Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (315) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) Chipotle (2) chipotle (4) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (141) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (28) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (440) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (332) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (24) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (52) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (90) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (80) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (8) olivaolaj (130) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (87) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (320) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (65) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (63) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (213) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (6) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Pörköltek nokedlivel

2012.11.24. 07:00 Andrass9

Festik a gyerek új lakását! Ez sok fiatal és éhes szájat jelent, amit bizony valahogy tömni is kellene. Biztos nyerő étel a sertéspörkölt (más vallásúaknak a csirkepörkölt) friss nokedlivel.

Készítettem persze Házibuli Pástétomot is, meg Tojássalátát, hogy menet közben is lehessen valamit harapni. A nokedlit már megénekeltem egy előző posztban, így csak a pörkölt készítését írom le. Állítólag mindenki tud pörköltet főzni. A feleségem szerint ő jobbat főz, mint én - hát ráhagytam, de a kommentjeimet azért beillesztem.

Kellett a pörkölthöz:

  • 1,5 kg sertéscomb (lapockából finomabb)
  • 2-3 csirkecomb (mert csak ketten kérnek ilyet)
  • számos fej vöröshagyma lustára vágva (én finomra vágom)
  • sertészsír és étolaj a csirkéhez (elfogyott az összes baromfizsír)
  • pirospaprika (Süllőcske féle a legjobb)
  • só,víz
  • 2 megfelelő méretű lábas

A hagymákat felaprította, és a megfelelő zsiradékra helyezte a két lábasban.

10.jpg

Letisztította a sertéscombról a zsíros részt (az a legjobb része!!!) és 3x3 cm-es darabokra vágta. Megpucolta a csirkecombokat és kettévágta azokat. A paprikát is előkészítette, hogy gyorsabban tudjon vele dolgozni.

11.jpg

Amikor a hagyma megdinsztelődött, félrehúzta a lábast, belekavarta a paprikát (1 evőkanálnyit), majd szinte azonnal beledobta csirkecombdarabokat alaposan összekeverve. Öntött alá csöpp vizet, és mehetett főni (azért egy kis pörkölés bizony nem ártott volna - ez nem paprikás).

13.jpg 14.jpg

Persze a nagyobb lábasban is kész a hagyma, gyorsan paprikázza (2 evőkanálnyi) és bele a kockázott disznót.

15.jpg

Ezt rendesebben lepörkölte a zsírra és szintén felöntötte vízzel. had rotyogjon (ez sem a pörkölt! A pörköltet hagyni kell lesülni a zsírjára tübb alkalommal!). Persze közben egy karfiollevest is feltett, mert leves az mindig kell! És különben is régen volt már karfiolleves :)

17.jpg 19.jpg

A pörköltek (és a leves is) szépen megfőttek, el is tettük másnapra, amikoris a csirkepörkölt nem akart kijönni a lábasból, úgy megkocsonyásodott:

20.jpg 21.jpg
22.jpg 23.jpg

Valahogy így tálalták az ifjaknak:

26.jpg 28.jpg

Estére üres dobozok jöttek vissza a festés színhelyéről ...

90 komment

Címkék: csirke pörkölt disznó

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr794914247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daró 2012.11.24. 07:40:03

Feleséged biztosan nem olvassa a blogodat, ha az utolsó mondatot ilyen nyíltan ki merted tenni.
Bár mi még csak tizenpár éve vagyunk együtt de néhány alapvetésre rájöttünk már:
1., Konyhában egy főnök van, aki főz, a másik kukta, a harmadik felesleg.
2., Olyat hogy ezt én jobban csinálom, nem mondunk. Ha valóban jobban csinálom, legközelebb úgyis velem csináltatják meg, ha nem velem csináltatják pedig hát...akkor nem az enyém a finomabb.
Persze ezt más párkapcsolatban még nem ellenőriztem, lehet nem is igaz?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 08:12:38

