Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Remulád

2012.12.06. 07:00 Waka

A remuládok egy értelmes humanoid faj a Star Trek univerzumban. A vulkániakhoz hasonlítanak, mivel azok rokonai, de velük ellentétben a remuládok nem tagadták meg az érzelmeket és pont emiatt vándoroltak ki a Vulkánról földi idő szerint valamikor a 4. században. A remuládok militarista, hódító hajlamú faj, akik felettébb hisznek saját és birodalmuk vélt felsőbbrendűségükben, ugyanakkor egymást is könnyedén elárulják egyéni opportunista érdekek miatt, amit az is jelez, hogy már számtalan kormány távozott puccsal a hatalomból, és ha úgy adódik a merényletektől sem riadnak vissza...

Upsz! Azok a romulánok.

A közelmúltban Süllőcske említette a remuládot némi fekete laskagombával kapcsolatban. Bevallom, fogalmam nem volt, miről beszél, ezért gyorsan utánajártam. Rájöttem, hogy én ezt a legutóbbi majonézes salátánál már feltaláltam, legalábbis valami nagyon hasonlót. Hétvégén rántott csirkét és hasábburgonyát sütöttem, gondoltam az unalmas kecsapot valami izgalmassal váltom fel.

Néhány csemegeuborkát finomra reszeltem. Egy maréknyi mogyoróhagymát és pár szem kapribogyót nagyon apróra vágtam. A kapribogyó eddig kimaradt az ételemből (sic!), tartottam tőle, hogy túl markáns ízt kölcsönöz a mártásnak, ezért óvatosan éltem vele. Mint később kiderült, bátrabban is nyúlhattam volna hozzá.

1.jpg2.jpg

200 g majonézt, 150 g tejfölt, egy evőkanál mustárt, 2 teáskanál porcukrot és egy fél citrom levét kevertem össze, fehér borssal és csipet sóval fűszereztem.

3.jpg

Hozzáadtam a szilárd hozzávalókat, alaposan összekevertem, majd 3 órára a hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az ízek.

4.jpg

A szokványos rántott hús – sültkrumpli ebéd egészen új értelmet nyert, a remulád pedig végérvényesen bekerült a repertoárba. További kísérletezésre is sort kerítek majd, például friss, zöld fűszerekkel ízesítve is kipróbálom.
5.jpg

81 komment

Címkék: majonéz kapribogyó mogyoróhagyma csemegeuborka

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr864942650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2012.12.06. 08:22:23

Jó ébredést mindenkinek!

Az ilyen remulád, öntet, szósz specialista nálunk a férjem, ő csinálja, majd kikérdem, Ő mit, hogyan szokott.
Én szeretem az ilyet, s folyik a nyálam, mert ezer éve nem ettem rántott húst, ha még sajttal volna töltve, krumpli nélkül, de jó lenne.

Waka, ügyes vagy, köszönjük, a képek is és a recept is jó!
Gratulálok.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.06. 08:24:38

Egyszer mondtam Etának, hogy a rántott halat, ha már ilyen sablonos kaját igényel a család, dobja fel ezzel a remulád mártással. Meg is csinálta, ahogy mondtam, de ezzel jól kicsesztem vele. Attól kezdve a család még több rántott pontyot igényelt és csakis remuláddal! :D
Ja, Eta a volt munkatársam.

Én még teszek bele egy kis tárkonyt is. Nálam ez a slöddzs kb 15 éve van hadrendbe állítva.

Pinka-Panka 2012.12.06. 08:28:05

@PO: Nálunk a Hajdú László hagymalekvárjával jártam ugyanígy. Gondoltam meglepem őket, azóta mindig azt kérik a sültekhez. Bár amilyen finom..

Pinka-Panka 2012.12.06. 08:31:08

Oldalas sütve a mai ebéd, valamilyen krumplival, még most fő, majd még kitalálom...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.06. 08:36:44

Jó reggelt!
Ez fantasztikusan jól megkomponált remulád, a romulánokat pedig hagyjuk békében nyugodni :)
Valóban elvisel több kapribogyót, de akkor lehet, hogy túlságosan kiabált volna az íze. A képen látható mennyiség szerintem pont jó.
Köszönjük a receptet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.06. 08:39:31

@PO: A viszony tisztázására azért tényleg szükség volt - a fogalmazás eléggé a saját családra utalt, kicsit nehezen is kavarodtál ki belőle :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.06. 08:40:39

@Pinka-Panka: Egyszer csináltam szardiniával egy tepsis krumplit, próbáld meg szardínia nélkül.
Vajon dinsztelj karikára vágott hagymát. Keverd hozzá a karikára vágott krumplit, s óvatosan süsd meg. Sózd, borsozd, s kis szerecsendió is mehet bele. Mikor majdnem kész önts hozzá tejet, hogy bőven ellepje. Párold így is kis ideig. Mikor kezd besűrűsödni, önts tűzálló tálba, s be a sütőbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.06. 08:41:28

@Pinka-Panka: Nálunk elkészült a krumplifőzelék. Csak tudnám minek, amikor ma én sütük/főzök. Bárányt és szüzet a válogatósabbjának - és posztnak. Krumplipürével és rizzsel (szintén a válogatósabbaknak)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.06. 08:42:27

@PO: Én meg már mondtam, hogy a hal az maximum egy másik hallal. Méghogy mártás, meg köret. Rántott halon a prézli a köret.
Bár Tapolcán kértem egyszer rántott harcsát, amihez remulád mártást adtak. Nem volt rossz!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.06. 08:43:03

@hajdulaszlo (volt hajdul): Nekem jöhet bele a szardínia is, most , ide! Megéheztem a gondolattól :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.06. 08:52:32

@Andrass9: már a kavarodás közepén láttam a végét! :D

@hajdulaszlo (volt hajdul): nálunk is szeretik a gyerekek és mindenki. Ilyenkor annak is örülök, hogy nagy csapást mértem a kecsap, meg majonéziparra :DD

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.12.06. 09:03:36

Kedves Waka, a Blokocsmában 09. 26. -án megjelent posztom foglalkozik a remulád-mártással /az igazival és amit nálunk annak neveznek/.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.06. 09:04:14

@Andrass9: Valami ilyesmire. Mivel Rivörkotidzsos a recept, ideje vissza tennem a blogomra. Kis türelmet.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.06. 09:06:48

@PO: A házi majonéz nem rossz. Mikor először csináltunk, hogy milyen markáns íze és illata van a steril Univeres után.

süllőcske 2012.12.06. 09:10:30

Klassz! No, ezt képzeljétek el több kaprival, az ubi helyett pikáns-savanyúra főtt laskagomba csíkokkal.
Én főételnek is vállalom, zsíros húsokhoz(én oldalashoz adtam), meg egyenesen üdítő tud lenni.
Az oldalasra most azért nem tudok nagy szerettel gondolni, mert tegnap négy egészet elkészítettem a kollegális Andorás napra.
Úgy csináltam, hogy rengeteg foghagyma gerezddel, só, bors, chayenbors, fóliába csomagolva saját zsírjában konfitáltam. Csinosan fölvágtam, majd a rózsaszín finomságot szójaszószos, pecsenyeleves, füstölt csilis(PO) hagymalekvárral belakkoztam és rápirítottam.
Hagymás törtkrumpli volt mellé, modenai ecetben, sötétbarna ,lágy nádcukorban, lövétei sóvízben pácolt lilahagymasaláta, savanyú paprikák, és természetesen remulád.
Nagy termetű és étvágyú kollégáimon igyekeztem kifogni a mennyiségekkel, ami nem könnyű feladat, de most sikerült, nagy nehezen belátták a csibészek, hogy mindent nem ehetnek meg.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.06. 09:15:15

@hajdulaszlo (volt hajdul): a házi majonéz készítésekor két sologra kell vigyázni.
Az egyik a tojás. Van az óvatos megoldás (Süllőcske), amikor lágytojás sárgájából. Van az óvatlan, mint én, aki nyers tojásból. Egyesek erre - mint a Tököskánya szerzője - ráfaragnak, attól kezdve inkább a konfekció majonézt választják.
A másik az olaj. Erről majd délután, mert most menni kell vidékre.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.06. 09:16:08

@Babette_: a hollandi tényleg más, nem ennyire karakteres. A spárgák jó barátja, bár én nem azzal szoktam.

süllőcske 2012.12.06. 09:21:05

@PO: Hollandit kékre főtt halhoz illendő enni, szerintem.

Pinka-Panka 2012.12.06. 09:21:51

Most én nem értem csak, hogy a házi majonéz az mi? Tartár mártás?
Mert én mindig magam keverem ki, tojássárga és olajból az alapot, ezt fűszerezem és higitom mikor milyen kell...

Pinka-Panka 2012.12.06. 09:23:52

@hajdulaszlo (volt hajdul): köszönöm a jó ötletet, kedves vagy! a levest elküldtem!

Pinka-Panka 2012.12.06. 09:28:48

@süllőcske: Te hogy én a hagyma salátát milyen régen ettem és mennyire szeretem. A Nagyanyám rengeteget csinált nekünk, fogok csinálni, ha nem dolgozunk akkor csak...

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.06. 09:32:52

@Pinka-Panka: Azért a kocsmába bejössz akkor is nem? Nálunk most a fekete retek saláta lilahagymával a sztár. Pálpusztai meg füstölt makréla kellene még hozzá.

Pinka-Panka 2012.12.06. 09:35:44

@PO: annyi csak egyenlő hőmérsékletű kell legyen a tojás is és az olaj is. A másik cseppenként kell kavargatni nagy türelemmel és fokozatosan adagolni és növelni az olaj mennyiséget. Ha kellőképpen megdagadt és felvette a sárga, akkor jöhet az ízesités, azt is csak sorjában. só,cukor fehérbors, majd a citromlé, mustár, fehérbor, majd a tejföl, én már több kefírrel csinálom inkább. nekem lazábbnak tűnik, ami amúgy elég kalóriás.

Pinka-Panka 2012.12.06. 09:37:01

@hajdulaszlo (volt hajdul): menj be így dolgozni egy fodrászatba:) azt azért már nem.

Pinka-Panka 2012.12.06. 09:40:31

@hajdulaszlo (volt hajdul): amúgy ez is jó ötlet, holnapra ez lesz ebédre:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.06. 09:48:36

Jó reggelt!
Finom tönkölykenyeret reggeliztem sajttal, pirosra érett TV paprikával.
@Mitzi von Küche: Köszönöm az észrevételt. Esetleg kijavíthatom a címet. "Hamis remulád idegen tollakkal" megfelel?

süllőcske 2012.12.06. 09:54:05

@hajdulaszlo (volt hajdul): Pácolt heringet, és surströmminget is együnk a hagymasalátával, az a biztos.

Boar. 2012.12.06. 11:12:22

@süllőcske:
" és surströmminget is együnk a hagymasalátával, az a biztos. "
Ettél már?

Boar. 2012.12.06. 11:13:46

@Pinka-Panka:
"annyi csak egyenlő hőmérsékletű kell legyen a tojás is és az olaj is"
Ez sajnos Szalmon Ellát egyáltalán nem hatja meg.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.06. 11:29:40

@Pinka-Panka:
Az igazi majonéz nyers tojássárga, só, citromlé, bors és olaj keveréke, ehhez ha mustárt, és tejfölt teszünk az a majonéz. Én szoktam még kecsapot is tenni, úgy sem rossz.

Pinka-Panka 2012.12.06. 11:47:10

@Boar.: igyekszünk jó tojást venni, mi pár évtizede eszünk ilyesmit, még nem fordult elő

Pinka-Panka 2012.12.06. 11:48:20

@látjátok feleim szümtükkel: na , most ez két félemajonéz amit írtál?:)

Pinka-Panka 2012.12.06. 11:52:28

@látjátok feleim szümtükkel: én úgy tudom, hogy az alap majonéz az olaj és tojássárga keveréke, amit majdnem annyira habosítjuk fel, mintha egy jó kis vaj lenne, mármint az állaga és ehhez kerül a fűszerezés és lazítás kefir, joghurt, tejföl, kinek mi jön be, de ez már a tartár mártás, ami a francia saláta alapja, vagy a kaszinó tojás öntete és sorolhatnám...

süllőcske 2012.12.06. 12:14:47

@Pinka-Panka: Tatármártás lesz az, nem tartár.
Éspedig a tatárbifsztek mártása volt eredetileg, no és nem francia, hanem német. Bármilyen furán hangzik.

Pinka-Panka 2012.12.06. 12:17:53

@süllőcske: utána néztem, de taRtárt ír, de elhiszem, meg egy betű ide-oda:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.06. 12:22:18

@süllőcske:

taRtármártás
és
tatárbifsztek

@Boar.: én kíváncsi lennék rá, milyen.
a pálpusztait is sokan borzongják, miközben isteni.

Boar. 2012.12.06. 13:00:59

@süllőcske:
Erről egy kicsit bővebben, ha lehetne...

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.06. 13:25:57

@süllőcske: @Pinka-Panka: Biza, még valaha a cseszlovákoknál, akik ugyebár jönnek. tatarskova omacka volt a Tartár mártás.

süllőcske 2012.12.06. 13:58:43

Szóval, egyrészről van a francia boeuf tartar elnevezés. A tartare pedig vad, keleti törzsekre utaló 13.sz-i szó.
Másrészről maga a boeuf tartar az oroszokon keresztül a németeknél terjedt el, s csak azután jelent meg a békaevőknél. Az Újvilágba is a Karl May csapata vitte.
Aztán a mártás, ami mindenhol, Erdélyben is, alapformájában főtt tojás sárgájából kikevert majonéz, hagymafűvel keverve. Tehát semmi tejföl , meg cukor, ilyesmi. Ebből majd később elágazik a rémoulade, a maga mustáros irányvonalával.
Tartare mártás, vagyis a "kapart húst" összefogó, krémesítő pikáns, vad(tatár harcos analógia) ételkompozíció.
Azt senki nem tudja, hogy a tatárok tényleg ettek- e ilyet, vagy csak, a vad, erőteljesre való utalás a névadó.(szerintem vagdalt nyershúst ettek, s az oroszok tőlük tanulták, a korai majonézt a németek keverték hozzá).
De az biztos, mi tatárnak mondjuk a kapart húst, ezért névazonosságot kellene tartanunk a mártás elnevezésével(régi szakácskönyveink gyakran tatármártást írnak). Vagy akkor legyen tartar mindkettő.

süllőcske 2012.12.06. 14:11:33

@Boar.: A surströmming ammóniaszagú, megrázó hatású anyag. Az érzékek kapuját hatalmasra tárja, drámaian pikáns, majdnem ehetetlen. Sós, csípős, savanyú ízek egyben, átható ámbraszerű ízháttérrel.
Kemény harcosoknak való, viszont olyan mint a jeges fürdő, kedved van újrapróbálni, sőt, veszélyesen rá lehet szokni. Gordonremszi kihányta, nem bírt vele, pedig nem kényes gyerek. Szóval csak hősöknek javallanám. Azt nem írom, hogy finom, mert még esztek belőle, s utána azt mondjátok, hogy lódítottam, hisz ez förtelem!

Boar. 2012.12.06. 14:22:22

@süllőcske:
Én mindenképp ki akarom próbálni, csak nem tudok hozzájutni. Egy svédországban élő hazánkfia ígért, csak állítólag nem lehet felvinni a repülőre.

süllőcske 2012.12.06. 14:35:44

@Boar.: De a kompon át lehet hozni. Van ott ismerősöm, aki félévente jön, megy, kocsival. Megkérem és hoz. Akkor elküldöm neked.

Boar. 2012.12.06. 14:39:55

@süllőcske:
Előre is köszönöm. Majd lesz belőle egy poszt... :-)

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.06. 14:40:50

@Pinka-Panka:
Elnézésed kérem, igazad van, amikor tejfölt és ízesítőket teszünk a majonézbe, az már a tartásmártás. Nem figyeltem eléggé a szövegre, sajnos néha előfordul.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.06. 14:43:37

@látjátok feleim szümtükkel:
Na megint elnyomta a gépem, mielőtt a tartást tartárra javítottam volna. Öreg a gépem ( én is .

