Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

A szülinapi steak

2012.09.23. 07:00 Andrass9

A tényleges nagy dátum persze nem akkor van, amikor van rá idő együtt ünnepelni. Mi viszont együtt vagyunk, akkor legalább kettesben ünnepeljünk.
A Tipikus barbecue oldalasban már emlitettem, hogy beütött három szép szelet márványos rostélyos is. Ebből kell most ebédet varázsolnom, mire az ünnepelt hazaér a munkából.
10.jpg
Már reggel kivettem a hűtőből, hogy felmelegedjen szobahőmérsékletre. Az egyik szeletet felére klopfoltam számára, mivel nem szereti a véres húst - talán így meg tudok etetni vele legalább egy medium done szeletet :) A húst csak frissen darált borssal fűszereztem, azzal sem túlságosan.
Most valami más köret kéne: legyen a szeletelt krumpli grillezve. Meghámoztam 3 óriási krumplit (majdnem egy kiló volt) és fél centi vastag szeletekre vágtam. Kiteregettem a deszkára, és megszórtam majorannával, sóval, megfröcsköltem olivával.
11.jpg
Elővettem egy nagy lilahagymát, a tetejét/alját levágtam, hogy megálljon rajta és kettévágtam. Egy-egy alufóliára tettem, Worchestershire szószt csöppentettem a tetejére, amit a hagyma lelkesen beivott, és a fóliát összecsomóztam a tetején. Így a két fél hagyma elpárolódgathat bennük anélkül, hogy megégjen.
12.jpg
Szépen megterítettem a teraszon - jó idő volt. Még arra is jutotta az időmből, hogy egy kis bukétát kössek a kertben talált dolgokból az ünnepelt számára egy vázába.
13.jpg
A krumplikat egy edényben jól összeráztam, hogy az olaj és a fűszerek mindenütt betakarják, majd felpakoltam a grill rácsára a hagymák társaságában. Persze a parázs a krumplinak túl meleg, a hagymának meg semmilyen. Ez mindig így van! Azért nem túl sok égett szelet született :)
14.jpg
Befutott az ünnepelt, mehetett a hús is a parázsra. Baloldalt a klopfolt, jobboldalt a 4 cm vastag steak. Gyönyörűek!
15.jpg
Az enyém persze a szokásos medium rare.
16.jpg
Viszont előrelépés a másik a well done-ról a medium done-ra. Picit még rózsaszín volt. Kis reklamáció érkezett e szín miatt, de érdekes módon egy morzsányi sem maradt a tányéron :) Így fénykép sem készült róla.
Készült viszont a csokorról gyertyák helyett:
17n.jpg
Boldog születésnapot!

64 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr794784765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.23. 08:20:15

Látom csínján a köret. Ahogy mondanám: a nő legyen sok, ne a szája.

1kutya 2012.09.23. 09:22:06

@hajdulaszlo (volt hajdul): a sok krumplitól büdös lesz a zember lába! esetleg még megnőhet a feje...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.23. 09:28:28

Gratulálok Marcsinak! A csokor nagyon szép, a medium rare pedig abszolút az én műfajom.

_Remy_ 2012.09.23. 09:35:49

Ilyen szülinapi köszöntésnek minden nő örülne! És a virág is nagyon hangulatos (hallod 1kutya?) :D
Mik azok a bogyósok benne?

1kutya 2012.09.23. 10:05:06

@"Remy": "hallom"! egyik fülemen be, másikon ki:-DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.23. 10:13:08

@"Remy": A fekete az japán babérmeggy, a piros-sárgát nem tudom, de minden évben ki akarom irtani, mert belelóg az amúgy is kicsi veteménybe...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.23. 10:14:21

@hajdulaszlo (volt hajdul): Én már csak húst hússal, ha lehet. Amúgy is szénhidrátszegény diétán vagyok.

Pinka-Panka 2012.09.23. 11:44:31

@Andrass9: Végre meglettél:)) Na örülünk neki:)
Ez egy kis kedves poszt tele derűvel és szeretettel András, gratulálok és a csokor is nagyon mutatós:)
Ne csüggedj a diéta miatt, más is csinálja...

