Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Tojásos nokedli - szezonon kívül

2012.11.21. 07:00 Andrass9

A tojásos nokedli mindenki számára örökre kapcsolódik a fejes salátával ecetes cukros lében. Most akkor mit csináljon az, aki speciel novemberben akar olyat enni, és a fejes saláta még primőrként sem nagyon fellelhető a boltokban?

Nos, először is félre kell tenni minden beidegződést, és főzni kell egyet! Kicsit munkás, meg egy tojástemető, de megéri. Az illusztrációk vegyesen tartalmazzák egy monstre adag nokedli készítését a tojásoséval. Gondoltam egy füst alatt mindkettőt megcsinálom.

Hozzávalók:

  • 2+7  szép tojás. Minél sárgább a sárgája, annál szebb lesz az étel.
  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 3 dl langyos víz vagy tej (én tejjel készítem)
  • fél pohár tejföl (mer mi magyarok mindenbe teszünk tejfölt)
  • 5 dkg vaj
  • forróvíz

10.jpg

Ezt a tésztát én mindig robotgéppel kevertetem ki. Nem elég, hogy a karom kikészül a végén a szaggatástól, még ezt is kézzel?

Beleütök két tojást a keverőtálba. Hozzáadom a tejet/vizet. Egy fél kávéskanál sót is teszek bele - bár anyósom mindig figyelmeztetett, hogy nem lesz jó a tészta, ha só van benne, mert elfolyik. Hát még nem folyt el, de ő is tökéletes nokedlit készített.

Elkezdem keverni, majd apránként beleszórom a liszteket. Ha túl sűrűre sikeredett (elakad benne a robotgép:) akkor adok még folyadékot hozzá. Nekem ez a kevert lisztes változat produkálja a legszebb kis "ugrálós" nokedliket. Sikerült a helybéli kispiacon egyszerfogós réteslisztet vennem, az a legfinomabb erre.

11.jpg

Ekkor magára hagyom a tésztát legalább fél órára, hogy a liszt szépen kisimuljon benne.

12.jpg

Ezalatt forralok vagy 5 liter vizet kanálnyi sóval. Egy kis olajat öntök a tetejére - így nem ragad össze a tészta, amikor beleszaggatom.

14.jpg

Van egy pontméretű jénaim, amit erre használok. Felteszem egy vastag lángelosztóra minimumra, és beledobom a vajat. Van ideje felmelegedni és elolvadni.

A jó öreg nokedliszaggatómat kicsit megvajazom - mindig abban a hitben vagyok, hogy így nem fog a tészta mindenhova ráragadni. Ez persze soha nem jön be, de én fafejű makacs vagyok!

13.jpg

Rálapetolok annyit, amennyit egyszerre fel tudok benne dolgozni. Majd, mikor ez elfogyott, még egy felet, mert a víz éppen ennyit bír el egyszerre.

15.jpg 16.jpg

Rámerem szűrőkanállal a jénaiban már enyhén sercegő vajra, és alaposan összeforgatom.

17.jpg

Le is takarom a fedővel, hogy ki ne hüljön. Ez amúgy alapszabály a tojásos nokedlinél: próbáljuk olyan forrón tartani a tésztát, amilyenen csak tudjuk, míg a tojást rá nem tesszük!

Közben beleütöm a második robotgép tálba a 7 tojást, a tejfölt és kis sót (most persze elsóztam, mert elfelejtettem sót tenni a tésztába, gondoltam ezzel kompenzálok).

18.jpg 19.jpg

Még egy kicsit forrósítottam a kifőzött nokedliken, és ráöntöttem a tojás-tejföl keveréket

20.jpg

Teljesed elfedte a tésztát, annyi lett! Innentől viszont kis lángon folyamatosan kevertem, felvakartam az aljáról, ahogy lesült, kavartam. Mindaddíg, míg a tojás össze nem sült, és csak enyhén volt nedves.

21.jpg 22.jpg

Ekkor kivettem magamnak egy tányérkával - a többit a gyerekek kovászos uborkával fogják megenni!

23.jpg

Update: Feleségem meózta, és ehetőnek deklarálta :)

Újabb update: Ma lett hozzá két szép fej saláta - igaz, a nokedliből már csak két szűk adag volt:

24.jpg

80 komment

Címkék: tojás nokedli fejes saláta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr44910639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.21. 07:08:45

Jó reggelt! Most teszem fel a kávét. Jégsaláta? Az mindig idény!

