Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Aranygaluska

2012.12.03. 07:00 Waka

Hogyha ezt a én galambocskám, Galuska Galagonyovics megérhette volna...

Aranygaluska volt a héten a csumiban. Nem elég, hogy valami híg, íztelen trutymóval öntötték nyakon, de ráadásul a Dejó nevű förtelembe forgatták bele az egészet.

Na, majd én, gondoltam.

A szombat hegymenttel telt, még elültettünk pár fát a kollégámnál, aztán kicsit hörpöltünk is a nagy ijedtségre, délután már csak a diódarálásra futotta a lelkesedésből. Este feltettem egy kilónyi devecseri finomlisztet a radiátorra, hadd langyuljon.

1.jpg

Pár deka híján egy kiló lisztet öntöttem a keverőtálba. Két deci tejet kevés cukorral felmelegítettem, és belemorzsoltam három deka élesztőt. Amíg az élesztő felfutott, a lisztet megsóztam, és összemorzsoltam 15 deka vajjal, majd beletettem 5 púpozott evőkanál kristálycukrot, és beleütöttem két tojást.

3.jpg2.jpg

Amikor az élesztő feljött, beleöntöttem a tálba, és elkezdtem összedagasztani. Lassanként hozzáöntöttem még annyi tejet, hogy jó lágy tésztát kapjak (összesen mintegy 6 dl), és addig dagasztottam, míg el nem vált az edény falától. Mikor kész lett, alul-felül beliszteztem, és konyharuhával letakarva meleg helyre (radiátor) tettem kelni.

4.jpg

Bő egy óra alatt kelt meg annyira, hogy elkezdte felemelni a ruhát. Közben leszaladtam a boltba, mert a vaj kevésnek tűnt, és bedobtam egy feles portorico-t is, mert rendetlenkedett a pocak (aszaltszilvás meg nem volt itthon).

6.jpg

A megkelt tésztát deszkára borítottam, kézzel nagyjából kilapogattam. A vajat felolvasztottam, a darált diót pedig összekevertem némi (nem por!) kristálycukorral. A legkisebb pogácsaszaggatót előbányásztam a fiók mélyéről - ahol legalább húsz éve pihent –, és elkezdtem diónyi darabokat szaggatni a tésztából.

7.jpg

A tésztadarabokat először vajba, majd cukros dióba forgattam, végül a kivajazott tepsiben szorosan sorba rendeztem. Mikor a tepsi tele lett, a maradék dióval megszórtam, és még egy órát kelesztettem. Sütőt begyújtottam, hadd legyen jó meleg a konyhában.

15.jpg9.jpg10.jpg

Az előmelegített sütőben 40 percig 2-es, majd 20 percig 4-es fokozaton sütöttem, míg a teteje kicsit meg nem barnult.

13_1.jpg

Ennyi vesződés után viszont már nem volt cérnám igazi vaníliasodót főzni. Egy fél zacskó főzős, vaníliás pudingport kevertem össze két evőkanál kristálycukorral és némi hideg tejjel. A maradék – mintegy négy deci - tejet felforraltam, és belekevertem a pudingport. Újból felforraltam, és kihűlésig többször is átkevertem a kézi habverővel, hogy ne legyen csomós.

5.jpg

A megmaradt tésztából kicsiny fonott kalácsokat ügyeskedtem - az lesz holnap a reggeli –, a tetejüket megkentem olvasztott vajjal, és hagytam őket kelni, míg az aranygaluska sült.

11.jpg

A kalácsokat 4-es fokozatom kábé 30 perc alatt aranybarnára sütöttem.

12.jpg

Mellesleg az előrelátó ember annyi liszttel fog hozzá az aranygaluskához, hogy biztosan maradjon egy kis kalácska.

14.jpg

22 komment

Címkék: dió Dejó

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr914924851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.03. 08:42:01

Ezt imádom!!!
Külön tetszenek a kis kalácskák - nekem nem jutott az eszembe (igaz, mindig elfogyot a tészta).
Én tepsi helyett mindig kuglóf formában sütöttem - a szösz tudja miért. Talán, mert úgy több volt a lágy belseje?
Sodó ügyben a borsodót preferáltam, de elég macerás egy dolog :)

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.03. 08:55:38

Én is így szeretem, főleg a jól megsült részeit, ez csucsu.

1kutya 2012.12.03. 09:01:29

jópofa, tudnék most belőle enni!

a fonott kalácsokért külön respect!

Isley 2012.12.03. 09:07:09

Sziasztok!

Uhh, nagyon jól néz ki, imádom, de még sosem csináltam. Eddig azt hittem nagyon bonyolult, lehet most majd megpróbálom.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.03. 09:36:19

Jó Reggelt! Ha már a Bakony vajra, volt figyelmed, meg a devecseri lisztre, akkor legközelebb a tej is legyen Bakony.
Van egy olyan érzésem, hogy a Tihany Camambert és a Séd Brie sajtos sem Veszprémben csinálják már

Pinka-Panka 2012.12.03. 10:13:12

Szép napot nektek!