Igazad lehet. Kivettem az utolsó mondatot, bár a közel 40 éves együttélésünk ilyen apróságon nem fog felborulni. Én is elismerem, ha valamit jobban főz - például a paprikást meg még nagyon sok más ételt is.
Pörkölt ügyben soha nem volt egyetértés köztünk. Képes volt olajjal(!) készíteni, de azt nem tudom megenni, hát leszokott róla. Bár amikor székelykáposztát főz magának édeskáposztából, abba továbbra is olajjal készíti, mert abból én nem eszem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 08:14:31

@Daró: Ad 1, - a mi konyhánk szigorúan egyszemélyes. Ezeket a képeket is a konyhán kívülről készítettem teleobjektívvel.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.24. 09:31:40

Jó reggelt! Úgy ránézésre jónak tűni,. Mifelén egyesek azért vágják nagyobbra a hagymát, mert úgy nem ég le könnyen.
Van egy barátom, nem túl messze, ők szinte hagymás vízben megfőzik a csirkét, s csak a végén paprikázzák. Rettegnek, hogy leég, de nem hajlandóak tanulni. A hagyma leégés ennek ellenére rendszeres.
Komoly barátság próba enni a Hungeritszagú pörköltből. Mikor én főzök, ott tipródik, hogy miért nrm kavarom, meg miért nem öntöm fel vízzel.
Azért ő a legjobb barátom.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.24. 09:34:42

Véleményem szerint egy macsó marhapörkölt helyett egy jó szaftos sertéspörkölt olcsóbban, gyorsabban, kisebb lutri, nagy tömegnek. Ha van gyerek, azok is jobban szeretik.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.24. 09:38:53

@Andrass9: a mi konyhánk legalább kettő. Egy főz, a másik a főzőitalokról gondoskodik.
Megfordult a fejemben, hogy a befűszerzett egész lapockáról letörlöm a fűszert, s felkockázom pörköltnek.
Más délalföldiek is meg tudnak abban erősíteni, hogy disznóvágás másnapján hideg disznópaprikás a reggeli.

süllőcske 2012.11.24. 09:48:03

Sertéscombból pörkölt? Ne már! Az úgy gyengécske.
Ha ebből az állatkából csináljuk, legfeljebb egy kis lapockát tegyünk a változatosabb textúrájú, pörinek alkalmatosabb, ízes részek mellé.
Csirkénél jó a comb, de jobb az egész csirkéből csinálni.
Na mindegy. Legutóbbi paprikaszerzeményem 240 ASTA-s, bodoni csooda. Gondoljatok bele, az milyen paprika. Kevésbé tájékozottak kedvéért: 130 ASTA színérték fölött már különleges minőségű paprikáról beszélünk. Ez meg a csucsu kategória.

süllőcske 2012.11.24. 09:58:11

@hajdulaszlo (volt hajdul): Az, meg toroskáposzta hidegen.
De nem mindenki bírja, páran epegörcsölnek reggel.
Én már az abaléből kicsipkedem a legeslegfinomabb részeket, só, savanyság. De szoktam kérni reggel is húst. Ez egy ilyen nap, egyszer van egy évben. Most januárban lesz apósomnál, Zalában, kettő darab disznó.
De akarok mangalicát is venni, székely, bárddal aprított húsú fehérkolbászt készíteni.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.24. 09:58:17

vessetek a mókusok elé, de én a pörköltbe mindig teszek őrölt borsot meg egy paradicsomot meg paprikát apróra kockázva. a marhába még köménymagot is.

süllőcske 2012.11.24. 10:03:09

@hajdulaszlo (volt hajdul): Pörköltet normális edényben kellene készíteni, akkor nem égne le.
Legjobb a vastag bogrács, vagy egy gömöri lábas cserépserpenyő, parázson.

Pinka-Panka 2012.11.24. 10:09:51

Szép napot nektek!

Hát én akkor nem tudom mit főzök, de én is van, hogy comból készítem, mert finnyáskodás van. Meg nem ég le, nekem sem, szoktam egy alapot főzni, azon piritom a húst és fokhagymát is szórok bele, meg köménymagot őrölve, meg borsot is és én is teszek bele, 1 paradicsomot, paprikát, de azt kihajintom mielőtt tálalnám.
Nálunk ez megy.

Pinka-Panka 2012.11.24. 10:10:17

@Babette_: nem fogunk! én is teszek bele

Pinka-Panka 2012.11.24. 10:12:11

A köret is mindegyikhez más.
A sertés, és csirke pörkölt mellé nokedli vagy galuska, vagy mi.
A marhához inkább tarhonya, meg krumpli.
Saláta, cékla és savanyú meg mindegyikhez sokat!

Pinka-Panka 2012.11.24. 10:17:49

@Andrass9: 1ne nevess ki, de a karfiol levesről jutott eszembe, hogy a nagyim, gyerekkorunkban, a karfiol levest, amit tejföllel savanykásan készített, emellé párhuzamban mindig pörköltet főzött és a tálaláskor a levesre egy kis szaftot tett 2-3 kocka hússal. nem tudom, de jó emlékeim vannak és én sajnos azóta se ettem.

süllőcske 2012.11.24. 10:20:54

@Babette_: @Pinka-Panka: Abba nem is mentem bele, hogy fűszer, kis savasítás(paradicsom, csepp bor), elegánsan csípős bors, vagy paprikaaromák miként tudják szépen kidolgozni a pörköltünk ízvilágát. Sertésbe is jó a kömény,rozmaring, pipihez kakukkfű,koriander, pl.
Érzéssel, alig észrevehetően irányítjuk az ízeket.
Úgy mondom ezt, hogy alapvetésem a minél egyszerűbb, lényegretörőbb főzés.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.24. 11:02:31

@süllőcske: a rozmaringot már nem is mondtam, mert szinte mindenbe teszek, most az aktuális becsípődésem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 11:30:41

@Pinka-Panka: Szerintem karfiollevest nem lehet semmivel sem elrontani :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 11:32:56

@Babette_: Mókusok nem szeretnék a köményt ...
Én is szeretem fűszerezni, de az nem mindig sikeres.
Azt mondják: A krumplileves legyen krumplileves! - hogy a klasszikusokat idázzem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 11:34:37

@süllőcske: Képzeld el, hogy teljesen letisztított karajból kell a nagyobbik lányomnak a székelykáposztát főznöm! GGrrrrrrr.....
Mint írtam vala, itt is szörnyűlködtem, hogy még le is zsírozta a combot a feleségem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 11:37:26

@hajdulaszlo (volt hajdul): Hát ezt a leégést nem tudjuk - egyikünknek sem ég le soha, pedig nem használunk @süllőcske: féle "normális" edényt :)
Hiszen pont azért PÖRKÖLT mert odapörköljük az edényben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 11:39:15

@süllőcske: Na az a paprika - vagy olyan - érdekelne. Kezd lemerülni a készletem. Nem fogy sok, jövő ilyenkorig két kiló ki kell, hogy tartson.

süllőcske 2012.11.24. 11:59:09

@Andrass9: Mi volt a téma, csak nem kolbász?

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.24. 12:32:31

@Babette_: nem vetünk, jó lészen az úgy is. A saját eltett, csípős lecsó is jó a sertéspörköltbe.

medvedr 2012.11.24. 13:02:26

@süllőcske: Mondjuk az ízről az ASTA érték semmit nem mond.

medvedr 2012.11.24. 13:09:27

A pörköltbe amelyet nem sertés, hanem az ószövetségi alapokon nyugvó nyersanyagokból-nem reém nem és vörös tehén sem-főzök, mindig teszek kevés vegyes borsot, és friss paprikát,+ fél paradicsomot ha kedvem tartja. A magam tisztasági szabályai szerint köménymag és fokhagyma tilos.

medvedr 2012.11.24. 13:09:53

@Pinka-Panka: A köret és a savanyúság is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.24. 13:10:18

Szép napot! Van valami innya?
Megjöttem a hegyről, átültettünk egy diófát a kollégához. Megyek, összegereblyézem a hárslevelet a ház előtt.
Én pörköltet mindig kicsit lecsósan készítettem, a sertés nagy barátja a köménymag. A csak hagymából főtt szaft gyomorégést okozott. Mostanában nincs ilyen gondom.

Pinka-Panka 2012.11.24. 13:11:05

@medvedr: na ugye? mi is így esszük:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 13:18:11

@süllőcske: A szentendrei piacon járt a rádió és interjúkat készítettek őstermelőkkel. Persze, hogy kolbász volt a téma!
A csabai ízvilághoz való ragaszkodás és a kolbász érlelése volt a téma, mást tőlük nem hallottam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 13:23:50

@Waka: A levelekkel még csütörtökön elbántam. A dió végre ledobta az összeset, a héten kitakarom a tavat is.
A tegnapi almafeldolgozás eredményeképpen ma a dugóhúzót sem bírom forgatni, olyan egészséges ínhüvelygyulladást gyűjtöttem be, így nem tudok innivalót sem kínálni, csak a tegnap csavart almalét.
Diófát ültetni jó, de nagyon meg kell tervezni a helyét. Az emberek nem hiszik el, milyen rettenetesen nagyra képes megnőni!

Llychllyn 2012.11.24. 13:27:02

Ó, az örök ellentét a zsíros részek tekintetében (AZT MEG MINEK VÁGTAD LE?!?!):)

A pörkölt jó dolog, ha véletlenül marad belőle, akkor meg rakott kel lesz a vége. Én egész sokáig nem is ismertem a darálthúsos verziót, apám kizárólag a rakott kel kedvéért nekiáll előbb pörköltet főzni:)

És ő sem vágja le a zsíros részeket. Ez valami női dolog lehet...

süllőcske 2012.11.24. 13:38:12

@Llychllyn: Tegnap rakott karfiol és kelbimbó volt, füstölt makrélával rétegezve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 14:25:33

@Llychllyn: Az adja a savát-borsát :)
Rakott kelhez darálhúsból készítek pörköltet, bár ezt az darabos változatot érdemes volna megpróbálnom!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.24. 14:56:26

@Andrass9: Folyóbor jó lesz. Abban nincs dugó. Lehet, szőlő se'.
@hajdulaszlo (volt hajdul): Tudom, többször zsírjára kellene sütni. Nem mindig sikerül. A lecsós ízvilágot már megszoktuk. De ilyen gondom úgysem lesz egy darabig.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.24. 15:01:14

@Andrass9: az én nagymamám nem pörkölte, én úgy tanultam. ezt csak később tudtam meg, és amikor kipróbáltam... hát kategóriákkal más ízvilág...

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.24. 15:14:26

@Waka: Szerintem a hagymát dinsztelni (párolni) kell. Lehet sózni, mert úgy hamarabb puhul. A rádobott húst kell megpirítani. Legyen minden forró, különben levet enged. Én a sült húsra teszem a paprikát. A hagymának kell hosszú főzési idő. Ha nem sütjük meg a húst idő előtt szétfő. A hagyma pedig félig nyers marad, a szaft híg. Szerintem ezért ellenjavalt a kukta használata.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 15:23:35

@Babette_: Anyósom sem pörkölte, pedig jó szakács volt. Lehet, hogy ezért főzi inkább a feleségem?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.24. 15:55:15

@hajdulaszlo (volt hajdul): Én használok kuktát, mindig Ő vágja össze a hagymát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 16:17:37

@Waka: :)
Tudnál egy ilyet ide is szerezni?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.24. 16:46:58

@Andrass9: Nevelni kell egyet. Csak a szerzett ellustul, az SK meg elköltözik.

Pinka-Panka 2012.11.24. 17:36:14

Csipkebogyó teát főztem.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.24. 17:38:58

@Pinka-Panka: én meg fűszeres rántotthúst, és nem sütőben.

süllőcske 2012.11.24. 17:39:14

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Elnézést kérek a lázadásért, a szokások megkérdöjelezéséért, de szerintem:
A hagymás és esetleg lecsós szaftot külön jó kidolgozni, jó érettre megcsinálni.
És a tiszta edényben külön lepirítani a húst, kis paprika, hozzáadni a hagymás elegyet, öszveforralni, felönteni, vagy nem fölönteni.
Ez kis mennyiségnél az ábrám.
Marha, birka nagymennyiségnél pedig rétegezni, mert nincs más megoldás, végén paprikázni.

Pinka-Panka 2012.11.24. 17:45:56

@Babette_: most ezen nevetek, ez nem az ebéd volt:D
csak most, mert kocogni voltam és áthűltem:)

Mi az a fűszeres rántott hús és nem sütőben, mert azt én se ott szoktam rég.

süllőcske 2012.11.24. 17:47:23

@süllőcske: Bocs, tehát időnként, aki akarja, fölöntögetheti, annyiszor, és annyira, ahogy szereti.

süllőcske 2012.11.24. 17:50:27

@Waka: Erdélyben úgy mondják, hogy "háza hordozza".

Pinka-Panka 2012.11.24. 17:51:05

@süllőcske: van egy séf vendégem, aki szerint is a végén kell paprikázni a pörköltet, őtőle tudom a lábasos sülteket zsírral is.

nem mindig fogadok szót sajnos.

Pinka-Panka 2012.11.24. 17:52:03

@süllőcske: Mi lehet a Gerdával? most hogy mondod

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.24. 17:58:07

@Pinka-Panka: hát ugye írtam anno a posztot, hogy sütőben sütöm a rántotthúst, mert utálok állni órákig a zsírszagban, mire elkészül a két kiló.
de most az volt itthon a kívánság, hogy fönn süssem.
de azért annyi újítottam, hogy fűszerekkel (só, őrölt kömény, őrölt bors, őrölt rozmaring, delikát) dörzsöltem be a húst, és mivel nem volt prézli, párizsiasan sütöttem ki. egykor kezdtem, fél négykor végeztem:(
de fincsa lett.

süllőcske 2012.11.24. 17:58:15

A halaknál más a helyzet, függ a fajtától, mennyiségtől. De ott különösen jól ki kell dolgozni a szafthátteret, mert a hal gyorsan puhul.
Angolnánál van a legtöbb játéka a variációknak.

Pinka-Panka 2012.11.24. 18:02:31

@Babette_: megérte akkor, nem semmi ez a mennyiség, jó sokan lehettek:)
A fűszerezés jó lehet, rozmaring nálam is sok mindenbe megy, és van is egy kis vázában is, szeretem az illatát.

süllőcske 2012.11.24. 18:10:13

@Babette_: Jajj bocsánat! Ugye, nem haragszol.
Tománál is olvastam régebben, nyomodban próbáltam is, és jó lett.

süllőcske 2012.11.24. 18:14:07

@Pinka-Panka: A Pásztortűz konyháján Imrével süttük a bárányflékenyt, ahogy kisült, rozmaringággal megcsapkodtuk, sóztuk, becsíptük, rozmaringos, finom volt.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.24. 18:30:56

@süllőcske: ezt a módszert le sem mertem írni. A legjobb pörköltem nekem is az volt, amikor az alapot külön, hagymára a paprika, majd a külön pirított hússal összekeverni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 18:35:34

@süllőcske: Ez a fantasztikus a rozmaringban! Elég csupán megcsapkodni vele az eledelt, és máris a mennyekbe kerül!!!
Bár állítólag télálló, télen benn lakik a hidegszobában.
Legnagyobb bánatom az USA-ban egy költözés utáni év volt, amikor a gondosan nevelt nagy rozmaringbokrom az uj lakásomban egyszerűen elpusztult fény hiányában. Ez a lakás egy fenyves mélyében volt.
Két évre rá ki is költöztem belőle és vettem egy szép nagy naposat. Most a lányom nevelgeti a saját rozmaringját benne :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.24. 18:38:06

@Pinka-Panka: ketten:DDD
ebből az egyik igen sokat eszik. deklarálta, hogy de jó, akkor holnap nem kell főznöm.
fogadjunk, hogy nem marad ebédre. hosszú még az éjszaka. meg szokott éhezni. ma éjjel ugyan pl nem, de a kotya éjfélkor kikéredzkedett, akkor pl azért evett egy szelet kenyeret, hogy ne unatkozzon, míg a kotya pisil. ez ilyen. és így imádom.:) szóbal két kiló hús csak kimondásra sok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 18:38:19

@Babette_: Meg is lepett, hogy feladtad az ellenállásodat. A fűszerezés pedig klassz a párizsias és a rántott szeletnél is!
Nekem a teraszon van egy indukciós rezsóm, ahol egy szép nagy zománcos lábasban van az olaj mindenféle rántanivalóknak. A lakásból az istennek sem megy ki a szaga. Az sem zavar, hogy télen ki kell menni a hidegbe.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.24. 18:38:53

@süllőcske: ugyan, dehogy.

azért sem szeretem fönn sütni, mert sose tudom, mikor sül át a csont mellett...

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.24. 18:40:21

@Andrass9: rozmaring. imádom. de sose maradt meg. most kaptam egy ötéves tövet, neki drukkolunk az ablak alatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 18:40:49

@Pinka-Panka: Ejnye-bejnye! Itt minden nap elfogy 6 dl csipketea feleségem által. Én nem ragaszkodom hozzá - beveszem tabletta formában (Vitamin C with Rosehip) :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.24. 18:41:35

@Andrass9: ez jó ötlet. csak nekem még nincs terasz. veranda lesz. de előbb a házat kell felújítani. azt meg először belülről. de nem felejtem az ötletet.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.24. 18:42:07

bár a pesti lakásban egész jól működött a szagelszívó, ide is tervezek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 18:43:06

@Babette_: Az ablak alatt talán áttelel. Olyan szépen tud virágzani is!
Horvátországban a kerítés volt babérből és rozmaringból. Sárga voltam az irígységtől.
Ja és a legszebb: USA-ban karácsony előtt lehetett kapni kis karácsonyfa formára nevelt/vágott rozmaringbokrot! Képzeld azt az illatot!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.24. 19:06:56

@Andrass9: Itt a panel előtt, mindjárt a falnál van egy sok éves tő, bő méter magas, arról szoktam nyisszantani egy-egy ágat. A szomszédaim szerintem azt sem tudják mi az? Ma összegereblyéztem a hullott levelet, egy nem volt, aki megkérdezte volna, ugyan, mit csinálsz? Segítsek?

Pinka-Panka 2012.11.24. 19:12:14

@Waka: ezt én sosem értettem, hogy miért nem mennek segíteni, már egy össznépi seprés, kis forralt borral, teával űditő lehet.
Mikor fognak már erre rájönni? Szép tőled at igyekezet!

Pinka-Panka 2012.11.24. 19:13:50

@Andrass9: és valamit megtudtál piacunkról abban a hírős műsorban? Hogy akkor most már úgy menjek ezekután oda:)

süllőcske 2012.11.24. 19:30:50

@Andrass9: Sőt, a kintcsinálás mindig jár egy kis izgalommal, és nekem jobban is esik az efféle étek, ami a szabad ég alatt készül. Még a teraszos is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 19:49:03

@süllőcske: Nem is rakom el a grillsütőmet télire. Az eresz alatt nem ázik, egy mozdulat killebb húzni, és máris mehet bele a faszén parázs.
Külön élmény, ha éppen havazik! A szép fehér hideg és az izzó vörös parázs!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 19:50:15

@Pinka-Panka: Még egy tejtermékes árust szólaltattak meg, azután visszaadtam a rádiót a feleségemnek. Nem hallottam sem az elejét, sem a végét - csak akkor hozta be a rádiót, amikor Gábor és István beszélt.

süllőcske 2012.11.24. 19:55:23

@Andrass9: Na! Milyen "ezoterikában " utazol! (vicc)
Kontraszt, paradoxon, nü, ez a mi harmóniánk!
S szintézisünk..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 19:55:30

@Waka: Nem divat az már a városban. Itt faluhelyen (Pesthidegkút) azért kicsit jobb a helyzet. Az utcabeliek összetartanak és sokmindent csinálunk közösen. Van évhyitó bulink, amikor én főzök egy nagy gulyást (30+ litert), van évzáró amikor a szomszédasszony készíti a palóclevest. Betlehemkor az utca apraja jön és előadnak minden háznál egy betlehemes játékot. Húsvátkor meg hazajönnek a lakli fiúk mindenhonnan, és körbejárnak locsolni.
Utcabállal ünnepeltük, amikor leburkolták végre az utcát (előtte fél méternél is mélyebb kátyúk voltak, elakadt a szemetes és az azt kihúzni szándékozó másik autó is.
Szóval itt nem városi hangulat van, de ezért szenvedtünk és tettünk is sokat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 19:56:21

@süllőcske: Nem vagyok művész, de igyekszem megfogalmazni, mit érzek.

süllőcske 2012.11.24. 19:59:09

@Andrass9: Nagyon is tetszett , ahogy mondoványoztad. Jó!

Pinka-Panka 2012.11.24. 21:45:58

Legyen jó éjszakátok!

Holnap csibecombozunk ahogy látom. Ma se haltunk se éhen, se szomjan:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 22:19:14

Főztem magamnak vacsorára egy currys vöröslencse krémlevest - csak úgy kitaláltam a receptet. Jó lett - lesz belőle poszt is.

susztertangó 2012.11.24. 22:24:20

@Andrass9: 18:35:34 Hú, micsoda levegő lehetett ott.19:49:03 Már csak egy jakuzzi kellene, abból nézni a hóesést.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 22:51:44

@susztertangó: A levegő valóban fantasztikus volt, de a lakás embertelenül setét. Viszont olcsó, ami lehetőséget adott a ház vételára előlegének összegyűjtésére.
Jakuzzi - különösen a teraszon nekem nembejön :)

susztertangó 2012.11.25. 16:17:36

@Andrass9: Nekem, bejött-most jut eszembe. 1966 őszén, miközben a kopasz híradó szakasz a folyosót takarította én elvileg a szakaszpk irodáját. Mivel azt hamarabb megcsináltam, a kályhán lavórban vizet melegítettem lábáztatáshoz. Leoltott lámpa mellett néztem a kinti hóesést. Ez egy egész kicsi jakuzzi volt.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.11.25. 22:50:36

Hú. Szóval.
Én a csirkét soha nem pörköltnek, hanem klasszikus paprikásnak készítem. Pörkölés legfeljebb a kokasnál jöhet szóba.
A sertésből nagyon ritkán főzök paprikás étket. Valahogy az összes többi husi jobban kézre esik.

Tegnap elkészítettem az ősz első toros káposztáját. Ma reggel erre kóstoltam rá, hidegen. Eddig nem próbáltam, ezután is megmaradok a forró változatnál.
Ma délben pedig a Katalin-napi ebéd második felvonása a töltött káposzta volt :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.25. 23:04:18

@PO: Én még várok a hétvégéig, amikor hideg lesz. De lehet, hogy kocsonyával kezdem a telet?
süti beállítások módosítása