Vaczak2 2012.11.21. 08:09:30

Legutóbbi posztjaid alapján valószínűsíthető, hogy egy tojásszállító kamion zúgott be a hátsó kertbe.

Likőr nem lesz?

Boar... 2012.11.21. 08:30:37

No, ez az az étel, amit még véletlenül sem...

tartetatin 2012.11.21. 08:42:46

Én is csak tejjel csinálom a tésztát. Viszont a villám-behabarós táborba tartozom, nagyanyám azt mondta, nem szabad sokáig dolgzni, mert ragacsos lesz...lehet, hogy ezt másra mondta, de a nokedlire alkalmazm :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.21. 08:50:16

@Vaczak2: Ezeket egy napon készítettem. Másfél tálca tojást főztem el/meg :) Minden az ifjúság festés közbeni táplálását szolgálta.
Likőrt húsvét környékén szoktunk készíteni ...

tartetatin 2012.11.21. 08:50:49

Nemrég voltunk Hallstattban, mennyei Käsespätzle-t ettünk a tóparton. Galuska dinsztelt hagymán serpenyőben összesütve rengeteg gruyère-rel vagy valami illatos hegyi sajttal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.21. 08:52:07

@hajdulaszlo (volt hajdul): Jó reggelt!
Az valahogy más ízű, mint a közönséges saláta, meg ropogósabb is. Tegnap viszont ketten megettünk két fejet a bosztoni salátából (így hívják az USA-ban) egy-egy merőkanálnyi nokedlivel.

tartetatin 2012.11.21. 08:52:27

@Andrass9: Akkor most csinálhatnál nekik egy vájdling madártejet, ha még van tojásod ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.21. 08:53:56

@tartetatin: Szombaton van megint piac, addig ki kell húzni azzal a pár tojással, ami még maradt a zsomporban.
Nagyon rég volt madártej, kéne is egyet főzni!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.21. 08:55:38

@Boar...: sokáig én is azt hittem, hogy nem jön be. Aztán egy barátommal a dunnaplázában ültünk be egy bisztróba, ahol ilyen egyfogásos ebédeket csináltak. Tojásos nokedli volt. Gyakran az lehet a baj, hogy a tojást szárazra sütik, s akkor egész más az íze-bűze. Gondolom ezért nem szeretem én meg a "klasszikus" rántottát.

Vaczak2 2012.11.21. 08:57:33

@Andrass9: Ja. Mint a tojásos nokedlit.:))

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.21. 09:01:23

@Vaczak2: Úristen! Tojáslikőr! Van aki azt megissza? Amitől még borzadok: a házi készítésű bélíz. Venne egy üveggel a boltban a különleges alkalomra, de nem, pancsolni kell. Ötletszerűen összeöntenek mindent, ami érzésük szerint azt a tejeskávé színt adja.
Na az akkor lesz bél íz, ha visszajön:-)

Vaczak2 2012.11.21. 09:11:19

@hajdulaszlo (volt hajdul): Az asszony tojáslikőrje szent és sérthetetlen. És jó. Én amúgy is vonzódok a likőrökhöz mint valamely Rejtő-hős. (most nem jut eszembe a neve, valaki majd kisegít. Tán Csomó Bill).
Drambuie, Charleston Follies, Southern Comfort mind nagy barátaim.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.21. 09:36:45

ha kicsit lágyabbra csinálnád azt a nokedlitésztát, nem készülne ki a kezed.
nekem az emberem egy sátoros ünnep előtt mondta, segytsek már az anyjának kiszaggatni a kokedlit, és én szívesen bevállaltam, mondom, pár perc.
ja, csak előtte kínszenvedés volt, mire a kőkemény tésztát fellazítottam vízzel. reszelni lehetett volna, olyan kemény volt.
az ilyen emberek miatt, mint ti, megtévesztő a receptekben a "nokedlisűrűségű" kitétel. jó lenne, ha szépen igazodnátok a mainstreamhez.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.21. 09:37:23

aki az elütéseimbe beleköt, azt kikötöm a kecskék közé.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.21. 09:45:44

@Babette_: Az elütésekbe nem kötök bele - az mindenki szíve-joga. Viszont:
Ha adnál egy pontosabb meghatározást a "lágyabbra" állagra? Az enyém olyan sűrű, hogy éppen nem folyik át magától a szaggató lyukán. Az már túl sűrű?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.21. 09:49:02

@hajdulaszlo (volt hajdul): Ahogy azt @Vaczak2: pontosan meghatározta! Nálunk is az asszony készíti szigorúan tisztaszeszből (még van pár liter Jugoszláviából - Szabadkáról hoztuk anno), friss tejszínből és falusi tojásból.
Amúgy én minden alkoholos italt megittam eddig - az az első üveg Southern Comfort nem fogyott el 20 év alatt a lakásban ...

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.21. 09:52:08

@Andrass9: igen. látszik is a képen. olyannak kell lennie, hogy ha a szűrőn hagynád, akkor nagyon-nagyon lassan átcsurogna. pontosabb meghatározást szóban nem tudok adni.

egyébként tatinnak igaza van, a nokedli olyan tészta, amit gyorsan kell összekeverni, nem kidolgozni és csak közvetlenül szaggatás előtt összekeverni.

ja és mindenhova ragadás ellen nem vaj, hanem hidegvizes öblítés. az utána való eltávolításra is hideg folyó víz mindegyik használt eszközre. se meleg víz, se mosogatószer, se szivacs nem kell hozzá.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.21. 09:53:26

Pálinkás jó napot mindenkinek.

Az eddigi hozzászólások szerint nekem tojásos hokedli ügyben szégyelleni kéne magam, mert bizony én jó keményre kavarom a tészát ( így láttam szülémtől ), és kanálheggyel szaggatom a tál széléről a vízbe. Ja, és nem teszek vizet, csak tojást a tésztába. Sót is. Ezt a nokedlit "harapni" lehet. Egyébként nekem minden féle-fajta nokedli bejön, tojással, valami pörivel, túróval, salátával vagy anélkül is.

Vaczak2 2012.11.21. 10:06:21

@Andrass9: Szerintem a Southern Comfort az egy alabamai tornácra van kitalálva naplemente előttre, de kis hazánkban (tapasztalati tény!) a hólapátolás kellemesebbé tételére is kivválóan alkalmas. (Multifunkci)

süllőcske 2012.11.21. 10:24:12

@Babette_: Én is a gyors keverés módszerét követem.
@Andrass9: Egyébként ebben az ételben azt az élmény tartom értékesnek, ahogy a nagyobb noki szaftos tojásban úszik és ahogy a tojás lepirul.
Ezért aztán egy tepsit kivajazok, ebbe terítem a nokit, majd a ler aljába teszem, alsó lángra. Mehet rá a tojás, de nem kavarom, hagyom, hogy az alja megpiruljon. Ha lapáttal megfordítom, pirítottabb, ha nem, szaftos-pirult összhatást kapok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.21. 10:36:47

@süllőcske: Ez a tepsis dolog klassz! Eltettem a kipróbálandók közé. A szaftos-pirult változat nagyon vonzó!
Anyósom jól főzött, de ezt az ételt nem tudta normálisan megcsinálni. Külön készített rántottát és azt kavarta bele a nokedlibe ... gggrrrrrrr!

Vaczak2 2012.11.21. 10:37:39

Ha pragmatikusak akarunk lenni, akkor a tojásos nokedli egy, - anyaghasználatában puritán, elkészítési módjában túlspilázott omlett. tojásos -lisztes-tojás.
Mégis mecsoda különbség!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.21. 10:41:00

@Vaczak2: Elképzelhető, de én bizony északon éltem, New Hampshire-ben, ahol alkonyatkor ritkán ment az ember a tornácra, hacsak nem akarta, hogy a szúnyogok lecsapolják a vérét. Viszont egy kis pohárka Baileys vagy Kahlua elfogyott a hideg téli estéken (akkor nincs szúnyog).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.21. 10:49:37

@Babette_: Kösz - legközelebb higítom :)
A mosogatás nálam is szigorúan hidegvíz, amióta egyszer majdnem ráfőtt a szaggatóra a forró mosogatóvízben a tészta.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.21. 10:52:23

@látjátok feleim szümtükkel: én késsel. de csak akkor, ha valamihez köret. úgy szép nagy nokedlik lesznek és jó lehet harapni őket, nem csak nyelni, mint a kacsa...

medvedr 2012.11.21. 11:12:36

@Vaczak2: az édes pálinka volt, ami lehet, hogy likőr. A mi kocsmánkra remélem nem kerül fel az iromba betűs felirat "Itt súgták be Csomó Billt és a tulajdonos is részes volt."
Megkerült cirkáló

medvedr 2012.11.21. 11:17:20

@Vaczak2: Egyébként meg mija a faszomé nem iszó pálinkát he? Ez egy vagyon, barátkozzál lefelé is te szociál alpinista! :)