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.06. 14:49:49

A Wiki szerint :
"A majonéz (francia: mayonnaise) tojássárgájából és növényi olajból készülő mártás, melyet citromlével, tárkonnyal, tormával, ecettel, fokhagymával vagy mustárral is lehet ízesíteni.

A majonéz (mayonnaise) szó eredete bizonytalan, elképzelhető, hogy a francia moyeunaise szóból származik, aminek az alapja a moyeeu régen a tojássárgáját jelentette a francia nyelvben. Antoine Carème francia séf szerint a manier, kavarni szóból származik.

Története ugyanúgy bizonytalan, mint nevének eredete. Többek szerint Richelieu herceg szakácsa találta fel 1757-ben, miután a herceg hadserege győzött Mahon városánál a spanyol Minorca szigetén, és a győzelem emlékére nevezte el mahonnaise-nek, ami később egy véletlen nyomtatásbeli hiba miatt mayonnaise-re módosult."

Egy biztos, ha a tojássárgához nem teszünk citromlevet, akkor bizony az olaj hozzáadása
közben a tojássárga könnyen összefuthat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.06. 14:57:22

@süllőcske: Az angol is steak tartare-nak hivja a nyers darálthhúst. Viszont a tartár mártást még nem láttam tatár mártásnak aposztrofálni. A kommentekben van kis zűrzavar, de végül letisztázódott, hogy a mayo csak az olaj-tojás-citrom-mustár kombó kis fűszerezéssel, viszont kefírrel-tejföllel, borral, szerecsendióval és további citrom és cukor hozzáadásával hangoljuk tartármártássá.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.06. 15:03:53

@Andrass9:
Új barázdát szánt az eke ( akarom mondani a net ).

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.06. 15:10:57

@Waka:
Szerintem ez valódi remulád mártás, mert nincs egységes receptje, minden ami jó, belevaló. Én a cukrot szoktam kihagyni a hasonló keverékekből. Ha minden képen édesíteni akarom, akkor kevéske mézet csurgatok bele.

süllőcske 2012.12.06. 15:42:30

@Andrass9: Szerintem világosan leírtam, hogy nem a tejföltől meg ilyesmitől lesz tartármártás.
Hogy tatármártás szóval nem találkoztál, az hiányosságod.
Azt is leírtam, hogy döntsük el, hogy magyarossan akarjuk-e mondani, vagy franciásan.De mindenképpen egy nyelven javasolnám mondani a nyers vagdaltat és a történelmi mártást.
Hihetetlen, milyen csökönyösen tudtok ragaszkodni a fiatal konvenciókhoz.
A googl pedig majommódra ismételget egymásra hivatkozásokat.
@látjátok feleim szümtükkel: A rémoulade valóban, egy mártáscsalád, sok változattal, lényege, hogy az alaptartárt savanyú irányba viszi. Az újabb kori majonézek viszont szintén rendelkezhetnek ilyen összetétellel, ez miatt összemosódhat a két család. Újra.

süllőcske 2012.12.06. 15:49:08

@látjátok feleim szümtükkel:
Én pedig székely stílusú mustárt használok bele, az a musttól édes. Cukor így nem kell.

süllőcske 2012.12.06. 16:19:32

@Andrass9: Amúgy próbaképpen beütöttem: Zilahy Ágnes
tatármártás. És kiadta, TATÁRMÁRTÁS-ként.
Tojásssárga, olaj, francia mustár, pici porcukor.
Nincs benne tejföl, meg hasonlóak. Mint ahogy a tartare mártás eredetijében se.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.06. 16:38:31

Szerintem nem mindegy, hogyan nevezzük. Nálunk is át kellett keresztelni, mert úgy nem ették a népek. Hosszas tanakodás után a majonézes Richelieu, a húsból készült Ögödej lett, de csak az kap repetát, aki le tudja betűzni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.06. 16:43:35

Csaplár Vilmos Pénzt, de sokat című regényének egy korábbi kiadásában tartásmártásnak írták (és ezt most a Firefox helyesírás ellenőrzője is elfogadta), aztán a legutóbbiban már megint tartármártásként szerepel.

süllőcske 2012.12.06. 17:15:49

17.sz.-i erdélyi mártás tikmonyból:
Megfőtt tojássárgáját javasolja eldörzsölni faolajjal(olíva), hozzáteszi: csináld kaperlivel(kapribogyó, vagyis délszaki cserje virágbimbója).
Na tessék, a "remulád"!Kicsit korábbról, mint Richelieu története.
Mellesleg, a "hollandit" is megtaláltam korábbról, szintén magyar konyhán.
Fazekas Mihály Ludas Matyija pedig egy londoni múzeumban található. Ékírásos agyagtáblán.

süllőcske 2012.12.06. 17:18:29

No, további jó töprengést, én megyek biliárdozni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.06. 20:16:26

@süllőcske: Csak szívom kicsit a véredet. Ne vedd véresen komolyan. Mellesleg, a Ludas Matyi rovásírással íródott. :)
Snooker vagy pool?

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.06. 23:05:31

@hajdulaszlo (volt hajdul): az alap majonézhez még hozzátennék egy adalékot.
Mégpedig azt, hogy brutális eltéréseket lehet tapasztalni a különböző olajakkal készültek között.
A hidegen sajtolt napraforgóolajjal készült a legbrutálisabb. Próbáltam már céklával, karfiollal, mindent agyonver maga körül. A legemlékezetesebb ízkombó.
A különböző fűszer értékű olívaolajakból nagyon egyedi ízek kerekednek ki. A só nagyon befolyásolja az összhatást, sok sót kíván. Ha nem kapja meg, hasonló élményt okoz, mintha lenyelnénk egy evőkanál hideg olívaolajat (remélem, már próbáltátok nagyobb korttyal is).
A szőlőmag, kukoricacsíra olajak nagyon finom, nem tolakodó, semleges ízű mártást eredményeznek.
Ezektől karakteresebb, megszokottabb a kommersz napraforgóból készült, gyakorlatilag minden más jövevény ehhez képest határozza meg önmagát.

Szerintetek perversio, ha legközelebb a kókuszolajjal is megkísérelem kikeverni? :D

Köszönöm a figyelmet, ennyit szerettem volna még hozzátenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.06. 23:46:13

@PO: A kókuszolaj emberi fogyasztásra alkalmas? Mert akkor azzal is lehet készíteni :)

susztertangó 2012.12.07. 05:06:06

@PO: Dió olajat is próbáld.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.07. 06:01:28

@PO: Repceolaj? Volt egy időszak mikor minden fán az termett.
Tetszik, amikor biodízeles kocsinak palacsintasütés szaga van.
Kevés olyan dolog van, mint a majonéz, ahol a gyári és az otthon kevert ennyire ég és föld legyen.
Gasztronómiánk a bűnt képes fokozni, a bóti majonézt frissföllel keveri.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.07. 06:11:46

@PO: Kísérletezni sohasem perverzió, legfeljebb ha másokkal teszed.

Pinka-Panka 2012.12.07. 06:37:10

Jó reggelt mindenkinek!

Olyan finnyásak vagytok, úgy megettük volna ezt tegnap, ahogy ott van a képen.
Amilyen majonézt kevertünk még eddig mindenkinek teccett, korábban bulikon ezt ettük, mert sültekhez, fasírthoz, jók voltak ezek a saláták. ha megmaradt a sültből, már volt orosz hússaláta belőle. Sajtsaláta, kukorica bármi, jó az, csak kalóriadús is meg már nem divatos. Néha jó azért egy kaszinó tojást is bekapni, szilveszter, húsvét tájékán. Ami házilag készül sokkal krémesebb, nem úgy mint a Kaiserbe vett, hogy bura vastag zselé alatt, a torkodon akad a sárgája, mert porzik.

hamár olaj, búzacsíra, de legjobban a tökmagot szeretem...persze nem erre.

Pinka-Panka 2012.12.07. 06:42:01

@hajdulaszlo (volt hajdul): kérnénk szépen egy kávét, ha már ilyen hajnalban nyitottad a kocsmát!:)

Azon a frissfölön én is elgondolkodom, hogy azmiaz...de most van valami más hasonló név is, ma megnézem a boltban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.07. 09:38:13

@Pinka-Panka: Szerintem az viszont nem embernek való!

süllőcske 2012.12.07. 10:17:14

@Pinka-Panka: Waka mártása szerintem baromi jó, és műfajhű remulád.
A tojássárgás mártások világában, én úgy láttam, elkelne a tegnapi kommentelők egy részének kis gasztrotörténeti jártasság.
Azért ütöttem meg egy kicsit morcosabb hangot, mert nehezen fogtam fel azt a nyilvánvaló tényt, hogy az ilyen információk egyátalán nem érdeklik az emberek legtöbbjét. Ami száz évnél régebben volt, többnyire hidegen hagyja az embert. A guglizás korában aztán csökken az olyan források értéke, amelyek olyan csókáktól származnak, akik nem összegugliztak, hanem valóban kutattak.
Így esnek meg ifjú tanítványaim részéről olyan meredek dolgok, hogy a cinquecento mesterek a tininindzsateknőcök, és vitáznak velem, állítva, hogy Heraklész tesója a Minotaurosz, az emberiség kétezer éves, meg hasonlók.
A PO féle majonézekről annyit, hogy a különféle olajok fűszeres ízirányai nem önmagukban érdekesek, hanem az számít, hogy mihez esszük, milyen kapcsolatot, viszonyt hoz létre a főelemmel. PO-nak egyébként azt ajánlottam, hogy ha nem olajízűt szeretne, próbálja ki a mogyoróolajat.

Pinka-Panka 2012.12.08. 07:14:23

@süllőcske: nem bántásból írtam a fnnyáskodást, azt csak úgy. Nagyra értékelem és nagyon becsülöm tudásodat a zöldségek, gyümölcsök, húsok tekintetében, hogy mit mivel párosítasz és hogy hozod ki a kellő és legjobb aromákat.
Én tanulni jövök ide, s olvaslak is nagyon, a mi kis szerény háztartásunk, csóróságunk olyan pancs. de igyekszem a lehetősegeimhez képest fejlődni.
Azt meg bevallom, hogy nagy hiba, hogy nincs kertben konyhakert és kutya helyett jó volna más állatot tartani. Csak nálunk én ehhez egyedül vagyok és erőm sincs annyi, pedig szeretném.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.09. 00:14:17

@Pinka-Panka: "...a mi kis szerény háztartásunk, csóróságunk olyan pancs."

Miért lenne pancs? Aki ennyi jóérzéssel, szeretettel főz, mint amennyit te mutatsz a hozzázólásaidban, az nem pancsot főz.
A jó kedvvel, szívesen megfőzőtt egyszerű ételt nem kell leminősíteni, mert a legcsudásabb éltel is lehet ízetlen, oszt ki a fenének kell az olyan? Emlékszel mit mondott Jani bácsi? A krumplileves legyen krumplileves ( vagy valami hasonlót ), de a lényeg, hogy annak aki megeszi, legfinomabb legyen. Nekem pl. tettszik, hogy az utóbbi blogokban nagyon egyszerű, mindennapi ételekről folyik a beszélgetés.

Úgy gondolom sem süllőcske, sem más nem öncélúan írja gasztro élményeit, és igazad van, a kevesebb tapasztalattal bíróknak becsülni kell azt, aki megosztja a tudását, ismeretét. Talán így a régi tudás, tapasztalás eredménye nem fog elenyészni.

süllőcske 2012.12.09. 10:58:08

@Pinka-Panka: Előttem szóló szavait nagyon osztom.
Szeretet van benned, az van az ételedben is.
Hamvas azt írja: Isten a főtt sonkában is benne van.
Indiában úgy tartották: "Aki önmagának főz, és egyedül eszik, bűnt követ el. Az nem emészti az ételt, hanem az étek őt emészti fel."
süti beállítások módosítása