Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kifli

2013.01.08. 07:00 Waka

3,10 volt a félliteres tej, 3,60 a kakaó, egy kifli 50 fillérbe került. Öt forint volt a tízóraipénzem, hétfőn tej volt három kiflivel, péntekig aztán már kakaóra is futotta. Jó, jó. Tudom, van, akinek olcsóbb volt mindez gyermekkorában, de most ne ezzel versenyezzünk. Aztán tízóraiszünetben az ember leharapta a zacskó sarkát, a kifli végét letörte, és szépen letekerte a külsejét. Hát én ilyen kiflit már rég nem ettem. Van kifli, temérdek fajta, van jó is, de valahogy egyik sem az igazi. Talán már nincs rá igény, vagy meghalt az utolsó pék, aki még ismerte a receptet.

Sajtos rudat kellett sütni az ünnepekre, gondoltam, ha már úgyis dagasztani, meg sütni kell, belefér pár kifli is. Elsőre nem akartam sokat készíteni, hátha nem lesz jó. Feltúrtam az Internetet, elolvastam számos receptet, végül kialakítottam a saját verziómat.

Hozzávalók 12 darabhoz:

50 dkg finomliszt

5 dkg vaj

2-3 dkg élesztő

1 egész tojás

2 teáskanál só

2-3 dl tej

kevés cukor

Az élesztőt 2 dl langyos cukros tejbe morzsoltam. A lisztet átszitáltam, belekevertem a sót, és összemorzsoltam a vajjal. Beleütöttem a tojást, és beleöntöttem a felfutott élesztőt.

1.jpg2.jpg

A kalácstésztánál valamivel lágyabb tésztát dagasztottam belőle, - ezért kicsit több tej kellett bele, mint 2 dl - majd lefedve a radiátorra tettem kelni. Lehet, hogy kissé túlkelt, de a sajtos lassan sült ki.

3.jpg4.jpg

A megkelt tésztát két részre osztottam, kicsit átgyúrtam, és lisztezett deszkán kb. 30 centiméteres korongra nyújtottam. A kinyújtott tésztát 6 felé vágtam, és a szélesebbik felüktől (kívülről befelé) feltekertem.

5.jpg9.jpg

A kifliket kicsit meggörbítve, sütőpapírral bélelt tepsire tettem, megkentem kevés tejjel elkevert, sózott tojással, és fél órát tovább kelesztettem.

6.jpg7.jpg

A sütőben 2-es fokozaton 30 percig, további 30 percig hármason, végül 10 percig 4-es fokozaton sütöttem.

8.jpg

Kicsit hóka lett, de rendesen átsült, és nagyon finom volt. Letekerni azonban ezt sem sikerült.

Update: A sikertől felbuzdulva vasárnap sütöttem még egy adagot. Az alapanyagokon nem változtattam, de a tetejét csak tejjel kentem meg, és magasabb hőmérsékleten sütöttem. Ha lehet, ez még jobb lett.

10.jpg

51 komment

Címkék: tej kifli élesztő vaj

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr264990928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.08. 09:49:43

Jó reggelt!
Ezt most ide a kakaó mellé !!!
Nagyon szépek a képek is, már majdnem kifli!

Fenchurch68 2013.01.08. 10:37:21

Szép és teljesen kifliszerű, foszlósabb lesz, ha a kinyújtott cikkeket feltekerés előtt megkened vajjal. (Tapasztalat.)
Emlékszik még rajtam kívül más is a paprikás stanglira? Amikor a Fehérvári úti piac meg a budai Skála megnyitott, ott lehetett néha kapni, de ritkán. Volt sima sós is. Azóta is hiába próbálom rekonstruálni. Azt is le lehetett tekerni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.08. 15:00:10

Ez a letekerős dolog egy sokkal keményebb tésztát feltételez, ami nagy sikértartalmú lisztből készül és a rétegek között vékonyan vajazva van. Nagyon alaposan kell kidolgozni, hogy foszlós legyen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.08. 15:01:13

@Kató néni: paprikás stangli rulez! Azt nagyon szerettem!

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.08. 16:47:17

Attól, hogy nem letekerősek a kiflik, még nagyon ennivalóak, bár én kissé pirosabban szeretem, de ezt ist is befalnám valami jó minőségű vajjal megkenve, megrakva egy kis pick szalámival.

Megnéztem Móra Ferencné szakácskönyvét,és abban egy kiló liszthez kell 2-3 deci tej, de van egy másik receptje is, amelyhez kovászt kell készíteni, abban már ugyan ennyi liszthez 4-5 decit ír. Valószínűleg igaza van Andrass9-nek, sok lehet a tej, és ezért a lágyabb tészta nem letekerhető.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.08. 17:14:54

Szép estét!
A kiflik egyelőre még kísérleti stádiumban vannak, azért két nap alatt elfogyott mind egy szemig.
Az eddig talált receptek lágy tésztát javasoltak, de még finomítok rajta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.08. 17:22:22

@Waka: Jó estét neked is!
Nem akarok vitatkozni, de a lágy tésztával a manapság kapható felfújt kifliket kapod. Igaz - te valószínűlen nem ettél a rendes letekerhetők kiflik idejébem, amikor még a legvacakabb kiflit is le tudtuk tekerni :)
Az a tészta ezen kívül ritkán készült tejjel - az egy külön kategória volt: a vajas kifli, ami patkó alakúra volt hajtva. nem is tekeredett olyan szépen, mint a vizeskifli.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.08. 17:23:47

@látjátok feleim szümtükkel: A régi kiflivel megettem 5 deka vajat egyszerre kiflinként (se szalámi, sesemmi - csak úgy leharapva, majd egy darab vajat rátéve a következő falatot)! Mind a vajat, mind a kiflit imádtam!

Pinka-Panka 2013.01.08. 17:24:31

@Waka: szuper vagy! ez finom lehetett. Nagyon jól néznek ki, bizony megkóstolnám.

Pinka-Panka 2013.01.08. 17:28:10

Sziasztok, szép estét mindenkinek.

Én úri gyerek voltam, mert a szüleim mindig szendvicsként csomagolták a tízórait nekem és testvéremnek.
Nagyon finomak voltak a kiflik, s emlékszem a zsúr kenyérre, ami mindent vitt. Nem ettem azóta hasonlót.
Azt nem tudom miért nem olyan az íz? vagy mi emlékszünk másra? vagy a fiatalság volt benne? nem tudom, de én sok mindenben keresem a korábbi finom, illatos, ízeket.

Pinka-Panka 2013.01.08. 17:30:50

@Andrass9: tea vaj, az is finom volt. Ma nem találok magyar vajban hasonlót. Ha van rá lehetőségem én is a Lurpakot szeretem, mint ha jól emlékszem a H. Laci is. Ettől még nem találtam jobbat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.08. 17:39:44

@Andrass9: Ettem én már akkor is. Ahány receptet végigböngésztem, mindegyik tejet ír.
@Pinka-Panka: Még mindig rekedt vagyok kicsit, főleg ha sokat kell beszélnem. Ma sok idiótával volt dolgom, ergo sokat pofáztam.

Fenchurch68 2013.01.08. 19:12:12

@Pinka-Panka: nekem is mindig anyukám csomagolt tízórait. Akkoriban volt orosz álkaviár mittudomén, tizenöt forint hetven fillérért. Én nagyon szerettem/szeretem. Tehát a 40 filléres zsömle, megkenve vajjal, és pár szem kaviár rá, épp hogy íze legyen. Egy kis doboz két hétig tartott ki, tehát nem volt habzsi-dőzsi. A padszomszédom párizsis zsömléje fajlagosan duplájába került. Mégis szegény anyukámat hívatta be a tantónéni, hogy nem szül jó vért, ha ilyen úri kajákat kap a gyerek tízóraira...
Később nem volt ilyen problémám, mert annyira stresszeltem a sulitól, hogy úgysem bírtam ott enni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.08. 19:14:23

@Pinka-Panka: Sokfajta vajat végigpróbáltam. Persze nem annyit mint a Karaj, de mivel vajmániás vagyok, tényleg sokat.
Legjobban kenhető/kezelhető vajnak a CBA saját márkája jött be. Ízre sem rosz, a Lurpak kicsit ízesebb, de mindet üti a saját köpülés.
Bolti vajból a rohadt drága vajak közül nagyon kevésre mondom, hogy érdemes venni - az én izlésem szerint. Néha kapok finom vajat az Auchanban is - a saját márkája is jó, és van valami német, ami szintén jó ízű.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.08. 19:16:52

@Kató néni: Az a kaviár tényleg finom volt és valóban csak mutatóba tettek a szüleink a zsemlére. Nagyon sok év telt el, mikor először ettem kaviárt kanállal (persze kinn a Szojúzban). Most is jobban szeretem a kis mennyiséget.
Ez olyan, mint a téliszalámi - azt sem tudom vastagon megenni, viszont papírvékonyra szelve remek volt!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.08. 19:18:01

@Kató néni: Hamár arról beszélünk, kinek miért hívták be a szüleit: anyámat azért hívta be az osztályfőnök, hogy a fiú túl sokat forgolódik a lányok körül ....

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.08. 19:25:55

Jó estét! Ma voltam a varosi élelmezésvezetőnél. Bammeg, mindenhol a kib. Margarin. Utána kell számolnom, hogy tényleg olcsóbb, e a tégelyes margarin a tömbvajnál. Lehet, hog csak a munka több vele.
Vajra vigyázni. Gyakran lehet beszopni "kenhető" vajkészítményt, s tudjátok a szarból elég egy csepp.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.08. 19:28:25

@Andrass9: Az enyémet akkor a bides komcsija, mikor beirattak első áldozónak. Közölték, többet nem leszek kitűnő. Magatartásból négyest adtak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.08. 19:34:07

@hajdulaszlo (volt hajdul): Én nem vagyok megkeresztelve sem - így más okot nem találtak :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.08. 19:36:27

@hajdulaszlo (volt hajdul): Minimo calcula 80% - az alatt nem lehet semmit venni. 82% már a márkázott vajé.

medvedr 2013.01.08. 19:51:51

Klasszak a kiflik. Valahogy úgy voltam vele, hogy házilag nem éredemes kiflit sütni, azt boltból kell venni, lehet hogy átgondolom.
@hajdulaszlo (volt hajdul): Jó a lidl vaja is kár, hogy német.

Pinka-Panka 2013.01.08. 20:05:58

@Andrass9: ez is baj volt?:) lányok körül forogni?

Pinka-Panka 2013.01.08. 20:09:34

@Kató néni: ha belegondolok, akkor sem csomagoltak sok gyereknek tízórait, lehetett kapni ilyen iskola tejet és iskola kakaót, meg kiflit valóban.
Még napközis se voltam, mert Nagyi velünk lakott és menzáról is ki voltunk rúgva, otthon ebédeltünk, akkor én azt elég bosszantónak éltem meg, ma már nagy áldásnak. Mert a Nagyi mindenben kedvezett nekünk.

Pinka-Panka 2013.01.08. 20:11:25

@Andrass9: igen nagyon kevés a jó vaj, de az a tea vaj, ami volt gyerekként nekünk, amiről szerintem a Waka is beszél az kenhető és finom volt. Azt szeretem ha olvad a számban.

Fenchurch68 2013.01.08. 20:24:47

@Pinka-Panka: Nekem anyukám egész iskolás életemben htb volt, úgyhogy mindig ő csomagolta a tízórait, és tényleg, az akkori cuccokból valahogy elég volt egy szeletke egy zsömlébe. Mondjuk ő az unortodox megoldások híve volt :) úgyhogy volt sokszor kis dobozban valami saláta, meg mellécsomagolt kiskanál - elég Esterházy-s módon, miután nem volt más eszcájg, csak a családi ezüst, ezért abból :)legalább nem felejtettem ott sehol.
Egyszer voltam menzás egy hétig, mikor anyám kórházban volt, az nekem ilyen érdekes egzotikus dolog volt, mint most az ilyen Jamie Oliver a világ körül filmek.
A vaj, az vaj, el kell olvasni a papírját, és kiderül. A jó vajat az ember képes csak úgy belecsippentve, magában is fogyasztani.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.08. 20:26:57

@hajdulaszlo (volt hajdul): Szállít az a kisboltba, de attól nem lesz jobb az én kiflim.
@Pinka-Panka: Én biza' a számra nem vettem a vajat. :D

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.08. 21:07:24

@Waka: Csak a kiflinyafogás végett írtam. Az övé hasonló, mint amit sütöttél.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.08. 21:09:06

Ez a kifli annyira felcsigázott, de mit csináljak egy tepsi kiflivel? Hármat még csak-csak megeszem, de a többi?
Ezért nehéz a főzés minálunk, amióta kirepültek a gyerekek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.08. 21:10:41

@Pinka-Panka: Fiam arról volt híres kiskorában, hogy evőkanállal ette a vajat! (Én meg egyetértettem vele ... :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.08. 21:19:00

@hajdulaszlo (volt hajdul): Nem nyafogtam, nem olyan lett, mint, de nagyon jó volt. A vázsonyi, különösen a sós, igazi roppanós kifli, benne van az anyag.
@Andrass9: Kettő azonnal elfogyott, mihelyt kihűlt egy kicsit. Két reggelit bonyolítottam 6 darabbal. Négy maradt anyámnak. Nem sok az a 12 darab. Sütheted fele annyi lisztből is, de annyiért nekiállni sem érdemes.

Fenchurch68 2013.01.08. 22:47:13

@Andrass9: Tudom, hogy be van határolva a fagyasztó térfogata, de akár sütés előtt, akár megsütve le lehet fagyasztani. Ha netán megsütötted, és megmarad, legalább van miből mákos gubát csinálni.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.08. 23:22:01

@Waka: Egyszer volt egy élelmezési szakértő a rádióban, aki mondta, ha az igazi, gyerekkori ízeket ismét érezhetnénk lehet, hogy megdöbbennénk. Azt hiszem, hogy edzés után egy pohár tejföl, három kiflivel kombónál az íz volt az utolsó ami számított.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.08. 23:24:32

@Kató néni: Szerintem nem mindig derül ki. Nem tudom van-e még, de volt olyan belga vajkészítmény amin nem volt rajta az összetevő. Csak gyakorlott ízlelőbimbókkal rájöttél valami nem frankó. Egyébként azt a dioptriát még nem találták fel, amivel az összetevőket el lehet olvasni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.09. 06:33:39

@hajdulaszlo (volt hajdul): Lehet, hogy igaza van. De az emberek többsége szívesen gondol vissza a gondtalan gyermekkorra, amikor minden jobb volt, ugyebár.

Fenchurch68 2013.01.09. 10:28:13

@hajdulaszlo (volt hajdul): Nekem jó a szemem (még), és mindig kiolvasom a csomagolást :) De igazad van, bele lehet futni rémes dolgokba. A lányok sokáig nagyon margarinpártiak voltak, merthogy azt azonnal lehet kenni. Aztán hatalmi szóval kitiltottam a házból. Most meg pl. anyámnál nem hajlandóak szendvicset enni, mert ő margarint használ, illetve a középsőnek a zsebpénzéből kellett sütihozzávalókat venni (jópofa, kihúzták egymást az osztálykarácsonyra szokásos módon, és egy tálca muffint csinált a srácnak ajándékba), és inkább megvette bele drágábban a vajat.

Fenchurch68 2013.01.09. 10:32:35

@Waka: Amikor házfelújítottunk és szanitereket kellett venni, komolyan visszasírtam a régi időket, amikor ha kellett egy vécécsésze, elmentél a Tüzépbe és vagy volt, vagy nem. Ott álltam a kábé hatvan különböző klotyó előtt - nyilván rettenetes árkülönbségek is voltak - és egyszerűen lefagytam, nem tudtam választani.
Gyerekkoromban is biztosan a sötétebb, tömörebb kenyereket szerettem volna, de nem volt, csak a háromhatvanas fehérkenyér, meg néha zsúrkenyér. Esetleg néha a maszek péknél félbarna.

vörösbor(de)minőségi 2013.01.09. 16:12:09

rongyoskifli?pacsni?
erre emlékszik valaki?egyik finomabb volt mint a másik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.09. 16:54:18

@vörösbor: A pacsni volt a legjobb! Kicsit édes, vajas - és szuperfinom (így utólag visszagondolva)

vörösbor(de)minőségi 2013.01.10. 09:56:09

@Andrass9: mindkettő szigoruan kézzel előállitható ez volt az érv a megszünésük után-nem elfogadható mellesleg.rongyoskifli is csuda volt:)pacsnira jól emlékszel hosszukás alaktalan itt ott bemélyedéses finomság kivül pirosasbarnás ropogósság..hmmmmmm

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.11. 16:03:20

@Waka:
Most jutott eszembe, hogy a vaj is lágyíthatja a tésztát.
Régen ( deák koromban ) volt a letekerős sós kifli, meg a vajas kifli ( ez drágább volt), az előbbi ropogós, a vajas pedig egybesült, szép piros, de nem ropogós volt. Később jött a kenyérgyári tákolmány, ami egyik sem volt, csak kifliként árulták.

Ki kellene próbálni ezt a kiflit zsírral.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.11. 16:18:33

@Waka:
Játszottam a guglival, és kép kategóriát kijelölve beírtam, hogy sós kifli. Sok csodás kép közt találtam egy képet, ahol a kifli "le van tekerve", és ezt a blogot mutatta:

vikkokucko.blogspot.com

Ha érdekel próbáld meg ezen megkeresni a receptet.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.11. 22:16:54

@Andrass9:

Megkereshetnéd a régi, eredeti szegedi rongyoskiflit is, az igazi béke beli receptet ez idáig nem sikerült megtalálni. Ez is valami csoda volt anno.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.12. 10:07:02

@látjátok feleim szümtükkel: "Google is your friend"
"receptje megtalálható Czifray István 1840-ben megjelent Magyar Nemzeti Szakácskönyvében. ... A tészta többszöri előnyújtása és hajtogatása nagyon fontos, valamint hogy fagyasztott vajat gyúrjunk bele. Ugyanis így válik tésztája rendkívül lággyá, lazává és rétegessé. ... Tésztája gazdag, egyharmad arányban teszünk tejet, lisztet és vajat. A vajat és nem margarint, ugyanis a kellemes aromás ízt a vaj adja neki. S még egy érdekesség róla. Régen annyira lágy tésztából készítették, hogy csak zsákdarabon tudták felsodorni. Innen kapta találó nevét"
Czifray szakácskönyvem sajnos nincs, de ez a fenti kivonat elég egyértelmű.
süti beállítások módosítása