Vaczak2 2012.11.21. 11:34:07

@medvedr: Az, hogy vonzódok a likőrökhöz ( édes pálinka) az nem jelenti explicite, hogy nem iszok pálinkát.
Iszok.
Nade.
Az, hogy valaki drága likőrökből issza kékre magát, az nem jelenti kvalitatíve az szociál-alpinizmus adekvát megvalósulását, sokkal inkább a szociál búvárizmusét.
Viszont.
A jó pálinka is egy vagyon.
Már a házi is. (Jómagam nem főzök).
Maradjunk annyiban, hogy a jó pálinka Isten adománya, a jó likőr meg Gábriel arkangyalé.

medvedr 2012.11.21. 11:46:09

@Vaczak2: Maradjunk. A jó pálinka nem olcsó, az sajnos igaz. A 6-7000 ft / fél liter áron elsózni próbált dolgokról meg annyit, hogy én viszont főzök. Egyébként a jó likőr is jó és még drágább mint a pálinka. Az az érzésem, hogy a jó likőrök kedveltsége valahol megbújik ebben a társadalomban. Feltehetően nem teljesen az ú.n. elitben-amivel tréfálkoztam- ámbár nem is a proletár valóságban. Kivételek lehetnek természetesen.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.21. 12:02:29

Hogy ti miket isztok? Napokig kerülgettem a kamrában egy olyan Lidis multivitaminos italt. Arra gondoltam a lányomnak agyára ment a fittség, s már annyira kalóriamentesek ezek az italok, hogy vízszínűre készítik. Egy extra ideges estémen (soha nem szokott ilyen lenni) bekaptam valami nyugtatót, s gondoltam meghúzom a flakont, baj nem lehet.
Hát barátom! Anyám abban hozta át a frissen kifőtt szilvapálinkát.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.11.21. 12:02:56

Én ehhez az ételhez csak annyit teszek hozzá, hogy megszórom egy kis curryvel. Ebédre elfogadnám.

Nem tudom, van-e rá igény, újrakezdjem a nokedli vs. galuska definíciós vitáját? :D :P

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.21. 12:03:52

@medvedr: A likőr még mindig a szeszipari pancsolt italokat jelenti a fejünkben, sajnos.
Ceyloni tea van most.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.21. 12:05:32

@PO: Aztán majd oda jutunk, mint a menyasszony a nászéjszakán: Kéri a férjét, hogy mutassa meg, mi az a pöcs, mert hallotta, de nem tudja mi az. Férjuram kiteszi, mire az ara: ja, ez ugyanolyan mint a f.sz, csak sokkal kisebb.

medvedr 2012.11.21. 12:10:57

@hajdulaszlo (volt hajdul): Igen, a kevert, császárkörte bonbon meggy sokat rontott a helyzeten.
Nagyon nem voltak jók, nem is értem miért voltak.

Vaczak2 2012.11.21. 12:15:18

A 40%-os Cointreau az most mi? Likőr vagy pálinka(nokedli vagy haluska)? Vagy ez a Csomó Bill féle édes pálinka?
Súlyos kérdéseket feszegetünk mi mostan itten.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.11.21. 12:19:40

@hajdulaszlo (volt hajdul): ez jó felvezetése a témának, mert szerintem méret-kérdésről van szó.

süllőcske 2012.11.21. 12:49:58

@Vaczak2: Hát ez szokatlan, mint ahogy Bill különc szokása is, hogy édes pálinkát ivott.
Maga tudja Gyula...-mondta Matula bá.

