Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Gesztenyetorta elefánttal

2012.11.23. 07:00 Andrass9

Beindult a születésnap szezon a családban. Az "öregek"-én már túl vagyunk, de jönnek a "kicsik". Az első a sorban kötelezően egy gesztenyetorta.

Őt éveken át különféle formákkal lepte meg feleségem, mostanra már letisztultak a formák és az igények is (bár a legközelebbi kerek évfordulóra ismét a dínót szeretné). Álljon itt a legfinomabb gesztenyetorta receptje - hátha segít Mitzinek is.

Hozzávalók:

  • 1 piskótatorta (26 cm-es formában 5 tojásból - vagy akár egy bolti lap, ha nem tudsz piskótát sütni)
  • 500 g mirelit gesztenyepüré.
  • 1 főzős vanília pudingpor
  • 1/2 liter tej
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1,5 dl habtejszín
  • 2 ek rum
  • vaniliás cukor
  • 25 dkg marcipán

A gesztenyemasszát már előző este kivette a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre olvadjon ki. Talán jobb lenne házilag friss gesztenyéből, de az annyi a macera, nem biztos, hogy megéri (különben is a bab mostanság már drágább, mint a gesztenye).

A tortát feleségem seperc alatt összecsapta - még fotózni sem jutott időm! Hogy ez neki miért ilyen könnyű? Nekem még soha nem sikerült a piskóta.

10.jpg

A pudingot megfőzte a zacskón található elkészítési utasítás szerint a 3 kanál cukorral. Hideg vízbe állította, hogy mielőbb lehüljön és a tejszínből kemény habot vert. A gesztenyét a rummal, pudinggal és vaníliás cukorral krémesre keverte a robotgéppel.

11.jpg

Beleforgatta a tejszínhabot óvatosan, hogy ne törjön össze. Ekkor jött a MEO - hozta nekem kóstoni, mi hiányzik belőle, de teljesen jó lett (így nem jutottam második kóstolóhoz).

Felszelte a tortalapot 4 részre és kinyújtotta a marcipánt 1 mm vastagra.

12.jpg

Ezt két szilikongumi sűtőfólia között a legkönnyebb megtenni. Az alsó lehet valami más is, de ahhoz hozzáragad a marcipán, ha nem szórod meg porcukorral.

13.jpg

A kapcsos tortasütő forma feneke tökéletes kivágósablon. Csak arra kell ügyelni, hogy a késsel a szilikont ne vágjuk meg!

14.jpg 15.jpg

Az első tortalap réteg igencsak vékonyra sikeredett, hát enyhe krémkenés után kapott erősítésnek egy vékony marcipán lapot is, amit ismét krém fedett be. Sorban az összes lap helyére került bőven megkenve a gesztenyekrémmel.

16.jpg 17.jpg

Jöhet a vakolás! Láss csodát, most hallgatott rám a feleségem, és a tortatál alá betette a Lazy Susant (kerek forgatható fa tálaló deszkát). Mindjárt szép egyenletes lett a gesztenyevakolat. A tetejére is került a marcipánból egy vékony lap.

18.jpg 19.jpg

Egy kis kutakodás a mézeskalács kiszúrók között tette rá a "habot" a tortára:

22.jpg

Az ünnepelt profi módon szelte meg a tortát:

32.jpg

62 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr224914110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2012.11.23. 07:00:42

elefánt megfejtve :D

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.23. 08:19:20

Gesztenyét is, marcipánt is szeretem. Gyerekkorom időszakának prolisodását jól mutatja, hogy soha nem kaptunk gesztenyepürét, somlói galuskát, franciakrémest mert az úri dolog. Gyakorlatilag ugyanabban az árban valami ehetetlen vackot.
Mikor saját pénzből vettünk somlóit, kibeszéltek.

Amit még megjegyeznék: az a tál is igényesnek tűnik a torta alatt.

Pinka-Panka 2012.11.23. 09:10:03

Jó reggelt mindenkinek!

