Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Fahéjas mandula

2012.09.25. 07:00 Waka

A várostól nem messze terül el V puszta. Aktív katona koromban sokat jártam arra, ÜTI-ként ellenőrizni kellett az ottani szolgálatokat. A köves bekötőút két oldalán végig mandulafák álltak. Ősszel, egyik szabad délutánomon elbuszoztam arrafelé. Az útszéli erdősávban levágtam egy hosszú póznát, és végigjártam a fákat. Szedtem pár szem mandulát, megtörtem, és megkóstoltam. Ha édes volt, levertem, amit csak lehetett, és összecsipegettem. Három óra leforgása alatt teleszedtem a Bundeswehr hátizsákot.

Hideg téli estéken megtörtem egy adagot és készítettem egy kis fahéjas, cukrozott, pirított mandulát.

1.jpg

Porcukrot kevertem őrölt fahéjjal, aztán inox serpenyőben folyamatosan kevergetve elkezdtem átmelegíteni a mandulát. A folyamatos keverés a legfontosabb mozzanat az egész eljárás folyamán. Mikor a mandula elkezdett pattogni, rászitáltam egy kis fahéjas porcukrot, majd tűzről lehúzva kevertem tovább.

2.jpg

Mikor a mandula felvette a megolvadt cukrot, újra visszatettem a lángra, és megint felmelegítettem, megszórtam, lehúztam, kevertem, lángra vissza, szór, lehúz, kever. Egy idő után egyre több manduláért kellett lehajolni, a megolvadt cukor miatt kezdett ráragadni a falapátra, és a keverés hevében lepottyant. Addig ismételtem a mozzanatokat, míg a mandulák el nem kezdtek összetapadni, és igazi barna cukor módjára „mászni”.

3.jpg

Ekkor lapostányérba borítottam, és amint kissé meghűlt, már lehetett is falatozni. Az egész nagyjából 15 perc alatt elkészült. Valószínűleg sokáig eláll, bár erre még nem volt példa. Kedves barátaimnak szoktam belőle vinni ajándékba, sokáig emlegetik, és rágják a fülemet egy újabb adagért.

4.jpg

Tavasszal kivágták a mandulást, hogy törne le a kezük, az utolsó adagokat fogyasztom.

84 komment

Címkék: mandula fahéj

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr754789135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2012.09.25. 07:14:52

Szép jó reggelt mindenkinek! Itt dörgött, fúj a szél erősen és esett is, de ma valahogy még örülök is neki:)

Waka, ez egy jó csemege lehet, nem ettem még. Nem tudom miért gondoltam, hogy a héjától megszabadítanám - talán keserűnek véltem?

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.25. 08:03:30

@Pinka-Panka: Szervusz, jó korán ébredtél. A mandulahéj lehet, hogy megfekszi a gyomrot. Jól gondolom-é vajon, hogy Waka valahol a Balaton felvidéken lehetett katona, s ott is lakik?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.25. 08:10:07

@Pinka-Panka: jó reggelt! :)

Jó kis cucc ez, Waka, csak a pattanások miatt felnőttkorban fogyasztandó :D

Vándorpatkány 2012.09.25. 08:56:14

Hmmm, jól hangzik, bár én inkább sós mandulának csinálnám meg :) de édesen is kipróbálnám, esetleg fahéj helyett egy kis gyömbér vagy csili, az se lehet rossz.

1kutya 2012.09.25. 09:01:26

elrágcsálnám itt a gép előtt...

tartetatin 2012.09.25. 09:23:35

úgy látszik az a semmit-nem-hámozunk hét :)
Ámbár lehet, hogy jobban tapad rá a cucc (?)

tartetatin 2012.09.25. 09:25:17

kislányom első (és eddig nagyjából utolsó) francia szava a "chouchou". A tengerparton susuznak a földimogyoró pralinével az árusok :))

tartetatin 2012.09.25. 09:44:48

@Vándorpatkány: mindig kibukik az indiai konyha :))

Topy 2012.09.25. 10:17:32

@Vándorpatkány: +1 szavazat a sós változatra! :D

Hurri Kán 2012.09.25. 10:21:21

Uhh... reggelire, KV mellé jöhetne ide is egy adag. Az se baj, ha sok. :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.25. 11:01:09

Nekem az egész hátizsákra való jöhet, de azonnal!
Mivel minden szemért kár, főleg ha nem bennem tűnik el, ezért senkit sem kínálnék meg!

Aki kitalálta a mandulás kivágását, na az ő kínzásába hatékonyan részt vennék!

medvedr 2012.09.25. 11:06:59

Lehéjazott mandulából jobban esne, de így is klassz. Mindig az egyszerű dolgok a legjobbak!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.25. 11:08:37

@tartetatin: az enyém arabul kezdett először beszélni, majd pár évvel később, amikor ékes japán nyelven énekelt, azt mondta, hogy ez egy régi magyar dal Jézusról, csak japán nyelven.:D valami alkatrészt fordítva köthettünk be benne:DDDD
@dömbi: Dömbi, a mandulafil domina :DD

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.25. 11:17:02

Tegnap este a kimerítő hétfő után cukormázas mandulát rágcsáltam /ex Aldi, leginkább a Dunakavicsra hasonlított/ és még nem tudtam, h máma meg ez lesz...
Héjjal férfias, keserűbb, héj nélkül nőies a mandula - ilyen egyszerű ez.
@anica inkognitóban: Dömbi domina a mandulával :))

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.25. 11:19:38

@Mitzi von Küche: és még kiröhögtetek, mikor azt mondtam, én szolid vagyok.:D látod, Mitzi, itt bujkálnak közöttünk a mandulaharcosok :DDD

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.25. 12:11:09

@dömbi: Nem az a baj, ha kivágod, hanem ha nem ültetsz helyette. Egy kertésznek a balta, fűrész legalább olyan fontos szerszáma, mint az ásó és gereblye.

1kutya 2012.09.25. 12:23:37

elgondolkodtam rajta, hogy meg lehet é ezt csinálni mogyoróval (faternak a kocsmaudvaron van 4-5 hatalmas bokor) és arra jutottam, hogy meg!:-DDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.25. 12:24:19

@hajdulaszlo (volt hajdul): Hát (háttal nem kezdünk mondatot, csak szemből, ugye!) ezt vallom én is! Nem értem miért jó, ha nincs fa? Azt értem hogy esetleg elöregszik, stb, de miért nem ültetnek helyette másikat, akár mielőtt kivágják a fákat?
Több mint 5 évig tartó cirkusz után csak kivágták a maradék egyetlen hatalmas fát pesten ahol lakunk, mondván, "hullik ősszel a levele"! Azóta ablakot se lehet szinte nyitni, nincs ami a port megfogja, nincs szikra árnyék se...
Kőszegen pl. vagyonokért felújították a főteret, 1 darab fát se ültettek, még konténerbe sem! Kopár, sivár, nem szép, kifejezetten rossz érzés látvány.
@Mitzi von Küche: @anica inkognitóban: ok, vállalom, mától van 2 keresztanyám is.
Évuska a mandula domina

Topy 2012.09.25. 12:37:40

@1kutya: meg, csak szvsz először tepsiben pirítsd meg egy kicsit, hogy le lehessen szedni a héját, mert a mogyoróé elég vastag, szálas, sprőd; aztán mehet a serpenyőbe cukrozásra

sőt valószínűleg dióval is jól működik

1kutya 2012.09.25. 12:48:28

@Topy: valahogy úgy gondoltam...

Vándorpatkány 2012.09.25. 12:49:54

Dió tényleg szintén remek sósan, pláne az újdió, picit szárazon megpirítva. Arról azért nem állnék neki ledörgölni a héját. A manduláról le szoktam forrázni, de engem nem zavar a héjas sem, hozzáad egy új minőséget.
Szomszédasszony kivágatott egy gyönyörű hatalmas diófát, mert belehullik a levele a kerti tóba :(
Pedig kertészmérnök.

1kutya 2012.09.25. 12:59:31

@Vándorpatkány: az ilyennek csak a végzettsége!

Hurri Kán 2012.09.25. 13:05:56

@Vándorpatkány:
Hogy lehet egy egészséges, termő diófát kivágni??? Komolyan, a fejemet fogom...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.25. 13:15:19

@Topy: Mogyorót csak pirítanám, nem cukroznám. (De nem fogom, mert azt a pár szemet elhordják a mókusok -egészségükre- , boltban meg derága...)

1kutya 2012.09.25. 13:24:12

@Mitzi von Küche: most meg nem mondom, hogy mennyi termett, de szoktam fatertől kapni pár kilót minden évben, majd hozzád vágok egy kisebb zacskónyit (csak oda ne add a mókusoknak):-DDD

Topy 2012.09.25. 13:37:09

@1kutya: ezúton megkövetlek! :)
a múltkor egyik kolléga hozott be mogyorót pirítva: a döntő többség köpködött, meg mondta, hogy 'jó lenne, csak...' - fel kellett világosítani őket, hogy kb két mozdulattal le lehet szedni a problémát okozó burkolatot, ezáltal jelentősen javítva az élvezeti értéken :)
ebből indultam ki...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.25. 13:50:13

@tartetatin: @anica inkognitóban: Az ti csak szeretnétek, de neeem, nem kaptok 1 szemet sem!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.25. 13:51:52

@dömbi: nekem már van két szeme..:P:D meg itt is egy, az három. lehet, apám Picasso volt?:D
á, vérszemet kaptam :DD

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.25. 13:54:42

@dömbi: Egy kertész barátom mondta, a magyarok "szakrális" vagy milyen fája a szil. Gyorsan nő, apró a levele, szinte eltűnik. Ültessen mindenki egy szilfát. Én ahol eddig laktam, mindenhol elültettem egyet, most ha a rági lakások felé járok jó látni, hogy óvja a kertet.
Itt már volt szil, kicsit seprősödött, de ha oda jutok (novemberben) kialakítom a törzsét. Az utcán lévő fa gondozása, az úttestig a szomszédos ingatlan tulajdnonosának a feladata. Ugyanúgy ahogy a fűnyírás, a vízelvezető takarítása, a hó eltakarítása a járdáról.
Ha a fákat mindenki "karbantartaná", s nem akkor vagdosná a kábelszolgáltató, elektromos művek stb., amikor nem lehet fogni a retekklubbot, akkor nem lenne gond. At áramszolgáltatónak van két kocsija, amivel a közeledő vihar előtt, van két napja, hogy a vezetékek vonalában nyírjon egy rést.
Az embereknek van évi több tízezer forintja a puccos fűnyíró benzinjére, de nincs tízezer forintja, hogy kihívjon egy profit rendbe tenni a fákat.

1kutya 2012.09.25. 13:55:08

@Topy: elég egy műanyagdoboz is: beleteszed, kis ideig rázod, aztán lehullik magától.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.25. 14:45:53

@anica inkognitóban: Csak nehogy valaki kinyomja...
@hajdulaszlo (volt hajdul): Ez a szerencsétlen fa semminek senkinek nem volt útjában, az egyetlen bűne az volt, hogy ősszel hullott a levele, amit persze a fizetett takarító sepert össze.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.25. 14:49:48

@1kutya: Dobáljál csak meg nyugodtan vele :)
@hajdulaszlo (volt hajdul): Akkor ez országos, 1-2 utcában nálunk is tönkretetették a fákat a "szakemberek".

Benikuty 2012.09.25. 14:50:15

Héjasan kell, hántolásnál pont a lényeg vész el, az intenzív mandula íz. Ami a héjtól van...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.25. 15:00:57

@Vándorpatkány: Én inkább hálót teszek minden ősszel a tó fölé, minthogy kivágjam a diófát! Pedig nem vagyok kertészmérnök.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.25. 15:06:19

Nagyon finom vendégmarasztaló csemege! Én azért eldugnám a vendégek elől - még a végén megeszik itt nekem!

medvedr 2012.09.25. 15:17:21

@1kutya: Ez nagyon rideg. Mármint a fában eltüntetett tábla.

1kutya 2012.09.25. 15:19:53

@Mitzi von Küche: oké, ha kapok, akkor viszek.

@Andrass9: hogy te milyen magadnakvaló tudsz néha lenni!:-DDD

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.25. 15:22:33

@Mitzi von Küche: Nem akarom védeni a mundér becsületét, de nekik ezt mondják, hogy így kell. Haladni kell, nem is az ő dolguk. Fizesd meg, te magad, s akkor meglátod, ért hozzá.
Egyszer egy barátom gyümölcsös kertjét tettem rendbe. Ugatott, átkozódott, hogy tönkretettem. Azóta baráti körben emlegeti, hogy ez a Hajdú mekkora csodált csinált.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.25. 16:01:31

@Andrass9: A diófa az nem fa! Az diófa, az más dimenzió. A generációk egymásutániságának, tiszteletének megtestesülése. Régi házunkban pont az útban volt a kapu és a garász között (amatőröknek) egy diófa. A kocsik megtanulták a tér meghajlását.

süllőcske 2012.09.25. 16:42:00

Jó a mandula. A pirított dióért is rajongok, szőlővel csipegetve. Mi héjában szoktuk sütőben pirítani, megtörjük, s ahogy vesszük ki a tálból, az ujjainkkal lemorzsoljuk a héját. Következő mozdulat a muskotályos szőlő lecsípése a fürtről.
Most jöhet egy szeletke sonka, vagy érett sajt.
Végül minderre újborból a kortyintás.
Így beszélgetünk a november végi estén. Nem hátrányos, ha a kályha jó meleg, és hallatszik a tűz pattogása.
Ha kifogy a párás üveg, hátramegyek a dértől, víztől csöpögő vén diófa alatt a melléképületbe, egy újabb borért. Közben eszembe jut, csak ki kellene sütni egy süllőt, vajban, fogkhagymával, mmmm..
Egyik hónom alatt a kapszula, másik alatt a hideg fogas, így térek vissza a házba.

Daró 2012.09.25. 17:35:32

Help!

Tarte Tatin - t sütünk a hét végén, van több recept, kérem az eredetit!
Azt írják, kiborítjuk a formából-melegen. És melegen is tálaljuk?
(sógornőm franciás, neki lesz meglepitorta)

Daró 2012.09.25. 17:37:24

egyébként irigyellek. Mandulafákat felénk is kivágták, még gyerekkoromban.

1kutya 2012.09.25. 19:07:24

@hajdulaszlo (volt hajdul): nekünk anno fateréknál egy öreg almafa állt az udvaron. míg én használtam az udvari garázst (kezdetben a ladával, majd az alfával és a saab-al) senkinek eszébe nem jutott kivágatni. miután én eljöttem, rögtön kiásták, mert anyám nem tudott beállni az opellel. ki érti ezt?:)

@süllőcske: mi is így szoktuk. beszélgetés/meccsnézés/ferblizés a konyhában, közben rakjuk a cserépkályhát, szotyizunk, tökmagozunk, diózunk, mogyorózunk. mikor néha kiürül a pet, leszaladok a pinecébe, közben elszívok egy spanglit... egyedül halat nem hozok, mert nincs! bár néha beugrok a kamrába, leszelek egy arasznyi füstölt kolbászt/szalámit...:-DDD

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.25. 19:19:05

@1kutya: Pedig a nők jobban vezetnének, ha nem stresszelnék őket. Tapolcán ügyetlenkedett egy hölgy a tolatva párhuzamosan parkolással. Mondtam neki, ahogy az oktató mondta (emlékeztek: amikor a tükörben a hátsó ablak közepén a mögötted lévő autó elejének jobb oldala fel nem tűnik..), rögtön összejött, egy tekerésre.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.25. 19:20:46

@Andrass9: Szeretnék kérni a pultosnak 1 egész üveg italt amit Ő választ, nekem pedig 1 camparit tonikkal, hogy tudjak vele koccintani, hogy még nagyon sok boldog évet eltöltsön velünk!!! Egészségedre @anica inkognitóban:!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.25. 19:26:55

@1kutya: Az Opel rosszul kanyarodott ....
A csuda a jó dolgotokat - nekem csak nagy kamrám van, de ott se hal, se kolbász nem lóg, nemhogy otelló csobogna!
A kamra tele van befőttel és egyéb télire elrakott dologgal. Egyszer lógott benne kolbász is, de nem próbálkoztam újabb töltéssel. Hiába - ez Benikuty szakmája, nem az enyém.

Igaz - van viszont varázshütttőm :)

1kutya 2012.09.25. 19:27:21

@hajdulaszlo (volt hajdul): hát anyámat nem igen stresszelte senki, de képes volt a 10ha-os legelőn nekimenni az egyetlen betontömbnek a fűben:)

@dömbi: mer' mije is van most a nacscssasszonnak?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.25. 19:29:18

@dömbi: Camparidat dupláztam, hogy nekem is legyen mivel koccintani, a pultos meg szabadon választhat a ház számlájára.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.25. 19:29:46

@dömbi: köszönöm, Dömbi, KÉT campari-tonikot kapsz :)
igazolt távollétet kérek a jelenléti ívbe felvezetni

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.25. 19:37:32

@Andrass9: Elkéstél, én röstellem magam, mert csináltam neki 1 csirketortát, de mire észbekaptam, kicsi fiam hamm bekapta. De azért a Gazda felköszönthette volna, Ő mindenkit elsőként, aztán nem szép róla elfelejtkezni. De nem?
Aztán meg még meg is gondoltam magam, mégiscsak adok neki a mandulából, jó sokat!

1kutya 2012.09.25. 19:41:47

@Andrass9: pedig csak desznyó kell hozzá, meg némi akarat:-DDD

@anica inkognitóban: nohát: Isten Beléd!!!

1kutya 2012.09.25. 19:42:58

@anica inkognitóban: (meg sem kérdeztem: ugye a 18-adik?:)

Hurri Kán 2012.09.25. 19:43:00

@1kutya:
Némi fűszer és egy jó böllér sem árt. :)

1kutya 2012.09.25. 19:48:22

@gyvy: böllér te magad, só, paprika, bors meg evidencia minden magyar háztartásban.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.25. 19:57:28

@1kutya: Basszus, azt hittem felkoncoljátok szegény Ancit. Isten beléd, mondod te, aztán a @gyvy: némi fűszerrel 1 jó böllért....na ebből mi lesz...

@anica inkognitóban: 2 camparitoniktól még nem fogok hiányozni, sajnos...

Hurri Kán 2012.09.25. 19:59:09

@1kutya:
Bevallom, annyira én sem értek hozzá pl., hogy egy böllér nélkül neki mernék állni gyesznót gyilkolni. :)

@dömbi:
Már állítom össze a páclevet. ;-)

1kutya 2012.09.25. 20:10:03

@dömbi: nem olvasol te a kelleténél több krimit?

@gyvy: ahogy így fejben visszaszámolom, a sokszázadik röfiölésem után én már talán...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.25. 20:58:51

@1kutya: Te ölöd a röfiket, százával, és én olvasok sok krimit? DDD

Koronafürt 2012.09.25. 21:01:06

Oh, fahéjas mandula...
Micsoda illat!
Enni viszont cukor és fahéj nélkül, viszont szőlővel, körtével kívánom.

1kutya 2012.09.25. 21:02:45

@dömbi: nem én ölöm - egyelőre - csak ott vagyok:)

Hurri Kán 2012.09.25. 21:12:01

@1kutya:
Az a baj, itt a Klauzál tér környékén viszonylag ritka a gyesznóölés. :-D

1kutya 2012.09.25. 21:59:55

@gyvy: kellett neked oda költözni:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.25. 23:04:01

@gyvy: Pedig a tér elég nagy a gyesznót hajkurászni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.25. 23:05:06

@gyvy: Különben meg hagyd - arrafelé jó kis kifőzdék vannak, csiripelték errefelé a szarkák. Még a késsel sem kell bajlódnod!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.25. 23:06:17

@Koronafürt: A mandulát én is csak ahogy a héjból kijön állapotban szeretem. A cukrozás/fahéjazás azoknak van kitalálva, akiknek nincs bicskájuk :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.25. 23:09:22

@dömbi: Fogalmam sincs, honnan kellene tudnom kinek mikor mije van. A családban is csak onnan tudom, hogy figyelmeztet valaki rá. Itt is csak azokat ünnepeljük, akikről valahogy kitudódik.
Kicsi fiad, ha így folytatja, a varázshüttő állandó lakosává fog változni :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.25. 23:17:13

@gyvy: A Klauzál tér környékét ismerve többszörösen is kétséges :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.26. 09:07:52

@Benikuty: Pedig ma ittam volna tejet:) Jó reggelt neked is!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.26. 13:21:40

@1kutya: köszönöm, igazán kedves vagy.
bocs, de csak ma olvastam vissza ide.
süti beállítások módosítása