Nem tudom minek nevezzem. Sehonnan nem olvastam a receptet - egyszerűen éhes voltam. A feleségem elővarázsolt a csodahüttőből 2 szelet tarját, mert tudja, hogy azt én szeressem. Sajnos ő nem. Miután leszedtük az Idaredet (kb 150 kilót), megéheztem. Igenám, de már majdnem 6 óra, ami után nem ehetek a doki szerint! Azt viszont nem tiltotta meg, hogy főzzek!
Beugrott a neve: Scalloped potato - legalábbis így hivják az USA-ban. Magyar nevét nem ismerem.
Két személyes adag csupán:
- Volt tehát 2 szelet csontos tarja
- Elővettem 6 krumplit, meg is hámoztam
- Találtam 2,5 dl tejszínt a hűtőben, amitől eszembe jutott valamilyen francia krumplis étel tepsiben.
- Ehhez biztos kell másfél fej hagyma (mert volt egy fél maradékban)
- A hús ízesítéséhez kell pár girizd fokhagyma, mustár, só, bors, olaj,
- Worchestershire szósz, mert az minden húshoz kell a feleségemnek.
- Szerecsendió - mert úgy éreztem, jó lesz hozzá.
Persze nincs minden a képen, de azért érthető - remélem.
Megsóztam, borsoztam a húst és bekentem mustárral. Beletettem egy nagyon forró serpenyőbe, amiben olivát forrósítottam. Nagyon nagy lángon mindkét oldalát pirosra sütöttem, majd egy tányérra félretettem.
Persze rengeteg finom odasült dolog maradt a serpenyőben - ezt fel kell használni! Rádobtam tehát a vastag félkarikára vágott másfél hagymát pirulni. Fel is szedte a hagyma az odasült ízek nagyját.
Kipakoltam a húsos tányérra vigyázva, hogy az olaj a serpenyőben maradjon, majd a fél centi vastagra szeletelt krumplit kicsit megsózva szintén a forró olajba dobtam. Sercegett, ropogott, de én kevertem doszt! Csak éppen, hogy kérge legyen.
Előhorgásztam egy jófajta jénai fedeles lábast, amibe elkezdtem rétegezni az alapanyagokat. Elsőnek krumpli, majd kis hagyma, megint krumpli, megint hagyma. Ezután egy kis reszelt "alpesi" sajt.
Ráterítettem a két szelet pirított tarját. Szerencsére fotóztam, így most már tudom, milyen irányban kell kettévágnom az ételt, hogy eltaláljam a húst! Ráreszeltem további kis sajtot - az nem árthat. Ment a maradék hagyma is a tetejibe. A maradék krumplit is ráfektettem.
A serpenyőben persze még mindig van maradék lesült krumpli, húslé, mustár. Ezekre ráöntöttem egy merőkanállal a zöldborsólevesből - csak nem vesznek össze? Adtam pár csepp Worchestershire szószt is, hogy a feleségem is szeresse a húst. (Nem szerette :( ) Mikor a leves feloldott minden finomságot a serpenyőből, beleöntöttem a tejszínt is és felforraltam.
A forró tejszínes levet ráöntöttem a jénaiban várakozó krumplira/húsra. Amilyen szerencsém volt, éppen elérte a krumpli szintjét, vagyis nem kellett tovább higítanom. Az volt a hátsó gondolatom, hogy így szépen megfő majd a krumpli, amíg a hús is puhára párolódik.
Rátettem a fedelét, majd belöktem a sütőbe kb 180 fokra.
Felhúztam a vekkert 1 órára, és megnéztem, mivel tudom feleségem almaszortírozását könnyebbé tenni. Csak csipketeát kért ... látszik, hogy ő nem főzött! Belekukkantottam a sütőbe, és úgy éreztem, érdemes lenne a tetejére is reszelni kis sajtot:
Mire homokóra lejárt, az eledel is elkészült.
Belekóstolgattam, és jónak ítéltem. Sajnos 6 óra elmúlt, enni majd csak holnap fogok belőle. Feleségemnek izlett a krumpli! Fél siker :)
Addig is szép álmokat!
Mondtam már, hogy a kerámiabevonatos serpenyő sucks?
Azért van tanulság is:
- A tejszínt célszerű tejjel kicsit higítani, mert ennyi zsítól nehéz lett az étel.
- Melegítve sem rossz, de frissen az igazi, amikor még van szaftja. Azt a krumpli beszívja az éccaka.