Pinka-Panka 2012.09.23. 11:45:12

@anica inkognitóban: na,már mi lelt? tegnap se voltál, ma meg??

Pinka-Panka 2012.09.23. 11:46:23

Ebéd: zöldborsó leves, töltött dagadó, krumpli salátával, meg nyergesújalusi szelet..

Pinka-Panka 2012.09.23. 11:48:41

@Andrass9: ja és jót sütöttél nagyon, finomat, úgy lefoglalt a csokor, hogy el is felejtettem:)

Pinka-Panka 2012.09.23. 11:52:27

@hajdulaszlo (volt hajdul): sok nő legyen?? vagy egyből sok?? - mert nem mindegy:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.23. 11:54:11

@Pinka-Panka: Nálunk is zöldborsóleves csirkeaprólékkal, rántott csirke parmezános rizottóval, piskótatekercs (ma a változatosság okáért a fiamék jönnek ebédre).

süllőcske 2012.09.23. 11:55:47

@Andrass9: Szia András!
Csodás a kompozíciód, a csokor is. Nagyon tetszik, hogy rendszeresen grillezel, magam is az élő tűzön, parázson készítés "megszállottja" vagyok.
Van benned otaku.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.23. 13:15:36

@süllőcske: Csak az unamit keresem az ízekben :)
Idén nagyon keveset grilleztünk - valahogy ellustultam, de még jó az idő. Télen gyakrabban gyújtom be a grillt - jól esik a hidegben a meleg tűz. A padlófűtés azt nem tudja produkálni. Ezt a grillező masinát 1989-ben vettem az USA-ban, tavaly vettem rá új rácsokat. Igazán rendesen kiszolgál.

PiperPerabo 2012.09.23. 13:17:20

Ezt olvasva
kvtlinux.lib.uni-miskolc.hu/ali/story/akk/otaku.html
valszeg, csak én nem értem, hogy mit is akartál ezzel az otakuval.
Egyébként mindenkinek tiszta?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.23. 13:17:32

@Mitzi von Küche: @Pinka-Panka: hogy én is beszálljak a közösségbe, én meg csirkeaprólék levest sok zöldborsóval!!
Másodiknak zöldbabfőzelék lesz gyesznóperkelttel.
Desszert felejtős - bár feleségemnek van saját zserbója, ha akar :)

Pinka-Panka 2012.09.23. 13:21:52

@Mitzi von Küche: @Andrass9: na, összebeszéltünk?:) finomat főztetek ti is.
András, desszertnek kávé?? mert én azt is szoktam

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.23. 13:25:42

@PiperPerabo: So, English translation could be maniac or mania. Otaku people have a specific and profound interest in something. Otaku can be used positively to express their expertise.
Szóval valahol az elhivatott, mániákusan kötődő embert is jelenti, aki ezt a kötődését pozitíven tudja használni. @süllőcske: jelzője az én grillezésemre utal, amit tényleg mánia szinten gyakorlok :)

Pinka-Panka 2012.09.23. 13:31:07

@Andrass9: gondolom a kertből van a virág, a sárga virágnak nem tudod a nevét véletlenül? Nekem van a bejáratnál ilyen, mindig kérdezik a vendégek, de én sajnos nem tudom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.23. 13:32:30

@Pinka-Panka: Én nem kávézom - csak reggel egy gyűszűnyit, de feleségem a desszerthez kávét iszik, majd alszik egy jót délután :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.23. 13:35:37

@Pinka-Panka: Ebben a csokorban legjobb tudomásom szerint 3 sárga virág is van. Ilyen abszolute felesleges dolgokat, mint a "virág neve" nem tudok, de az a középen lévő domború valami az cicfark, ha jól emlékszem. Az előttük lévő kicsi sárga pedig a piros bogyó virága. A margaréta jellegű sárga elborítja a kertünket, én csak "a sárga virág"-nak nevezem.

Pinka-Panka 2012.09.23. 13:45:16

@Andrass9: :D ok,ezek egy családból valók az biztos, majd csak valaki tudja, nekem olyan napraforgóra jellemző szerkezete van:) marad a sárgavirág egyelőre:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.23. 13:48:46

Apró beszámoló és jó tapasztalat egy étteremről:

Tegnap az M5-ön hazafelé megálltunk a Lajosmizse pihenőnél az Ezüstkanál Vendéglőben (weblapjukat nem találom). Az étterem nagyon nagy - száznál is több asztala van és így is alig találtunk szabad asztalt. Kb. 5 busznyi román és bulgár vendég kajált. Az asztalon egy egylapos étlap magyarul, románul - abszolute minimalista kaják, tartalmas levesek. Az asztalokhoz óriási tálakban vitték ki a leveseket. Jön a pincér, kérdi, hogy kérünk-e étlapot. Persze kértünk, ami egy egész más étterem világát hozta elénk. Nem sorolom, csak amit mi ettünk:
Póréhagyma krémleves, Zúzapörkölt nokedlivel, Csülök pék krumplival (nem pékné), és az én vacsorám:
Vargányás harcsapaprikás túrós csuszával.
Ilyen jól elkészített ételt, ennyire harmonikus ízekkel utoljára a Kistücsökben ettem. Egyszerűen fenomenális volt a kicsit még roppanós vargánya a harcsa hússal! A társaim vacsorája is ízletes volt (szerintük). A tálalás pedig akár az Onix-nak is becsületére válna a formatervezett tálakkal, tányérokkal. Talán egy gond volt vele: a pörkölt egy kisbográcsba, a nokedli pedig egy müzlistál szerűségben jött. Adhattak volna hozzá egy tányért, ahova kimerheti a vendég a pörköltet és a köretet.
Gyümölcslékkel, kólával, vízzel együtt 8000Ft 3 főre.

süllőcske 2012.09.23. 13:51:12

@PiperPerabo: Az régebbi szó, mint a technikai játékok. Az adott tennivaló szenvedélyes megvalósítására utal. Én úgy tudom, hogy régebben pozitív jelentéssel bírt. De ha tévednék ebben, akkor értsd úgy, hogy számomra pozitív.

Daró 2012.09.23. 13:53:57

@hajdulaszlo (volt hajdul): Jól mondád, uram. Csontokkal bizony nem lakunk jól.
@Andrass9: tennap kacsát (cickót) sütöttem, medium rare. Isteni volt, mi merészebbek megkóstoltuk (öcsém, húgom, én) de a szülők meg sógor elé nem mertem rózsaszínűn odatenni, így szégyenszemre a szeletekre külön 10-10 mp rápirítottam. Nem lett rossz, de az eredeti... Persze fotó nem készült, nekem nincs valahogy kezem ügyében a gép mikor főzök. Ráadásul öcsém, nővérem állandóan láb alatt voltak, még őket is kerülgetni (szép szál emberek vagyunk, hárman vagy 250 kiló, ebből én magam 104-et vállalok)

tartetatin 2012.09.23. 14:03:07

Csudajó szülinapi köszöntés. Isten éltesse az Ünnepeltet !

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.23. 14:06:42

@Pinka-Panka: A feleségem persze tudja - ő ülteti a virágokat, és tegező viszonyban van mindegyikkel :)
Legyen mondjuk Heliantus szerinte.

tartetatin 2012.09.23. 14:09:17

Nálunk ma teraszon "gyerekmenü": friss lucullusból paradicsmleves, csirkemell krokett (nekem kükü), vajas krumplipüré és tarte Tatin (!), utóbbi valójában majd uzsira

tartetatin 2012.09.23. 14:10:23

@tartetatin: egy hét alatt ez a harmadik tatin torta, mindig elvitte valaki

süllőcske 2012.09.23. 14:15:50

@Andrass9: Jó lehetett. A külön tálalás azért fura, napjaink divatjára emlékeztet, az elemekre bontott tányérra, de tányér nélkül, továbbgondolt, de nem végigvitt. Ennek az ételnek éppen az volna a lényege, hogy a pörkölt és a köret találkozik, de nem keveredik össze egy nem túl mély, akár lapos tányéron.
A látvány és az áttekinthető fogyaszthatóság ezt kívánná, a kisbogrács ne éppen erre való.
Ha tésztát adok egy harcsapörihez, egy csinos gyűrűt készítek a csuszából, galuskából, közibe a pörit. Néha játékból jin-jang jelet tálalok.

süllőcske 2012.09.23. 14:27:53

@Daró: Én is szeretem a kacsát, rózsaszínben.
Ha kicsit is tovább sül, sokat veszít az ízből, sőt egy nem szimpatikus "máj íz" is megjelenik, ha kiszárad, akkor meg minek vettünk kacsamellet drágán, cipőtalpat bármiből lehet.
Hanem, hogy milyen fantasztikus a sólében, fűszerekben pácolt mell, melegen, rozéra füstölve...
Azt próbáljátok ki, az hidegen is csemege, szép vékonyra szelve.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.23. 14:31:19

@Andrass9: Helianthus=Napraforgó nemzetség. @tartetatin: Mikor posztolod már az igazi tarte Tatin-t, ha annyiszor készíted?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.23. 14:37:18

@süllőcske: A harcsát szépen tálalták: 25x40 cm-es alaptál tálca formájú, téglalap, amire egy 10x40-es szintén téglalap egyik végibe a paprikás, másik végibe a csusza házi túróból és tésztából. Az alaptálca szabadon maradó részére egy klasszikus szószos edény tejföllel, 2 karika zöldpaprika és 3 szelet paradicsom. Itt is az érződik, hogy megvették a szuper tálaló eszközt, de már nem talált szegletes edényt a tejfelnek és a paprika-paradicsom kombó meg abszolut nem illett az egészhez.
Ez az étterem elindult egy úton, ha kapnának hozzá egy séfet, aki vezeti őket, kinőhetnék magukat igazán jónak. Az akarat láthatóan megvan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.23. 14:40:42

@tartetatin: Friss paradicsomleves szuper. Mivel még mindig teremnek a paradicsomtövek, gyakran van (szép nagy zellerek is nőnek a kertben:). Sok felaprított petrezselyem szárral és zellerrel szeretem igazán.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.23. 14:43:54

@tartetatin: Köszöni az ünnepelt :)
@Mitzi von Küche: Én csak leírtam, amit mondott!
A tartetatin posztot meg kérjük szépen!!!

süllőcske 2012.09.23. 16:07:22

@Andrass9: Aha, rosszul olvastam, tehát a zúzáról volt szó, bocs.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.23. 16:13:33

@süllőcske: Azt sem kellett volna így tálalni - igazad volt!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.23. 16:54:11

@Andrass9: Ha megfigyelted, a legtöbb vendégnek nem is kell étlap: Csorba!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.23. 17:05:59

@Andrass9: Az az étterem már igen régóta létezik (Ezüstkanál. Régen én fuvaroztam ki a barátomat aki a borjúhúst szállította oda. A kecskeméti vendéglátásra-kiskereskedlemre még mindig pozitív hatást gyakorolnak: Univer, volt V4endéglátó, Aranyhomok-Tanyacsárda-Liberté. Megjegyzem a Budai úti Teszkóban lévő étteremben sem műanyagban adják az ételt. Ott is egy gyprsat enni.

süllőcske 2012.09.23. 17:33:52

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Király. Szeretet és bátorság, igen, ez a lényeg!

Pinka-Panka 2012.09.23. 18:12:31

@hajdulaszlo (volt hajdul): ez igen! tetszik a recept is, a rend is, a hozzáállás is, klassz vagy! Köszi a jó ötletet és a képeket is. Irigykedünk:)

Pinka-Panka 2012.09.23. 18:13:29

@tartetatin: na, én is nagyon izgatottan várnám a receptet:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.23. 18:57:32

@hajdulaszlo (volt hajdul): Ebben semmi meglepő nem volt. Én is szívesen eszem jó leveseket :)
Az pedig, hogy régi étterem, nem von le a tegnapi élményből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.23. 19:07:41

@Mitzi von Küche: Egy csudát!!! Légy szíves készítsd el te is, ahogy te szoktad és mindenki tanulni fog belőle!

Imre apó 2012.09.23. 19:22:41

Szép gesztus András, gratula, és az Ünnepeltnek is természetesen:)

Apropó: Lepke merre repked, ki tudja?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.23. 19:29:16

@Andrass9: Na jó, majd a télen. Előbb egy másik finomság jön...

1kutya 2012.09.23. 20:20:34

@Mitzi von Küche: egyébként, ha minden igaz, szert fogok tenni új halbeszerzési vonalra (süllő, kárász, keszeg), majd szólok!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.23. 20:55:10

@1kutya: Most tudtam meg, hogy a Metróban akciós volt a kagyló ma estig :(

süllőcske 2012.09.23. 20:59:21

Csak sikerült egy egész jó képet összehoznom.
Csendélet, idényzöldségekkel. Jó színes, lendületes lett, hálistennek.
Következő is egy csendélet lesz, csukákkal. Tervezek még egy piacos életképet is, nagyobb méretben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.23. 21:18:18

@süllőcske: A csukát nem kéne inkább gyorsan megenni, amíg friss? (csak ugratlak!)
Azért jó jel, hogy tudsz dolgozni - talán gyógyulsz!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.23. 21:23:05

@Andrass9: Tudom, hogy nem egészséges ilyenkor enni, de pár perc múlva betoljuk a harcsát, mert friss :-)

tartetatin 2012.09.23. 22:21:23

@Mitzi von Küche:
Akkor tarte Tatin sokszorosan bevált recept:

Omlóstészta: 300gr finomliszt, 150 gr fagyos vaj, 1 tojás, 3-4 evőkanál jéghideg víz
Liszttel elmorzsoljuk a vajdarabkákat, hozzáadjuk a tojást, hideg vizet - gyorsan dolgozunk, fóliába tesszük 1-2 órára (vagy előre másnapig)

Karamell: kb. 10 deka cukorból pár evőkanál vízzel karamellt készítünk, hozzákeverünk 50 gr vajat. Melegen kibélelünk vele egy 30 cm-es tortaformát (nálam kerámia emile henry, őt is előremelegítem, hgy terüljön a karamell)

Töltelék: 8 (idared, gála típúsú, édeskés) almát meghámozunk-kicsumázunk, 6 girizdbe felvágunk. Citrmlével megöntözzük.
Gerezdeket szépen kívülről indulva körkörösen oldalára fektetve nagyon sűrűn (!) lerakjuk. Nem marad sehl rés. Akár lehet több alma is, akár két sorban, szépen összeesik.
(Szoktam citromhéjat ráreszelni, vaníliás cukorral meghinteni.)
180 C fokon kb. 45 percig sütőben párololjuk, sok lét ereszt, öszzekeveredik a karamellel.
Kivesszük, kihűtjük.

Tésztát kinyújtva ráterítjük, szélén levágjuk, szépen begyűrjük az szélénél. (Ebből a tésztamennyiségből nekem a harmada megmarad, vékonyan szeretjük. Hústűvel megszúrkáljuk.

180 C fokon világsra sütjük, kb. 30 perc. Néhol kibuggyan a karamell, attól csak finomabb.
Kivesszük, kicsit hagyjuk.
Kibrítjuk. Langyosan, hidegen egyaránt isteni, magában (van aki hideg tejföllel, esetleg cukrozatlan tejszínhabban)

Így lehet, hogy macerásnak tűnik, de másodiknál már rutinosan megy, karamell 5 perc, hámozás az egyedüli munkarész.

süllőcske 2012.09.23. 22:36:07

@tartetatin: Ha megengeded, erre a finomra felhívnám a feleségem figyelmét.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.24. 09:09:55

@tartetatin: Kösz a receptet, magam is elkészítettem néha. Igazából szerettem volna általad írott posztban látni, fázisfotókkal!
süti beállítások módosítása