András nagyon jól néz ki a torta, minden elismerésem a kedves feleségednek. Nem vagyok édesszájú, de ezt nagyon megenném. A gesztenyét amúgy is már illene enni, lehet beülök ma valahova, mert megkívántam...
Ügyesek vagytok!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.23. 09:16:40

@Pinka-Panka: Jó reggelt! Most azt ne mondd, hogy nincs szabad tíz perced összedobni egy ilyet.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.23. 09:28:37

majd egyszer téged is megtanítalak piskótát sütni.

süllőcske 2012.11.23. 09:34:43

Szóval, Hannibál mester karavánja sétafikál körbe-körbe.
András, ezek a torták engem tulajdonképpen nem érdekelnének, de itt a kocsmában kezdek érdeklődést mutatni, az ilyen témák felé is.
Én mindig csak gyümölcs látványtortákat idétlenkedek, krémekhez, piskótákhoz nem értek.
Krémek helyett tört magokkal kevert sültbanánpürét, ilyesmit kreálok, ha a csajoknak próbálok kedvezni.

Isley 2012.11.23. 09:35:56

Sziasztok! Nagyon ínycsiklandó! Tortát szökőévben egyszer sütök, minden elismerésem. Jó ötlet a puding a gesztenyéhez.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.23. 09:49:41

@Babette_: Megköszönném! Hátha még a tanfolyamot posztba is tudnád önteni? Akkor @süllőcske: is megtanulná :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.23. 09:54:04

Jó reggelt!
A tál nagyanyai örökség, főleg torták felszolgálásához használjuk. Van egy fedeles "piknik" tál, aminek az aljában két jégakku van. Azt használjuk, ha szállítani kell a tortát. Főleg, mert kisleányom az összes létező tortaszállító eszközt elhordta a háztól!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.23. 09:57:26

@süllőcske: Én sem eszem sok édességet, de van egy-kettő, amit azért szeretek (pl oroszkrémtorta :)
Sütni a kelttészták világában nekem könnyű. Még gyerekkoromban tanultam nagyanyámtól és éveken át nekem kellett készíteni (anyám nem tudot sütni egyáltalán), mig apámat is megtanítottam. Attól kezdve az ő hobbijává vált a hétvégi sütés :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.23. 10:11:15

@Andrass9: nem. volt már piskótasütős poszt, abból se tanultátok meg. én is próbáltam másnak is mutatni már, az sem működött.
csak személyesen, úgy, hogy te csinálod, én meg magyarázok. na ilyet csináltam már, és sikeres:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.23. 12:10:02

@Babette_: Látod, ez a gond! Feleségemnek a leggyorsabb süteménye, de még az életben nem bírta elmagyarázni, hogy mit nem csinálok jól. Pedig próbáltuk, hidd el!
Bár - elés sok mást sem bírt megmagyarázni :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.23. 12:17:42

@Andrass9:
én el tudom magyarázni, de érezni, hogy hogyan jó, azt csak a a saját kezeddel és szemeddel tudod. pont úgy, ahogy a nokedli állagát is. meg ahogy a kalács állagát is. kalácsreceptet se tudnék mondani, mert a tojáson és són kívül semmiből nem tudom meghatározni, miből mennyi kell és mennyi dagasztás után jó, mert én is nézésre és érzésre tanultam nagymamámtól.
leírhatom neked, hogy a klasszikus piskóta jó kemény tojásfehérje hab valamikor a közepén belehelyezett cukorral, a végén a sárgájával, meg hogy a lisztet óvatosan átforgatva keverd bele, ne törjön össze a hab, akkor se tudod megcsinálni ÚGY, mert ha meg tudnád, akkor már úgy csinálnád, hiszen mindenki így írja le. érezni kell, és akkor már akkor is sikerül, ha a lisztet géppel kevered bele, ahogy lustább napjaimon szoktam.
mert ezek csak szavak.
mint a libamáj-íz, amit te sem tudsz elmondani, és én sem tudom megérteni, mi a jó benne.

susztertangó 2012.11.23. 12:42:02

Jó napot kívánok!Kaphatnék valami szíverősítőt? Rám férne. Életemben először a hét elején azt mondták, hogy:" Fater, nem tudná..." Jesszasz! Ma meg : "Kössz Papa!"Jáj!Tortát nem kérek, mert még függő leszek.

süllőcske 2012.11.23. 12:49:48

@Babette_: Nagyon jól mondod. A tészta(is) manuális műfaj. A lényeg az apró részletekben van. Egy salátát is érzéssel kell vágni, arányítani, keverni, hogy igazán tökéletes legyen.@Andrass9:
Különben a bűvszakin nagyon jó poszt van, érdemes megnézni.

Pinka-Panka 2012.11.23. 13:15:17

@Babette_: ez nem olyan nagy kunszt összedobni, bármely tésztát.

