Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Zöldségleves trilógia tejfelre hangolva

2012.10.16. 07:00 Andrass9

A tavaszi zöldborsós melegvíz szezonja elrepült, a nyárnak is vége. Lehült az idő, egyre inkább valami tartalmasabb levest ennék. Ezen kívül szomjas vagyok. Állandóan ennék valami levest, hamár medvedoki lebeszél a borral való szomjoltásról.
Az alábbi leveseim mind zsiradékban lepirított enyhén cukrozott sárgarépával kezdődnek. Ez ad induló ízt, amit majd a domináns zöldség egészít ki kerekre és tejföl simít el.

30.jpg
1. Az első választás a még nem túl nehéz levesek között a karfiolleves. Abból általában megeszem egy fél fazéknyit, néha feleségemnek sem hagyva. Lehet tavasszal könnyűre csinálni, de akkor a karfiol bizony elég öregecske - ha egyáltalán kapható, de a szezonja most van.

Kell hozzá:

  • 1/2 fej karfiol a levelek és a torzsa nélkül, rózsáira bontva (a másik felét holnap úgyis ugyanígy fogod megfőzni!)
  • 2 nagy szál sárgarépa
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • egy zellerlevél
  • egy kis hagymafej
  • kanálnyi vaj
  • tejföl izlés szerint.


A répát karikára vágom, mokkáskanál kristálycukorral megszórom és a kanál vajon a fazékban megpirítom. A cukor különösen kellemes ízt ad neki. Aki sűrűbbre szereti a levest, itt meghintheti egy kanál liszttel (staubolás), amit összepirít a répával. Felöntöm egy bő liter vízzel (azután mindig kiderül, hogy az kevés, kell még bele), beledobom a kicsi hagymácskát, a zellerlevelet és a petrezselyemlevél szárát cérnával összekötve. Persze alaplével is csinálhatnám, de az nincs és nem akarom az üde ízt, meg a gasztrosznobok hangulatát egy leveskockával elrontani. A petrezselyem levelét felaprítom, de nem pirinyóra, hanem úgy lusta asszony módra. Maradhat egy kis vékonyabb szár is közte - kellemesen fog roppanni a fog alatt (na most a fogam fog fogni?).
Tiz-tizenöt perc forralás után a répa már megpuhul, mehet bele a rózsákra szedett karfiol. Most derül ki, hogy kevés a lé - még két pohár víz is a fazékba kerül. Ha bolti tejfölöm van, és van leve is a dobozban, akkor azt bizony beleöntöm a lébe. Csak 5-8 perc kell a karfiolnak, hogy ropogós, ikrás maradjon. Adok hozzá egy nagy evőkanál tejfölt, beleszórom a temérdek petrezselymet és máris tálalom.


10.jpg

Persze a tejfelt ki is lehet hagyni, a karfiol akkor is elvarázsolja ízlelőbimbóinkat.

11.jpg
Persze ilyenkor derül ki, hogy a sót kifelejtettem - mint ahogy a listáról is, de az lehet pótolni.

A második választásom sem volt bonyolult, de itt előre is gondolkodtam. Kaptunk tisztított "letojt" tikot, amiből előbb csirke alaplevet főzök a második levesemnek. Ez az alaplé gyakorlatilag egy zöldségleves répa nélkül. A későbbi felhasználáskor teszem bele a répát és a névadó zöldséget.

Tettem bele:

  • 2 csirkecombról, meg a melléről a bőr szépen kitokozva, leperzselve
  • A combok és a melle csontja gavallérosan filézve
  • 2 petrezselyemgyökér
  • félarasznyi póréhagyma
  • kis karaláb és zeller
  • az obligát paprikacsuma
  • egy koktélparadicsom
  • két liter víz.
  • só, bors, fűszerek izlés szerint
21.jpg 22.jpg
23.jpg 24.jpg

Az egészet főzöm jó két órát. hogy minden finomság belefőjön a lébe (egyes gasztroguruk véleménye szerint 30 perc is elegendő). Ami marad az alábbi leves főzése után, azt beforralom felére, hogy kevesebb helyet foglaljon a fagyasztóban.

2. Adódott friss zöldbab is a kertből - volt egy kis ágyásom, ahová másodvetésbe zöldhüvelyű zöldbabot vetettem próbaként. Vetettem én két másik ágyásba sárgahüvelyűt is, de azt elvitte az ATKA! Hogy a fene a gusztusát. Soha nem láttam még babon atkát. Persze permeteztem, de akkor már késő volt.
Visszatérve a zöldhüvelyűre, elkezdtem felszedni a locsolórendszert, hiszen ősszel már nem kell, lassan úgyis meg kell ásni az ágyásokat. Persze, ahogy felhúztam a csöveket, az bizony kirángatott jónéhány tövet a babból is. A kirángatott zöldség méretéből, valamint a naptárból arra következtettem, hogy itt már nem lesz további hüvely. Becsületére a babnak, 2 négyzetméteren bő három kilót szüreteltem! Ez itt még az egészséges állapot:

31.jpg

Alapanyagok:

  • 1 liter a fenti alapléből
  • fél kiló zöldbab
  • 2 szál sárgarépa
  • csokor petrezselyem
  • 1 ek vaj vagy zsír (akár a tyúk zsírja is lehet)
  • csipetnyi kapor (mert az nőtt a bab között, és az is áldozatul esett a pakolásnak)
  • tejföl

A zöldbabot leszálkáztam (volna, de nem volt szálkás), másfél centisre daraboltam, a sárgarépát felkarikáztam. 

32.jpg

A répát az említett kis cukorral a zsíron megpirítottam, majd rádobtam a zöldbabot. Mikor kellően megpárolódott meghintettem egy kávéskanál pirospaprikával és felöntöttem egy liter alaplével és lassú forralással 20 perc alatt puha/roppanósra főztem a zöldbabot. Néhány evőkanál tejfelt adtam hozzá, és már ettem is. A macska viszont az alaplében főtt anyagokból a paprikacsumára csapott le, mint kedvenc ételére, a csirkére rá se hederített.

34.jpg 35.jpg
36.jpg 37.jpg

3. Piacoltunk a Fény utcában zárás előtt. Ilyenkor az árusok sietnek haza, gyorsan leárazzák, ami maradt, hogy nem kelljen éjszakára bepakolniuk. Így tettünk szert másfél kiló fejteni való babra. Nagyon üdének látszott, ezért kértem másfelet - hátha nem jön ki belőle egy jó nagy adag leves. Vettem egy csodásan kinéző bőrös malackarajt (nem, nem AZT!) 900/kg-ért. Gondoltam, megéri. Amikor eldicsekedtem a feleségemnek vele, mindkettőnket megcsapott egy penetráns szag - szóval vissza az árushoz. Nem szoktam eltenni a számlacédulát, de most benne volt a pénztárcámban, mert papírpénzt is adtak vissza. Az eladó persze közölte, hogy ő erről nem tud, ezt a kolégája adta el, de szerencsére a tulajdonosnő okosabb volt és azonnal visszaadta a pénzt, meg ette kezét lábát. Külön odaadta a többi hasonló karajt a pultból szagmintára és azok tényleg nem "illatoztak". Bármennyire elképzeltem egy töltött malackarajt, nem volt bátorságom másikat venni tőlük. A sors döntött a malackaraj sorsáról :)
Vettünk egy gyönyörű füstölt csülköt is, de az máskor lesz téma.
A babot kifejtettem és jobb arányt kaptam, mint vártam. Lett 70 dkg bab és 80 dkg héja. Az utóbbi ment a komposztra, a babot viszont megfeleztem, és a szebbik felét lefagyasztottam (így működik a varázslatos hüttőm - belekerül ez meg az innen onnan).

41.jpg
Összetevők egy nyárvégi pikáns fejtett bableveshez:

  • 35 dkg fejtett bab (vagy a körül)
  • 1 méretes gyökér
  • 2 közepes répa
  • 3 kicsi hagyma (vagy egy közepes)
  • 6 cm póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj vagy baromfizsír. Sertészsír talán túl erős lenne?
  • 1 pirinyó csiperke (kinőtt a földből a feleségem kocsija előtt, mig az iskola előtt parkolt)!!
  • 2 dl tejfel, 1 dl yoghurt (hogy az egészségmániásak is boldogak legyenek, nomeg adjon kis savanyú ízt hozzá)
  • 4 babérlevél
  • kis csokor petrezselyemlevél
  • egy pici ág majoranna
  • 8 szem feketebors, 4 borókabogyó, 1 kk almaecet vagy savankásabb balzsamecet, 1 koktélparadicsom
  • 1 dl füstölt alaplé (még van húsvétról)
  • 5 dl csirke- vagy húsalaplé ( a legutóbbi zöldbablevesből maradt - szintén a varázshüttőből:)

42.jpg
A hagymácskákat apró kockára vágtam, a pórét pedig hajszálvékony karikákra vágtam a fazékba tett forró zsiradékra. Ezt egy pár percig nagylángon dinszteltem, majd belekarikáztam a sárgarépát. Mokkáskanálnyi cukor társaságában megpirítottam. A gyökeret vékony hasábokra vágtam - így aki nem szereti, könnyen félre tudja tenni - és a babbal együtt szintén a fazékba dobtam.

43.jpg

Alaposan kevergettem vagy 2 percig, amikor felöntöttem az alaplével és a füstölt lével (a képen még jégkása alakban van). Ha van valami jófajta kolbász otthon, akkor inkább azt karikázd bele a sárgarépával egyidőben - tartalmasabb lesz a leves!

44.jpg
Beletettem a fűszereket egy teatojásban a lébe, és vízzel utána töltöttem úgy két literre. Megsóztam, lefedtem és kis lángon fél órát főztem - illetve amíg a bab is megpuhul. Ekkor bele lehet nyomni a botmixert egy pillanatra sürítésnek, vagy belekockázni egy kisebb krumplit. Lehet persze süríteni a tejfölbe kevert 1 ek liszttel is (habarás). Amikor késznek ítéltem a zöldségeket, a lével felhigítottam a tejfel/yoghurt keveréket, beleöntöttem és felforraltam. A végén beleszórtam a marék petrezselyenlevelet, belecsöppentettem kevés balzsamecetet, és azonnal el is kezdtem enni.

45.jpg

  Igencsak finomra sikeredett!

166 komment

Címkék: habarás karfiolleves zöldbableves staubolás fejtettbab leves

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr784847253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.16. 18:53:20

@Andrass9: A rizómából tudok küldeni, majd a maggal együtt megyen.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.16. 19:07:45

@Waka: @1kutya: fánk! azt fogok sütni hétvégén!! :)
@dömbi: hátrányos helyzet...:D
@Andrass9: fogyatékos vargabéles :D

Hurri Kán 2012.10.16. 19:11:08

Még jó, hogy marhapörköltet nem lehet cérnametéltből csinálni. :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.16. 19:18:16

@anica inkognitóban: Én meg talán egy kis vadast készítek, csak még ki kell találnom, milyen húsból legyen.

1kutya 2012.10.16. 19:18:27

@Andrass9: kutyulta a stíriaival. van ilyen:)

@anica inkognitóban: szalagos legyen ám!:-DDD

1kutya 2012.10.16. 19:19:10

ha már ilyen jó a kedv, halgassunk egy kis Carl Douglast:

www.youtube.com/watch?v=jhUkGIsKvn0

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.16. 19:19:14

@Waka: jajj...
@1kutya: nem dirigálsz, de amúgy az szok lenni :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.16. 19:35:26

@Waka: Klassz! Köszönöm szépen előre is!
Amugy elkészült az első Ancho Gigantea csiliből készült paprikakrémem. Nagyon finom, érdemes ültetni (majd megy a mag). Nem baj, ha nem várod ki amig beérik - nekem is csak 3 darab lett eddig piros - zölden is jó, mint a mi zöldpaprikánk (csak ez méregzöld). El tudom képzelni töltve - a csípőssége nem veszélyes.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.16. 19:36:32

@1kutya: A stíriai is metélt - szóval nem értem. Azt mondja, ő mindig cérnametéltből készítette.

1kutya 2012.10.16. 19:47:38

@Andrass9: ja, várj, kavartam! stíriai szélesmetéltből, vargabéles cérnametéltből. igaza van a szomszédodnak (csak régen voltam anyámnál, az csinálja mindig ezt a 2 vackot felváltva a tartalmas levesek mögé:)

1kutya 2012.10.16. 19:48:10

@anica inkognitóban: maga mindent kétszer mond... kétszer mond...:-DDD

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.16. 19:48:38

@Andrass9: Ezer éve nem sütöttem és nem is ettem csörögét, pedig de szerettem.

süllőcske 2012.10.16. 19:49:23

@anica inkognitóban:
Süssél fánkot, gyűrűset, hogy gondolhassak arra a finomra!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.16. 19:50:28

@süllőcske: oké :) szombaton 11.30-kor ablakot nyittok és érezhetitek az illatát :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.16. 19:57:28

@Pinka-Panka: OFF
Most nézem ezt a mobil gát dolgot Szentendrén. Mi lesz, ha valaki ellopja az "alemineum" alapozást? Akkor ugyebár nem lehet a gátat feltenni, viszont a hiányt pótolni nem lehet időben, mert arra közbeszerzést kell kírni? És ha csak simán megrongálják?
Nagyon úgy néz ki, hogy a parti korzón lévő vendéglátósok lobbija bulizta ezt ki nektek :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.16. 19:58:46

@anica inkognitóban: Ennyire nem kell bizonygatnod, hogy nincs igazad!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.16. 19:59:45

@1kutya: Ez most komoly? A vargabélest tényleg cérnametéltből (levestészta gyengébbek kedvéért) készül?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.16. 20:01:10

@Andrass9: Basszus - tényleg!! Akkor én kérek elnézést!!!

süllőcske 2012.10.16. 20:01:47

Tegnap véletlenül olyan finomat főztem!
Tanyasi csirkét szereztem, vízsóban ázott, mint tar brit haverunk módszerében is szerepel.
Tovább nem követtem a tanácsait, próba. Leszárítottam, vokban megpirongattam. Megtöltöttem belsőségekből, déli tőkegombából készített töltivel.
Egy nagy sütőtököt felkockáztam, hagymával, sok fokhagymával tepsibe, a csirke alá, mellé rendeztem.
Zsírpapír alatt sütöttem, kicsi bort alátöltve.
Később külsőleg csinosítottam a tök már karamellizálódó levével lakkozgatva.
Csak tudnám, mér lett olyan finom.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.16. 20:02:06

@1kutya: szóval nem ismered az eredetit, a kabaréból? "Bolond maga, hogy mindent kétszer mond, kétszer mond?" :D
igen, de nem szenvedek elmebetegségben. Minden percét élvezem!!!! :DDDD

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.10.16. 20:06:28

@1kutya: @Andrass9: Szerintem az alapműveltség igen lényegtelen része a stíriai, vargabéles.
Viszont rendet kell tennem a konyhában, percekig kerestem a sörbontót.

lh5.googleusercontent.com/-KV3ideRiVcE/UH2hnqQd7hI/AAAAAAAADhc/1f-FNuUorjU/s640/F%C3%A9nyk%C3%A9p0220.jpg

süllőcske 2012.10.16. 20:07:25

@anica inkognitóban: No jó,én se hittem, hogy ez ilyen finom lesz. Elvégre csak egy pipi, meg tököcske, gombácska, kész.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.16. 20:09:12

"véletlenül olyan finomat főztem!"
Ez simán lehetne a blog mottója. András figyelted?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.16. 20:10:43

@Waka: jó vagy :D
(ja, hát nincs ezeknek a Hajdú Laciéknak ajtófélfájuk??:D)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.10.16. 20:16:37

@anica inkognitóban: @Waka: Az ember hülyül. Végül is megoldottam nem?

Wiskit azt így kaptok hozzá: (ez inkább az alapműveltség része, mint a cargabéles)

www.youtube.com/watch?v=TehFZ38kt6o

süllőcske 2012.10.16. 20:16:51

@anica inkognitóban: @Waka:
Nekem, szakmai ártalmamnál fogva, mindig a műterem jut eszembe. Túl azon, hogy ott mindent ki lehet nyitnikék, bizisten, mondom nektek, az egy naggyon csucsu hely. Különben, láttam PO "garázsát", no, az a másik.

1kutya 2012.10.16. 20:22:37

@hajdulaszlo (volt hajdul): én is úgy gondolom! asszonymunka...

csak bele ne borítsd a billentyűzetbe azt a finom nedűt:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.16. 20:22:59

@süllőcske: de ha a konyhában látnád ugyanezt, az kupi lenne, mi? :P :D

1kutya 2012.10.16. 20:23:37

@süllőcske: gondolom, csak halott orosz katona nincs benne! vagy mégis?

1kutya 2012.10.16. 20:24:48

@anica inkognitóban: már ne haragudj, de egy rendesen felszerelt garázs össze sem hasonlítható egy konyhával! ezt neked tudnod kéne!!!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.16. 20:24:57

@1kutya: figyelj, az szükséges.. mi van, ha kitör a háború.. máris itt van hidegfront, melegfront..:D

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.10.16. 20:25:18

@1kutya: Inkább a szemem, mint ez. Bár már nem sok van belőle. Férfiember és nő is sört csakis korsóból, s lehetőség szerint egy húzásra. A bennmaradó sörben lévő élesztő erjeszti a sört.
Kocsmában vagyunk nem? Ütném azt is, aki használt pohárba tölti a sört.

1kutya 2012.10.16. 20:29:39

@hajdulaszlo (volt hajdul): pontosan (bár én most üvegből kortyolgatom a serecskét, mert lusta vagyok kitölteni:)

@anica inkognitóban: nem érted. megint...:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.16. 20:43:15

@anica inkognitóban: Karinthy a szerző:
"Hát maga megbolondult, hát maga megbolondult, hogy mindent kétszer mond, kétszer mond?" (Így írtok Ti)
@süllőcske: Máris milyen népszerű a sütőtök, pedig a tél még odébb.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.16. 20:44:00

@Mitzi von Küche: tényleg??:O akkor tutira ellopták, de még a hang is a fülemben van...

1kutya 2012.10.16. 20:46:14

@Mitzi von Küche: kicsit gondolom az is előbb ért, mint minden a nagy melegben. amit sajnálok, hogy ezek az ehetetlen, ízetlen sárga kitudjahonnanvaló tököket lehet csak kapni, az igazi, barázdált, szürke héjú nagydobosit úgy kell vadászni:(

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.16. 20:52:16

@1kutya: Teljesen egyetértek. Bár ma a Nagypiacon láttam nagy szürke tököt - de vargányát sajnos egyáltalán nem :(
(Béna harcfi küldeményt megkaptad?)

Benikuty 2012.10.16. 20:52:41

Finom leveskék, bár e műfaj inkább Manócska fantáziáját mozgatná meg. Én magam igazán csak udvariasságból szoktam elfogadni néhány kanállal, mondván, elveszi a helyet a második fogástól.
Azt halkan kérdezem, jól tudom, hogy a képen látható bab nem zöldbab, hanem ceruzabab? Mivel a zöldbab sárga. A ceruzabab nem alkalmas levesnek, főzeléknek. Csak tapasztalatból mondom.
off. Gátügy...a mostani föld műtárgy 1965-ben rohammunkában épült, ha lehet hinni a szóbeszédnek, még az agyagmag sem lett beépítve, ami nélkül védmű semmit nem ér. Nem tudom, hogy ez igaz-e, de a legutóbbi védekezéskor elkékült a szám a félelemtől, mikor azt láttam, hogy kővel terhelik le a mentett oldalt. Árvízvédelem című szigorlati tárgyból az rémlik, ezt a töltés megcsúszásának közvetlen veszélyekor alkalmazzák.
A töltés elöregedett, valamit kezdeni kellett, mert egy hasonló vízszintet már nem viselt volna el, főleg annak tartósságát. Tudomásul kell venni, hogy belsőségben új földművet emelni, visszatérve egy elavult módszerre oktalanság.
Az új műtárgy pedig a szentendreieknek egyetlen adóforintjukba nem kerül, a projektet az EU finanszírozza.
Bocs, hosszú lett:)

1kutya 2012.10.16. 20:54:01

@Mitzi von Küche: válaszoltam is!

faterral meg majd megbeszélem, hogy a mogyoró mellé szerezzen tököt is (nagydobos neki 10km)

1kutya 2012.10.16. 20:56:37

@Benikuty: az agyagmag sem ér néha semmit. a '70-es tiszai után a felső részen állítólag megcsinálták, én mégis láttam a gátat hullámozni Tarpánál, meg azt is, amikor a 2 T150-es tolólapja tart egy majd kilométeres részt...

Benikuty 2012.10.16. 21:02:13

@1kutya: a töltés "felúszása" és az agyagmag léte-nem léte közt semmi összefüggés nincs:)

1kutya 2012.10.16. 21:13:27

@Benikuty: ez nem felúszott, vízszintben hullámzott (ha érted).

Benikuty 2012.10.16. 21:16:23

@1kutya: talán Daró többet lő ehhez, én 1980-ban diplomáztam...

Pinka-Panka 2012.10.16. 21:24:03

@Andrass9: OFF!

Nekünk is ilyen félelmeink vannak, hogy oké, hogy megcsinálják, s tudjuk ami fémből vala, annak lába kél, s akkor ha jön a víz, akkor mi lesz?? Tudni kell viszont, hogy a mostani gát éllapota is igen aggasztó, bármikor áttörheti a víz, nem tudom, hogy nem lett volna jobb, ezt megjavítani, megerősiteni? - azt elképzelem hogy a városkép normál időben gyönyörű lehet a korzón sétálónak, s onnan menni a Dunához. Nem hiszem, hogy vendéglátósok találták ki, hiszen azok mindig tömve vannak, még így is. Németországban ez műkődik, félek, hogy nem vagyunk elég érettek ennek a megépítésére...de bízzunk, hátha.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.10.16. 21:24:10

@Benikuty: @1kutya: én pedig olyat láttam a tiszadobi nyári gát fő védvonallá fejlesztésekor, hogy a jó 100 éves földmű építésekor a kubikosok néha belecsempésztek itt-ott egy-egy köteg rőzsét :-/ Ez két olyan árvíz után derült ki, amikor a gátkorona szintjét 50 cm-rel(!) meghaladó vízszintet védekeztek ki homokzsák ráépítéssel...

@hajdulaszlo (volt hajdul): olvastam a fézbúkon azt a bölcsességet, hogy "ami nem pina, az sörbontó". Légy szíves, gondolkodj el rajta! :P

Ahogy olvasom az expozéitokat, megint én nyertem a "ki-főzi-le-leghamarabb-a-posztolt-ételt-és-eszik-két-tányérral-belőle" versenyt. A múltkor, a zuppa pavesénél a győzelemhez elég volt másnap nekilátni kenyeret sütni, húslevest főzni, de most példás reakcióidővel ma megfőztem a karfiolllevest. Bizony mondom, kell abba még 8 tekerés bors is! :D

süllőcske 2012.10.16. 21:31:29

@PO: Gyors vagy komám, de Anahita is, mert ő is főzött egy zöldbabot, de juliskából.

vörösbor(de)minőségi 2012.10.16. 21:34:20

@Andrass9: ejnye a fény utcai piacnak-én is igy jártam marhahussal.szaga volt de az nem a hus szag volt sajna.amikor kiderült akkor már egy finom spagettiszósznak volt az alapja a serpenyőben-és akárhogyan is fűszereztük csak nem akart az a makacs nem oda illő szag eltűnni.megoszlottak a vélemények-a fiuk állitották érett szaga van-nem romlott.a lányok vadul fűszereztek.mindhiába.nem aznapi kaja lett volna-igy másnap folytatódott a varázslás-kevés sikerrel.tavaszi a történet-a napokban vettem elő a fagyasztóból-gondoltam valami csoda történik majd odabent:))felengedett és röppent ki a szemétbe pedig kaját nem dobok ki!!

Benikuty 2012.10.16. 21:48:11

@PO: Nos én láttam azzal sört bontani Bangkokban a vigalmi negyedben:D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.10.16. 22:02:11

@Benikuty: akkor ennek az axiómának van egy területi érvényessége... Különben én nem járok ilyen helyekre ;-)

Benikuty 2012.10.16. 22:12:06

@PO: én sem jártam, vittek, és semmi olyat nem hoztam haza, amit az orvosi lexikonok nem ismernek:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.16. 22:43:50

@vörösbor: Nagyon ritkán vetemedem húsvásárlásra a Fény utcában.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.16. 22:44:41

@PO: Gratula a próbáért. Valóban kell vagy 8 tekerés - legalábbis nekem. A család többi tagja tiltakozik.

Hurri Kán 2012.10.16. 22:46:33

@Andrass9:
Miért? Pedig van egy-két jó hentes.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.16. 22:47:12

@Benikuty: Biztosan igazad van. Én csak azt tudom, hogy ezt sima zöldhüvelyű babnak vettem - legalábbis ez volt a vetőmag zacsijára nyomtatva. Tényleg ceruzára hasonlít, viszont mind a leves, mind a főzelék (mert az is készült belőle) nagyon finom lett. Thai kajához nagy ceruzababfogyasztó vagyok, azok valamiért véknyabbak, mint ez volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.16. 22:49:15

@gyvy: Őszintén?
Ritkán járok benn.
Az itteni CBA és a solymári Auchan is nagyon jó minőségű hússal lát el, ritkán keresek másutt. Szerencsés vagyok ezzel a két áruházzal (meg a varázshüttőmmel).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.16. 22:52:43

@Waka: Tetszik is - lehet elcsaklizom Süllőcskétől?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.16. 22:56:10

@Benikuty: Nem lett hosszú, és köszönöm a tájékoztatást. Én csak a "magyar ember" ismeretem miatt féltelek benneteket.

Benikuty 2012.10.16. 22:59:48

@Andrass9: akkor ez nyilván nem ceruzabab.

Benikuty 2012.10.16. 23:06:43

@Andrass9: minket itt simán vinne a víz, azokat akik a lakótelep alatt laknak semmi veszély nem fenyegeti. Annyi biztos, hogy a vízzel nem lehet játszani. A rémhír terjesztéssel sem, de ez nem való ide.

Pinka-Panka 2012.10.17. 07:07:38

@Benikuty: akik a lakótelep alatt laknak, azoknak van egy ún: együtt érző képessége, szolidaritásnak hívják és ezért nekik se mindegy mit visz a víz a városban. Annyira nem mindegy, hogy nő létemre zsákoltam a vész idején mindennap és vittem az élelmet az éjszakázóknak, pedig nem veszélyeztetett, hogy a hullám csapdos, mégis mentem és nem egyedül, hanem sokakkal innen a dombról!!

Pinka-Panka 2012.10.17. 07:08:35

@Andrass9: Neked meg köszönöm, mert érted miről van szó!

vörösbor(de)minőségi 2012.10.17. 10:55:18

@Andrass9: teljesen megértem.úgy az árakat mint a minőséget tekintve.bár a sarkon levő hentesboltot ami a moszkva tér(nekem ez marad)felé esik ahogy megyünk a piacra-sokan dicsérik.én még nem próbáltam

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.17. 12:22:43

@vörösbor: Valóban, az egy elfogadható hentesbolt - dehát az sem esik útba :(

Benikuty 2012.10.17. 13:25:04

@Pinka-Panka: van akikben van, van akikben nincs. Benned van, és ez a lényeg:)

Benikuty 2012.10.17. 13:28:17

@Andrass9: Úgy, hogy még senki nem tud semmit arról a gátról, de már elöntést vizionálnak egyesek. A szó valóban nem a leginkább találó...elvégre én csak egy piaci árus vagyok...,elnézést.

Vándorpatkány 2012.10.17. 17:06:12

@anica inkognitóban: neeeem. "Mondja, maga megbolondult, hogy mindent kétszer mond, kétszer mond?" nem mindegy.
Én mindenki szerint megbolondultam, mert egyiptomi rakott cuccost főztem, lencsés-hagymás ragu, rizs, kicsire tördelt spagetti, mindez paradicsomos szósszal lerakva, amiben koriandermag, só, bors, meg valami, ami még jobban csíp. Én még nem annyira autentikus módon a rétegek közé tettem sok-sok hagymakarikát, ami ott szépen elomlott...
De elfogyott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.17. 18:20:47

@Benikuty:
Rajtad kívül senki nem vizionált elöntést. Csupán aggódás van, ismerve a fémek affinitását bizonyos személyekhez. Modnuk az sem ártana (nem a te feladatod), hogy bemutassák ennek az állítólag ingyen épülő gátnak a működését, mert azt eddig egy riport sem tette meg.
Amúgy pedig semmi sincs ingyen. Valahol a mi pénzünk is benne van - mégha az EU-ból is jön. Igaz, így Szentendre olcsóbban jut hozzá - besegít az egész únió.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.22. 10:00:56

@Benikuty: Köszi a linket, de pont ennek a videónak a hatására irtam a kommentet.
Két snitt is foglalkozik a gátszelvénnyel, de egyikben sem látjuk, hogyan működik és mitől tudja egy hölgy azokat a csavarokat megszorítani. Azt sem mutatták, hogy néz ki a gát mielőtt összeraknák - azaz hogy vannak a tőcsavarok védve a sérüléstől. Vizes végzettségem ugyan nincs, de elég sok szerkentyűt terveztem/láttam már.

Benikuty 2012.10.22. 10:27:35

@Andrass9: feltételezhető, hogy ennek a "szerkentyű"-nek a tervezésében statikusok, gépészek, és árvízvédelmi szakemberek működtek közre. Az ún."túlméretezésre" szigorú előírások vannak, amit be kellett tartaniuk. Ez pedig vonatkozik a műtárgy minden elemére, az építés-szerelés technológiájára is. Ezen azt értem, hogy a szerelést megfelelő szerszámokkal végzik, megfelelően kiképzett emberek, és nem pomponos lányok seggrázása kíséretében.
Dietz úr szeret kissé hatásvadász lenni, azt meg kell hagyni...:)

Boar. 2012.10.22. 11:53:07

@Benikuty:
Anyaga aluminium ötvözet...
Khmm...
A panelek biztonságban lesznek mert már az oszlopokat ellopják a cigányok és a panelt ki se kell rakni.
Komolyan gondolja ezt ma bárki magyarországon, hogy ilyen aluminium tömeget helyez el közterületen?

Benikuty 2012.10.22. 11:58:50

@Boar.: tudtommal az oszlopok is mobilak lesznek, tehát nem lehet ellopni, mert nem lesznek állandóan ott, amikor meg ott lesznek, majd megoldják, hogy ne lehessen ellopni.
Aztán, amikor nyomás lesz rajta, képtelenség mozdítani.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.10.22. 12:02:20

@Benikuty: Mondd ezt a tolvajnak, aki a mozdony alól kilopja a sínt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.22. 12:04:22

@Benikuty: Az oszlop valóban mobil. Én az úgynevezett "tőcsavarokat" kérdőjeleztem meg, amik az alapból állnak ki, és ahhoz rögzítik az oszlopokat. Tök hülyén nézne ki, ha az oszlopok ott állnának - amit nem csak ellopástól féltenék, hanem részeg randalírozók rongálásától is. Ezért kell a tőcsavart is takarni. A videó hibája, hogy tipikus hülyítés: se a riporter, se az alanya nem is tudja mit mutat be, nemhogy még működésbeli demonstrációt tartanának.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.22. 12:06:26

@Benikuty: Feltételezhetőleg lesz aktív gátőrség legalább 50 méterenként, amikor nyomás alatt van a támfal - azok mellett remélhetően nem lopják majd el, mert @hajdulaszlo (volt hajdul): sajnos igaza lenne

Benikuty 2012.10.22. 12:18:43

@hajdulaszlo (volt hajdul): elég jó voltam hidraulikából, szóval akkora az oldalnyomás, hogy a műtárgy mozdíthatatlan. Én ezt elhiszem, mivel a szakmám.

Benikuty 2012.10.22. 12:20:53

@Andrass9: Árvízkor a töltéshez (belsőségben) senkit nem engednek oda, csak az ott lakókat. Állékonysági okokból.

Benikuty 2012.10.22. 12:23:26

@Andrass9: azt hiszem, majd ezt is megoldják, a műtárgy kísérletek, és a méretezés-tervezés nem tartozik széles nyilvánosságra. Mert azért már ne a lekvár tegye el a nagymamát.

Boar. 2012.10.22. 13:15:56

@Benikuty:
A barátom bérelt egy lepusztult kempinget.
Onnan az áram alatt lévő aluminium kandelábereket is ellopták egy téli éjszakán...

Benikuty 2012.10.22. 14:11:54

@Boar.: biztos vittek villanyászt:)
süti beállítások módosítása