Ez nagyon finom, részletes jó leírás, logikus, a képek is jók, hát még az íze milyen jó lehetett. Nagyon szeretnénk ezt enni, jó sokat, csináltam már, de a kilók és a diéta miatt sajnos nem lehet.
Pedig a menzán egy babgulyás után adták, azzal is jó persze:)
A nagy baja ennek, hogy csak sokat lehet belőle enni!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.03. 11:12:00

@Pinka-Panka: bevallom. Szeretem diót. Az aranygaluskát nem. Mifelénk gonosz konyhásnénik voltak. Esküszöm kiszedték a diót a kalácsból, kiszívták a lekvárt a buktából, kiporszívózták a mákos tésztát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.03. 18:16:56

Mintha mindenki aludna ...
Főztem egy Thai csirkelevest kókusztejjel. Remek lett!

medvedr 2012.12.03. 18:35:39

Klassz! Nekem a házi sodóhoz nincs türelmem. A cukrászkrémet is hamisítom, a tojáshoz cukrot és vaniliás pudingport keverek, mejd melegítem és átkeverem. ( Dögöljek meg!)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.03. 19:35:56

@Andrass9: Szűken talán kijött volna két sor a tepsiben, de a kalácsokra is gondolni kellett.
@hajdulaszlo (volt hajdul): A Bakony tej ma már népmesei kategória, tejet nem forgalmaznak, csak túrót, tejfölt és vajat. "2010-ben a vállalat döntése alapján a Tihany Válogatás márka alá kerültek be a Bakony termékek közül a sajtok.
A korábban szintén Bakony márka alatt található kenhető termékek, mint a körözött és szendvicskrém
a Medve márka alá kerültek. A Bakony márka alatt a túró, vaj valamint savanyított termékeink találhatóak."
Finom, alul kicsit sült lett, ahogy szétszedtem a villával, leperget egy csomó pirult, cukros dió róla. Rákanalaztam, és arra ment az öntet, és a végén bizony kinyaltam a tányért.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.03. 21:14:15

@Waka: A tányért bizony ki kell nyalni, mert villával nem lehet a sodós diót felszedni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.03. 21:15:13

@Pinka-Panka: Babgulyással a legjobb! Akkor valami kalóriát is bevisz az ember :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.04. 07:32:58

Mi egy évben 3szor ettünk ilyet. Drágajó nagyanyám a nagyobb ünnepekre sütött ilyet. Előfordult még, hogy jobb nánási lagzikban is volt.

Felénk a szaggatáshoz mindenki tyúkzsírt használ. Nagymamám érdekes módon nem darált, hanem vagdalt dióval készítette, pedig volt neki darálója is.

Amikor kisült, jó vastagon meghintette porcukorral. Na, én azt mindig lesöpörtem róla, nem kell az. Amíg nagyanyám dédanyámmal 1-2 órán át elvitatkozott azon, hogy ez most miért nem sikerült jól, a húgommal ketten majdnem megettünk egy olyan kuglóf nagyságú darabot :D

Sokáig nem ettem, aztán megjelent az aranygaluska a különféle etető helyeken is. Pécsen, a régi Centrum földszintjén van egy nagyon népszerű önkiszolgáló bisztró, ott nagyon finomat ettem. Akkor először vaníliasodóval.
A végén annyi sodó maradt a tányéromon, hogy majdnem elmentem egy szelet kenyérért :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.04. 08:28:47

@PO: Azt a sodót csak úgy ki kell inni a tányérból a la Waka :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.04. 19:20:31

Különben egyszer egy kürtös kalács árusnak megszorítottam a nyakát, árulja már el, miért nem diót használnak a dióshoz? Mert nincs megdarálva?
Erre azt mondta, hogy nem, hanem azért, mert a dejó nem ég rá a cuccra.
Elengedtem a nyakát, mert ezzel megfogott. Hiába, cukrászkodni nem nagyon szoktam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.04. 20:22:09

@PO: Elég sok kürtős kalácsot sütöttem már, de a dió még soha nem égett el, pedig nem vagyok cukrász. Az árusnak fogalma sem volt a dologról, csak behasalt neked valamit :)

süllőcske 2012.12.04. 21:32:49

Az a helyzet, hogy a poszt közzétételének idején el voltam foglalva.
De azt el kell mondanom, hogy e csini, jó cikk nem tizenpár kommentet érdemelne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.05. 10:44:16

@süllőcske: Ebben egyetértünk.
Szépen megcsinált poszt, jó képekkel és mi több: elsőosztályú eledel!

Topy 2015.01.07. 16:03:04

@süllőcske: @Andrass9: na most majd jól felmelegítjük hagymával ezt a posztot és szaporodni fognak a kommentek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.07. 17:05:41

@Topy: Ez nagyon jó poszt volt (és mégjobb étel!) Kéne egy újat sütni!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.07. 18:02:52

@Andrass9: Tervezem. Dió van, idő is, nekidurálom magam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.07. 18:20:01

@Waka: Próbáld meg igazi sodóval , időd ezek szerint van rá:)
süti beállítások módosítása