Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Az "Olaszos"

2012.09.03. 07:00 Waka

Most gondolom minden jobb érzésű talján rohan a fészerbe a luparáért, vagy iziben értesíti a kerületileg illetékes maffiafőnököt, hogy micsoda gyalázat történt, valami nyikhaj onnan a Kárpát-Medencéből szájára merte venni a szűkebb pátriát, legalábbis főbenjáró vétket követett el a szent olasz gasztronómia ellen.

Én mégis úgy vélem, nem követtem el semmi bűnt a névadással, ennek a tésztaszósznak ez a becsületes neve, ugyanis itthon így hívjuk.

Hozzávalók:

- Paradicsom

- Hagyma

- Fokhagyma

- Füstölt húsos szalonna

- Étolaj

- Friss bazsalikom

- Só

- Cukor

olaszos_2.jpg

A hozzávalókat mindenki igényessége, illetve lehetőségei szerint választhatja ki. A hagyma lehet mogyoró (salotta), az olaj olíva, a szalonna mangalica, stb.

Elkészítés:

A szalonnát, hagymát apróra vágom, a fokhagymát összezúzom, a paradicsomot kicsumázom, igény szerint forrázom, és meghámozom, majd felaprítom. A szalonnát megpirítom, ha kell kevés olajat öntök alá, ráteszem a hagymát, megdinsztelem, hozzáadom a fokhagymát, kicsit átkeverem, majd beleöntöm a paradicsomot. Puhára főzöm, ha kell sózom. Célszerű kevés cukorral tompítani a paradicsom savasságát. Mikor szétfőtt a paradicsom, beleteszem a nagyjából megvágott bazsalikomot, összeforgatom és le is húzom a tűzről.

olaszos_3.jpg

A frissen kifőtt tésztát a szószra szedem, és összeforgatom, forrón tálalom, a tetejét sajttal szórom meg. Mint látható nálam ez kimaradt. Mivel nagyobb mennyiségben készült, kihűlés után dobozokba mertem, és lefagyasztottam.


olaszos_1.jpg

A B verziót a kényszer szülte. A kertben a lucullus paradicsom igen apró lett, mellette némi koktélparadicsom termett. Ennyi apró paradicsom temérdek héja még annak is sok lenne, akit ez alapvetően nem zavar, viszont ezt a mennyiséget meghámozni képtelenség.

olaszos_4.jpg

Első lépésben a paradicsomot megfőztem, és átpasszíroztam.

olaszos_5.jpg



Az ördögtől való mikrohullámú sütő segítségével fél literes adagokban, 750 watton, nagyjából háromszor 5-6 perces etapokban kipárologtattam belőle a vizet. (A szünetekben átkevertem a masszát.)

olaszos_6.jpg

Innentől ugyanúgy készítettem, mint az előző változatot, csak éppen a paradicsompürét öntöttem a szalonnás hagymára. Ezt viszont már folyamatosan kell kevergetni, mivel könnyen leég és köpköd.

olaszos_7.jpg

207 komment

Címkék: paradicsom spagetti szósz spagettiszósz

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr724746558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1kutya 2012.09.03. 07:46:47

jófajta, én tennék bele oregánót is.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 07:49:09

én meg nem ismételném magam, az első mondat vitte az egész posztot :DD

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.03. 07:52:12

Waka neked miért nincs paradicsom darálód?

Boar. 2012.09.03. 08:21:23

Szerintem a jóérzésű talján nem a fészerben tartja a luparát hanem az ajtó mellett a szegen, a kabát alatt. Ki tudja, ki kopogtat be az emberhez...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.03. 09:04:45

Ez egy finom szósz! Köszi, hogy megosztottad velünk.
Mondtam én már az elején, hogy egy kis szalonna az csodákat tud művelni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.03. 09:15:58

@látjátok feleim szümtükkel: A Quodlibetre gondolsz? Érdekes módon nem találom ezt a szót a guglin. Biztos rosszul írom, de azt a hosszú, kissé húsdaráló jellegű, szitás külsejű valamit értek alatta, mit mi már az ötvenes években használtunk paradicsom paszírozásra. A végén kijött a héj és a mag és fröcskölt mindenfelé a lé (ez utóbbi problémát megoldottam annó egy fél ereszcsatorna darabbal). Roppant mód utáltam tekerni :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.03. 09:19:22

Mindig büszke voltam arra, hogy szerény olasz nyelvtudásom ellenére egy mondatba képes voltam belezsúfolni a "vendetta", "cosa nostra", "lupara" kifejezéseket.
Örülök, h a luparát más is számon tartja.

Waka, nem tudom, a recepted mennyire autentikus, nekem tetszik. De most nagyon rossz lenne egyszerre az örmények és az olaszok céltávcsőinek keresztjében lenni. (tuudom, h a luparán nincs, de...). Ráadásul az olaszokat már a minap is hergeltétek ezzel a kanalas spagettievéssel...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 09:54:44

@Andrass9: A Quodlibet zenei műfaj is (nem rémlik?), valami énekkari darab volt ilyen címmel.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.03. 09:57:23

@Waka: tetszik a recept, én még beleönteném a maradék bort a hűtőből(inkább ebbe, mint a csapba) meg zellerzöldjét is főznék bele.

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 10:52:52

@PO: Waka barátunk ösztönösen rátalált a "Paradicsomszósz 101" alapmodellre, a recept autentikus, a zsiradékot inkább az északi vidékeken adja a szalonna, délebbre az olivaolaj a módi. A zsiradékban aranyszínűre pirított hagyma + fokhagyma a soffritto, erre jön rá a pucolt paradicsom ledarálva, só, bazsalikom, slussz. :) A szósz szottyosságát az olaszok egyébként úgy előzik meg, hogy a paradicsomot nyersen kettévágják, kiveszik a kocsonyás-magos belső részt, és csak a tiszta paradicsomhúst használják fel a továbbiakban. A lényeg mindenképpen az érett, zamatos-illatos paradicsom. Megunhatatlan. :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 10:54:34

@Mitzi von Küche: A "quodlibet" latinul azt jelenti, hogy "bármi", "akármi", és tényleg van ilyen zenei műfaj, népszerű dallamok keveréke, ha jól emléxem. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 10:59:41

@Boar.: @PO: A lupara eredetileg elsősorban farkasvadászatra használt puska volt, és azért volt rövid a csöve, hogy könnyebb legyen közlekedni vele a bozótos erdőben. A maffiaügyekben elhíresült lupara meg ennek a mintájára megrövidített-lefűrészelt csövű puska, amit tényleg jól lehetett dugdosni a kabát alatt. És tényleg nincs célgömbje. :D Tudom, tudom, abbafejezem az észosztást... merthogy van "lupara bianca" is, de az már tényleg maffiatörténelem. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 11:13:32

@dömbi: *pukedlizik és zsebrevágja a csillagos ötöst*

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 11:14:21

@dömbi: ... és csokit már nem is kapok...? :D :D :D

1kutya 2012.09.03. 11:21:18

@LepkeReloaded: kocsmában csokit? öntök inkább egy "kontyalávalót":)

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 11:34:32

@1kutya: Nagyon-nagyon kedves vagy, de olyasmit én nem iszom... inkább elbújnék a pult alá egy tábla 75%-os étcsokival, szabad..? :D

Hurri Kán 2012.09.03. 11:38:54

Több szalonnát bele :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.03. 11:53:28

@LepkeReloaded: Nem kapsz csokit, csak 80%-os van, majd szólok ha lesz 75%os.

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 11:54:47

@Topy: Óóóóó... tökéletes! :) Akkor talán kezdeném a bocikaramellával, utána jöhet a bocskorszíj... izé, törökméz nincs...? :D :D :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.03. 11:55:14

@Topy: Pont egy ilyen újmódival szenvedtünk, de hiányzott a szita felső takarója, így beterítette a konyhát a paradicsomlé. Gyorsan ment is vissza a dobozába, amíg meg nem javítom. Érdekes módon a gyerekkori mintha nem spriccelt volna. A spirálja is sokkal laposabb emelkedésű volt, talán azért? Jaa - és az cink bevonatos bádog/vas volt, nem műanyag :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 11:56:31

@dömbi: Lélektelen lepkekínzó! Kezeket a levegőbe... és most lassan, mondom: lassan (!) belenyúlsz szépen a zsebedbe, kiveszed a 80 %-os táblát, és átcsúsztatod hozzám a padlón! Neduddmeg hogy egyébként mi lesz! :D :D :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.03. 11:56:49

@LepkeReloaded: Hozott cukrot, csokit nem szabad a kocsmában fogyasztani! Árt Anica üzletének!!!

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 11:58:01

@Andrass9: Spriccölt a gyerekkori is, csak arra már nem emlékszünk ilyen kristálytisztán... anyukám gyűlölte, egy-két konyhai vérfürdő után nem is tettünk el többé paradicsomot. :-/

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 11:58:46

@Andrass9: Nem hozott! Rendes vidéki kocsmában az ilyesmi ott figyel a pulton, üvegbödönben! :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 12:01:10

@Andrass9: meg hát, ugye:
www.facebook.com/photo.php?fbid=256195247753992&set=a.170844376289080.33874.100000905573434&type=3&theater

:DDDDDDDD
(és mielőtt valaki megszólalna: 18 év alattiak ne járjanak kocsmába, úgy nem látják :DD)

Jó étvágyat mindenkinek!
@1kutya: ne sajnáld már tőlünk azt a kis csokit, meg endorfint! :P:DD

1kutya 2012.09.03. 12:08:40

@anica inkognitóban: csokilikőr formában megihassátok. esetleg forró csoki. de csakis rummal... sok rummal... csoki nélkül...:)

1kutya 2012.09.03. 12:09:52

@LepkeReloaded: ezért aztán paradicsompasszírozás csakis az udvaron.

Topy 2012.09.03. 12:22:06

@Andrass9: meg amit én ismerek, az kék; anyósomék azon passzírozzák a halászléhez az alaplevet is :)

Topy 2012.09.03. 12:22:36

@LepkeReloaded: ej, kislányom, ne légy telhetetlen! hagyj valamit jövő hétre is! :D:D:D

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 12:33:27

@anica inkognitóban: Issssteni kép! :D
@1kutya: Én megoldottam a porblémát, darabos a paradicsomom, oszt slussz! :D :D
@Topy: Egy rendes kocsmában sosem üres a pulton a cukrosbödön, kérem szépen! A másik oldalról nézve viszont igaz, hogy milyen randa látvány egy elhízott lepke... jó, hagyom magam meggyőzni, beosztás, jó... de előbb még pár centi bocskorszíjat, ha kaphatnék... :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 12:38:04

@Waka: Ó, és azt el is felejtettem mondani, szóltam egy-két jó szót az érdekedben Don Molyfiózó kuzinomnál, nem fognak lőni rád a szószod miatt. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 13:18:01

@1kutya: na, le ne itass már bennünket! :P:DD rum.. vakít, hülyít..:)))
@LepkeReloaded: evolution ;)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.03. 13:18:02

@LepkeReloaded: Háháhááá, ha belenyúlok a zsebembe, el kell engednem a légycsapómat, na azt meg aztán NEM!!! Törökmézet meg csinálj magadnak, tök egyszerű! Kell a recept?
És elhízott lepke meg nincs is, mert az már szárnyasmalac!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 13:19:25

@LepkeReloaded: Kösz, Szép Ilonka ezt nem tanította, csak az "amo-amare..." ige összes ragozását gyakoroltuk, míg ő ábrándos 60 éves szemeivel elmerengett...
(Sammy megerősítheti, ha olvassa.)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.03. 13:19:52

@1kutya: Vesszen meg az összes kutya, ha ezt értem! Hogy lesz forró csoki rummal, csoki nélkül, Teeee...!

