3,10 volt a félliteres tej, 3,60 a kakaó, egy kifli 50 fillérbe került. Öt forint volt a tízóraipénzem, hétfőn tej volt három kiflivel, péntekig aztán már kakaóra is futotta. Jó, jó. Tudom, van, akinek olcsóbb volt mindez gyermekkorában, de most ne ezzel versenyezzünk. Aztán tízóraiszünetben az ember leharapta a zacskó sarkát, a kifli végét letörte, és szépen letekerte a külsejét. Hát én ilyen kiflit már rég nem ettem. Van kifli, temérdek fajta, van jó is, de valahogy egyik sem az igazi. Talán már nincs rá igény, vagy meghalt az utolsó pék, aki még ismerte a receptet.
Sajtos rudat kellett sütni az ünnepekre, gondoltam, ha már úgyis dagasztani, meg sütni kell, belefér pár kifli is. Elsőre nem akartam sokat készíteni, hátha nem lesz jó. Feltúrtam az Internetet, elolvastam számos receptet, végül kialakítottam a saját verziómat.
Hozzávalók 12 darabhoz:
50 dkg finomliszt
5 dkg vaj
2-3 dkg élesztő
1 egész tojás
2 teáskanál só
2-3 dl tej
kevés cukor
Az élesztőt 2 dl langyos cukros tejbe morzsoltam. A lisztet átszitáltam, belekevertem a sót, és összemorzsoltam a vajjal. Beleütöttem a tojást, és beleöntöttem a felfutott élesztőt.
A kalácstésztánál valamivel lágyabb tésztát dagasztottam belőle, - ezért kicsit több tej kellett bele, mint 2 dl - majd lefedve a radiátorra tettem kelni. Lehet, hogy kissé túlkelt, de a sajtos lassan sült ki.
A megkelt tésztát két részre osztottam, kicsit átgyúrtam, és lisztezett deszkán kb. 30 centiméteres korongra nyújtottam. A kinyújtott tésztát 6 felé vágtam, és a szélesebbik felüktől (kívülről befelé) feltekertem.
A kifliket kicsit meggörbítve, sütőpapírral bélelt tepsire tettem, megkentem kevés tejjel elkevert, sózott tojással, és fél órát tovább kelesztettem.
A sütőben 2-es fokozaton 30 percig, további 30 percig hármason, végül 10 percig 4-es fokozaton sütöttem.
Kicsit hóka lett, de rendesen átsült, és nagyon finom volt. Letekerni azonban ezt sem sikerült.
Update: A sikertől felbuzdulva vasárnap sütöttem még egy adagot. Az alapanyagokon nem változtattam, de a tetejét csak tejjel kentem meg, és magasabb hőmérsékleten sütöttem. Ha lehet, ez még jobb lett.