Anyósom még tudta a titkot. Én hülye, meg nem tanultam el tőle, pedig jóban voltunk - biztos megosztotta volna. Most meg már késő :(
A 21. század cukrásza már kizárólag nagyipari módszerrel készített réteslapot használ (gondolom). Ha tudtok valakit, aki még nyújtja és hajlandó velem megosztani a titkot, szívesen elmennék hozzá egy tanfolyamra - akár csak egy szimpla tésztanyújtásra is!
Szerencsére feleségem remekül tölt réteslapot, ha már nem tudunk tésztát nyújtani. Mivel nem tudom bemutatni, hogy készül a tészta maga, hát megpróbálok pár rétest bemutatni, illetve azok töltelékét is leírni.
Képekkel illusztrálva láthatjuk a
- Túrós rétes
- Meggyes rétes
- Barackos rétes
- és egy kakukktojás
elkészítését, illetve recept segédletét.
Ha tudsz rétest nyújtani, akkor téged valószínűleg a kakukktojás érdekel csak egyedül, de azt a végére hagyom, hogy mindenki elolvassa az egész leírást.
Először is próbálj meg jó gyári rétestésztát találni. Mi például tudjuk, hogy a Spar márka használhatatlan száraz lisztlap, apróra törik és nincs is jó íze. A CBA-ban vett .... lapok viszont nagyon jól teljesítenek. Jó a méretük, nem szárazak és nem töredeznek feldolgozás közben.
Készíts elő egy nedves konyharuhát és munkafelületnek egy szilikonlapot vagy szép nagy sütőpapirt (esetleg egy másik nedves konyharuhát). Lényeg az, hogy a réteslap ne száradjon ki! Legyen melletted egy tálban olvasztott zsír (igen, a legjobb a síma disznózsir, de a finnyásabbak használhatnak olajat - semlegeset - vagy olvasztott vajat is), amivel a tésztát lemezessé teszed majd.
Bontsd fel a réteslap csomagot, dobd ki a műanyag tasakot és tedd a nedves konyharuhára. Takard is be vele izibe! Egy tasakban általában 8 lap van, ami 2 rúdra elég a mi konyhánkban, mert szeretjük a tésztáját is.
Képpel illusztrálva a barackos rétest látjuk lépésenként, de ez hasonló az összes többinél.
Bonts le egy lapot és terítsd a munkafelületre (azonnal takard vissza a maradékot a nedves ruhával). Zsírt szilikon ecsettel (modern konyha) vagy libatollal (klasszikus konyha) kenj a réteslapra egyenletesen, lehetőleg mindenütt, de vékonyan.A következő lap elhelyezése attól függ, melyik rétessütő iskolához tartozol. Ma már ennek is vannak különféle változatai. Itt például, ha a rétest úgy szereted tölteni, hogy a tölteléket a tészta szigorúan csak körbeveszi (a mi módszerünk ebben a posztban), akkor minden lapot egymásra teszel, és a tölteléket sem szórod szét rajta. Ha viszont nem bánod, hogy belül is van a tésztából, akkor inkább kicsit lapold át a tésztarétegeket (csak 5-8 cm-re), és később a tölteléket is terítsd szét, amennyire tudod.
A zsírozást mind a 4 lapra el kell végezni - nem kihagyható lépés!!!
Leveses töltelékek esetén szórj prézlit a tésztának annak a részére, ahova majd tölteléket teszel. Ez elmaradhat a túrós, mákos, diós és egyéb szárazabb töltelék esetén.
Terítsd el a tölteléket legalább a tészta feléd közelebb eső harmadán, de maximum a felület kétharmadán. Ügyelj, hogy az össz töltelékvastagság ne haladja meg az 5 centit, mert nem fogod tudni feltekerni, és szétfolyik a rétes.
Gyümölcs esetén megszórhatod cukorral, ha az túl savanyú lenne, valamint szükség lehet még további szaftelnyelő anyagra is (prézli, darált keksz).
![]() |
![]() |
Ha meggyőződtél, hogy minden belevalót beletettél és semmi sem maradt ki, akkor fel kell tekerni. Ehhez segítséget nyújt a munkalapod, ami valami flexibilis anyag, de ha ügyes kezed van, magát a tésztát tekerd fel. Nem kell túl szorosra tekerni, hogy ha a töltelék esetleg tágulna süléskor, ne repessze szét a tésztát.Az így elkészített babákat a hajtási csíkkal lefelé tedd sütőpapírral vagy alufóliával kibélelt tepsibe, hogy ne égjen le az esetleg (biztosan!) kicsorgó lé. Egy utólagos zsírral való kenekedés csak hasznára válik a rétesnek és még a gyönyörű barnára szineződésben is segít.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra, és 25 percig süsd benne a rétest (vagy amikor szépen elkezd barnulni a teteje).
Az elkészült rétest egyes helyeken porcukorral hintik. Én nem vagyok híve az ilyen cukrozásnak, talán csak az amúgy nagyon savanyú meggyesrétesnél érzem indokoltnak.
Az egyes rétesek töltelékigénye. A mennyiségek két babára vonatkoznak, de természetesen nincsenek kőbe vésve.
Túrós rétes:
- 1/2 kg túró
- 4 ek tejföl
- 1 tojás
- 1/2 zacskó vaniliás cukor
- nagy marék mazsola (ha nem szereted, ne rakd bele!)
- 1 citrom reszelt héja
- 3 ek cukor
![]() |
![]() |
Meggyes rétes:
- 40 dkg magozott meggy
- 4 ek kristálycukor
- 4 ek prézli + 4 ek darált keksz
![]() |
![]() |
Barackos rétes:
- 40 dkg felezett sárgabarack
- 2 ek kristálycukor
- 4 ek prézli + 4 ek darált keksz
Végül a kakukktojás, a nyújtott pogácsa. Ezt a rétesfélét a tészta nyújtásakor megmaradt tésztaszélekből készítették és szigorúan melegen fogyasztandó. Hogy miért hívják pogácsának, az számomra rejtély maradt.
- 4 tojás
- 3 dl tejföl
- só
![]() |
![]() |
A tojást verd fel villával, mintha rántottát készítenél, keverd hozzá a tejfölt és terítsd el az alaposabban zsírozott réteslapon. Szélét hajtsd vissza, mint a töltöttkáposztának, csavard fel és próbáld kifolyás nélkül (úgysem sikerül) a tepsibe ügyeskedni. Eredetileg ez a rétes olyan hosszú lett, amilyenre a tészta sikeredett - sokszor kígyóként kellett a tepsibe ügyeskedni. Sütés közben is ki fog folyni a töltelék egy része, mindenképpen béleld a tepsit hozzá!
Úgy képzeld el, mintha egy könnyű omlettet csavartál volna fel a rétesben, olyan íze van. Itt szabad a fantázia esetleges további anyagok belekeverésének, mint apróra vágott sonka, sajt vagy gomba. Tálaláskor adhatsz hozzá tejfelt.
Remélem elég részletes lett ennek a - amúgy nagyon gyorsan elkészíthető - süteménynek leirása.
Az utolsó 100 komment: