Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Cári nagymamám rakott padlizsánja

2012.09.12. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt - Mitzi von Küche

Nagymamám jó családból származott, édesapja a cár ezredese volt. A háború viharai szétszórták a szép családot, az apa Szibériába került, az ábrándos barna szemű fiatal lánynak pedig egyetem helyett munkába kellett állnia.

Nagyi 1.JPG

Itt találkozott egy magyar hadifogollyal (leendő nagyapámmal), akivel egymásba szerettek és összeházasodtak. Csak az 1920-as évek közepére térhetett vissza Magyarországra a kis család, édesanyám már itt született.

Nagyi 2.JPG

A képen a masnis kislány édesanyám.

Nagymamám mindig honvággyal gondolt vissza szülőhazájára, amit csak néha enyhített a levelezés néhány újra megtalált családtagjával, illetve ideszakadt orosz barátainak látogatása.

Ilyen látogatásokkor mindig valami orosz specialitást készített és mi gyerekek megilletődve hallgattuk az idegen nyelvű beszélgetést.

A háztartásunkat nagymamám vezette és gyakran került az asztalunkra orosz étel, vagy olyan, amit még odahaza szeretett meg. Kedvencünk, amit szezonban mindig nagyon vártunk, a rakott padlizsán volt.

Nagymama rakott padlizsánja igazából nem orosz étel - ő úgy emlékezett, délről származik a recept - de nagyon szívesen készítették, mint ahogy azóta mi is és vendégeink körében is mindig nagy sikert arat. Nem is hasonlít a rakott padlizsán néven idehaza futó ételekre, többek között azért sem, mert a miénkben nincs hús. Mi magában ettük, de a mai  ’húsos’ világban újabban sült csirke vagy egyben sült karaj, esetleg grillezett tarjaszeletek mellé szoktam készíteni gazdag körítés gyanánt.

Rakott padlizsán:

Hozzávalók (6-7 főre):

1 kg sárgarépa (minél nagyobb), 80 dkg petrezselyemgyökér (minél vastagabb), 5 - 6 darab padlizsán (szép lila, fényes, nem túl nagy, nem túl puha), 1 kg paradicsom (jó érett, szabadföldi), só, liszt, étolaj.

padl. 1..JPG

padl.2..JPG

Karikára vágjuk a megtisztított, megmosott gyökérzöldségeket (lehetőleg ferdén, hogy nagyobb felületük legyen) és olajon vegyesen megpirítjuk – papírtörlőre szedve félretesszük.

padl.3..JPG

A  megmosott padlizsánok szárát levágjuk, ujjnyi vastagra felkarikázzuk, lazán lisztbe mártjuk és étolajban szintén megpirítjuk, míg puha nem lesz. (Némi gyakorlattal lehet két serpenyőben is sütni, hogy időt spóroljunk.) Viszonylag sok olajat vesz fel sütés közben a padlizsán, ezért szintén papírtörlőkre tesszük, hogy felitassa az olajat.

padl.4..JPG

Egy megfelelően nagy jénai tálba rétegezzük a következőképpen: alulra egy sor padlizsán, megsózzuk, rá egy réteg megpirított sárgarépa és petrezselyemgyökér vegyesen, kis só, majd egy réteg nyers paradicsomkarika, kis sózás. Ilyen sorrendben ismételjük, amíg van alapanyagunk, a tetejére paradicsomkarikák kerüljenek.

padl.5..JPG

A sütés 180 fokra előmelegített sütőben, a jénai tálat fedővel (vagy alufóliával) lefedve történik kb. egy óra hosszat, majd a fedőt levéve még egy jó félórát. Ekkor már néha rá kell pillantani, jól összeállt-e. Ha finom illatok érezhetők a sütő felől, és a paradicsom már jól megsült (de még nem fekete…), akkor kész a rakott padlizsán.

Hangsúlyoznám, hogy semmilyen fűszerezést nem igényel az étel. A kitűnő ízharmóniát a pirított alapanyagok (különösen a sárgarépa) és a paradicsom együttes párolása-sütése hozza létre. Egyszer előfordult, hogy kevés időm lévén pirítás nélkül raktam bele a gyökérzöldségeket, sajnos, ekkor a végeredmény meg sem közelítette az eredeti recept zamatát. Tapasztalat: az időt rá kell szánnunk – az eredmény megéri!

A legutóbb készített rakott padlizsán folyamatábrái közül hiányzik a kész végeredmény, mert a társaság azon nyomban nekiesett és majdnem mind megették, csak a megmentett maradékot tudtam lefotózni (egyébként melegítve is isteni eledel.)

padl.6..JPG

141 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr534767324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daró 2012.09.12. 16:38:03

Remek recept, még hasonlót sem ettem soha, a hét végén elkészítem, s ha jól sikerül, jövő héten a bővebb család is megkóstolhatja, lévén közeleg Zsófia és elmúlt Erika napja :-)

Nagyon jók a fényképek és olyan sok történet lehet e mögött a néhány sor mögött... (kimondottan szeretem a családtörténeteket, ha 10 könyvet fel kellene soroljak, a 100 év magány benne lenne)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.12. 16:39:02

@váj mí: Holnap bizisten csinálok egyet! Ma már pukkadásig laktam, több kaja nem jöhet :)
Nagyon jól sikerült az ünnepi rostélyos (gyertya nélkül, viszont egy vázányi virággal felszolgálva).

váj mí 2012.09.12. 16:47:57

@Andrass9: Én imádom, viszont szegény anyám, aki ki nem állhatta a köményt, hzetente 2-3-szor is kellett főznie nekünk. Mármint apumnak, öcsémnek és nekem. Aztán inkább megtanított rá, hogyan kell ;)

Hm, na most arra lennék kíváncsi, hogy a gerbera szegfűvel, hogy jön össze ízvilágilag, esetleg némi kardvirág fűszerezéssel dobtad fel? Én adnék hozzá pár fej kandírozott kéknefelejcset is ... Az árvácska viszont már túlzás volna ;). Esetleg pár szép érett akácfürt palacsintatésztában kisütve, mézzel és fagyival .. mna, az desszert.

susztertangó 2012.09.12. 16:52:27

@Andrass9: Hát ha rizs szemre lehet írni hosszú szöveget a gombvarrás sem lehetetlen. Bár az őröltre ..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.12. 16:59:10

@susztertangó: Az őröltet szerencsére megeszi, arra nem kell gomb :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.12. 17:00:12

@váj mí: A szösz tudja a virágok nevét. Amit találtam a kertben, abból lett a csokréta. Még valami piros meg fekete bogyókat is találtam :)

1kutya 2012.09.12. 17:25:35

@Andrass9: mégegyszer megkérdem: mi volt az ünneplés apropója?

a szösz meg olyan kicsi...:-DDD

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.12. 17:33:10

@Mitzi von Küche: A recept most nem érdekel. A családi fotók és a bevezetés elméláztatott.

váj mí 2012.09.12. 17:44:26

@Andrass9: Öööhm, remélhetőleg nem mérgezőeket ;). A csokrétát csak simán leforráztad, vagy csak úgy nyersen,"nyúltápként" szervíroztad a rostélyos mellé?

Pinka-Panka 2012.09.12. 17:50:38

@Andrass9: feltehetően ráharapott és van ilyen

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.12. 18:39:41

@Mitzi von Küche: még egy rákfenéje van a dolognak szerintem: az arányok, illetve összeillőségek megérzése, megtalálása. A férjem arra panaszkodott a múltkor, hogy ő nem ismeri az illatosfűszereket, hogy főzés közben mit, mihez. de gyerekkorukban abszolúte nem találkoztak ezekkel, mami akkoriban csak delikátot és vegetát használt felváltva.
Anyu valamennyire fűszerezett egyikkel-másikkal, de minimálisan. Én meg néha túl bátran is használom, igaz, nem tudnám megmondani, "hányat tekertem a borsdarálón" , mint @Andrass9: :DDDD
(nyugi főnök, azért bírlak, csak nem állom meg, hogy meg ne cibáljam a kis szakállad :DD)
@1kutya: mi a...??:DD

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.12. 19:00:26

@Daró: Köszönöm kedves szavaidat. Biztatlak és minden más kedves blog-olvasót is az elkészítésére, csodás ízélménnyel gazdagodhattok!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.12. 19:18:07

@1kutya: A szösz kicsi, az ünnepelt meg a feleségem.

váj mí 2012.09.12. 19:18:09

@anica inkognitóban: Húúúú, a vegeta korszak .. hál'istennek apum allergiás volt valamelyik E-re belőle (apró, piros bőrkiütések jelentek meg rajta, még az arcán is), így anyum kénytelen volt fűszerezni. Bár főzni nagyon utált, így próbálta nekemk eladni, mint "bulit". Azért részben sikerült neki ;).
Így nekem nem sok vegetás étellel volt "randim", nem is a kedvencem, az unami, de azért néha elmegy egy gyors tészta-levesnek. Bár egyszer, úgy jött ki a lépés, hogy kábé 5 napig csak ilyen unamis, E-s poros cuccokat tudtam enni "meleg" kaja gyanánt. A többiek szerint sárgás-zöldbe ment át az arcszínen, de hogy minden este menetrend szerint izé, hát rókát kergettem, az tuti. A gyomrom sztrájkba lépett ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.12. 19:18:42

@anica inkognitóban: Majd kapsz te, amikor nem látod!!! Legalább 13 tekerésnyi lesz!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.12. 19:22:24

@Andrass9: Marcsinak nagyon boldog névnapot!!
(szerintem szép ajándék lenne neki már két tekerés is... nem vagy már húszéves, Főnök!:P:DDDDDDDDDDDD)

Hurri Kán 2012.09.12. 19:23:40

@anica inkognitóban:
Nem csak a 20 éveseké... ;-)
:D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.12. 19:25:25

@gyvy: hát, basszus, nem bírtam kihagyni :DDDDD

Hurri Kán 2012.09.12. 19:27:16

@anica inkognitóban:
Én sem hagyok ki tekerést, ha csak egymód van rá. :D

Imre apó 2012.09.12. 19:37:35

Mitzi kedves, nagyon szép poszt, nagyon. Többet nem tudok írni, de nem is kell, gondolom. Köszi :)

Wakka 2012.09.12. 19:37:45

Nagyon szép lett Micike.

Imre apó 2012.09.12. 20:06:50

@Mitzi von Küche: Ami jár az jár kedves, ritka az illen :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.12. 20:39:28

@anica inkognitóban: Te meg nem vagy képesz számolni a tekeréseket? Na jó ....
@Mitzi von Küche: Köszöni szépen, azt mondta rendesen ünnepeltem meg :)

1kutya 2012.09.12. 20:43:08

@Andrass9: Marcsinak boldogsagosat!

susztertangó 2012.09.12. 21:00:22

@Andrass9: Story TVn épp megy a Hölgyválasz- belekukkanhatsz.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.12. 21:09:20

@Andrass9: Marcsinak boldogat!
13-at tekersz az @anica inkognitóban nyakán, vagy miivan már megint nem értem!?

@Mitzi von Küche: Ugye a fotón természetes hullám látható, nem Marcell hullám?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.12. 21:11:38

@dömbi: te most az enyémmel vered, hogy ötleteket adsz Andrássnak?:P:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.12. 21:14:46

@dömbi: Köszi az ötletet Dömbi!!! Lesz itt rend rögtön!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.12. 21:15:45

@Andrass9: :PPPPPP
(és még a két kezemmel is mutogatok :P:DDD)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.12. 21:17:55

@susztertangó: Van Story4 és Story5, de egyiken sem megy :(
Köszi, hogy szóltál!

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.12. 21:25:12

@anica inkognitóban: Mitbeszélsz...ééén verem, mit verek én? Nem a Főnököd veri, vagy tekeri, vagy mit csinál? Figyelj, ha nem bír magával, harapd meg! Mitzi biztos jó munkát végzett, tűhegyesek a fogaid.
Aztán tekerheti... a kötszert magára.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.12. 22:01:22

@dömbi: Akkor most kitegyük a 18-as karikát???

váj mí 2012.09.12. 22:16:01

@1kutya: Használok, amibe kell. De vegetát soha semmibe. Meg lehet enni, de ha nem muszáj, minek? Az egy szar műanyagízű izé. Akkor is, ha ezredszer megsértődtök.

Wakka 2012.09.12. 22:49:33

@váj mí:

Hamburg Reeperbahn? gondolom ott is érződik a válság.

váj mí 2012.09.12. 22:55:47

@Wakka: Hamburgban soha nem dolgoztam, de pont a "reeperbahn"-okban nem érződik a válság :-p. Ha belém akarsz rúgni valami mást keress, oké? Ez már unalmas.

váj mí 2012.09.12. 23:00:21

@Wakka: Különben, te mit kompenzálsz?

Wakka 2012.09.12. 23:05:46

@váj mí: teljesen komolyan kérdeztem, butuska.

váj mí 2012.09.12. 23:10:52

@Wakka: Oké, akkor teljesen komolyan leírom, a múlttal rendelkező kupik és maszodák, tesznek a válságra. Max. 15%-os a kliensvesztés, azaz kevesebb az új kuncsaft. Mi mást akarsz még tudni, és mennyire függ ez össze a poszttal?

Wakka 2012.09.12. 23:17:01

@váj mí: valóban érdekelt, majd még kérdezek, a poszthoz köze nincs, ez egy kocsma, ne harapd le a fejem.

váj mí 2012.09.12. 23:30:41

@Wakka: Nem harapom, a hamburgi helyzetet viszont nem ismerem.
Mindenkitől, de elsősorban a házigazdáktól bocs, mert kissé már elegem van abból, hogy nem egyszer leírtam, mit csinálok, és hogyan, mégis, ugye ...
Hát akkor itt a link a masszázsblogra, remélem kielégítő választ ad arra, hogy mit csinálok

masszazs.blog.hu/2012/07/09/erre_figyelj_kulfoldon

Any further questions in privat, please.
Oszt zárjuk már le, basszameg!

Wakka 2012.09.13. 00:04:30

@váj mí: elolvastam. nagyon frappáns válaszokat adsz, számomra összességében mégis úgy tűnik, hogy csupán magyarázkodsz.

váj mí 2012.09.13. 00:15:57

@Wakka: Mert eltérő a szocializációs megközelítésed. Persze, normális, mert te tinikorodban nem úgy nőttél fel, hogy a "rosszlányok" részei társadalmi összképnek. Félre ne érts, ez nem baj, csak más.

Wakka 2012.09.13. 00:45:00

váj mi padlóra küldött, nagyon kemény a hölgy.

váj mí 2012.09.13. 00:49:53

@Wakka: Hm, várj, az echte német barátomnak lefordítottam, amiről beszéltünk. Szerinte az a különbség a kurvák és a hozzájuk kapcsolódó iparág elfogadásában a két ország között, hogy míg Magyarországon ez sosem volt legális (na jó, a mi életünkben), addig Németországban az volt. Ő kiskamaszként is végigmustrálta az utcára kirakott kínálatot a lányokból, amikor sem pénze, sem megfelelő életéve nem volt ahhoz, hogy igénybe vegye. És neki ez természetes volt. És nem is nézi le a lányokat, természetesnek veszi, hogy ők abból élnek, amiből, amíg van rájuk kereslet. Elvégre, miért ne? Ja, és a barátom kora negyvenes ... (szóval ez nem valami újdonság a halódó nyugati mákonyban).

Llychllyn 2012.09.13. 00:51:42

@váj mí:
Ecetben eltett tárkony...? Tárkonyos ecetet készítettem már, de ez érdekelne. Rákerestem a neten, van olyan, hogy sok sóval teszik el, meg só nélkül is... De mennyi ecet kell? Épp csak el kell lepnie? Ilyen pesto-állagúnak kellene lennie a dolognak? Meddig áll el?

Bocs, ezek így hirtelen kikivánkoztak. Több kérdésem nincs:) A megoldás biztos triviális, a kérdések meg hülyék, de az ilyen baromi egyszerű dolgokat lehet a legjobban eltolni.

Zöldfűszermániás vagyok, amúgy is jön lassan a tél, valahogy el kellene menteni, amit még nem legeltünk le a kertből... És igaz, hogy néhány dolgot baromi ecetesen eszem, de azért még öt liter tárkonyos ecet valahogy sok lenne a jóból, meg kéne fordítani a dolgot:)

Wakka 2012.09.13. 01:01:31

@váj mí: akkor azt is kérdezd meg az echte német barátodtól, hogy emlékszik-e annak a hamburgi utcának a nevére, ahová nők ha bementek, kaphattak a nyakukba egy vödör vizet.

váj mí 2012.09.13. 01:01:35

@Llychllyn: A 20%-os háztartási ecetet azért öntsd fel némileg vízzel, és kóstolással ellenőrizd, mennyire ecetes az ízlésednek. A tárkonyszárakat csak öblítsd át, és rakd le kisebb borkánokba. Az ecetes lébe pici sót és cukrot keverj, és pont annyira öntsd fel, hogy ellepje a tárkonyt. Aztán tedd lezárva hűvös helyre (mostanában ugyebár a frigó lesz az), több évig is eláll, minden para nélkül. Én már csináltam, tárkonyos krumplilevest nagyim pincébe eldugott 6 (hat) éves ecetes tárkonyából. Elfelejtette a szentem, hogy anno elrakta, és lent hűsölt a pincében a borkánocska. Aztán jó 15 liternyi leveshez elég volt belőle egy teáskanálnyi, hogy intenzív tárkonyos íze legyen.

váj mí 2012.09.13. 01:02:18

@Wakka: Nem hamburgi a drága, sváb.

Wakka 2012.09.13. 01:03:02

@váj mí: no welche strase ist es?

váj mí 2012.09.13. 01:13:12

@Wakka: Momentan in Leipziger strasse, aber warum interesiert dich das?

Különben most éppen Drezdában, de holnap már Stuttgartban leszek, végre .....

Wakka 2012.09.13. 01:19:19

ach so, in Leipziger strasse im Dresden, es ist mir sehr wichtig. Warum? weis ich nichts.
habe ic zu viel getrunken.

Llychllyn 2012.09.13. 01:21:42

@váj mí: köszönöm, sejtettem én, hogy vannak ennek is trükkjei...:)
ráadásul tanultam egy újabb remek szót, bár bevallom, hogy a borkánra azért rá kellett keresnem a neten.:)

Csak hogy ne legyen teljesen off a hozzászólás (mármint ha már kocsma, akkor hogy is lenne): a rakott padlizsán nagyon jól hangzik, anyám vegetáriánus, úgyhogy ezt a hétvégén meg is csinálom majd. Elég hasonló tepsis krumplifélét szoktunk készíteni, sok hagymával, répával, padlizsánnal - a különbség igazából csak a krumpli meg az oregano, és persze az arányok.

Mondjuk abba a kajába minden mehet ezen túl is - a kelbimbótól a gombáig -, de ez az erős fehérrépa-jelenlét érdekes lehet.

Andrass9, szerintem az egész köménnyel szembeni averzióra van egy elég kézenfekvő magyarázat - én legalábbis így éltem meg a dolgot: sóskiflibe beleharap, kömény túl koncentrált ízként jelenik meg, és főleg beleáll az ínyedbe az a kis rohadék, esetleg a fogad közé szorul, de örömet biztos nem okoz (legalábbis gyerekfejjel; aztán meg már minden mindegy:))

váj mí 2012.09.13. 01:21:47

@Wakka: Hm, um Watzke Ballhaus, vielleicht?

Wakka 2012.09.13. 01:25:31

@váj mí: vielleicht.
egy élmény volt, küssz!

váj mí 2012.09.13. 01:28:55

@Llychllyn: Hm, hát legfeljebb a borkán megfejtése okozhatott gondot, mert az ecetes tárkony 10 perc alatt abszolválható , ha nem ipari a mennyiség. Legalábbis, szerintem (ezt itt mindig hozzá kell tenni, mert a tököm tudja éppen ki sértődik meg, ha elmarad). A MBC meg rulez, főleg rómaiban. :)

váj mí 2012.09.13. 01:30:32

@Wakka: Tschüch papa! (Csak, hogy összezavarjalak;) ).

Llychllyn 2012.09.13. 01:58:02

@váj mí: Jó azért első kézből kapni hozzá tippeket, na. Maga a munkafolyamat valószínűleg tényleg nem nagy kunszt, de így lesz kire kenni, ha elb*szom (vagy lesz belőle fogpiszkáló, ugye):)

Megsértődni meg most épp nincs kedvem, még akkor se, ha kiderül, hogy öt órán át apríthatom a növényt (mondjuk ezt max akkor tudnám abszolválni, ha sodrófával vagy medúzával vagy nemtommivel állnék neki, de hát ki tudja, lehetnek extrémsportok is; "vágjátok ki ezt a fát egy heringgel", ugye):)

váj mí 2012.09.13. 02:25:20

@Llychllyn: Á, kend cvsak nyugodtan rám, különben csak akkor tudod elcseszni, ha a tárkony kikandikál a léből. Ha koncentrált ecetet öntesz rá, akkor is működni fog, legfeljebb majd felereszted vízzel, hogy ne haljanak halomra az ízlelőbimbaid ... Persze, ha az a cél, akkor meg direkt jó lesz.

Ó nem, nem megsértődni itt a "királylányok" fognak, csak várd ki ;)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.13. 07:09:22

Ha valaki kedvet kapott és elkészíti a rakott padlizsánt, kérem, ossza meg velem tapasztalatait (és kérem: semmi fűszer, hagyma és fokhagyma bele - akkor tuti).

Pinka-Panka 2012.09.13. 07:31:07

@Mitzi von Küche: jelentkezem, mert szombatra tervezem, egy kicsit kisebb adagban, megkívántam nagyon...

tartetatin 2012.09.13. 09:31:59

@Mitzi von Küche: nagyon tetszik :)) Nekem is fokhagyma- meg törtbors hiányom van zsigerből, de kibróbálom ezt a natúr ízváltozatot. Épp padlizsán gratinéhez készültem, de változik a menü :) Hidegen is finom lehet.

tartetatin 2012.09.13. 09:33:14

@Mitzi von Küche: a te mennyiséged hány jénait tölt meg?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.13. 10:03:14

@Llychllyn: A köményt illetőleg valószínű igazad van. Minden esetre ha itthon eszik a gyerek, akkor őrölt köménnyel főzünk :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.13. 11:22:18

@tartetatin: Ez egy nagy méretű ovális jénaiban készült (általában ezt használom 6-8 főre,mert ha marad is, másnapra teljesen elfogy).
Azért némileg olajos az étel, ezért hidegen enni csak nagyon jó gyomorral ajánlom, melegen jobb (meg amíg melegítem, az az illat...).

tartetatin 2012.09.13. 11:34:41

@Mitzi von Küche: Nagyon kedvet kaptam hozzá. Nekem olívaolajos hideg étkekkel nincs gondom, imádom az olívás antipastikat, spenóttal, sült fokhagymával, sült padlizsánnak.

tartetatin 2012.09.13. 11:35:33

@tartetatin: a sült fokhagyma az sült kápia volt :)

Benikuty 2012.09.13. 16:07:12

@Mitzi von Küche: nem vagyok híve a túlfűszerezésnek, ezért nagyon tetszik ez a változat. Mai napság nagy divat két kézzel szórni a zöld fűszereket, és ízfokozókat..., amit nem igazán értek, és értékelek. A jó alapanyagok ízvilága az enyém, igen visszafogott fűszerezéssel.
Az orosz szó pedig...? Eléggé beépült az életünkbe, pedig sosem hittem volna. Kata lányunk Szásája Volgográdból jött, itt ragadni látszik, miközben lányom kedden repül Szentpétervárra, ahol ötöd éves bölcsészként orosz történelmet hallgat egy féléven át.
Köszönet a posztért, az alkalmatlankodásért elnézést!

susztertangó 2012.09.13. 18:09:46

@Andrass9: Örülök, hogy elkaptad, és tényleg limonádé, de milyen jó is tud az lenni kánikulában :-))).Ha kis affinitásod van a történethez, akkor jártadban keltedben egy könyvesbolt előtt mész el és van időd, térj be és kérdezd az eladót, hol van Sándor Anikó : Pillangó a vállamon könyve. Kukkants bele-negyed órát talán nem kell sajnálnod rá.Bár a könyvet még nem olvastam (helyben ki a boltban) itt a neten már írt a hölgy, hogy bánatában világgá ment , meg nem állt Argentínáig-tangózni. Apropopó, limonádéval kapcsolatban eszembe jutott egy mondás, valószínű nem pontosan idézem: Nincs erősebb a közhelynél, aminek eljött az ideje.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.13. 18:22:41

@susztertangó: www.youtube.com/watch?v=GyHVgoDNj9I

ez az, amit nem lehet túl fiatalon táncolni... meg kell rá érni. de gyönyörű :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.13. 18:44:36

@Benikuty: Benikém, Te sosem alkalmatlankodsz. Akkor Neked is van szerencséd az aranyos oroszos akcentushoz...
@anica inkognitóban: Ollé!

susztertangó 2012.09.13. 19:02:18

@anica inkognitóban: Nem is tudtam, hogy Chuck Norrisnak lánya van?!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.13. 19:04:09

@susztertangó: Táncosból egy elegendő a családban. Kisebbik leányom hastáncból próbál megélni :(

susztertangó 2012.09.13. 19:29:45

@Andrass9: 1./Ugyan már, légy nyitott és tanuld meg Tőle, együtt jó kis szám lennétek:-)) Bocs.
2./"És egy asszony aki a mellére csecsemőt szorított, azt mondta Beszélj nekünk a Gyermekekről."

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.13. 19:48:56

@Mitzi von Küche: tudtátok, h középiskolás koromban a sulinkban én nyertem az orosz nyelvi versenyt? És amikor a szülőföldemről kellett beszélni, azt mondtam, h Hajdúnánás a Világ harmadik legnagyobb hajdúvárosa? És az egész zsűri elfeküdt a röhögéstől, kivéve az Igazgató urat, mert neki - műszaki ember lévén - nem ment át a poén? :DD

Benikuty 2012.09.14. 04:47:59

@Mitzi von Küche: ...és szépen mosolygok, mit is tehetnék...?

Koronafürt 2012.09.17. 22:09:32

Szeretettel köszöntöm a számomra oly kedves kocsma blogíróit és látogatóit!
Napközben csak read-only üzemmódban működő telefonon olvasom a blogokat, de már ha éjjel, akár zárás után is, de csak beköszönök.
Mitzi rakott padlizsánja csodálatos! Megsütöttem, bevált a recept.
A tepsiben sült paradicsomhoz: szilvát szoktam tepsiben tartósítani, majdnem lekvár: megmosom, kimagozom, magas falú tepsibe halmozom, fahéjjal ízesítem és megsütöm. Ha jónak találom, üvegekbe töltöm. Kavargatni nem szabad! Még nem derült ki, hogy meddig marad el, karácsonyra mindig elfogyott.
Jó éjszakát mindenkinek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.18. 00:08:28

@Koronafürt: Köszönjük a kedves szavaidat!
Ha elárulnád mennyi ideig sütöd a szilvát és milyen hőfokon, akkor szívesen kipróbálnánk (és esetleg posztolnánk is :)
Jó éjszakát neked is.

Koronafürt 2012.09.18. 20:11:34

@Andrass9: Szép estét mindenkinek!
Apró szemű, mézédes, leves szilvából kb. 4 órán át sütöttem, talán 160-180°C-on. Az eredeti recept pici (1/2-1 deci) ecetet is írt, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy mindig tettem alá. Nem fog köpködni. Akkor van kész, ha már az edény széle ijesztően csúnya a ráégett gyümölcstől. Ne ijedjetek meg tőle, rövid ideig tartó áztatással lejön, nem kíván az új adag új tepsit. Fél óránként érdemes ránézni, egyszer túlsütöttem, száraz lett. Ha nem tudod eldönteni, jó-e már, akkor a tetejéről egy tányérra szedj, forgasd kanállal, érezni fogod az állagán, ha kihűlt, az ízén is, ha kész. Héjas, de nem zavaró, szerintem nagyon finom, nem kívánja a plusz cukrot.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.18. 20:38:46

@Koronafürt: Köszöntelek és köszönöm kedves szavaidat, Koronafürt! A szilvás recepted nagyon jó és én is posztolásra biztatlak. (Küldd Andrass-nak, tudod, ő a "Főnök".)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.18. 22:49:52

@Koronafürt: Szép jó estét neked is! Köszönöm a tanácsokat. Érdekes, hogy régen tettek kis ecetet a szilvába, meg készült ecetes szilva is. Pesti lévén nekem ezt tanulnom kell :)
Attól nem félek, hogy csúnya lesz az edény - csak nézz rá a sült paradicsomjaimra !

Megpróbálom, és jelentek róla, hogyan sikerült!

Koronafürt 2012.09.20. 20:46:12

@Andrass9: Biztos vagyok benne, hogy sikerül.
Az ecettől nem kell félned, nem lesz tőle savanyú a lekvár. Ecetes szilvával még nem találkoztam, neten rákerestem, jó lehet.
Én is pesti vagyok, de tudok még egy jó helyet egy csöpp ecetnek: rétestészta készítéséhez. Vasárnap nekiveselkedem a rétesnek, ha sikerül, posztnak valót küldök róla.
Jó pihenést mindenkinek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.20. 22:21:15

@Koronafürt: Az remek lenne!!!
Amúgy a szilva még rotyog a sütőben :)
süti beállítások módosítása