Festik a gyerek új lakását! Ez sok fiatal és éhes szájat jelent, amit bizony valahogy tömni is kellene. Biztos nyerő étel a sertéspörkölt (más vallásúaknak a csirkepörkölt) friss nokedlivel.
Készítettem persze Házibuli Pástétomot is, meg Tojássalátát, hogy menet közben is lehessen valamit harapni. A nokedlit már megénekeltem egy előző posztban, így csak a pörkölt készítését írom le. Állítólag mindenki tud pörköltet főzni. A feleségem szerint ő jobbat főz, mint én - hát ráhagytam, de a kommentjeimet azért beillesztem.
Kellett a pörkölthöz:
- 1,5 kg sertéscomb (lapockából finomabb)
- 2-3 csirkecomb (mert csak ketten kérnek ilyet)
- számos fej vöröshagyma lustára vágva (én finomra vágom)
- sertészsír és étolaj a csirkéhez (elfogyott az összes baromfizsír)
- pirospaprika (Süllőcske féle a legjobb)
- só,víz
- 2 megfelelő méretű lábas
A hagymákat felaprította, és a megfelelő zsiradékra helyezte a két lábasban.
Letisztította a sertéscombról a zsíros részt (az a legjobb része!!!) és 3x3 cm-es darabokra vágta. Megpucolta a csirkecombokat és kettévágta azokat. A paprikát is előkészítette, hogy gyorsabban tudjon vele dolgozni.
Amikor a hagyma megdinsztelődött, félrehúzta a lábast, belekavarta a paprikát (1 evőkanálnyit), majd szinte azonnal beledobta csirkecombdarabokat alaposan összekeverve. Öntött alá csöpp vizet, és mehetett főni (azért egy kis pörkölés bizony nem ártott volna - ez nem paprikás).
Persze a nagyobb lábasban is kész a hagyma, gyorsan paprikázza (2 evőkanálnyi) és bele a kockázott disznót.
Ezt rendesebben lepörkölte a zsírra és szintén felöntötte vízzel. had rotyogjon (ez sem a pörkölt! A pörköltet hagyni kell lesülni a zsírjára tübb alkalommal!). Persze közben egy karfiollevest is feltett, mert leves az mindig kell! És különben is régen volt már karfiolleves :)
A pörköltek (és a leves is) szépen megfőttek, el is tettük másnapra, amikoris a csirkepörkölt nem akart kijönni a lábasból, úgy megkocsonyásodott:
Valahogy így tálalták az ifjaknak:
Estére üres dobozok jöttek vissza a festés színhelyéről ...