1kutya 2012.09.03. 13:30:12

@dömbi: olvass Rejtőt és megérted:)

@anica inkognitóban: nem mondtam, hogy 80 fokos Stroh-ot kell inni:-DDD

Topy 2012.09.03. 13:30:35

@LepkeReloaded: :)
erről a bocskorszíjról nekem valamiért ez ugrik be, ne kérdezd miért: "De jó magának Bakter uram a maga levesében bogár van, az enyémben csak gatyamadzag, cseréjünk má!" :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 13:31:37

@anica inkognitóban: Affene, ez az aspektus elkerülte a figyelmemet, csak a játékszerekre koncentráltam... most még jobban röhögök... :D
@dömbi: Hüjjjjeeeee... :D :D :D A receptre meg halványan emlékszem, de ha leírod, megköszönöm. Jobb a törökmézbe ragadni, mint a légypapírra! :D
@Mitzi von Küche: Istenem... van még remény az emberiség számára, még él a romántikus lelkület! :) Az "amo-amare"-t nekünk is tanították, aztán azzal hülyítettük magunkat, hogy elragoztunk mindenféle főnevet, a "kókusz"-t pl. -us végű hímneműként, kókusz, kókum, kóki... :D
A forró csoki rummal, amiből kihagyjuk a csokit annak az angol pihentagyúságnak a parafrázisa, hogy "ha volna sonkánk, süthetnénk rántottát, ha volna tojásunk". :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 13:33:00

@Topy: Klasszikus! A bocskorszíjnak egyébként tényleg ilyen a hangulata, mit összevihogtam rajta kisgyerekként... apukám cipőfűzőt eszik, hihi... :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 13:33:37

@1kutya: nem mondtad, de ismersz...:DDDDDD
@Topy: a Bakterházhoz fűződő egyik legkirályabb emlékem, amikor az alig kétéves gyerekem nézte és fennhangon kacagott.. érteni nem érthette, de a képek is magukért beszélnek :))
@LepkeReloaded: nem igaz, hogy nekem kell mindőtöket felvilágosítanom...ehh....:DDDDD

na, nem kellene nekem kicsit dolgoznom????? :(

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 13:34:38

@anica inkognitóban: Ártatlan fehérruhás káposztalepke vagyok, mit vársz tőlem?! :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 13:37:21

@LepkeReloaded: én meg Angelika: Angyali, angyalhoz hasonló
:DDD hihihi..:DDD

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 13:40:17

@anica inkognitóban: Tényleg hihi... akkor szökdécseljünk egy kicsit a habfehér felhőkön, ártatlanul, fehér csipkében, szárnycsapkodva... csap-csap... :DDDDD

1kutya 2012.09.03. 13:42:50

@LepkeReloaded: csak vigyázzatok, bele ne essetek a paradicsomszószba:-DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 13:44:35

@1kutya: legalább nem lesz feltűnő, ha vérivó napom lesz :DDD

ne tarts fel!!!:P:D

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 13:45:08

@anica inkognitóban: *integet*
@1kutya: Egy lepke és egy angyal?! Soha!! :D :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.03. 13:46:06

@anica inkognitóban: Én meg Po úr keresztlánya!
Ha nem tudtátok volna.
@LepkeReloaded: Káposztalepke...ártatlan mi...fehérruhás...,aha persze! Akkor viszont káposzta levél, mézet rákenni, + Te, és már kötözhetünk is rá a fájós testrészre! Csoki nélkül!

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 13:46:20

Nekem is muszáj kiszökdécselnem a nagyvilágba, este jövök. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 13:47:20

@dömbi: Hát Te ma extra aljasul humorodnál vagy... folyik a könnyem a röhögéstől... csoki nélkül, mi? Lepkeirtó rém... :DDDD

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 13:48:07

Tényleg megyek, míg el nem kap a totális vonyítvaröhögő-roham, úgy nehéz ügyeket intézni. :)

Topy 2012.09.03. 14:04:14

@LepkeReloaded: elképzeltem ahogy egy szőrös lepke hátsó pár lábain csizmával, első pár lábaiban kalappal (középsőben mi van?), nagyra tágult összetett bociszemekkel néz... hát izé... :D:D:D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.03. 14:08:55

@LepkeReloaded: Eláztatod a borogatást, meg a szárnyadat..., aztán még porozhatlak is, ha hasznodat szándékozom venni! DDDDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.03. 14:09:46

@Topy: Középső üres, onnan már kiröhögött mindent.

Vándorpatkány 2012.09.03. 15:12:18

Törökméz egyszerű, mint a faék, csinálsz 2 deci cukorból egy szép aranybarna karamellt, ha nagyon rafinált akarsz lenni, hozzáadsz 2 ek mézet, és ha már jó a színe, bele egy teáskanál szódabika, ettől fölpezseg és kész. Én kiolajozott fóliával ki szoktam egy tepsit bélelni, és abba öntöm. Gyorsan kell vele dolgozni, ennyi, de olyan finom, mint annak idején a búcsúban.

Ma tészta volt, sajttal, tejföllel. Meleg van és sok munka... Ja, és első tanítási nap.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.03. 16:52:31

@Topy: Ilyenem van, csak kábé ötven éves, és azzal csináltam.
@Andrass9: Pontosan olyan, de nálam valamiért nem spriccelt.
@dömbi: A maradék bőr(ke) ment bele.
@LepkeReloaded: Igazán köszönöm, majd kinyírnak valami másért...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.03. 17:00:32

@Waka: Bor, nem bőrke, azt Gyvy rakna bele többet, vagy szalonnát.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.03. 17:02:11

@dömbi: Pontosan értettem, és direkt olvastam félre :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.03. 17:06:36

@Waka: rendben, megyek aludni egyet, utána hátha...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.03. 17:09:23

Én meg viszek egy kis vizet a szomjas habaneroknak.

Hurri Kán 2012.09.03. 17:09:41

@dömbi:
Paradicsomos ételekbe bort nem igazán öntenék, nekem valahogy nem passzol bele.

vörösbor(de)minőségi 2012.09.03. 17:42:09

valamé aszongyák ha a fokhagymát egészbe dobjuk bele majd amikor megpuhult, a fakanállal csak ugy lazán az edény szélén kilapitjuk-több zamat érkezik az ételbe.nem vallási alapokon nyugvó megállapitás...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 17:56:52

@Vándorpatkány: Köszi, még nem próbáltam, de mivel imádom, fogok készíteni. Jót tesz a fogaknak is:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.03. 17:59:02

@anica inkognitóban: Ez munkás, nem tudom meddig lesz, de viszont megvígasztalja azokat, akik posztot adtak be, hogy várhatóan ki is lesz téve :)
Meg kéne próbálni automatizálni, de ahhoz sok energia keééene... Cserébe ettünk egy szuper steaket!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.03. 18:01:28

@vörösbor: Ez a módszer valóban jó, de más ízt produkál, mintha direktben a tisztított fokhagymát tennéd az ételbe. Mindkettő fenomenális, mert a fokhagyma önmagában fenomenális!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.03. 18:03:13

@anica inkognitóban: Én mondjuk az időmet és energiámat. A feleségem meg az éhezését, mert ahelyett, hogy sütöttem volna időre az ebédet, az előzetest csináltam. Megnyugodtál?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.03. 18:05:07

@Mitzi von Küche: Pont ezért nem található a passzírozó azonos név alatt :) De hát legfeljebb a lusta ÖregSam tudja miről beszélek ...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.03. 18:06:28

@gyvy: ok, akkor öntöm a csapba, valahova muszály.
de viccet félretéve, tényleg főzik a paradicsomos ragukat borral, most is láttam.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 18:07:07

@Andrass9: :D köszi :DDD
vacsi után jövök...anyukám azt mondta, hogy csokit csak főétkezés után...

Hurri Kán 2012.09.03. 18:11:27

@dömbi:
Elhiszem, nincs ezzel semmi baj, van, akinek bejön, nekem nem. Én inkább megiszom a bort főzés közben:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.03. 18:18:20

@anica inkognitóban: Én meg mint apuka (aki nem szerette a csokit), a gyerekeimnek azt mondtam, hogy csoki nincs! Felnőttek, habár útáltak :) Mostanság meg nem igazán esznek csokit!

vörösbor(de)minőségi 2012.09.03. 19:13:08

@Andrass9: akkor asszem rosszul irtam....szóval gerezdekre és pucolva ámde egybe nem szétnyomva vagy apritva.toscanai területen magyarázták és villámló szemmel:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.03. 19:29:49

@vörösbor: Jól magyarázták! A gyakorlat nekem is a tisztított, ámde egyben hagyott gerezdeket hozta ki nyerőnek.

Daró 2012.09.03. 19:37:26

@LepkeReloaded: Bocskorszíjat szereted? Csak mer' majd mindenben hasonló az ízlésünk. Ennek van egy finn változata, szalmiakki a neve, nekem ez a kedvencem. Úgy jellemezném hogy Bocskorszíj Brutál.

Cikkhez: csak én szoktam a paradicsomszószba reszelt répát főzni? Hagyma és sajtreszelőn lereszelt répa pirít, innentől ugyanaz mint a tied.

Daró 2012.09.03. 19:39:17

@LepkeReloaded: na, most olvasom, a bocskorszíj már előkerült.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.03. 19:39:57

@Daró: Nem csak sárgarépát, de gyökeret és zellert is. De akkor ez már a bolonyai alapja :)
Megigérem, nem fogok bolonyai receptet posztolni legalább az elkövetkező két hétben!!!

Daró 2012.09.03. 19:47:09

@Andrass9: A gyökér az mindenki másnak a petrezselyem igaz?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.03. 20:02:58

@Daró: Úgy is hívják, meg fehérrépának. De a petrezselyem az a köztudatban a levele a fehérrépának :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 20:07:34

@Andrass9: nálunk az a petrezselyemzöldje.
a petrezselyem, meg petrezselyem, ahogy @Daró: földim mondja :)

Daró 2012.09.03. 20:07:50

@Andrass9: az én köztudatomban a petrezselyem az petrezselyem, a zöldje meg petrezselyemzöld. A gyökér az Levin, a paszternák meg egy nem túl szimpatikus szereplő a Tulipános Fanfan az ördöngös francia c. soft-pornó könyvből, amit kamaszkoromtól mostanáig vagy tízszer olvastam :-D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.03. 20:14:00

@vörösbor: Ez a kaja többnyire nem fő annyit, hogy az egész fokhagyma meg tudjon puhulni, erről függetlenül igaz lehet.
@Daró: Lassagne szószhoz már tettem bele, egyéb zöldségekkel együtt.

Daró 2012.09.03. 20:19:52

@anica inkognitóban: én keresztanyámtól loptam :-)
(ladányi gimiben körbejárt Hatvani Dániel: Tehéncsöcs című opusza is, na azt nem bírtam elolvasni

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 20:23:26

@Daró: azt nem ismerem...de ha érdekel a téma, van egy baromi jó könyvem, majd odaadom..:DDDD

Daró 2012.09.03. 20:25:27

@anica inkognitóban: hülye vagy? ez a téma érdekel a földön mindenkit legjobban, persze hogy érdekel :-D
(na jó, aki ellenkezni akar, azt természetesen nem)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 20:28:46

@Daró: na, ha addig nem, majd Szegeden odaadom, de visszaadd ám! :DDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.03. 20:30:35

@anica inkognitóban: Lehet. Itt a nagy fővárosban már az is csoda, hogy meg tudjuk különböztetni a gyökeret a levelétől, nem?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 20:33:36

@Andrass9: egyébként pl. Nádudvar-Ladány 13 km, de az ittenieknek a zöldség=petrezselyem. Nekünk Ladányban a zöldség= répa, retek, krumpli, petrezselyem, borsó, stb.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 20:34:40

meghalt Foky Ottó, a Tévémaci apukája :(

Topy 2012.09.03. 20:39:25

@anica inkognitóban: megnyugodtam, vannak még rajtam kívül is emberek, akik petrezselyemnek hívják a petrezselymet! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.03. 20:43:41

@anica inkognitóban: Hát a levél fenn van, nem? Ja hogy Ladányban az is a föld alatt tenyészik, arról nem tudtam. Merthogy én nem beszéltem fönn és lentről, ha jól olvasom magamat.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 20:45:35

@Andrass9: de gondoltál rá.... de eszedbejutott...:P:DDDDD

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.03. 20:45:49

@vörösbor: csak ne nagyon pattogjanak! Én is tudnék villámlani, ha a sok vagonszámra lemészárolt kárpát-medencei énekes madarakról beszélgetnénk! Piha, mivé lettek ezek? Egykor birodalomnyi harcos - ma félszigetnyi divattervező :P
De a konyhájukat, meg az íjászaikat dicsérnem kell.

Hurri Kán 2012.09.03. 20:47:59

@PO:
"félszigetnyi divattervező" Dehüjjjje vagy :DDD

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 20:50:39

@Topy: @dömbi: A középső pár lábamat mondjuk egy kecses gesztussal széttárom? :D Egyébként meg éljen a biológiai sokszínűség... ámbár a csatolt képen dudorodó elefántpocakhoz hasonlót még nem produkáltam! :D :D
@Vándorpatkány: Köszönöm! A szódabökire emlékeztem, hogy ettől habzik fel... lehet, hogy hét végén kéne csinálni egy kísérleti adagot. :)
@Waka: Bennfentes jótanács: cappuccino-t ne rendelj ebéd vagy vacsora után, azért tuti lőni fognak. :D :D
@Mitzi von Küche: Hihi. :) Nekem kisgyerekként, az amalgámtömések korában, hosszú ideig tiltották a rágógumit, mert hogy a rágó kiszedi a fogakból a tömést. Hajdani hőskor... :))
@Daró: Jiiii, szalmiákcukor, ismerem, sós-édes-szalmiákos, tökéletesen jellemezted, brutálisan brutál! Tavaly szeptemberben vettem egy zacskónyit Ausztriában, még most is van belőle. :D
@Andrass9: Valóban, a zöldséges alap a bolognai húsos szósz indítása. :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.03. 20:52:21

@gyvy: nem kisebbíti az érdemeimet, de most mástól idéztem :DD

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 20:55:14

@PO: A rendes talján szétnyomott fokhagymagirizdet tesz az ételbe, továbbá megveti az énekesmadarakat gyilkoló aljanépet. Néhány éve volt népszavazás a vadászat szigorítását célzó törvény bevezetéséről, óriási tömegkampány volt előtte, szétröhögtem a fejemet egy zseniális karikatúra-kampányplakáton. Sajnos a szójátékos szövegét nem tudom igazán jól lefordítani, de a plakáton egy szétlőtt, füstölgő lábközű, potrohos és meglepett pasi álldogált a puskáját illetve a lábközét szorongatva, a szöveg szerint pedig "Vadászok, a saját madárkáitokra lőjetek!" Azt mondanom sem kell, hogy a "madárka" a férfiúi ékszerkészlet szleng elnevezése. :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 20:59:42

Közben meg a zöldség-gyökér-petrezselyem szövevényen is töprengek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.03. 21:00:27

@LepkeReloaded: Én csak reggelente kávézom, sok tej, kis cukor.

Hurri Kán 2012.09.03. 21:01:48

@LepkeReloaded:
Ez egyszerű. Minden zöldségnek van gyökere. :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 21:01:56

@Waka: No akkor legalább emiatt tényleg nem fognak lőni rád. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 21:04:10

@gyvy: Na, rövidre zártad a problémát! :)

1kutya 2012.09.03. 21:09:00

@LepkeReloaded: ezzel nincs is gond, de a törvény szigorítása óta ide, meg erdélybe járnak énekesmadarakat levadászni:(
én már találkoztam olyan taljánnal, amelyik közölte, hogy fácán/fogoly/fürj nem is kell neki, hanem apróbbat lőne...

1kutya 2012.09.03. 21:10:40

@gyvy: az a baj, hogy a zöldségen kívül is van annyi gyökér...

"Magyarországon minden emberre két hülye jut." (by Hofi)

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 21:17:20

@1kutya: Sajnos, erről is tudok. :-(( Most mondjam azt, hogy ez viszont bizonyos magyar és román vadásztatók bűne, akik pénzért mindent? Hogy nem rúgják ki két lábbal a sunyi olasz rapsicokat?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.03. 21:36:46

@LepkeReloaded: Mi a gond ezzel? Baltás gyilkosokat is elengedünk, hogy kitüntessék őket ...

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 21:41:11

@Andrass9: András, ne is mondd. Napok óta csak fogom a fejemet... nem-nem-nem, bele se kezdek. :-((((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.03. 21:44:05

@LepkeReloaded: Amúgy meg van egy ME helyettes, akinek az a legfontosabb, hogy a kis énekesmadarakat lőhesse. Szóval ki is itt a bűnös?

Daró 2012.09.03. 21:45:11

Azért ezt a baltás gyilkososat nem értem. Vagy tudták hogy ez lesz, akkor miért?
Vagy nem tudták, akkor meg...debilek ülnek ott fenn?
Mi a jobb?

Rosszul esett látni hogy tapossák a magyar zászlót, de megértettem az indulatot.

1kutya 2012.09.03. 21:48:36

@LepkeReloaded: @Andrass9: @Daró: szerintem ne politizéljünk. eddig sem tettük...

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 21:50:48

@1kutya: Nagyon nehéz megállni, de az eddigi töredékmondatokból számomra az rajzolódik ki, hogy nagyjából-egészéből egyetértünk... úgy hogy tényleg ne politizéljünk tovább, igazad van. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 21:53:40

@anica inkognitóban: A tavalyi köleses botránytorta után az idén nem mertem kóstolgatni, viszont az egyik kölcsönbegyerekem evett belőle, dicsérte, úgy hogy majd én is megkóstolom. Egyébként meg "csak" krémesed van... teeee.... szegéééény... :D

1kutya 2012.09.03. 21:54:44

@LepkeReloaded: én is egyetértek, de itt ne! lehet menni a varánuszra, vartagbőrre, vincentre. ez itt az üvegbúra...

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 21:55:37

@1kutya: Mmmmmmmm. Mondom, egyetértünk.:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 21:56:24

@LepkeReloaded: én azt is megettem, azért annyira nem volt rossz, bár a jó tényleg nem ott kezdődik :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 21:56:29

@1kutya: Mármint az itteni politizélést illetően, na. Az üvegbura bizonyos szempontból jó dolog. :D

Hurri Kán 2012.09.03. 21:56:37

@1kutya:
Vincentről kipontozódtam, csere nélkül, végleg. :D

Daró 2012.09.03. 21:56:54

@LepkeReloaded: Köleses botránytortát azóta sütjük, finom. :-)
@1kutya: igenisuram! :-) igazad van.

susztertangó 2012.09.03. 22:00:05

Ha szorgalmasan keresgéltek a Guglin, rá találtok a legjobb passzírozóra: ez egy kicsi mosogató dézsa (na most föladtam a leckét, mi a fityfene az a mosogató dézsa?)formájú eszköz, aminek a "feneke" kijár és van belőle még kettő legalább. Ezek nagyon enyhén kúpszerűek és lukacsosak. Erre szorítja rá egy rugó a tekerővel ellátott propeller szerűséget. Rá lehet tenni egy alkalmas vájndligra és belemerni a passzírozandó felfőtt paradicsom húst. A sűrüje a lábosba csurog és a magok a passzirozóban maradnak.

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 22:00:11

@Daró: Gyerekem, a kölessel nincs nekem bajom, se a barackkal, kölest én is főzök, de ahogy egyes helyeken kivitelezték, hát az rémes volt. Én pár villányi után azt mondtam, hogy köszönöm szépen, ebből nem kérek... és öléggé elment a kedvem attól, hogy otthon kipróbáljam. Mindez persze nem zárja ki azt, hogy Daróéknál finom a torta... alkalomadtán egy mintadarabot szívesen elfogadnék. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 22:00:48

@susztertangó: de ha már rátaláltál a guglin, nem lehetne, hogy belinkeled?:)

susztertangó 2012.09.03. 22:01:11

@gyvy: Ja és minden gyükér zöldségeket beszél...

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 22:05:04

@susztertangó: Ismerem a kérdéses kütyüt, de sose mertem venni (vagy inkább lusta vagyok passzírozni a paradicsomot :D ), egyébként ha nagyon teletöltik és svunggal tekerik, ott is van némi fröccs, barátoknál tapasztaltam. Mindent összevetve mégis jobbnak tűnik a vízszintes csőszerűnél. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 22:06:17

@Daró: Mit tartasz Te a büdöske mellett...? O.O O.O O.O

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 22:10:14

@Daró: Na most dobtam egy lepkehátast. Nem léééééétezik! És a rokonság nem szólt!!! :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 22:10:54

@Daró: De mért pont a büdöske mellett...? O.O

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 22:14:42

@LepkeReloaded: hogy ha erjed a barack, rá lehessen fogni a büdöskére...

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 22:17:57

@anica inkognitóban: Istenem... ebben a blogkocsmában előbb-utóbb mindenre kerül megoldás! :D :D :D

Topy 2012.09.03. 22:18:02

@LepkeReloaded: valamit valamiért... a dézsással macerásabb, a darálóssal gyorsabb, cserébe koszosabb;
viszont halat passzírozni a dézsással szörnyű, a darálóssal hipp-hopp kész

Daró 2012.09.03. 22:23:19

megyek most megeszek egy lovat, ilyen kedvem van, aztán fürcsi, alvás. gute nacht.

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 22:23:52

@Topy: Na látod, én egy huszárvágással megoldottam a paradicsomproblémát, nem passzírozok, marad a szósz darabos. :) Családom pedig hálistennek a nempasszírozós halászlevet főzi, így ezt is kipipálhatom. :D Egyébként érdekes, hogy mennyire kötődik a "jó háziasszonyság" képe a paradicsompasszírozáshoz, barátnőm anyukája évekig passzírozott és sopánkodott, hogy milyen pokoli munka... évek kitartó aknamunkájába került, hogy meggyőzzem, attól nem lesz rossz háziasszony, ha a harmincvalahány liter paradicsomot darabosan teszi el. Nem dőlt össze a világ, mikor elkezdett rám hallgatni. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.03. 22:26:24

Na, jóccakát. Egyre gyengébbek a vicceim ...

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.03. 22:27:31

@LepkeReloaded: én már nem is merek büfében Marlenka tortát kérni... lehet, h meg lesz mérgezve. Bár nem örmény, hanem cseszlovák gyártmány, az az egy manufaktúra látja el egész Európát.
Valaki posztolhatna egy jó házi Marlenkát. 2006-ban kicsit megkutattam a témát, nem volt sikeres.

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 22:29:14

@Andrass9: Te, te, te... te fanatikus passzírozó! :D Nem történt semmi, családi boldogság töretlen, unokák ugyanúgy szeretik a nagymamát, a szomszédok még mindig köszönnek neki, sőt még a postás sem sikkasztja el a leveleit. :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.03. 22:29:57

@LepkeReloaded: úgy, úgy! Nem passzírozzuk a hallevet. :-)) Az életben nem főztem még úgy, nem is fogok. De ha más úgy készíti, szívesen megeszem.

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 22:31:40

@PO: Gyilkosan babrás az előállítása... ámbár aki zölddió-befőtt készítésére vetemedik, annak ez sem lehet nagy etwas. :)

Hurri Kán 2012.09.03. 22:36:59

@PO:
Marlenkát eddig egyszer kóstoltam, megmérgezve nem volt, viszont volt benne egy hajszál. Jó, belátom, 300 forintért teljes parókát nem lehet elvárni, valahogy mégis elment tőle a kedvem azóta. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 22:39:40

@susztertangó: köszi:)
ilyesmije van anyámnak is, de nem ütném agyon, hogy megörököljem és nekem is legyen.:)

@gyvy: idiot :DDD

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.03. 22:41:19

@LepkeReloaded: sütemény műfajban nem vagyok motivált.
De! A Marlenka az egyetlen, aminek láttán kitágul az orrcimpám, stb... Imádom, a diósat.
Annak idején felfedeztem, h a sell hutaknál is mérik, de másképp szeletelik, mint Db-ben az egyetemi büfékben. Amikor vettem egyet-egyet, mindig balhéztam, h csaló gazemberek, lassan mignon méretűt adnak tudományos összegekért!!! :-O
Aztán egy jó darabig kíméltem az M3 ótópályán a sell kutat, egyszer, vagy egy év múlva betértünk a nejemmel és rendeltünk a tortából. Tök normálisan viselkedtem, erre a kiszolgáló hölgy kaján mosollyal kérdi: "na, most jól van szeletelve?"

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 22:41:53

@gyvy: Ejnye! Mohó muszmusz, hát nem vagy már eléggé szőrös? :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 22:43:04

@PO: a régesrégi mignon...:) jaj, eszembejutott az áltsulis büfé....mmmmm ..:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 22:45:11

@PO: No ez a szuggesztív személyiség átka, emlékeznek rád. Bankrablással ne is próbálkozz! :D Ami meg a sütiket illeti, én sem vagyok oda nagyon az édesért, de néha-néha, nagyon ritkán rámjön a cukor által megkísérelt öngyilkolás, ekkor jön a marlenka, illetve még egy emberölésre alkalmas tárgy, a baklava. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 22:46:17

@LepkeReloaded: Baklava, ami tocsog a mézben :))
megyek, krémest enni..:D

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 22:47:42

@anica inkognitóban: Igennnnnnn! :D
@gyvy: Úgy, hogy magadra rántottál egy marlenkát... háááááá... :D :D

Hurri Kán 2012.09.03. 22:51:32

@LepkeReloaded:
Megpróbáltam elbújni mögé. :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.03. 22:57:03

@LepkeReloaded: ha jobban belegondolok, nálam is hosszabb a sor. Zserbó, mákos beigli, diós beigli, marlenka, baklava. Az a szerencse, h ezek ritkán kerülnek együtt, egy asztalra (kivéve a bájglikat).
Paradoxonnak tűnik, h miközben én készítem a Világ legfinomabb beszbuszáját, annyira nem is szeretem :)))

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 22:59:51

@PO: @anica inkognitóban: Marlenka, baklava recept nagyon érdekel.
A delélutáni kommenteket olvasva kinyúltam...

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 23:06:30

@gyvy: Akkor viszont ne panaszkodj, ha szőrös! :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 23:08:44

@PO: A beszbusza létéről tudok, de sosem ettem. Remélem, ragad a méztől-sziruptól? :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 23:09:18

@anica inkognitóban: Köszönöm a tapsot és az elismerést, köszönöm! *pukedlizik*

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 23:11:16

@LepkeReloaded: friss gyantázás-élményem van.. összerándult az összes sejtem a kommentedtől..:DDDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 23:12:52

na, elindulok aludni, sziasztok, jó éjszakát! :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.09.03. 23:13:53

@anica inkognitóban: Kösz, most már az én hátamon is szaladgál a hideg! Lábszárilag egyébként jól állok, de más egyéb zónák... jááááááájjjj! :D :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.03. 23:17:32

@LepkeReloaded: én sem vetemednék SM-re :DD a legrosszabbal kell kezdeni, mire a lábszáradhoz érsz, röhögsz, olyan jó :DDD
jó8 :)

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.03. 23:31:51

A paradicsom darálónak az a lényege, hogy még nyersen elválasztja a levet és a gyümölcs húsát a magtól, így az már nem fő bele a lébe. Nekem speciel mindig égett a gyomrom a héjastól-magvastól főzőtt paradicsomtól. Mióta a darálót használjuk, azóta sok paradicsom levest, és natur levet fogyasztok én is.

Benikuty 2012.09.04. 04:37:05

@látjátok feleim szümtükkel: hol lehet ilyen instrumentumot kapni? Tegnap ért véget a paradicsom saga, 200 kilót főztünk be lének, három részletben:)

Benikuty 2012.09.04. 04:38:40

...és jó reggelt, megyek kolbászt csinálni...

susztertangó 2012.09.04. 05:52:26

@anica inkognitóban: Ezt találtam még, nem ismerem, de praktikusnak látszik.
konyhatizezercikk.hu/paradicsomdaralo-inox-gulliver-p-2029.html

vörösbor(de)minőségi 2012.09.04. 05:52:35

@PO: naja de az igazság "odaát"van:))
a madármészárlás az valóban brutál,erről még beszélni sem szeretek:(
ami az olasz konyhát illeti?van mire büszkélkedniük,és én is az lennék ha a magyar konyha(ha létezik egyáltalán ilyen)szintén ennyire karakteres lenne -mással nem összetéveszthetően egyedi-mi inkább a multikultira hajazunk asszem amivel nincs baj,csak nem egy nagy truváj.olaszoknak legalább vanKONYHÁJUK.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.04. 06:34:22

Topy2012.09.03. 09:49:34-es bejegyzését nézd meg, itt kapható, de szerintem máshol is találsz, szokták piacon is árulni.

"@Waka: ilyen: konyhafelszereles.bercsekft.hu/befozesi-kellekek-1316/passzirozok-daralok-1321/paradicsom-daralo-magyar-4244.html"

Vigyázz, mert van egy olcsó ( 1.800 ft ), de az nem elég erős, nekem az első használatkor eltört, pedig a működése nem lett volna rossz, csak nagyon gyenge anyag, ez amit Topi küldött, sokkal strapabíróbb.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.04. 06:43:40

@vörösbor: "olaszoknak legalább vanKONYHÁJUK."

Nekünk is van, csak már lassan elfelejtődik. Pl. úgy tudom a berántott főzelék magyar sajátosság.

Azon elgondolkodtál-e már, hogy az olasz éghajlat nagyon kedvező a paradicsomnak. Abból meg pillanatok alatt össze lehet ütni egy igénytelen, de ízletes tészta ételt. A magyar hagyományokban is vannak ilyen "jellegzetes" gyors ételek, csak a divat kisöpörte őket a konyháinkból. Ja, meg divat lett húst hússal enni. Amikor csak heti egy alkalommal jutott hús az asztalra, sokkal több gyors, és egyszerű étel készült, mint pl. a bableves, paprikás krupmli, kapor szósz ( nem mártás ), meggyszósz főtt hússal, paradicsomos káposzta, különféle tészták ( grízes, mákos, káposztás, túrós, gombóc félék stb.

susztertangó 2012.09.04. 08:24:14

Sok vélemény kering a Gasztro térben a klf háztartási masinákról, Kenwood-é, avagy Kitchen Aid.Nekem egy Bamixom van. A befőzéskor menet közben előbb a lassúbb fordulattal, majd a gyorssal vertem ripityomra a paradicsom héját, meg különben is a héjába van a vitamin, Héjába mondom?

vörösbor(de)minőségi 2012.09.04. 09:15:15

@látjátok feleim szümtükkel: ühüm.igy van.egres szósz se maradjon ki.akár magában is.konkrétan az olasz éghajlaton nem "gondolkodtam el":)) inkább amikor tehetem akkor élvezem a többi járulékos dologgal együtt:))
gondolom a paradicsomnak a nemsavasságára)is) gondoltál..nekik valóban sosem kell pici cukker a kajába,hogy selymessé tegye a sugot.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.04. 12:06:40

@vörösbor: jaj, összeszaladt a nyál a számban, ahogy eszembejuttattad a pöszméteszószt.:)

vörösbor(de)minőségi 2012.09.04. 13:06:34

@anica inkognitóban: január óta nyekergek utána....és sajnos ellinkeskedtem az idei lehetőséget,hogy mélyhűtőbe deponáljak kisebb adagot-kívánós napokra.ez még tetézve,hogy multiknál is csak szezonálisan kapható.mi maradt?nyekergek tovább,és sóhajtozom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.04. 20:43:06

@vörösbor: Szerencsém volt - sikerült vagy egy kilót szednem a bokorról. Befőztem egy kis ribizlivel, és már egy tányérhúshoz jutott is belőle!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.04. 20:45:16

@susztertangó: Az én kedvencem egy Braun KM32 a 60'as évekből (yardsale-en vettem, azóta eBayen rendeltem egy tartalékot is). Pedig van Kitchenaid és Kenwood is.

susztertangó 2012.09.04. 22:31:57

@Andrass9: Egy jó kéziszerszám néha jobb mint egy nagy gép.
süti beállítások módosítása