Égigérő paszulynál olvastam ezt a receptet, és elhatároztam, hogy az indiai vonalról a thai irányba tolom el kicsit a receptet. A thai konyhát nagyon szeretem, jobban, mint az indiait. A vöröslencsét amúgy sem ismertem eddig, a karfiol is jó étel, hát nézzük mit lehet belőle kihozni.
Csak ketten vagyunk, hát kisebb adagot készítek. Karfiolt majdnem mindig találok a hűtőben, de vöröslencse az nincs itthon. Irány a hazai multi, legyen bő fél kiló - a maradékot majd máskor megesszük.
Hozzávalók:
- Egy darab karfiol (amekkora a hűtődben van, de legyen pont 43,5 dkg :)
- 1 nagy fej hagyma
- 25 dkg vörös lencse
- egy darab vastag gyömbér
- néhány gerezd fokhagyma
- 1 ek thai zöld currypaszta (piros is jó, az kevésbé csípős)
- 1/2 ek savanyú zöldség curry paszta. Ilyet nem tudom itthon lehet-e kapni, de ezzel helyettesíthető:
- 1 kk curry paszta (bármilyen szín - én a sárgát szeretem erre a legjobban)
- fél lime leve
- kis reszelt lime héj
- kis darab citromfű (az a fű formájú)
- egy lime levél
- 1 kis doboz kókusztej (1 dl) + 4 dl víz
- 1 ek ghí
- halszósz (az ötödik íz, az unami - hívják MSG-nek is)
- opcionálisan koriander (annak akit nem zavar a poloskaíz :)
A gyömbért meghámozom és finomra lereszelem. A fokhagymát, hagymát apróra vágom.
A ghín nagy lángon addig pirítom, amíg világosabb barna hagyma darabkák is megjelennek. Ekkor beleteszem a kétféle curry pasztát és egy-két percig kevergetem még a nagylángon.
A megpirult curryt felöntöm a kókusztejjel és a vízzel (nem volt alaplevem, nem is szükséges, de ha lett volna, akkor is csak zöldséglé jött volna számításba), és belezúdítom a vöröslencsét, amit forralok, míg puha nem lesz. A forraláshoz már közepes láng is elegendő. Hamar elkészül, talán 10 perc alatt megpuhult a lencse.
A halszósszal kicsit megsózom és beledobom a rózsákra szedett/szétvágott karfiolt és alaposan összekeverem a lencsével.
Párolom fedő alatt 5 percig és már tálalható is. Ha használjuk, ilyenkor kell a megvágott koriander levéllel megszórni.
Én önmagában ettem, de lehet köretnek egy csirkéhez is felszolgálni.