Beindult a születésnap szezon a családban. Az "öregek"-én már túl vagyunk, de jönnek a "kicsik". Az első a sorban kötelezően egy gesztenyetorta.
Őt éveken át különféle formákkal lepte meg feleségem, mostanra már letisztultak a formák és az igények is (bár a legközelebbi kerek évfordulóra ismét a dínót szeretné). Álljon itt a legfinomabb gesztenyetorta receptje - hátha segít Mitzinek is.
Hozzávalók:
- 1 piskótatorta (26 cm-es formában 5 tojásból - vagy akár egy bolti lap, ha nem tudsz piskótát sütni)
- 500 g mirelit gesztenyepüré.
- 1 főzős vanília pudingpor
- 1/2 liter tej
- 3 evőkanál porcukor
- 1,5 dl habtejszín
- 2 ek rum
- vaniliás cukor
- 25 dkg marcipán
A gesztenyemasszát már előző este kivette a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre olvadjon ki. Talán jobb lenne házilag friss gesztenyéből, de az annyi a macera, nem biztos, hogy megéri (különben is a bab mostanság már drágább, mint a gesztenye).
A tortát feleségem seperc alatt összecsapta - még fotózni sem jutott időm! Hogy ez neki miért ilyen könnyű? Nekem még soha nem sikerült a piskóta.
A pudingot megfőzte a zacskón található elkészítési utasítás szerint a 3 kanál cukorral. Hideg vízbe állította, hogy mielőbb lehüljön és a tejszínből kemény habot vert. A gesztenyét a rummal, pudinggal és vaníliás cukorral krémesre keverte a robotgéppel.
Beleforgatta a tejszínhabot óvatosan, hogy ne törjön össze. Ekkor jött a MEO - hozta nekem kóstoni, mi hiányzik belőle, de teljesen jó lett (így nem jutottam második kóstolóhoz).
Felszelte a tortalapot 4 részre és kinyújtotta a marcipánt 1 mm vastagra.
Ezt két szilikongumi sűtőfólia között a legkönnyebb megtenni. Az alsó lehet valami más is, de ahhoz hozzáragad a marcipán, ha nem szórod meg porcukorral.
A kapcsos tortasütő forma feneke tökéletes kivágósablon. Csak arra kell ügyelni, hogy a késsel a szilikont ne vágjuk meg!
![]() |
![]() |
Az első tortalap réteg igencsak vékonyra sikeredett, hát enyhe krémkenés után kapott erősítésnek egy vékony marcipán lapot is, amit ismét krém fedett be. Sorban az összes lap helyére került bőven megkenve a gesztenyekrémmel.
![]() |
![]() |
Jöhet a vakolás! Láss csodát, most hallgatott rám a feleségem, és a tortatál alá betette a Lazy Susant (kerek forgatható fa tálaló deszkát). Mindjárt szép egyenletes lett a gesztenyevakolat. A tetejére is került a marcipánból egy vékony lap.
![]() |
![]() |
Egy kis kutakodás a mézeskalács kiszúrók között tette rá a "habot" a tortára: