Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Vadpulyka

2012.10.24. 07:00 Waka

Vadast kéne főzni. Lapátnyi, jó 3 centi vastag, zsírral márványozott, csontos rostélyosból. Hozzá öklömnyi gombócot. A gombócokat megpirítanám egy kis füstölt szalonna zsírjában, és az egészet leborítanám pikáns, de mégis selymes, kicsit édeskés mártással, sokkal.

- Hé, te ott! - hallatszik a távolból.

- Micsoda? - eszmélek.

- Igen te! Ébred már fel, belecsorog a nyálad a klaviatúrába, még a végén zárlatos lesz a masina.

- Hiszen ez az én hangom! - képedek el.

- Csakhogy rájöttél te mamlasz. Rostélyos, mi? Szalonnazsír pláne, – replikázik – aztán gubbaszthatsz megint fél éjszakákat az ágy végén a sajgó bütyködet simogatva.

- Cicába! – fakadok ki – Akkor a marha ugrott. Hús nélkül pedig nem főzök vadast, nem vagyok én kecske.

- Csakugyan? - csúfolódik.

- Hmmm, megvan! - lelkendezem – Nyúl! Az olyan köztes husi, nem fehér, de talán nem is annyira vörös. - Jobbik énem egy kukkot sem szól, talán egyetért, vagy csak rám unt.

Beindítom a nyúl akciót. Sidecar szülei nagyban űzik az ipart vidéki házuknál, kapok is egy ígéretet vasárnap délutáni szállítással. Vasárnap idejében hazavergődöm, kucorgok a gép előtt, várom a messiást. Hiába. - Felhívjam? - vacilálok – Elég mufurc szokott ilyenkor lenni, - traumás az a két nap a falkánál - meg aztán én kértem szívességet. Biztosan későn jön meg, nem akar ilyenkor már zavarni. Majd holnap rákérdezek – döntöm el.

Másnap reggel kedélyesre veszem:

- Bugs Bunny?

- Mi van?

- Tapsi Hapsi?- hátha leesik.

- Beszélj már értelmesen baszki! – förmed. Nem esett le.

- Hát, izé, tudod a nyúl.

- Ó basszus elfelejtettem, - kap a fejéhez – miért nem hívtál fel?

- Fasza – gondolom – kellet nekem görcsölni. A nyúl is ugrott, illetve elugrált.

- Na de most mi a csudából lesz vadas? - töröm a buksit egész nap, a másik szerencsére befogja a pofáját - Pulykamellből mégsem csinálhatom, akkor inkább kenek egy vajas kenyeret. Bár a pulyka... A felsőcomb! Vörös ugyan kicsit, de szinte már fehér.

Pénteken megveszem a húst - másfél kiló. Összeállítom a pácot – nem mintha szívós lenne a comb, de azért hadd vegye át az ízeket – temérdek sárgarépa, egy-egy szál petrezselyemgyökér és paszternák, kicsiny darab zeller, három fej hagyma, pár gerezd fokhagyma, szemes bors, borókabogyó, babérlevél. Citrommal készítem – döntöm el – ecettel volt már, kerül bele pár karika citrom, meg a levéből is facsarok bele néhány cseppet. Felforralom, mikor kihűlt, beleteszem a hús felét - óvatosan duhajkodjunk azért.

1.jpg2.jpg3.jpg

Reggel leszűröm az egész cuccot, a húst szárazra törlöm, sózom, borsozom, majd kevéske olajon körbesütöm. Kiveszem, a helyére a zöldség kerül, azt is megpirítom. Mikor kap egy kis színt, visszaszuszakolom a húst a gyökerek közé, löttyintek alá egy kis páclét, majd az előmelegített sütőbe tolom.

4.jpg5.jpg

Míg a hús készül, nekiállok a zsemlegombócnak. Felkockázok öt zsemlét – rövid hezitálás után eltekintek a pirítástól, a sütőben amúgy is telt ház van – hozzáöntök 70 deka a lisztet, bőven sózom, összeforgatom, beleütök négy tojást (S méret), azzal megint összeforgatom, aztán a vizet apránként hozzáadagolva, fakanállal összekavarom. Éppen kész is, mire kezd leszakadni a karom.

Nagy lábas vizet forralok, sózom, majd a nem nagyon lobogó vízben kifőzöm a vizes kézzel gömbölyített gombócokat. Kell nekik vagy tíz perc, – persze megint a nagy számhoz méreteztem – utána kis olajban megforgatom őkelméket.

9.jpg11.jpg12.jpg

A hús éppen jó, kiteszem egy tányérra, majd kibogarászom a gyökerek közül a nagyja levelet meg magot. Pár benne marad, nem baj.

Kanálnyi cukrot pirítok, ráteszem a zöldséget, és kevés vízzel felöntöm, majd botmixerrel pürésítem. Belekeverek egy pohár tejfölt, kiforralom, kóstolom, egy facsarintás citromlével ízesítem.

6.jpg7.jpg8.jpg

Szedek egy tányérra, elrendezem valahogy a képhez, a hús szétesik szeleteléskor, a mártás meg közben besűrűsödött, úgy kell rákenni kanállal. Lövök pár képet, aztán teleszedem a tányért gombóccal, rácsapok egy merőkanál mártást, és szépen befalom az egészet.

13.jpg

103 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr814864833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.24. 08:13:16

megnyugodtam a zsemlegombóc láttán, azt hittem, csak az enyém néz így ki :D Amúgy legközelebb teltházas sütő esetén nyomd be a zsemleszeleteket a pirítóssütőbe, majd utólag felszabdalod!
Házinyúlra nem lövünk, bár... abból van a legjobb vadas :DDD

Hurri Kán 2012.10.24. 08:53:07

'reggelt! :)

@1kutya:
Érdemes.
@anica inkognitóban:
Asse baj, ha vad. Különben is, előbb-utóbb minden nyúl megszelídül. Vagy nem. :D

1kutya 2012.10.24. 09:00:43

@gyvy: van is sógornőméknél egy felpucolt nyufi a hüttőben. már elkunyeráltam, csak el kell hozni és gyí (bár én pörit terveztem belőle, meg sültgerincet).

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.24. 09:02:41

@gyvy: nem baj,ha vad, ha még nem rágós :D
@1kutya: nyúlnak gyí??? :D

Benikuty 2012.10.24. 09:03:58

Tökéletes, egyetlen apró észrevétellel: a zsemlekockát olajban serpenyőben pirítom, és akkor ropogós marad a gombócban.

Benikuty 2012.10.24. 09:05:30

@PiperPerabo: tényleg nagy macera, de néha belefér:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.24. 09:05:32

Waka, vasárnap 1 barátunk volt itt, szintén köszvényes, azt mondja hogy a legkisebb mennyiségű hústól pár óra múlva lábra állni alig tud a fájdalom miatt. Rettenet betegség lehet.
A pulykát nem szeretem, van valami rossz szaga, ha fő.

Hurri Kán 2012.10.24. 09:08:15

@1kutya:
Annak is jó, vadasnak is jó, valójában mindenhogyan jó. :)

Topy 2012.10.24. 09:32:55

én épp most kaptam vadast, nyúlból...
isteni! :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.10.24. 09:36:16

Ha tudnék szerezni záros időn belül bölényhúst, abból szeretnék vadast készíteni.

1kutya 2012.10.24. 09:39:58

@gyvy: no igen:)

@PO: lőjél egyet!:-DDD

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.10.24. 09:53:57

@1kutya: nem megy. Félek, hogy amíg elballagnék a Subaruért, elzabrálnák :D

Hurri Kán 2012.10.24. 09:57:54

@PO:
Autóból való vadászatról hallottál é már? ;-)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.24. 11:22:51

Waka: álmodik a gyomor.
@1kutya: Én már csináltam vadas nyulat, nem olvastad? :)
Én mustárt is rakok a mártásba.

Pinka-Panka 2012.10.24. 11:26:46

Ez a vadas is jó, ha diéta és az ember vágyik valamire, akkor tűzön-vízen, de megfőzi, amit szeretne. Mi már kaptunk pulykamérgezést, de a mellét már újra megesszük, mindent pácolok előtte, nincs annak attól semmilyen rossz íze, bűze. A tegnapi kaját is abból főztem, teljesen jó volt, pácból kivéve persze.

Waka, köszi a beszámolódat, a mosolyfakasztó bevezetőt és a fantáziád, hogy mindent meg leht csinálni csak akarni kell és nem siránkozni...tanulni lehet ettől.
Köszi

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.24. 11:42:09

@Pinka-Panka: Márpedig van! Még ha neked nem tetszik, akkor is !

Waka mehetek hozzád nem siránkozni és akarni tanulni?

Pinka-Panka 2012.10.24. 12:02:44

@dömbi: parádés:):D
kicsit más malomban ismét, szerinted nem értékelhető, hogy Waka, feltalálja magát? nem siránkozik, hogy jajj nem ehetek marhát, meg sertést?? - feltalálja magát, mert így is lehet élni, még diétával is, örülj ha neked nem kell kedves.
Én érékelem és nem hisztizem:) Ha nem eszel pulykát, ne egyél, egyél ami jól esik, engem nem zavar, de látom téged meglehetősen igen az amit én. pedig megfogadtad nem olvasol, ne is én kérlek meg rá.
Szebb és derűs napot neked, nekem az van!:)

Benikuty 2012.10.24. 12:18:32

@PO: Dömsödön kapni, ha telefonszám kell, szólj.

medvedr 2012.10.24. 12:22:41

Nekem a vadpulyka címre nem esett le, hogy mi is lesz. Érdekes hogy a pulyka mennyit változott. Akinek van régi szakácskönyve -50-es évek vagy korábban, még olvashatja a leírásokat a pulykacomb inainak kihúzásáról. A Veneszben képekkel is illusztrálják. (Ez nem az elátkozott Turós-Venesz kézikönyv) Ma már ez nem is igen szükséges. Nálunk volt bronzpulyka húsa, na annál ez mostani/ipari jobb, szerintem. Házi szaladgálós pulykatartás van még Nádudvaron?

medvedr 2012.10.24. 12:29:56

@anica inkognitóban: Szaladgálós pulyka van még Nádudvaron?-ide akartam címezni, na

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.24. 13:09:57

@medvedr: bocs, ebédszünet volt. szóval: nem nagyon tartanak háznál pulykát, hanem pulykatelep működik.
@susztertangó: eszembe sem jut..:D

süllőcske 2012.10.24. 13:36:56

@medvedr: Igencsak régi horgászfilmekben láthatóak olyan keszegfélék, hogy erőlködnöm kell a fajtameghatározásokon. Alig ismerem fel némelyiket.
Éltem felfelé ívelő, legboldogabb időszakában sokat éltem, dolgoztam egy mesésen szép Tisza-holtág partján, egy remek kis tanyában.
Tanyaszomszédom gazdasága mindenféle jószágot tartott, tehen, lú, beerka, gyesznyó, népes baromfiak, mindenféle. Félvad gyöngyik, pulykák is, repülő házimadarak, odaszokott vadkacsák, fácánok. A holtág körül ősi gyümölcsösök, valamikori öbölgazdálkodás maradványai, diósok, körtések, szilvások.
A hóttág csak úgy ontotta a jóízű, szép halakat.
Remek süllők, 5-15 kilós pontyok, nagy kárászok, compók, torpedótestű amurok, jó harcsák, tarkabarka csukák kerültek a bárkába.
Péter-bával csereberéltük, mire felkelt az öreg, rendszerint már ott lógott az eresze alatt egy-két hal,kosárka gomba. Kati néni meg konyhakész baromfikat adott, tojást, tejterméket,öléskor meg segítettem.
A csodavilágunknak rettenetes tragédia vetett véget, de mégis hálás vagyok, hogy azt a hét évet megélhettem.
Egyszóval, azok a pulykák se voltak semmik, ajánlanám, szeretettel, akár vadashoz is.

medvedr 2012.10.24. 14:45:26

@süllőcske: Affene tudja! Jómagam esküszöm a kapirgálósra, csak tudom, hogy drága. Azt is, hogy nem lehet tömegtermék-de szeretni szeretem. Meg azt sem felejtem el, hogy a negyüzemi nem ördögtől való. Két kivétel van nekem: a pulyka és a tojás. A pulyka kapirgálósan szálkás inas száraz. A tojást meg nem lehet elkülöníteni- sztem.

medvedr 2012.10.24. 14:46:35

@anica inkognitóban: Azt tudom, de régen sok volt a tanyákban a szöcskét legelő hatalmas öreg bronzpulyka- nagy fekete gonossz kinézetű madarak és olyan gyorsek, hogy na.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.24. 14:57:45

@medvedr: itt már Mihályhalmán sem él senki, tanyák csak az újgazdag verzióban kezdenek feltünedezni.
Hú, jó jellemzés! :)

süllőcske 2012.10.24. 15:25:40

@medvedr: Affenét száraz! Nekem bejött, a pulykát máig úgy képzelem el, mint ott a tanyán, egybesütve, levesben, rántva, zsírban, lassan sütve.
A nagyüzemi nekem furcsa szagú, ízetlen, és nagyon vizes
De hát rátok van bízva, hogy mit szerettek.
Csak nehogy kitaláljátok, hogy "a süllőcske bolond, ette azt a száraz szart a tanyán. Még pontyot is képes volt adni érte." Mert az nem volna igaz.
Ez nagyon megy mostanában, ha valami nem a világ legzsírosabb sztékje, akkor az száraz, ehetetlen.
Javaslom ilyenkor hirtelensütni néhány, olyan 150-160 éves papagájt, azt rágcsálni, az a száraz.
Hogy tisztázzuk a fokozatokat.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.24. 15:32:09

@süllőcske: de ahhoz legalább egy Ara kellene, mert egy kis hullámos félfogamra sem lenne elég...:D

medvedr 2012.10.24. 15:33:13

@süllőcske: Nem ettem még soha 150 éves papagájt, úgyhogy nem tudom. Nem értem miért nekem címzed ezt, hogy kitaláljátok.. stb. Nem szoktam különösebben zsírosan enni. (Se kolbász, se vörösáru, se szalonna, semmi ilyesmi.) A kapirgálós pulyka meg mégis így jött le nálam-evvan.

Benikuty 2012.10.24. 15:42:49

@medvedr: akkor most ez a parlagi pulyka?

süllőcske 2012.10.24. 15:43:43

Wakka:
Azt írod:"nem vagyok én kecske"...
Kecske rozé hús. Valami gyönge kis gödölyéből, de öregből is jó vadas lehetne, legalább, mint a nyúlból. Nem csináltam még, csak gondolom.

süllőcske 2012.10.24. 15:49:57

@medvedr: Elnézést, válaszgombot vissza, nem személy szerint Neked ment.
De amúgy a többit tartom, iróniácskájával együtt.
Nálam meg a nagyüzemi jött le amúgy, ez van.

medvedr 2012.10.24. 15:51:57

@Benikuty: Nem, ez a bronzpulyka, szerintem ez már nemesített fajta. A 60- as évekig ez volt általános különösen ház körül.

Hurri Kán 2012.10.24. 15:56:17

@anica inkognitóban:
Nem a papgályj kicsi...;-) :DDD

Pulykának ízével nincs bajom, inkább azzal, eddig bárhogy próbáltam elkészíteni, mindig egy fűszeres bútorlap állagú valami lett az eredmény, úgyhogy feladtam a vele való kísérletezést. :)

1kutya 2012.10.24. 16:00:34

@süllőcske: csatlakozom! akinek a kapirgálós lábasjószág (csirke, gyöngyös, pulyka) száraz, az kéretik elfogyasztani egy 100éves varnyút, aztán gondolkozhatik rajt'.

@medvedr: bronzpulyka is a parlagi fajták közé tartozik (amerikai, de honosult).

1kutya 2012.10.24. 16:01:06

@gyvy: tanulj meg főzni:-DDD

süllőcske 2012.10.24. 16:09:23

@gyvy: Most rohanok paprikát venni, de este szívesen leírok egy- két nekem bevált készítést.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.24. 18:13:28

Jó estét! Akad egy tea számomra?
Ami a pulykát illeti, kényszer szülte megoldás volt, a vadasban a gombóc és a mártás a kedvencem, de kell egy kis hús bele az íze miatt. Szegény madár némelyik fertálya csakugyan nem egy ínyencfalat, de pácolva egészen ehető tud lenni. Az alsó comb tepsiben sütve valami borzalom, de sasliknak már jobb. A felsőcombot régen gyakran grilleztem, jól befűszerezve, kicsit rozéra sütöttem. Ami a gödölyét illeti, van pár itt a lakótelepen, de urbanizálódott fajta, olyan fürge, hogy quadról vadásszák.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.24. 18:15:49

@Waka: almás-fahéjas van, de ha nem oké, a te kedvedért elugrom egy feketéért :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.24. 18:16:48

@süllőcske: Tudod hol tudnék élni? Tímár Mihály szigetén. A természet adna mindent, ami kell, a felesleget elcserélném sóra, búzára.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.24. 18:17:43

@anica inkognitóban: Bármit, csak fahéjas teát ne! Kamilla is megteszi.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.24. 18:20:02

@Waka: karácsonyíze van :)
na jó, sejthettem, a melóhelyen is vinnyorászik az összes pasi a gyümölcsteáktól...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.24. 18:25:14

@anica inkognitóban: A gyümölcsteát szeretem, most is azt iszom, de fahéjat csak almáspitébe, kompótba és madraszi fűszeres csirkébe. Na jó, palacsintába még esetleg. Meg forralt borba. Meg...

süllőcske 2012.10.24. 19:05:50

Megjöttem. Nem rossz a paprika, meg vagyok vele elégedve. Főleg az íz nagyon erős, a színe 210 A , ez nem megy 180 alá egy év múlva sem, ami jobb a jónak mondottnál. Az íz, a gondos fajtakeveréknek köszönhetően, kimondottan tetszik.
Pénteken 30 fős hallé lesz, majd ott meglátjuk, mi a helyzet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.24. 19:08:05

@süllőcske: Milyen főből lesz a hallé? Harcsa? Oké-oké, csak kekeckedem. :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.24. 19:13:55

@Waka: Szerintem @süllőcske: már ott is él, az Aranyember szigetén.

süllőcske 2012.10.24. 19:22:02

@Waka: Mondtam nekik egy viccet, a főknek, akiknek képíráson jár az a bizonyos: Bajait főzök!
Nézem, fő a fejük, vörösödik, mint a paprika. No, ezek megrohannak, menekülök, mentem fejecskémet, amiben megfogant e rebellis gondolat, itt, ebben a csökönyös városban.

1kutya 2012.10.24. 19:24:12

@süllőcske: huhhh! szegeden bajai halászlevet főzni? te igazán bátor vagy! esetleg inkább vakmerő?:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.24. 19:26:00

@süllőcske: Rebellis. De hát a rebellisek viszik előre a világot.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.24. 19:29:27

Aztán a fők étlen maradnak. Aszófők lesznek.

Benikuty 2012.10.24. 19:29:57

@süllőcske: honnan tudod, milyen lesz egy év múlva?:)

Pinka-Panka 2012.10.24. 19:48:02

@süllőcske: és ebből lehet vásárolni is? Valami ilyesmit értettem a napokban az írásodból?

süllőcske 2012.10.24. 19:54:54

@Benikuty: Onnan, hogy láttam az alapanyag, a technológia minden fázisát és tudom, hogy nincs benne olyan, ami a vártnál hamarább lebontaná a színt.
A gyakorlat is segít. Mi sokat paprikáztunk ifjúkoromban.
Az évjárat fontos, de aki nagyobb területről dolgozik, több fajtával, mindig össze tud hozni egy jó terméket, ha ez a szándéka. A jó paprikás jó karmester. Karnagy uram kéthetenként őröl, mindig mindent mérve.
Ez egy kézműves műfaj, csodák, kisördögök nincsennek.

süllőcske 2012.10.24. 19:56:32

@Pinka-Panka: Lehet. De hallgassátok meg Benit is , mert ő is ajánlotta.

Pinka-Panka 2012.10.24. 19:58:47

@süllőcske: engem most ez is érdekelne...

süllőcske 2012.10.24. 20:00:14

@Mitzi von Küche: Éltem. De most a vízparti sudár jegenyék helyett palazzok mögé bukik nekem a Nap és villamossíneken csillan meg, nem a süllőrablástól habos víztükrön.

süllőcske 2012.10.24. 20:11:14

@Pinka-Panka: 2700/kg, különleges minőségű szigorúan szegedi, nemes és erős.

Benikuty 2012.10.24. 20:17:01

@süllőcske: mi most Újvári-félét használunk. Tíz százalékkal kevesebbet a szokásosnál. 2600/kídzsí.
A maroslelei fokhagyma 600, olyan júniusig elálló. Pár kiló felesleg még van, de nem erőltetem, mer nem az az öklömnyi látványfokhagyma.

Pinka-Panka 2012.10.24. 20:17:04

@süllőcske: köszönöm szépen, megkereslek!

Pinka-Panka 2012.10.24. 20:19:24

@Benikuty: az a jó fokhagyma, ami nem öklömnyi, ki se kezdek, csak olyan kis csinossal, még ha nehéz is puculni, de ereje legyen...nekem is az van, abból 1 gerezd is hat...

Benikuty 2012.10.24. 20:30:16

@Pinka-Panka: miért nehéz? Kés lapjával megroppantani, aztán már ugrik is le a kabát. Kezdetben én csináltam, két óra alatt elég sok, olyan 1,5 kg kész volt. Ledarálva.
Csak megjegyzem, olyan, mint a lelei, nincs másik az országban.

Pinka-Panka 2012.10.24. 20:34:20

@Benikuty: na jó, ezért jövök ide, hogy tanuljak, mert én elbíbelődöm vele, kis késsel fejtegetem le a ruháját. Tudom ez olyan praktikátlan.

Benikuty 2012.10.24. 20:58:06

@Pinka-Panka: tedd rá a kés lapját, oszt baszikálj rá tenyérrel, ami erődből kitelik. El fogsz csodálkozni...

süllőcske 2012.10.24. 20:59:10

@Benikuty: Biztosan remek lehet, ha így bevált neked az Újvári.
Én kicsit huncut paprikagyűjtő vagyok, kicsi termelőktől is szoktam venni, vannak igen jók is.
Mindig az vezet, hogy a halászlében szuper paprikakompozíciót tudjak összehozni.
Régebben magunk csináltuk, a legválogatottabb termésünkből.
Most Gyálaréten vásároltam, Farkastól.
Andrássnak szentmihályi paprikát vittem, ott vagy hármat is tudok, amit hallébe lehet tenni.
Folynak a nemesítések, a jövő remélem érdekes lesz az eredetvédett szegedi paprika szempontjából.
Az Újvári mivel őrölt?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.24. 21:33:58

@Benikuty: én már most piszkosul csodálkozom...:O :DDDDDD

Daró 2012.10.24. 21:53:25

@süllőcske: most aratják a fűszerpaprikát Kisúlyszálláson, ott is van 1 munkaterületem. 1:10 -et ad, 130huf/kg, gondoltam venni kellene vagy 10 kilót. Aztán átértékeltem: megszárítani megszárítom, ok. De hogyan darálom meg? Hát nem vettem. Hülye vagyok? Ötlet? Még szerintem tudnék hozni jövő héten, ha valami könnyen kivitelezhető jönne, vennék.

Más: Én sem bírom a pulykát, nekem is száraz. Sőt, szerintem is van szaga. Ami élve meg kimondottan büdös ázott madártrágyára emlékeztet... Pedig mi tartottuk, vágtuk, próbálgattuk mindenhogy.
(na jó, sasliknak nem, és ez az ötlet véletlenül tetszik)

Ettem varjút is, egyszer majdnem sünt is, de az ugye védett állat, nem esszük meg...

Ez az én szubjektív véleményem. Remélem nem gond senkinek, semmilyen szinten, ha leírom?

A szerzőnek pedig: Jól sikerült étel, gratulálok. A pulykával kapcsolatban bennem levő sztereotípiáktól és attól hogy az én head-cookbookomban is szerepel a mustár - eltekintve is az. (főleg hogy leírtad az alapigazságot - itt a zsemlegombóc és a szósz a lényeg, ami ahogy most nézem, lehetett volna valóban hígabb)

Hurri Kán 2012.10.24. 21:56:57

@Daró:
Nekem pulykának sosem szagával volt a bajom, sajnos sóztak már rám Tacskóban is büdös húst, de piacon is rossz szalonnát, mikor elkezdtük sütni, egészen pontosan disznóhúgy szaga volt...

@süllőcske:
Ha itt vagy még, és ráérsz leírni, megköszönném azt a pulyka-leírást, hogyan érdemes megcsinálni.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.24. 21:57:00

@Daró: gyanús vagy te ezzel a sünnel! és finom volt? :D

Daró 2012.10.24. 22:03:22

@Daró: ly-j.n röhögni nem ér! :-)

1kutya 2012.10.24. 22:47:21

@Daró: van paprikadarálóm, ha kell.

OFF: most hoztam be az Aldis újságot, holnaptól akciós indukciós főzőlap (Andrass féle) és maghőmérő akcióban (12 ill. 3 k huf)
ON

süllőcske 2012.10.24. 22:49:45

@gyvy: Legjobb egészben, de lehet félben is.
A bőr alá bátran fűszerezett, sózott vajat tegyünk, bőven. Lehet apróra vágott szalonnás töltelék is, főleg a mell bőre alá jusson. Be kell fedni tormalevéllel, sókéreggel, agyaglappal, vajas zsírpapírral, amit a vége felé leveszünk.
Ezután locsoljuk, kenjük, pirítjuk.
Ha csak fóliával fedjük be, sokszor fordítsuk meg, mert ha végig lent, vagy fönt van a mell, akkor főtt, vagy szárazra sült lesz. A forgatástól a nedvek, zsírok többször átjárják. A végén és a pihentetésnél lent legyen a mell.
A legjobb a végig sókéregben sütés, sok só, tojáshabbal keverve, de ezt ki kell tapasztalni, kisebb madárkán érdemes begyakorolni. Sokat szívtam, mire megtanultam.
Fokhagyma, vaj, fűszer, még egyszer mondom, bátran.
Aki őrültje a rekorder dolgoknak, csíptetős nyárson is sütheti a fél pulykát, lassú tűzön, kenve.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.24. 22:49:56

@1kutya: na ha jöttél, zárj be légy szíves (kocsmát, ne engem!), mert én kidőltem. Egy fröccsel megvesztegetlek cserébe :D

a viszontlágytojás :D
(Daró kedvéért: toLYás)

Hurri Kán 2012.10.24. 22:54:08

@süllőcske:
Huhh... izgalmasan hangzik, egyszer lehet nekiállok, és megpróbálom. Még az is lehet, kicsit továbbgondolom.
Köszönöm!

1kutya 2012.10.24. 22:54:59

@anica inkognitóban: köszönöm a freccset, zárom a napot!

süllőcske 2012.10.24. 22:57:33

@süllőcske: Elfelejtettem, hogy a legjobb sózás a 8%-os sóoldat+fűszerek, 12 órán át, kis kiáztatás utána. Leszárítás, kenés a zsiradékkal, mehet a sütés.A kiázott plusz só helyére tud a legjobban behatolni a vaj, és meglátjátok, nagyon is finom sültet kaptok.

1kutya 2012.10.24. 23:01:19

@anica inkognitóban: azt mindjárt lemegyek és megiszom. egyedül...:)

Pinka-Panka 2012.10.25. 04:45:01

Szép reggelt!

Csak benéztem kicsit, nem tudtam meg, mi lesz a mai menü...

Benikuty 2012.10.25. 05:34:19

@süllőcske: malomban, négyszáz mikronosra.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.25. 06:36:04

Lyó reggelt! Főztem egy kávét, jut még egy csészével, ha valaki kér.

Daró 2012.10.25. 09:27:25

Fene a csipkelődős kedveteket :-)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 09:59:38

@1kutya: hát egy pohárral is öntöttem..:D
@Waka: Lyó reggelt, köszönlyük! :DD
@Daró: csak szeretetből...:DDDDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.25. 11:17:39

@Pinka-Panka: Hol olvastad, hogy Waka siránkozik, nem értékelhető hogy feltalálja magát...???
Veled ellentétben nekem tényleg derűs napom van, te nyilván nem is emlékszel már rá, hogy az milyen, ha tudnád, akkor nem szurkálódnál sunyi módon. Nem vagy olyan fontos, hogy veled foglalkozzak! Nekem, te nem mondod meg, sem itt, sem máshol hogy mit csináljak. Néhány hete, hasonló pitiáner beszólásod miatt már bólogattam, kivihogtalak, ezután is semmibe veszlek mindaddig, míg ismét hívatlanul nem jössz be az ÉN malmomba!
Még annyit, te vagy a földön az utolsó ember, akinek én valaha valamit is ígérnék!!!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.10.25. 14:17:29

@dömbi: Ha figyelnél másokra is, akkor észrevetted volna, már többször lejött, hogy Waka bizony mindenféle kórságban szenved, s gyakran sajnálkozását fejezi ki amiatt, hogy csak irigykedve néz néhány hedonista receptre, s mi beleérző emberek gyakran utolsó alja népnek gondoltuk magunkat, hogy direkt az ő cukkolására gondolunk ki vörösnél vörösebb húsokból készülő recepteket.
Gondolom Pinka-Pankának van némi tapasztalata arról, (ha figyeltél volna rá is), hogy vannak emberek, akik valamiféle kórság miatt "válogatott" ételekre vannak szorítva, azok bizony a környezetükben lévőket igen erősen tudják terrorizálni a problémáikkal. Kevés ám az olyan ember, aki ha problémás az étkezése, akkor magának alkot, s nem a másikat baszogatja, hogy agyalj a kajámon,mert én hülye voltam, s tönkretettem az egészségemet.

Ahogy nagyanyám mondta volna, vesszetek össze, de ne az én hajamba kapaszkodjatok.

Még korábban Anicával polemizáltunk, hogy a férfi és a nő más nyelvet beszél, de úgy látom néha férfi-férfi és nő-nő is képes elbeszélni egymás mellett.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.25. 14:34:20

@hajdulaszlo (volt hajdul): Te is, ha figyelnél másokra is, akkor észrevetted volna, azt amit most nem sikerült.

susztertangó 2012.10.25. 15:03:01

Hajrá bunyó, szenzácilyó! Talán-1x-érdemes lenne megbeszélni, kinek melyik mondat fájt és miért.

susztertangó 2012.10.25. 15:04:36

Andráss9 elmondhatná, hogy a Hálaadásnapi puoka száraz, büdös, vagy milyen.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 15:20:15

@susztertangó: gyerekkorunkban az idősebbik húgommal kitaláltuk, hogy majd jól meglepjük anyuékat és csinálunk belszervpörköltöt. Nem tudtuk, hogy meg kell előtte abárolni..na, azzal az "illattal", míg az megfőtt, úgy megtelt az orrom, hogy hacsak lehet, azóta is kerülöm.

Pinka-Panka 2012.10.25. 18:40:49

@dömbi: megértettem, rendben. Köszönöm!
Továbbra is szép estét neked:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.01. 18:29:42

Pulykát évente maximum egyszer - Hálaadáskor. Azt viszont nagyon finomra is meg lehet sütni (huszonsok éve eszem a Thanks Giving-i pulykát). Szaftjából remek gravy-t kell készíteni, töltelék is dukál hozzá (liba amerikaiak külön sütik tepsiben a tölteléket), meg sütőtökpite (meg nem enném). Soha nem éreztem rossz szagát a madárnak. Egyszer én vittem vendégségbe a pulykát. Bepácoltam egy boros ecetes hagymás, stb. pácba, majd beletöltöttem egy méretes kacsát, abba egy csirkét és végül abba egy Cornish Game hen-t (kb mint egy pici gyöngyös) 12 órán át sült és valami fenomenális lett. Persze ennyi húsra kellett 12 ember, hogy megegye, meg hazavigye a maradékot.
Szóval ne szóljuk le - bár én tényleg csak egyszer évente!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.11.01. 19:50:41

@Andrass9: Pulykát mi is egyszer évente, de karácsonykor. Amerikai módra, nagy sütőzacskóban, lassan sütve, hasában gyümölcsökkel - igen jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.01. 20:34:51

@Mitzi von Küche: Én ezért a hálaadási pulykáért kiutazom az USA-ba. Egy jó barátomnál ünnepeltem az elmúlt 20 évben minden alkalmat. Illetve az utolsó 2 évben nem tellet már az utazásra. Az én feladatom volt mindig a felszeletelés - borotvaéles késeim vannak :)
süti beállítások módosítása