Pinka-Panka 2012.11.23. 15:44:53

@hajdulaszlo (volt hajdul): neked nem is kell ilyeneket csinálni, arra vagyunk mi nők.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.23. 15:54:09

@Pinka-Panka: Nekem másra kellenek a nők:-) Én akkor is elégedett vagyok, ha egy gramm piskótát nem süttök soha életetekben. vsz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.23. 16:01:33

@susztertangó: Egy kis házi meggy? Szigorúan pult alól?
Képzeld, engem már elég sok sok éve bácsiznak. Kiihatnám 1kutya egész otellós hordóját, attól sem fiatalodnék meg :)

1kutya 2012.11.23. 16:15:46

jól néz ki. még "szerencse", hogy nem szeretem:-DDD

de hol van ebben az elephant???

susztertangó 2012.11.23. 16:18:54

@Andrass9: Azt még nem mondták.Az még hátra van. Tudom persze, hogy a jó forint évében születtem, de nagyon más átélni, hogy mások mondják.Öreg embernek kezdő vagyok.(Ráadásul egy öt fős haveri körből most már biztos, hogy nekem kell utolsóként lekapcsolni a villanyt és becsukni az ajtót. Ezek már ott vannak ahol mindíg friss a sör, Unicum és Zsubrovka vodka csak ránk várnak a kert grill mellett.)Apropó, a vörös bor jó, a vörös bor egészséges, a vörös borban sok rezveratrol van.:-))

susztertangó 2012.11.23. 16:19:36

Ja és kössz a meggyet, ne csak 1et.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.23. 16:21:31

@susztertangó: Jó - meg kis vörösbort is kisérőnek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.23. 16:32:20

@susztertangó: A jó forint évét ismernem kellene ...
Barátok eltűnése nem egy szívderítő esemény, de próbálj ellenállni a szomorúságnak. Ez az élet rendja. Ha nem küzdünk ellene, akkor mi is szenvedünk, pedig nem kellene. Őrizd őket emlékeidben, de folytasd az életet!
A vörösbor pedig alapvető élelmiszer!

Pinka-Panka 2012.11.23. 16:51:30

Mondjuk az nem derült ki, vagy igen? - hogy miért pont elefánt?
Nagyon ötletes amúgy és guszta és a tálalás is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.23. 17:04:21

@Pinka-Panka: Az ok az volt, hogy nincs dinoszauruszos kiszúrónk!

1kutya 2012.11.23. 17:12:05

@Andrass9: miért cikkolnálak?

@Pinka-Panka: mire elküldtem a kommentet, felfedeztem:)

Pinka-Panka 2012.11.23. 17:22:12

@1kutya: akkor már tudjuk azt is, hogy a dinó helyett vannak:)
de aranyosak nagyon!

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.23. 17:26:23

@Pinka-Panka: hogy ezt nekem délután félhatkor kell megtudnom....

Pinka-Panka 2012.11.23. 17:32:26

@Babette_: mert nem a képet nézted:) 1kutyának látod leesett:)

Pinka-Panka 2012.11.23. 17:40:56

Emlékszem volt itt a legjobb cukrászdában, egy olyan gesztenyés sütemény, ami sakktábla szerűen, egy kocka gesztenye, másik meg jó geil vajkrém és mindez, egy vékony piskótalapon állt. Kedvencem volt, de csak így ősszel.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.23. 18:21:32

Az jut eszembe, hogy ezzel a tortával majdnem átmentünk a jóllakott napközis szintre. Már sosem iszunk?

Pinka-Panka 2012.11.23. 19:23:54

@hajdulaszlo (volt hajdul):sör nincs ebben a hidegben! Szeremley Muscat Ottonel, hogy kicsit otthon érezd magad.
Más nincs, vagy tea:)

Pinka-Panka 2012.11.23. 19:25:24

Én maradok a gyömbéres meleg limonádénál mézzel és kardamom maggal...

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.23. 19:27:39

@Pinka-Panka: ezt a cuccot ki kell próbálni. Leírod, hogy csinálod?

Pinka-Panka 2012.11.23. 19:31:03

@hajdulaszlo (volt hajdul): 3dl meleg víz, nem forró! 1 citrom frissen facsart leve, 1 kanál méz, ráreszelek gyömbért és ezt iszom mindennap.. a kardamom magot meg kettőt-hármat elrágok vele, kibontom előbb úgy...
lényege, a savanyú, az édes és a csípős együttesen, lúgosít
a gyömbérrel vigyázni, csak kellemesen csípjen!

Pinka-Panka 2012.11.23. 19:34:20

Ha nagyon lédús a citrom, akkor kétszer csinálok belőle, délelőtt, délután, ma pl olyan citromot vettem, hogy csurig volt.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.23. 19:37:28

@Pinka-Panka: én azt hittem a kardamom is a limonádéba kerül. Gyömbért a jércelevesbe tettem.

Pinka-Panka 2012.11.23. 19:38:24

@hajdulaszlo (volt hajdul): nem, azt teában szoktam főzni, de én nyersen is szeretem.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.23. 20:05:04

@Pinka-Panka: ez a kocsma most olyan, mintha egy szeparéban ülnénk.
Többieknk megártott az otelló?

süllőcske 2012.11.23. 20:16:24

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Müszülméneknél szokás a kardamom aprócska magjainak ropogtatása, kellemetes, üdítő szájérzetet ad.
Én is élek vele.
Amúgy kávéba csinálom.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.23. 20:27:19

@süllőcske: akkor most Pinka-Pankának is kellemes, üdítő szájérzete lehet? Ki kell próbàlnom. Mármint a kardamomot!

Remélem leskelődök nem fogják kekszuális basztatásnak tekinteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.23. 21:04:06

20 kiló Mucsut feldolgoztunk bő egy óra alatt. Lesz belőle almaszósz (megint!)
Délután meg 6 kiló Idaredből lett 2,5 liter lé. Azt szűk egy óra alatt abszolváltam mosogatással együtt.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.23. 21:31:06

@Andrass9: ez igen! Tudsz te ha akarsz :-)

Most vettem észre, hogy van beèpített smile billentyű.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.23. 21:52:00

@hajdulaszlo (volt hajdul): Áruld el melyik az? Én nem tudom.
Amúgy további 10 kiló hámozva, szeletelve vár az aszalóra. Én meg valakire, aki a hátamat kikúrálja :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.24. 08:37:17

@hajdulaszlo (volt hajdul): Jaaa - én azt hittem, számítógépről beszélsz :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.11.25. 22:27:27

A gesztenye minden halmazállapotában jöhet. Elefántot viszont még nem kóstoltam. De ha jól van elkészítve...? :D

Gyermekkoromban a Budafoki és a Kruspér utca sarkán volt egy gesztenye feldolgozó kis üzem. A gesztenyét valahogy rabszolgák meghámozták, majd megfőzték. Ahogy jöttünk el az ablakai előtt, azok ki voltak nyitva éjszakára, hogy hűljön a sok kiterített cucc. A többi egyetemista odajárt éjjelente és botra szerelt kanalakkal dézsmálták az árut. Én a világért sem tettem volna ilyet. Megvettem a piacon a gesztenyét, majd sütöttük, vagy főztük a csajommal, remek közös program volt a közeledés időszakában. Azzal a dumával, hogy én mekkorákat zabáltam a kihűlt gesztenyemasszából, nemigen lehetett volna becsajozni, már akkor sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.25. 23:02:35

@PO: Jól mondod! Gesztenyesütés máig is fontos esemény nálunk. Egymásnak tisztítjuk a szép pirosra sült tűzforró golyócskákat!
Amúgy éppen gesztenyepüré volt a deszert.

susztertangó 2012.11.26. 13:14:43

@PO: A körúton vásárolt sült gesztenyát akár a lányzó, vagy a fiatal ember kabátzsebáből kivenni, jó móka volt annó kidején.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.26. 14:27:48

@susztertangó: Mik elő nem jönnek a memóriádból :)

susztertangó 2012.11.28. 21:20:47

@Andrass9: A gesztenyéről vagy ez, amit fent írtam jut eszembe-vagy az, hogy Apával voltunk valahol vasárnap délelőtt (hogy ne legyünk láb alatt, míg Anya főz)és gesztenyét szedtünk. Azóta is felszedek egyet minden évben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.29. 07:55:59

@susztertangó: Minket vadgesztenyét szedni zavartak el a konyhából. Olyan szép fényes barna szemek voltak - valamiért engem egy szép ló bánatos szemeire emlékeztetett. Értelme semmi nem volt, hisz nem ehető, de legalább szabadban voltunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.29. 09:50:59

@hajdulaszlo (volt hajdul): Olyat gyártottunk - fogpiszkálóval, de szívesebben gyűjtöttünk szilveszterkor pezsgősdugót (akkor még parafából volt!) és csináltunk Dugó Dani-t, ha még valaki emlékszik a kalandjaira :)
süti beállítások módosítása