Persze nem nekem, hanem a családomnak. Én már egy hete megvettem és pácoltam és érleltem. Beleütköztem a piacon egy szép darab báránykarajba, amit már "franciásra" is tisztított a hentes. Egyszerűen nem tudtam otthagyni, pedig az ára igencsak húzós volt.
Életemben nem sütöttem és nem is ettem báránykarajt, így bújtam egy darabig a szakácskönyveimet, majd az internetet, meg tanácsot is kértem itt tőletek, mi legyen belőle. Süllőcske javaslata igencsak elgondolkodtatott, miszerint lassú párolással készítsem. Szerencsére volt még időm a döntésig - csak a száraz pácot kellett elkészíteni, és rátenni.
A húsdarab nagyon szépen le volt tisztítva a zsírtól, bár állítólag jó lett volna, ha van még rajta valamennyi. Cserébe viszont a hús maga olyan márványos volt, mint egy Wagyu marhaszelet!
Egy ilyen szép szelet megérdemli a gazdag fűszerezést. Össze is gyűjtöttem, amivel be akarom vonni, hogy ott érleljem:
- egy nagy marék feketebors
- kis marék koriander mag
- kis marék mustármag
- 10 szem szegfűbors
- 4 szál friss rozmaring
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csípős csili
- oliva olaj
A száraz fűszereket alaposan összemorzsoltam a mozsárban, majd hozzáadtam az apróra vágott rozmaringot, csili paprikát magjai nélkül és a fokhagymát. Öntöttem kis olivát is a keverékbe, hogy jobban feltapadjon a húsra. Bedörzsöltem vele alaposan a karajt, majd becsomagoltam több réteg fóliába. Visszagöngyöltem a zsírpapírba és egy nagy ziplock zacskóban betettem a hűtőszekrénybe.
Napokig próbáltam feleségemet, meg kislányomat meggyőzni, hogy finom lesz az - nem jártam sikerrel. Persze a fiam és barátnője azonnal lelkesen jelentkeztek, hogy akkor kijönnének Mikuláskor megenni!
Csak nem rontom el a lányok ünnepét, gondoltam, hogy van a varázshütttőben valami tiszta karajdarab, nekik azt készítem el. Sajna sok-sok év óta először megtréfált a fagyasztó, és nem találtam meg a karajt, pedig a felét kipakoltam! Irány a hentes, ahol szép sertés szűzpecsenyét találtam.
Még a reggel kivettem a húsokat a hűtőből, hogy felmelegedjenek szobahőmérsékletre. A szűznek is készítettem egy száraz füszerkérget, bár azt így már csak aznap tudtam pácolni.
A bárány márványos mivolta eltérített a hús lassú párolásának gondolatától, ezért inkább egy sült változathoz készültem elő.
Hozzávalók:
- egy pohár prézli
- egy csokor petrezselyemzöld (szárastul)
- egy citrom lereszelt héja
- két fokhagyma gerezd
- evőkanálnyi rozmaringlevél
- 2 ek reszelt parmezán sajt
- só
- sok mustár a hús bekenéséhez
A zöldeket először egy kicsit összevágtam az aprítógépben, majd hozzáadtam a prézlit, parmezánt, citromhéjat és alaposan összekevertem. Adtam még hozzá 3 ek oliva olajat, hogy tömörebben fel tudjam hordani a húsokra.
Feldaraboltam a karajt 3 adagra (sajnos 8 nem osztható hárommal, így lett egy kisebb darab is, de annyi nekem elég lesz).
Körítésnek főztem egy kisfazék rizst és megfőztem hajában 5 nagy krumplit, amit hagytam kihülni.
A nagytepsibe kacsazsírt öntöttem a szülinapi kacsapecsenye maradékából, beletettem a félbevágott főtt krumplikat. Megsóztam, meglocsoltam a kacsazsírral és betettem a 220 fokos sütőbe.
Előkészítettem a fűszeres prézlit és a mustárt egy ecsettel, mert relatíve gyorsan kell majd dolgozni.
Egy jó nagy vastagfalú serpenyőben felhevítettem némi olivaolajat, amibe bacon kockákat is szórtam. Amikor már füstölt az olaj, beletettem a bordákat és a szűzpecsenyéket. Mivel a serpenyő elég nagy volt, így szépen lehetett pirítani ezt a nagyobb mennyiséget is.
A körbepirított húst először is megkentem mustárral, majd beleforgattam a fűszeres prézlibe. A karajcsontok végét alufóliába csavartam, hogy ne égjen el.
Kivettem a krumplit a sütőből és a tepsiből is. Kiöntöttem a zsírt a tepsiből, mert ott már nem volt rá szükség.
A morzsázott húsokat csonttal lefele a tepsibe rendeztem, majd ment be a sütőbe, ami már jó forró volt.
Amííg a sütő dolgozott, a serpenyőben maradt szalonna és húscafatokat egy kis mustárral és két narancs levével szósszá változtattam.
A karajok 35 perc alatt érték el a 63C maghőmérsékletet. A lányok a szűzpecsenyét túlságosan rózsaszínűnek ítélték, azt még visszatettem sülni, viszont a bárány elkészült.
Szerintem nem is volt olyan rózsaszínű:
Amíg a szűz átment egy darab kővé, addíg a bárány pihent, mielőtt nekiestünk.
A sütés módját Gordon Ramsey videóján is nyomon lehet követni, bár ő kicsit másképp fűszerezte