Vaczak2 2012.11.21. 12:58:05

Tessenek mondani, az eretnekség, ha valaki a tojásos nokedlit piritott gombával, sült baconnal, esetleg sült tarjával vagy neadjisten harcsapörkölttel fogyasztja, mintegy köretté alázva azt?
Mert én szoktam.
Most akkor szíjjak gázt? Köpjek vért (veret)?
Merthogy a sima nokkerlit nem bírom oly annyira, a tojásost viszont...
Ez van.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.21. 12:58:45

@PO: beszélgettünk már a témáról, véleményem továbbra is, hogy a nyelvi hatástól függ. Hogy sváb-e a hatás, avagy tót. Ami, az általad korábban a méretbeli különbözőség okán daragaluska, az máshol gríznokedli.
Jól példázza a brindzové halusky, ami viszont echte kleinr nockern

süllőcske 2012.11.21. 13:16:52

@Vaczak2: Mit mondasz? Ha a csukapöri finom szaftja mögcsillan a nokedligaluska között, akkor az már nem sima!
Amúgy, ha köretnek szánom, általában zsiradékon megpirongatom egy kicsit, hintek rá valamit, ami illik a főelemhez, sokszor meg is fürdetem valami ben, ami pl foghagymás tejföl, reszelt gomolya, egyebek.

süllőcske 2012.11.21. 13:19:31

@hajdulaszlo (volt hajdul): Anyám csuszatésztával is csinálja, az meg már elég magyaros. Igen, tojásos csusza.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.21. 13:22:25

@Vaczak2: Akkor én is eretnek vagyok, mert a tojásos változat sokkal jobban esik minden paprikás/pörkölt/szaftos eledelhez.
És mégis forog a Föld! Égessetek meg!

susztertangó 2012.11.21. 13:44:37

@Andrass9: No, azt hittem, hogy csak az én barátnőm képes így készíteni a a tojásos nokedlit- külön tojáslepény, amit a tányéron vágnak szét. Ez valami Hatvan környéki eltévelyedés.
---------------------------------------------------
A tészták lepirítása más minőségbe emeli az ételt.

Isley 2012.11.21. 14:04:31

Tojásos nokedlit szeretem szaftosan, pirítva, bárhogyan. Mosogatni utálom, a hidegvizes módszert eddig nem ismertem, legközelebb kipróbálom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.21. 14:10:45

@Isley: Bár @Babette_: -nek néha elég kemény a megmondója, rengeteget lehet tőle tanulni! Én is tanulok tőle apránként, és igyekszem megfogadni a tanácsait!
Szóval mindig figyelj, mit javasol/tanácsol.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.21. 14:12:05

@susztertangó: A jénaiban, ahova kiszedem a tésztát, mindig lepirul, mert nem figyelek rá. Ettől viszont klassz pirult galuskáim is születnek a nokedlik között!

Isley 2012.11.21. 14:27:44

@Andrass9: Rendben, minden tanácsra, ötletre nyitott vagyok.

medvedr 2012.11.21. 15:04:38

@Vaczak2: Ez a kérdés nekem is izgatja a fantáziámat?

medvedr 2012.11.21. 16:01:39

A kérdőjel az nincs a végén, bocs

Pinka-Panka 2012.11.21. 16:40:44

Sziasztok, kellemes estét, vagy délutánt még!

Tojásos nokedli egy jó kaja néha. Én nem szerettem, mivel szombati étel, én zúzott fokhagymát szórok rá, hogy ízesebb legyen, azóta jobban ízlik. Csak fejes salátával!

A nokedlit gyors mozdulattal és nem nagyok kell kikeverni. Hideg vízzel öblíteni a tartozékokat, de ezt mi már megbeszéltük itt már.

Én már csináltam, nem is régen, hogy egybeállt az egész bevallom, érdekes, hogy elcseszek néha ételt, de akkor azt hiszem nincs kedvem főzni:)
Csak vendég ne jöjjön akkor:)

Pinka-Panka 2012.11.21. 17:01:20

Bevallom kiváncsiskodtam és tűkön ülök a "szójaízé" meg a "gesztenyetorta elefánttal" mik lesznek azok?:)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.21. 17:17:28

@Pinka-Panka:nem tudom, ki hogy van vele, de nekem délelőtt híányzott a berepülök, mindenkihez van egy kedves szavam, majd kreálok egy laza háromfogásost.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.21. 18:04:21

Jó estét! Hoztak egy kis tavalyi otellót Keszthelyről 200 HUF/liter áron. Kicsit hordóízű, de annyira nem rossz. Az ideit is lefejtették már, ha elillan a kén, abból is hozatok.
A tojásos nokedli nagy kedvenc, fejes salátával, bőven bemártom a leveleket, hogy a nokedlit is eláztassa kicsit. A végén felhajtom a salátalét is. Persze azért kovászos uborkával is hajlandó vagyok megenni, és végső esetben akár magában is, tekintve, hogy nem vagyok válogatós.
Mifelénk a felvert tojásba szedjük azon forrón, és belekeverjük, a végén pedig kap egy kis hevítést az egész.
@süllőcske: Ez a módszer ki lészen próbálva.
@Vaczak2: Azt talán ne, de ha gázolajat tudnál köpni, küldenék egy marmonkannát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.21. 18:18:48

@Pinka-Panka: Nem minősül kíváncsiságnak! Pont azért van ott, hogy holnap is begyere a kocsmába - mintegy vendégcsalogatónak!
@hajdulaszlo (volt hajdul): meg igaza van - nem kaptunk helyzetjelentést, mit "csapsz össze" mai ebédre sec-pec alatt :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.21. 18:22:12

@Andrass9: nem. csak nem igaz.
te kevered az egyenességet a keménységgel. szerintem.

Daró 2012.11.21. 18:38:05

Mielőtt elolvasnám a kommenteket, leírom:
1.:a "pestiesen sárga" tojás, ami olyan narancs színű és pl a köki piacon lehet kapni, ételfestékkel kevert táp eredménye.
2.: nokedlitésztát nemhogy nem keverünk robotgéppel, de még csak ki sem dolgozunk, nem lesz jó az állaga (gumiszerű) és marha nehéz szaggatni. Nagyjából kézzel összekavar és mér könnyedén szaggat is!
3.: Babettet szia!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.21. 18:39:57

@Babette_: Kinek mit jelent. Aki nem szokta, annak kemény az egyenesség.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.21. 18:46:57

@Daró: 2. Tejjel készíti. Nekem ugyan nincs tapasztalatom a tejes nokedlivel, de nem tartom kizártnak, hogy azzal a robotgépes út is járható.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.21. 18:52:10

@Daró: 30 éve robotgéppel csinálom. Kidolgozom és még állni is hagyom. Még egyszer sem szólt vissza a nojedli, hogy nem így akar elkészülni :)
Ettől persze minden más módszer is tökéletes lehet!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.21. 19:18:58

@A;ndrass9: Képzelj el egy olyan disznótoros vacsorát Pinka-Pankáéknál, mint a Sörgyári Capriccióban. Ott faljuk a jobbnál jobb falatokat, míg valaki megjegyzi: igazi patetikus délután volt.

Daró 2012.11.21. 19:20:50

@Daró: @Andrass9: azt nem mondtam, hogy soha nem ettem még ilyet, de abból kiindulva hogy a carbonara tésztákat szeretem, ez sem lehet rossz. Ráadásul viszonylag gyors és laktató.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.21. 19:25:26

@Daró: szia!
a sárga tojás és sárga hús előállításának oka, hogy állítólag ezt keresi a vevő. valamiért, valamikor, valamilyen marketing beadta nekik, hogy az a falusi meg a bio, ami sárga.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.21. 19:53:23

Egyébként ebédre spenótos tészta volt, friss spenótból

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.21. 20:03:16

@Waka: akkor se fogok szmájlikat nyomni mellé töméntelen mennyiségben.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.21. 20:13:18

@Babette_: Ne is tedd. Azért, ha az ember elegendő mennyiségű nokedlit szaggat ki, elfárad a keze, légyen bármilyen lágy is az a tészta. Hajdan szakmai gyakorlaton ikrát kellett kevergetni a tógazdaságban. Mindkét kézzel. Egész délelőtt.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.21. 20:28:57

amúgy ki találta ki és mikor, hogy a tojásos nokedli a salátával igenjó?

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.21. 20:50:35

@Babette_: tényleg ki? Számtalan ilyen kérdés lehetne. Ki találta ki, hogy a tészta (pasta) összetevőit rusztikusabban elkészítve, egy szinttel jobb étel, a nokedli jön létre.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.21. 21:08:20

@Babette_: Aesopus. A tyúk és a tojás problémáján spekulált már napok óta, egyszer csak elborult az agya, a tyúkot kirugdosta az utcára, a tojásból pedig nokedlit csinált. Saláta volt a kertben.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.22. 05:56:18

@Waka: ebben valami sántít, mert a tyúkpörkōlt is jó nokedlivel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.22. 06:19:08

@hajdulaszlo (volt hajdul): Az Szapphó találmánya, aki befogadta a kivert tyúkot.
Szerintem pörköltet kakasból, tyúkból inkább levest.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.22. 09:06:42

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Sőt! Ettem én már bográcsban főtt marhapörköltbe szaggatott galuskát is. Nem volt rossz.
süti beállítások módosítása