszempont a vásárlásánál.

Bétettem annyi langyos vízbe, amennyi ellepte kb 10 percre. Lehet tovább is áztatni, de felesleges. Ha eddig nem puhult meg a héj kicsinyég, akkor nem is fog a közeljövőben.

10.jpg

Éles késsel felül és alul is behasítottam a héját. Ez roppant kényes feladat, mert erős és stabil kés, éles késhegy és jó idegek kellenek hozzá, ha nem akarod vérrel is turbózni a finomságot!


11.jpg

Van egy jó vastag öntöttvas platnim, én azt használom a sütéshez, de öntöttvas serpenyő, vagy akár síma platni is megteszi. Villanytűzhellyel rendelkezők direktbe tehetik a rezsóra is, bár nyomot fog rajta hagyni.

Felforrósítottam a vasat, hogy a víz sisteregjen rajta, majd levettem a lángot közepesre (ez a legkisebb lángrózsám a spóron).

Annyit tettem egyszerre a platnira, amit éppen le tudok takarni a fentebb látható fazekacskával. Megspricceltem maréknyi vízzel is, mielőtt a fazék rákerült.

12.jpg 13.jpg

7 percig sült az egyik felén, amikor megforgattam, ismét spricceltem és újra letakartam. Újabb 7 perc, és késznek nyilvánítottam.

14.jpg 15.jpg

Ugyanez a procedúra a második adaggal is, kivéve, hogy a 7 helyett 8-8 percig sütöttem a gesztenyéket.

Egy kistányérra kikapartam feleségemnek a gesztenyéket a tűzből és a héjukból is ...

16.jpg

Azért én is ettem belőle :)

32 komment

Címkék: gesztenye kis faszenes Kalef

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr775009964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.14. 08:20:44

17 szem gesztenye

nekiállni se érdemes:D

Pinka-Panka 2013.01.14. 10:32:49

Szép havas nap van ma!
Legalább világos van:)

Én még nem ettem sült gesztenyét:(

Fenchurch68 2013.01.14. 10:34:51

@Babette_: Ez a hozzászólásod olyan, mint egy haiku :)
Kedvenc haikum egyébként nem japán, hanem amerikai szerzőtől való, és így szól:
"Tizenhét szótag
még egy nagy költőnek is
kevés ahhoz, hogy"
Balaton mellett lakó rokonnak két nagy gesztenyefa van az udvarán, benn a házban meg egy jó kis vasplatnis tűzhely. Apró is, kukacos is, szúrós is, de a miénk :) Jól emlékszem, mikor a Kalefon 10 forint volt egy zacskó gesztenye, nagy pénz volt az, de volt benne vagy 20 szem. És melegítette az ember lányának a kezét, mert a kesztyű nagyon ciki lett volna, úgymint a sapka meg a sál. Mikor a lányok elindulnak itthonról térdig érő hóban nejlonharisnyában, miniszoknyában meg tornacipőben, úgy érzem, nem vagyok azon a morális magaslaton, hogy beszóljak nekik. Most is mezítláb, strandpapucsban voltam kinn havat lapátolni, az nem ázik be.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.14. 10:50:35

@Babette_: Jó reggelt!
Pont elég volt kettőnknek, többet meg minek?

medvedr 2013.01.14. 11:52:34

Ezt nem tudom miért eszik meg. Egy elfogadható fogyasztási formáját ismerem,ez a gesztenyepüré szigorúan frissen felvert tejszínnel. Mirelitből, naná! :)

Fenchurch68 2013.01.14. 12:16:46

@medvedr: Gesztenyeszív, félig csokiba (bevonóba) mártva, iskolai és kórházi büfékben az állandó kínálat része? Imádom. Nagymamám mesélte, hogy főtt szárazbabbal hamisították a gesztenyét, de mikor mesélte, már jóformán drágább volt a bab, mint a gesztenye... a cukrászdai gesztenyepüré látványára mindig kibukott belőle a "lófejből halászlé" frázis, pedig akkor már szerintem egyik sem volt reális, ha nem voltál Don Vito Corleone.

Isley 2013.01.14. 12:18:18

Sziasztok! Mi is szeretjük, évente egyszer.
Nincs vas platnim, ezért sütőben sütöm, a tetejét kereszt alakban vágom be.

süllőcske 2013.01.14. 12:35:14

@Andrass9: Tudod milyen nehezen szoktam rá a gyerekek Pestre költözése után az étel más léptékű készítésére? Két főre főzni, még most is furcsa.
Annál inkább kell ráállnom a csomagban küldhető szortimentekre, koleszban tartható házi félkonzervekre, száraz cuccokra, üvegcsékre, kapszulákra, dobozkákra, zacskókra.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.14. 12:57:31

@Kató néni: hát hány centi az a hó?@Andrass9: nem egy fogamra is kevés volna, pedig kisétkű vagyok. mondjuk imádom.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.14. 12:58:11

@Kató néni: a szocializmus óta egyszer egy helyen ettem finom gesztenyepürét, valami puccos cukiban az andrássyn.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.14. 13:03:52

@süllőcske: Nekem mondod? Gyerekeim követelték a főttételt, és máig sem nap a nap nekik, ha nem esznek valami meleget.
Szerencsére az itthonmaradottak közel élnek egymáshoz, így egy menetben lehet mindkét háztartásba készételt, alapanyagot és családi hangulatot vinni.
Csak az üres dobozok, üvegcsék, stb. az istennek nem akarnak hazajönni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.14. 13:06:16

@medvedr: Azt mi is mirelitből esszük. Szegény nagyobbik lányom imádja, de az USA-ban nincs gesztenyepüré. Már a harmadik kísérletet hajtja végre a nyersanyagból való készítésére - egyenlőre nem túl nagy sikerrel.
Gyerekkoromban mi még magunk készítettük a pürét, mert nem volt mirelit. Mit ne mondjak, macerás egy dolog!!!

Fenchurch68 2013.01.14. 13:33:01

Nem rossz az a mirelit, van olyan is , ami tényleg gesztenyéből van. Vagy legalábbis úgy tűnik.
@Babette_: Reggel elég sok volt. Tíz fölött. Mindig az a lapátolós, aki először kel, és micsoda véletlen, mindig én kelek először :)
Inkább az volt az érdekesebb része, hogy nagyon nagy szél is volt, és az anyósék lépcsőjét tízpercenként söpörtem, mert ez még mindig kisebb macera, mint egy combnyaktörésest ápolni.
Nem volt kedvem lemenni a szakadó hóban, csak a kutyát vittem ki, az pont elég volt. Tehát mirelit borsóból (na jó, saját) borsóleves, meg maradékok. Még jó, hogy két gyereknek is szülinapja volt, szóval tortaféle van bőven.

Fenchurch68 2013.01.14. 13:33:30

@Babette_: Az a puccos cuki ma már bankfiók.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.14. 14:08:05

@Kató néni: ott fönn a sarkon? pedig olyan réginek tűnt, azt hittem, sokéig marad is.nem jut eszembe a neve

Fenchurch68 2013.01.14. 15:53:18

@Babette_: Lukács, ha arra gondolsz, ami az Izabella utca sarkán volt. Egy darabig az egész cukrászda volt, aztán a fele bankfiók lett, most meg nyár óta a cukrászda bezárt. Nagyon drága volt és nagyon szép, és tényleg igazi sütik voltak benne, igazi hozzávalókból. El tudom képzelni, hogy ott tényleg gesztenyéből volt a püré, és tejszínből a hab. Kár érte.

Pinka-Panka 2013.01.14. 19:24:28

Szép estét nektek!

Ha már gesztenye, itt az egyik cukrászdában lehet kapni, egy gesztenye szeletet ami a sakktábla szerűen van, egy kocka gesztenye, egy kocka vajkrém. Kegyetlen, de szeretem, pedig nem vagyok édesszájú, de van egy-két nyalánkság, aminek nem tudok ellenállni.
A gesztenyés édességek amúgy finomak, csak rum legyen benn ez a lényeg még:) /ne aroma/

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.14. 19:34:40

Szép estét!
Egy-két alkalommal próbáltam sütőben, de mindig ehetetlenül száraz lett. Az öntöttvas által leadott hirtelen hő kellett volna neki gyaníthatóan, de olyan nem volt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.14. 19:47:44

Elkezdtem beszkennelni a füzetet. 1950-es bejegyzés is van benne!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.14. 19:50:53

@Waka: Nem okvetlen kell az öntöttvas. Az utcán sült gesztenye is csak egy likacsos bádoglapon sült a faszén felett anno. Régen ilyen platnim se volt, csak közönséges "hőelosztó".
A lényeg a gyakori spriccelés és a lábassal való letakarás, ami benntartja a gőzt.

Pinka-Panka 2013.01.14. 19:56:00

@Andrass9: ahogy mondod!
különben most az is eszembe jutott, hogy ettem én már gesztenyés hókiflit is, rumosat, az se volt rossz. Sőt!:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.14. 19:59:08

@Pinka-Panka: Lehet, sütök a jövő héten. Kaptam hájat a madarasban!!! meg vettem gesztenyepürét is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.14. 20:00:27

@Pinka-Panka: A kedvencem mindig is a gesztenyeszív félig csokiba mártva volt. Abból sokat meg tudtam enni ifjú és bohó koromban, mikoron a versenysúlyom még csak 48 kiló volt vasággyal!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.14. 20:02:20

@Andrass9: Mármint a bejegyzés, vagy a füzet?
Jövőre kipróbálom úgy is a gesztenyét.

Pinka-Panka 2013.01.14. 20:04:26

@Andrass9: finom is az. Süssél csak, kíváncsian várjuk.
Gesztenyés szív az finom, kicsit rosszalkodj most is!:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.14. 21:38:38

A gesztenye fának szép virágzata, és szép levele van. Erről eszembe jutott, nem túl régen találtam ezt:
nejlon.blog.hu/2012/12/24/levelvagdalkozas

Egyébként a fényezett gesztenye sülthúsokhoz kiváló köret. Úgy készül, hogy kevés húslevesbe cukrot teszünk ( a leves és a gesztenye mennyiségének megfelelően, nem kell sok ), majd belerakjuk a tisztított gesztenyét, és addig főzzük, míg puha lesz, a leves meg sziruposan be nem sűrűsödik. Ettől lesz szép fényes a gesztenye.

1kutya 2013.01.14. 21:55:01

juhíjj! nekem van gesztenyefám (András látta)! most PO kapta meg a sz igen kevés, de szép termést, azt mondta posztot ír belőle, de még nem láttam :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.15. 10:07:40

@1kutya: Valóban láttam - szép fa!
Ezt a posztot meg vedd úgy, hogy PO helyett írtam. Gondolom elfoglalt :)
süti beállítások módosítása