A tavaszi zöldborsós melegvíz szezonja elrepült, a nyárnak is vége. Lehült az idő, egyre inkább valami tartalmasabb levest ennék. Ezen kívül szomjas vagyok. Állandóan ennék valami levest, hamár medvedoki lebeszél a borral való szomjoltásról.
Az alábbi leveseim mind zsiradékban lepirított enyhén cukrozott sárgarépával kezdődnek. Ez ad induló ízt, amit majd a domináns zöldség egészít ki kerekre és tejföl simít el.
1. Az első választás a még nem túl nehéz levesek között a karfiolleves. Abból általában megeszem egy fél fazéknyit, néha feleségemnek sem hagyva. Lehet tavasszal könnyűre csinálni, de akkor a karfiol bizony elég öregecske - ha egyáltalán kapható, de a szezonja most van.
Kell hozzá:
- 1/2 fej karfiol a levelek és a torzsa nélkül, rózsáira bontva (a másik felét holnap úgyis ugyanígy fogod megfőzni!)
- 2 nagy szál sárgarépa
- 1 nagy csokor petrezselyem
- egy zellerlevél
- egy kis hagymafej
- kanálnyi vaj
- tejföl izlés szerint.
A répát karikára vágom, mokkáskanál kristálycukorral megszórom és a kanál vajon a fazékban megpirítom. A cukor különösen kellemes ízt ad neki. Aki sűrűbbre szereti a levest, itt meghintheti egy kanál liszttel (staubolás), amit összepirít a répával. Felöntöm egy bő liter vízzel (azután mindig kiderül, hogy az kevés, kell még bele), beledobom a kicsi hagymácskát, a zellerlevelet és a petrezselyemlevél szárát cérnával összekötve. Persze alaplével is csinálhatnám, de az nincs és nem akarom az üde ízt, meg a gasztrosznobok hangulatát egy leveskockával elrontani. A petrezselyem levelét felaprítom, de nem pirinyóra, hanem úgy lusta asszony módra. Maradhat egy kis vékonyabb szár is közte - kellemesen fog roppanni a fog alatt (na most a fogam fog fogni?).
Tiz-tizenöt perc forralás után a répa már megpuhul, mehet bele a rózsákra szedett karfiol. Most derül ki, hogy kevés a lé - még két pohár víz is a fazékba kerül. Ha bolti tejfölöm van, és van leve is a dobozban, akkor azt bizony beleöntöm a lébe. Csak 5-8 perc kell a karfiolnak, hogy ropogós, ikrás maradjon. Adok hozzá egy nagy evőkanál tejfölt, beleszórom a temérdek petrezselymet és máris tálalom.
Persze a tejfelt ki is lehet hagyni, a karfiol akkor is elvarázsolja ízlelőbimbóinkat.
Persze ilyenkor derül ki, hogy a sót kifelejtettem - mint ahogy a listáról is, de az lehet pótolni.
A második választásom sem volt bonyolult, de itt előre is gondolkodtam. Kaptunk tisztított "letojt" tikot, amiből előbb csirke alaplevet főzök a második levesemnek. Ez az alaplé gyakorlatilag egy zöldségleves répa nélkül. A későbbi felhasználáskor teszem bele a répát és a névadó zöldséget.
Tettem bele:
- 2 csirkecombról, meg a melléről a bőr szépen kitokozva, leperzselve
- A combok és a melle csontja gavallérosan filézve
- 2 petrezselyemgyökér
- félarasznyi póréhagyma
- kis karaláb és zeller
- az obligát paprikacsuma
- egy koktélparadicsom
- két liter víz.
- só, bors, fűszerek izlés szerint
Az egészet főzöm jó két órát. hogy minden finomság belefőjön a lébe (egyes gasztroguruk véleménye szerint 30 perc is elegendő). Ami marad az alábbi leves főzése után, azt beforralom felére, hogy kevesebb helyet foglaljon a fagyasztóban.
2. Adódott friss zöldbab is a kertből - volt egy kis ágyásom, ahová másodvetésbe zöldhüvelyű zöldbabot vetettem próbaként. Vetettem én két másik ágyásba sárgahüvelyűt is, de azt elvitte az ATKA! Hogy a fene a gusztusát. Soha nem láttam még babon atkát. Persze permeteztem, de akkor már késő volt.
Visszatérve a zöldhüvelyűre, elkezdtem felszedni a locsolórendszert, hiszen ősszel már nem kell, lassan úgyis meg kell ásni az ágyásokat. Persze, ahogy felhúztam a csöveket, az bizony kirángatott jónéhány tövet a babból is. A kirángatott zöldség méretéből, valamint a naptárból arra következtettem, hogy itt már nem lesz további hüvely. Becsületére a babnak, 2 négyzetméteren bő három kilót szüreteltem! Ez itt még az egészséges állapot:
Alapanyagok:
- 1 liter a fenti alapléből
- fél kiló zöldbab
- 2 szál sárgarépa
- csokor petrezselyem
- 1 ek vaj vagy zsír (akár a tyúk zsírja is lehet)
- csipetnyi kapor (mert az nőtt a bab között, és az is áldozatul esett a pakolásnak)
- tejföl
A zöldbabot leszálkáztam (volna, de nem volt szálkás), másfél centisre daraboltam, a sárgarépát felkarikáztam.
A répát az említett kis cukorral a zsíron megpirítottam, majd rádobtam a zöldbabot. Mikor kellően megpárolódott meghintettem egy kávéskanál pirospaprikával és felöntöttem egy liter alaplével és lassú forralással 20 perc alatt puha/roppanósra főztem a zöldbabot. Néhány evőkanál tejfelt adtam hozzá, és már ettem is. A macska viszont az alaplében főtt anyagokból a paprikacsumára csapott le, mint kedvenc ételére, a csirkére rá se hederített.
3. Piacoltunk a Fény utcában zárás előtt. Ilyenkor az árusok sietnek haza, gyorsan leárazzák, ami maradt, hogy nem kelljen éjszakára bepakolniuk. Így tettünk szert másfél kiló fejteni való babra. Nagyon üdének látszott, ezért kértem másfelet - hátha nem jön ki belőle egy jó nagy adag leves. Vettem egy csodásan kinéző bőrös malackarajt (nem, nem AZT!) 900/kg-ért. Gondoltam, megéri. Amikor eldicsekedtem a feleségemnek vele, mindkettőnket megcsapott egy penetráns szag - szóval vissza az árushoz. Nem szoktam eltenni a számlacédulát, de most benne volt a pénztárcámban, mert papírpénzt is adtak vissza. Az eladó persze közölte, hogy ő erről nem tud, ezt a kolégája adta el, de szerencsére a tulajdonosnő okosabb volt és azonnal visszaadta a pénzt, meg ette kezét lábát. Külön odaadta a többi hasonló karajt a pultból szagmintára és azok tényleg nem "illatoztak". Bármennyire elképzeltem egy töltött malackarajt, nem volt bátorságom másikat venni tőlük. A sors döntött a malackaraj sorsáról :)
Vettünk egy gyönyörű füstölt csülköt is, de az máskor lesz téma.
A babot kifejtettem és jobb arányt kaptam, mint vártam. Lett 70 dkg bab és 80 dkg héja. Az utóbbi ment a komposztra, a babot viszont megfeleztem, és a szebbik felét lefagyasztottam (így működik a varázslatos hüttőm - belekerül ez meg az innen onnan).
Összetevők egy nyárvégi pikáns fejtett bableveshez:
- 35 dkg fejtett bab (vagy a körül)
- 1 méretes gyökér
- 2 közepes répa
- 3 kicsi hagyma (vagy egy közepes)
- 6 cm póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek olaj vagy baromfizsír. Sertészsír talán túl erős lenne?
- 1 pirinyó csiperke (kinőtt a földből a feleségem kocsija előtt, mig az iskola előtt parkolt)!!
- 2 dl tejfel, 1 dl yoghurt (hogy az egészségmániásak is boldogak legyenek, nomeg adjon kis savanyú ízt hozzá)
- 4 babérlevél
- kis csokor petrezselyemlevél
- egy pici ág majoranna
- 8 szem feketebors, 4 borókabogyó, 1 kk almaecet vagy savankásabb balzsamecet, 1 koktélparadicsom
- 1 dl füstölt alaplé (még van húsvétról)
- 5 dl csirke- vagy húsalaplé ( a legutóbbi zöldbablevesből maradt - szintén a varázshüttőből:)
A hagymácskákat apró kockára vágtam, a pórét pedig hajszálvékony karikákra vágtam a fazékba tett forró zsiradékra. Ezt egy pár percig nagylángon dinszteltem, majd belekarikáztam a sárgarépát. Mokkáskanálnyi cukor társaságában megpirítottam. A gyökeret vékony hasábokra vágtam - így aki nem szereti, könnyen félre tudja tenni - és a babbal együtt szintén a fazékba dobtam.
Alaposan kevergettem vagy 2 percig, amikor felöntöttem az alaplével és a füstölt lével (a képen még jégkása alakban van). Ha van valami jófajta kolbász otthon, akkor inkább azt karikázd bele a sárgarépával egyidőben - tartalmasabb lesz a leves!
Beletettem a fűszereket egy teatojásban a lébe, és vízzel utána töltöttem úgy két literre. Megsóztam, lefedtem és kis lángon fél órát főztem - illetve amíg a bab is megpuhul. Ekkor bele lehet nyomni a botmixert egy pillanatra sürítésnek, vagy belekockázni egy kisebb krumplit. Lehet persze süríteni a tejfölbe kevert 1 ek liszttel is (habarás). Amikor késznek ítéltem a zöldségeket, a lével felhigítottam a tejfel/yoghurt keveréket, beleöntöttem és felforraltam. A végén beleszórtam a marék petrezselyenlevelet, belecsöppentettem kevés balzsamecetet, és azonnal el is kezdtem enni.
Igencsak finomra sikeredett!
Az utolsó 100 komment: