Beindult a születésnap szezon a családban. Az "öregek"-én már túl vagyunk, de jönnek a "kicsik". Az első a sorban kötelezően egy gesztenyetorta.
Őt éveken át különféle formákkal lepte meg feleségem, mostanra már letisztultak a formák és az igények is (bár a legközelebbi kerek évfordulóra ismét a dínót szeretné). Álljon itt a legfinomabb gesztenyetorta receptje - hátha segít Mitzinek is.
Hozzávalók:
- 1 piskótatorta (26 cm-es formában 5 tojásból - vagy akár egy bolti lap, ha nem tudsz piskótát sütni)
- 500 g mirelit gesztenyepüré.
- 1 főzős vanília pudingpor
- 1/2 liter tej
- 3 evőkanál porcukor
- 1,5 dl habtejszín
- 2 ek rum
- vaniliás cukor
- 25 dkg marcipán
A gesztenyemasszát már előző este kivette a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre olvadjon ki. Talán jobb lenne házilag friss gesztenyéből, de az annyi a macera, nem biztos, hogy megéri (különben is a bab mostanság már drágább, mint a gesztenye).
A tortát feleségem seperc alatt összecsapta - még fotózni sem jutott időm! Hogy ez neki miért ilyen könnyű? Nekem még soha nem sikerült a piskóta.
A pudingot megfőzte a zacskón található elkészítési utasítás szerint a 3 kanál cukorral. Hideg vízbe állította, hogy mielőbb lehüljön és a tejszínből kemény habot vert. A gesztenyét a rummal, pudinggal és vaníliás cukorral krémesre keverte a robotgéppel.
Beleforgatta a tejszínhabot óvatosan, hogy ne törjön össze. Ekkor jött a MEO - hozta nekem kóstoni, mi hiányzik belőle, de teljesen jó lett (így nem jutottam második kóstolóhoz).
Felszelte a tortalapot 4 részre és kinyújtotta a marcipánt 1 mm vastagra.
Ezt két szilikongumi sűtőfólia között a legkönnyebb megtenni. Az alsó lehet valami más is, de ahhoz hozzáragad a marcipán, ha nem szórod meg porcukorral.
A kapcsos tortasütő forma feneke tökéletes kivágósablon. Csak arra kell ügyelni, hogy a késsel a szilikont ne vágjuk meg!
Az első tortalap réteg igencsak vékonyra sikeredett, hát enyhe krémkenés után kapott erősítésnek egy vékony marcipán lapot is, amit ismét krém fedett be. Sorban az összes lap helyére került bőven megkenve a gesztenyekrémmel.
Jöhet a vakolás! Láss csodát, most hallgatott rám a feleségem, és a tortatál alá betette a Lazy Susant (kerek forgatható fa tálaló deszkát). Mindjárt szép egyenletes lett a gesztenyevakolat. A tetejére is került a marcipánból egy vékony lap.
Egy kis kutakodás a mézeskalács kiszúrók között tette rá a "habot" a tortára: