Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Vöröslencse curry karfiollal - thai változat

2012.10.01. 07:00 Andrass9

Égigérő paszulynál olvastam ezt a receptet, és elhatároztam, hogy az indiai vonalról a thai irányba tolom el kicsit a receptet. A thai konyhát nagyon szeretem, jobban, mint az indiait. A vöröslencsét amúgy sem ismertem eddig, a karfiol is jó étel, hát nézzük mit lehet belőle kihozni.

Csak ketten vagyunk, hát kisebb adagot készítek. Karfiolt majdnem mindig találok a hűtőben, de vöröslencse az nincs itthon. Irány a hazai multi, legyen bő fél kiló - a maradékot majd máskor megesszük.

Hozzávalók:

  • Egy darab karfiol (amekkora a hűtődben van, de legyen pont 43,5 dkg :)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 25 dkg vörös lencse
  • egy darab vastag gyömbér
  • néhány gerezd fokhagyma
  • 1 ek thai zöld currypaszta (piros is jó, az kevésbé csípős)
  • 1/2 ek savanyú zöldség curry paszta. Ilyet nem tudom itthon lehet-e kapni, de ezzel helyettesíthető:
    • 1 kk curry paszta (bármilyen szín - én a sárgát szeretem erre a legjobban)
    • fél lime leve
    • kis reszelt lime héj
    • kis darab citromfű (az a fű formájú)
    • egy lime levél
  • 1 kis doboz kókusztej (1 dl) + 4 dl víz
  • 1 ek ghí
  • halszósz (az ötödik íz, az unami - hívják MSG-nek is)
  • opcionálisan koriander (annak akit nem zavar a poloskaíz :)


10.jpg

A gyömbért meghámozom és finomra lereszelem. A fokhagymát, hagymát apróra vágom.
11.jpg
A ghín nagy lángon addig pirítom, amíg világosabb barna hagyma darabkák is megjelennek. Ekkor beleteszem a kétféle curry pasztát és egy-két percig kevergetem még a nagylángon.

12.jpg
A megpirult curryt felöntöm a kókusztejjel és a vízzel (nem volt alaplevem, nem is szükséges, de ha lett volna, akkor is csak zöldséglé jött volna számításba), és belezúdítom a vöröslencsét, amit forralok, míg puha nem lesz. A forraláshoz már közepes láng is elegendő. Hamar elkészül, talán 10 perc alatt megpuhult a lencse.

13.jpg
A halszósszal kicsit megsózom és beledobom a rózsákra szedett/szétvágott karfiolt és alaposan összekeverem a lencsével.

14.jpg
Párolom fedő alatt 5 percig és már tálalható is. Ha használjuk, ilyenkor kell a megvágott koriander levéllel megszórni.

15.jpg
Én önmagában ettem, de lehet köretnek egy csirkéhez is felszolgálni.

75 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr854799071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PiperPerabo 2012.10.01. 07:08:44

Hihetetlen pasas vagy te. Még az energiát is érzem, amivel te a főzés misztériumát sarokba kényszeríted...))

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.01. 08:38:37

"(annak akit nem zavar a poloskaíz)"
Kóstolta már valaki a poloskát? Most komolyan kérdezem!

1kutya 2012.10.01. 08:47:16

@dömbi: azt nem, de szerintem már minden kapott be pölö olyan málnát, amit összemászkáltak.

Topy 2012.10.01. 09:52:06

csak az a karfiol ne lenne benne... :(

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.01. 10:05:12

@1kutya: Én még nem. Ezért nem értem a meghatározást sem.

Ez a thai vonulat nem kapott meg. Szimpatikusabb lenne az indiai.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.10.01. 10:10:14

@dömbi: Aki evett már málnát, szedret bokorról az igen. nem olyan rossza az.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.01. 10:17:43

viszont a fiúk az NBH-nál most nyalogatják a lehallgatókészülékeket...:D

süllőcske 2012.10.01. 10:43:56

Jó ez. Így is teljes, köretnek talán túl összetett, de benne készült halkockákkal is kérnék belőle. Úgy még megmarad thainak.
Esetleg kacsamellszeletekkel, akár melegen füstölttel a tetején is számításba jöhet. Úgy meg európaibb kissé.

süllőcske 2012.10.01. 10:49:21

@dömbi: A szagát ismerjük, az íze se lehet sokkal jobb a poloskának. A koriander zöldje igencsak megosztó, én kedvelem, de húsz zöldfűszert is fel tudok sorolni, ami elébe kerül nálam.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.01. 11:53:06

@süllőcske: Félre értés ne essék, csak mert annyira mindenki a poloskaízzel azonosítja...mintha azt mindenki enné, és tudná, hogy olyan íz, mint pölö a jellegzetes füstölt íz. Számomra röhejes meghatározás, bár ettem már bokorról bogyós gyümölcsöt, de a poloskaíz kimaradt az életemből.
Nálam a koriander zöldje elé nem kerülhet semmi más, ha az étel jellege azt kívánja, hiába ismerek akárhány más zöldfűszert is.
1 dolog kerül elé jelenleg, hogy épp elfogyott a magom, és nincs miből ültetni. 10-12 frankért meg nem veszek 1 csokorral.

süllőcske 2012.10.01. 12:20:16

@dömbi: Én saját maga ízének érzem.
Ha az étel komplexitásában gondolkodunk, teljesen igazad van.
Zöldfűszerek ízkaraktereiről beszéltem, ezeken belül mennyire kedvelem a k. zöldet.
Ízvilága főleg citrusos ízháttér előtt érvényesül megfelelően, példa erre a perui halsaláta, vagy éppen a posztban szereplő thai cucc, itt is ugye jelen van a lime, a limelevél, a citromfű.
Magam aránylag ritkán használom , mivel jelentős túlsúlyban vannak a nem korianderes ételek.
Egy cevichéből természetesen ki nem hagynám, különösen, ha az a csónakban készül, süllőzés közben, szuperfriss kősüllőfiléből.

Pinka-Panka 2012.10.01. 14:19:36

Jól van András, jót főztél, nekem különben teljesen mindegy, hogy milyen változat pont ez - lényeg, megenném:)

Pláne ha valaki meg is csinálná, mert én ma erre képtelen lennék:)

Mindenkinek szép napot, süt szépen is és remek idő van:)

Llychllyn 2012.10.01. 14:35:29

Érdekes, minden különösebb előítélet nélkül álltunk neki ketten is a friss korianderlevél kóstolásának, és nagyjából egyszerre asszociáltunk a poloskára...:) Szerintem is van benne valami, na.

Tényleg olyan volt, mint mikor egy olyan szedret vagy málnát legelsz le, amit összemászott a poloska (csak épp az egyébként finom málna- vagy szederíz nélkül:)).

Ez a thai vonulat nem rossz szerintem, bár én inkább az indiait kedvelem, a limelevél és a kókusztej viszont itt azért kicsit lágyít az ízeken. Esetleg az is jobban szereti, aki kifut a világból az igazán harsány fűszerezéstől... A fene se tudja, mindenesetre jó holmi ez is.

Eddig (a vindaloot nem számítva) a padlizsáncurry nyert nálam (indiai), de egy rokonom szerint sütőtökből is lehet valami indiai mókát készíteni - itt a szezonja, úgyhogy lassan utána is kérdezek majd.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.01. 14:35:57

@Pinka-Panka: Pedig seperc alatt elkészül, nem is bonyolult. Ha az indiai felé billented, akkor még a savanyú curry mártással sem kell bajlódni.

Pinka-Panka 2012.10.01. 14:37:51

@Andrass9: elhiszem én, de ma lennék vendég inkább:)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.10.01. 14:49:03

@dömbi: No és mi a helyzet az egérízű borral? Azt kóstolni azért kisebb az esély. (egeret)

Hurri Kán 2012.10.01. 14:53:52

Halszósz mindenképpen kell bele?

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.01. 14:57:48

@hajdulaszlo (volt hajdul): Esélytelen! Bort önszántamból sosem vennék a számba!
Egeret meg nem tálalt még senki nekem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.01. 15:44:09

@gyvy: Nem kell bele. Simán csak sózzad :)
Egy recept nincs kőbe vésve!

vörösbor(de)minőségi 2012.10.01. 17:51:59

mé mindig ez a sok k.rva halas cucc:((ember olvassa örülget oszt 1ccecsak jön a tegyélbelehalszószt...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.01. 17:59:23

Jól hangzik. Én simán el tudnám képzelni lencse nélkül is. Ami a koriandert illeti, gyermekkoromban ész nélkül vetettem mindenféle magokat - többek közt koriandert is -, megkóstoltam a levelét, azon kevés ételek/fűszerek egyike lett, amit nem eszem meg. A magja ellenben ízlik.
Nagy kedvenc a curry paszternákból és petrezselyemből.

Pinka-Panka 2012.10.01. 18:26:41

@Andrass9: jókat csinálsz én bírom:) egy kis pezsgőt fogyasztanék, ha lehet:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.01. 18:27:09

@Waka: Leszedtem egy adag ceruzababot meg cukorborsót. A répa és a gyökér úton van hazafelé. Lessz finom zöldségcurry esetleg csirkemellel!
Amúgy lángol a kezem - befejeztem a csilipapríkák pasztává alakítását. Nincs valami jó gyógyír reá?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.01. 18:28:14

@Pinka-Panka: Természetesen! Igazán minőségi nincs, mert azt nem tudja senki sem megfizetni, the a jó öreg Szovjetszkoje Igriszkoje kisegít! Egészségedre!

Pinka-Panka 2012.10.01. 18:30:07

@Andrass9: csak édes legyen:) hűtőben van nekem is kétféle zöldhüvelyes zöldbab..ha lehet én ezt a fajtát jobban kultiválom.

Pinka-Panka 2012.10.01. 18:31:50

@Andrass9:jó nékem a konty alávaló kevés szesztartalmú is, nincs dőzsölés hétfőn:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.01. 18:51:59

@Andrass9: Gumikesztyű. Zsírokban, alkoholban oldódik a kapszaicin, zsírral külsőleg, alkohollal belsőleg érdemes próbálkozni.
A háziorvos elzavart a kertbe, leszedtem a habanerot, lett vagy fél kiló.
Feltettem pár képet a fészbúkra, a posztig egy kis előzetes.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.01. 19:12:06

@Pinka-Panka: Ez a zöldhüvelyes bab. Én zöldbabot minden formában szeretem.
Az orosz pezsgő pedig van édesben is:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.01. 19:15:00

@Waka: Alkoholt most kihagyom. Fél kiló az már tisztességes mennyiség - ki lehet vele pusztítani egy nagyobb várost.
Én csak mini csiliből főztem pasztát 35 dkg volt. Egy gombostűfejnyitől már jól éreztem magam :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.01. 19:18:02

Húzok vacsorálni. Éljen a diéta!

skylla 2012.10.01. 19:26:29

sziasztok, off, help:

kaptam varganyat, es az egyiknek a kalapja alatt egy resz. ez mit helenthet?
nem szeretnek gombamergezest kapni :(

skylla 2012.10.01. 19:26:50

bocs, kimardt a lenyeg: sarga

Hurri Kán 2012.10.01. 19:35:45

Van még az epeízű tinóru, az ugyan nem kimondottan mérgező, viszont ehetetlenül rossz az íze.

skylla 2012.10.01. 19:51:42

@gyvy: köszi! nem vörös a tönkje

skylla 2012.10.01. 19:57:39

csak a husa sarga. vagy sargaszöld :/

1kutya 2012.10.01. 19:57:48

@Andrass9: anyósom szombat délután pirosaranyat csinált (2 rész piros kaliforniai, 1 rész paradicsom, só, rengeteg főzés) pont olyan lett, mintha most nyomtam volna ki a tubusból. majd kérek pontos receptet...

süllőcske 2012.10.01. 20:08:18

@gyvy: @skylla: A sátántinórunak a termőrétege is vörös. Sárga termőrétegű tinóruk közül majdnem mind ehető.
Vargányának, ha öregszik, zöldes a kalapja alja, ha kifejezett sárga folt van rajta, talán begyulladt, penészedni készül, inkább vágjuk ki.

süllőcske 2012.10.01. 20:11:45

@skylla: Ahogy mondod, öreg vargánya lesz. A kalapbőr alatti hús fehér-e?

vörösbor(de)minőségi 2012.10.01. 20:21:10

@Andrass9: ha fogadásokat kötnék-sok pénzem lenne.már a szaga is hátrahőköltet:))persze nem bántom én a halszeretőket,csak én vagyok ilyen szerencsétlen,hogy a világból tudnék kiszaladni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.01. 20:36:44

@1kutya: Tőle vagy tőlem kéred a receptet? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.01. 20:39:21

@vörösbor: Hát akkor elnézést, hogy említettem, de én a thai ételeket bizony hal- és osztrigaszósszal sózom. Feleségem nem halevő, de nem szokta észrevenni.

1kutya 2012.10.01. 20:46:07

@Andrass9: tőle, de ha neked is megvan, nem töröm magam (anyós! érted?!:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.01. 20:48:27

@1kutya: Értem :) Sajnos nekem olyanom nincs. Valamiért nem használok piros aranyat. Van pedig valahol egy tubus! Amit én gyártok az egy nagyon csípős szósz szerűség - mint az erős pista, csak mégsem, mert én főzöm is.

1kutya 2012.10.01. 20:58:39

@Andrass9: ő is sk. főzte, nem tubusból nyomta:)

Pinka-Panka 2012.10.01. 21:02:01

@1kutya: ez egy rendes mama, aki ennyit képes ezzel bajlódni:)

Pinka-Panka 2012.10.01. 21:03:25

@Andrass9: ne vess meg érte, de én képes vagyok vajkrémes zsemlét enni piros arany pöttyökkel...

1kutya 2012.10.01. 21:03:39

@Pinka-Panka: hát rendesnek rendes, csak...:-DDD

egyébként csinált hagymás/csípős változatot is (kiguglizta bazmeg:) és jobb, mint az eredeti!

Pinka-Panka 2012.10.01. 21:07:59

@1kutya: csitt, az asszonyod is lesz anyós és a lányod is:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.01. 21:10:06

@1kutya: engem érdekelne a házi piros arany receptje. Biztos örülni fog anyósod, h van érdeklődés a receptjére.

1kutya 2012.10.01. 21:11:37

@Pinka-Panka: én meg após:-DDD

@Mitzi von Küche: hétvégén leíratom vele és bekommentelem (posztot sztem nem ér meg).

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.01. 21:12:01

@Mitzi von Küche: szerintem @1kutya: holnap reggel telefonálhatna neki, elkéri a receptet és estére már meg is oszthatná velünk...:)
Rooobi, lécci, lécci, lécci.....:DDD;)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.01. 21:13:29

@1kutya: pszichológusok szerint (ők ráérnek ilyenek mögé tudományos magyarázatokat kanyarítani) a legjobb családi kapcsolat az após-meny kapcsolat. Egyébként mintha tényleg...talán kevesebb az ütközőpont, vagy a férfiak toleránsabbak...:)

1kutya 2012.10.01. 21:18:10

@anica inkognitóban: egy családtagom mondtavolt: vejem nem fiam, menyem nem lányom...

értem, ha lesz hozzá idegem, majd holnap felhívom:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.01. 21:19:18

@1kutya: türelmed határtalan, tanú vagyok rá! :DD de nem tagadunk ki akkor sem, ha nem áldozod fel magad a közjó oltárán :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.01. 21:22:36

@1kutya: Úgyis írom a posztot a paprikakrémről, akár bele is illeszthetem. Szerdára már nincs poszt.

1kutya 2012.10.01. 21:36:51

@Andrass9: akkor kénytelen leszek holnap posztolni és nem tudok menni sörözni:(

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.01. 21:49:22

@1kutya: @Andrass9: ne tojjatok be, megoldjuk, PO-val már egyeztetünk...
Robi,S.O.S., gmail..

Benikuty 2012.10.02. 08:18:06

@vörösbor: csak szólok, hogy butaság, amit a halszószról írogatsz.
buvosszakacs.blog.hu/2010/11/28/folyekony_halak

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.02. 08:59:28

@Benikuty: Nem hiszem, hogy vörösbor "butaságokat irogatna" - csupán csak nem szereti a halat, és ennek adott hangot egy kommentjével.
A linket köszönöm, szép leírása egy többezer éves alapanyagnak!

tartetatin 2012.10.02. 10:03:13

Isteni fincsi úgy ahogy van, poloskástul :)) Nálam a koriander a nambervan, súlyra veszem, nem kis incifinci szálakban.

Ötödik ízhez pici kiegészítés. Unami nem az MSG, hanem minden olyan ízű ételben természetesen előfordul, ami glutamátot tartalmaz (paradicsom, anyatej, parmezán, szardínia). A legtisztábban a fehérkristályos vegyület, az MSG (nátrium-glutamát), amit a kínaiak agybafőbe öntenek mindenbe (összes csipsz, levespor, gyorskaja E621 néven tratalmazza).Kínaiak, japánok bírják, de nálunk allergén és minden egyéb sz@rt csinál)

tartetatin 2012.10.02. 10:04:09

@tartetatin: jav. az unami maga az íz ezekben az ételekben :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.02. 12:37:28

@tartetatin: Én nagyon bírom a Na-glutamátot az igazi kínai kajákban, nem kaptam allergiát tőle. A halszósz (a római kori garum)és a szardellapaszta is tartalmazza - igazi umami mindkettő.

Benikuty 2012.10.02. 19:46:31

@Andrass9: mi köze a halszósznak, a halhoz?

vörösbor(de)minőségi 2012.10.03. 21:52:37

@Benikuty: én nem "irogattam" semmit a halszószról-csak bátorkodtam megjegyezni ellenérzéseimet.a sajátomat.tettem ezt úgy,hogy senkit ne bántsak ezzel.nem csináltam belőle drámát,csupán egy véleményt irtam le.a sajátomat.

Benikuty 2012.10.04. 04:43:15

@vörösbor: igazad van, én pedig bátorkodtam ráirányítani a figyelmed, hogy a halszósznak nincs halszaga, illetve íze. Nyilván teljesen feleslegesen...

vörösbor(de)minőségi 2012.10.04. 10:51:46

@Benikuty: valóban igy van.teljesen feleslegesen.nem mellékesen nem kezdünk úgy egy "figyelem ráirányitást"...hogy "butaságokat irogatsz" mint tetted ezt oly kedvesen.
nyilván nem esett jól -de én ezt merem bevallani.ha tévedek akkor azt is.sőt elnézést is tudok kérni.amit ebben az esetben nem teszek mert nekem nincs miért.
üdv

Benikuty 2012.10.04. 11:45:30

@vörösbor: az nem sértés, ha azt írom: "butaságokat írogatsz". Ha azt írtam volna: "buta vagy", azért joggal sértődtél volna meg, bocsánatot is kérnék. Persze ilyet nem tettem, soha nem is fogok.
De most akkor nem a halszószról van szó?:)

vörösbor(de)minőségi 2012.10.04. 12:28:59

de az halszószról volt szó,és e tárgyban a különböző vélemények kaptak szabad teret-mindaddig mig egy kanyarral ezt nem minősitetted.itt szemantikailag felesleges ezt értelmezni szintaktikailag sem érdemes.további jó kedélyű vidám kommentelést kívánok.

Benikuty 2012.10.04. 14:19:15

@vörösbor: látom, ügyesen használod a divatos idegen szavakat. Azért nem kéne a mondat végi írásjel után szóközt hagyni? Igaza van akadémiai tag nyelvész barátomnak. A mai fiatalok nem tudnak magyarul. Írni se:(

vörösbor(de)minőségi 2012.10.04. 15:49:12

@Benikuty: részemről befejezve ez a parttalan semmi,amugy pedig a 80as években volt használatos szakmámból kifolyólag-ami nem a nyelvészkedés.nem divatos hanem pontosan lefedi a lényeget.ha nem haragszol meg-akkor a továbbiakban nem kívánok semmilyen megjegyzésedre reagálni-természetesen a szóköz hiányát itt és most is megállapithatod-és véleményezheted.de minden megszólalásod érthetetlenül vagdalkozó és bántó.mindegyikben van egy felesleges oldalvágás.az életkorom pedig háááát....meglehetős:)))kb érett-de semmiképpen nem fiatal

Benikuty 2012.10.04. 17:45:40

@vörösbor: tőlem úgy sértődsz meg, ahogy jólesik.
süti beállítások módosítása