A tojásos nokedli mindenki számára örökre kapcsolódik a fejes salátával ecetes cukros lében. Most akkor mit csináljon az, aki speciel novemberben akar olyat enni, és a fejes saláta még primőrként sem nagyon fellelhető a boltokban?
Nos, először is félre kell tenni minden beidegződést, és főzni kell egyet! Kicsit munkás, meg egy tojástemető, de megéri. Az illusztrációk vegyesen tartalmazzák egy monstre adag nokedli készítését a tojásoséval. Gondoltam egy füst alatt mindkettőt megcsinálom.
Hozzávalók:
- 2+7 szép tojás. Minél sárgább a sárgája, annál szebb lesz az étel.
- 25 dkg rétesliszt
- 25 dkg finomliszt
- 3 dl langyos víz vagy tej (én tejjel készítem)
- fél pohár tejföl (mer mi magyarok mindenbe teszünk tejfölt)
- 5 dkg vaj
- só
- forróvíz
Ezt a tésztát én mindig robotgéppel kevertetem ki. Nem elég, hogy a karom kikészül a végén a szaggatástól, még ezt is kézzel?
Beleütök két tojást a keverőtálba. Hozzáadom a tejet/vizet. Egy fél kávéskanál sót is teszek bele - bár anyósom mindig figyelmeztetett, hogy nem lesz jó a tészta, ha só van benne, mert elfolyik. Hát még nem folyt el, de ő is tökéletes nokedlit készített.
Elkezdem keverni, majd apránként beleszórom a liszteket. Ha túl sűrűre sikeredett (elakad benne a robotgép:) akkor adok még folyadékot hozzá. Nekem ez a kevert lisztes változat produkálja a legszebb kis "ugrálós" nokedliket. Sikerült a helybéli kispiacon egyszerfogós réteslisztet vennem, az a legfinomabb erre.
Ekkor magára hagyom a tésztát legalább fél órára, hogy a liszt szépen kisimuljon benne.
Ezalatt forralok vagy 5 liter vizet kanálnyi sóval. Egy kis olajat öntök a tetejére - így nem ragad össze a tészta, amikor beleszaggatom.
Van egy pontméretű jénaim, amit erre használok. Felteszem egy vastag lángelosztóra minimumra, és beledobom a vajat. Van ideje felmelegedni és elolvadni.
A jó öreg nokedliszaggatómat kicsit megvajazom - mindig abban a hitben vagyok, hogy így nem fog a tészta mindenhova ráragadni. Ez persze soha nem jön be, de én fafejű makacs vagyok!
Rálapetolok annyit, amennyit egyszerre fel tudok benne dolgozni. Majd, mikor ez elfogyott, még egy felet, mert a víz éppen ennyit bír el egyszerre.
Rámerem szűrőkanállal a jénaiban már enyhén sercegő vajra, és alaposan összeforgatom.
Le is takarom a fedővel, hogy ki ne hüljön. Ez amúgy alapszabály a tojásos nokedlinél: próbáljuk olyan forrón tartani a tésztát, amilyenen csak tudjuk, míg a tojást rá nem tesszük!
Közben beleütöm a második robotgép tálba a 7 tojást, a tejfölt és kis sót (most persze elsóztam, mert elfelejtettem sót tenni a tésztába, gondoltam ezzel kompenzálok).
Még egy kicsit forrósítottam a kifőzött nokedliken, és ráöntöttem a tojás-tejföl keveréket
Teljesed elfedte a tésztát, annyi lett! Innentől viszont kis lángon folyamatosan kevertem, felvakartam az aljáról, ahogy lesült, kavartam. Mindaddíg, míg a tojás össze nem sült, és csak enyhén volt nedves.
Ekkor kivettem magamnak egy tányérkával - a többit a gyerekek kovászos uborkával fogják megenni!
Update: Feleségem meózta, és ehetőnek deklarálta :)
Újabb update: Ma lett hozzá két szép fej saláta - igaz, a nokedliből már csak két szűk adag volt: