Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Rétes régen és most

2012.08.01. 07:00 Andrass9

Anyósom még tudta a titkot. Én hülye, meg nem tanultam el tőle, pedig jóban voltunk - biztos megosztotta volna. Most meg már késő :(

A 21. század cukrásza már kizárólag nagyipari módszerrel készített réteslapot használ (gondolom). Ha tudtok valakit, aki még nyújtja és hajlandó velem megosztani a titkot, szívesen elmennék hozzá egy tanfolyamra - akár csak egy szimpla tésztanyújtásra is!
Szerencsére feleségem remekül tölt réteslapot, ha már nem tudunk tésztát nyújtani. Mivel nem tudom bemutatni, hogy készül a tészta maga, hát megpróbálok pár rétest bemutatni, illetve azok töltelékét is leírni.
Képekkel illusztrálva láthatjuk a

  • Túrós rétes
  • Meggyes rétes
  • Barackos rétes
  • és egy kakukktojás

elkészítését, illetve recept segédletét.

Ha tudsz rétest nyújtani, akkor téged valószínűleg a kakukktojás érdekel csak egyedül, de azt a végére hagyom, hogy mindenki elolvassa az egész leírást.
Először is próbálj meg jó gyári rétestésztát találni. Mi például tudjuk, hogy a Spar márka használhatatlan száraz lisztlap, apróra törik és nincs is jó íze. A CBA-ban vett .... lapok viszont nagyon jól teljesítenek. Jó a méretük, nem szárazak és nem töredeznek feldolgozás közben.
Készíts elő egy nedves konyharuhát és munkafelületnek egy szilikonlapot vagy szép nagy sütőpapirt (esetleg egy másik nedves konyharuhát). Lényeg az, hogy a réteslap ne száradjon ki! Legyen melletted egy tálban olvasztott zsír (igen, a legjobb a síma disznózsir, de a finnyásabbak használhatnak olajat - semlegeset - vagy olvasztott vajat is), amivel a tésztát lemezessé teszed majd.
Bontsd fel a réteslap csomagot, dobd ki a műanyag tasakot és tedd a nedves konyharuhára. Takard is be vele izibe! Egy tasakban általában 8 lap van, ami 2 rúdra elég a mi konyhánkban, mert szeretjük a tésztáját is.

Képpel illusztrálva a barackos rétest látjuk lépésenként, de ez hasonló az összes többinél.

Bonts le egy lapot és terítsd a munkafelületre (azonnal takard vissza a maradékot a nedves ruhával). Zsírt szilikon ecsettel (modern konyha) vagy libatollal (klasszikus konyha) kenj a réteslapra egyenletesen, lehetőleg mindenütt, de vékonyan.
zsirozni.jpgA következő lap elhelyezése attól függ, melyik rétessütő iskolához tartozol. Ma már ennek is vannak különféle változatai. Itt például, ha a rétest úgy szereted tölteni, hogy a tölteléket a tészta szigorúan csak körbeveszi (a mi módszerünk ebben a posztban), akkor minden lapot egymásra teszel, és a tölteléket sem szórod szét rajta. Ha viszont nem bánod, hogy belül is van a tésztából, akkor inkább kicsit lapold át a tésztarétegeket (csak 5-8 cm-re), és később a tölteléket is terítsd szét, amennyire tudod.
A zsírozást mind a 4 lapra el kell végezni - nem kihagyható lépés!!!

Leveses töltelékek esetén szórj prézlit a tésztának annak a részére, ahova majd tölteléket teszel. Ez elmaradhat a túrós, mákos, diós és egyéb szárazabb töltelék esetén.
Terítsd el a tölteléket legalább a tészta feléd közelebb eső harmadán, de maximum a felület kétharmadán. Ügyelj, hogy az össz töltelékvastagság ne haladja meg az 5 centit, mert nem fogod tudni feltekerni, és szétfolyik a rétes.
barack.jpg
Gyümölcs esetén megszórhatod cukorral, ha az túl savanyú lenne, valamint szükség lehet még további szaftelnyelő anyagra is (prézli, darált keksz).

barackcukor.jpg prezlikeksz.jpg



Ha meggyőződtél, hogy minden belevalót beletettél és semmi sem maradt ki, akkor fel kell tekerni. Ehhez segítséget nyújt a munkalapod, ami valami flexibilis anyag, de ha ügyes kezed van, magát a tésztát tekerd fel. Nem kell túl szorosra tekerni, hogy ha a töltelék esetleg tágulna süléskor, ne repessze szét a tésztát.
teker.jpgAz így elkészített babákat a hajtási csíkkal lefelé tedd sütőpapírral vagy alufóliával kibélelt tepsibe, hogy ne égjen le az esetleg (biztosan!) kicsorgó lé. Egy utólagos zsírral való kenekedés csak hasznára válik a rétesnek és még a gyönyörű barnára szineződésben is segít.

sutobevele.jpg

A sütőt melegítsd elő 180 fokra, és 25 percig süsd benne a rétest (vagy amikor szépen elkezd barnulni a teteje).

szepretes.jpg

Az elkészült rétest egyes helyeken porcukorral hintik. Én nem vagyok híve az ilyen cukrozásnak, talán csak az amúgy nagyon savanyú meggyesrétesnél érzem indokoltnak.

Az egyes rétesek töltelékigénye. A mennyiségek két babára vonatkoznak, de természetesen nincsenek kőbe vésve.


Túrós rétes:

  • 1/2 kg túró
  • 4 ek tejföl
  • 1 tojás
  • 1/2 zacskó vaniliás cukor
  • nagy marék mazsola (ha nem szereted, ne rakd bele!)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 ek cukor
turosretes.jpg turos.jpg


Meggyes rétes:

  • 40 dkg magozott meggy
  • 4 ek kristálycukor
  • 4 ek prézli + 4 ek darált keksz
meggyes.jpg meggyescukorral.jpg


Barackos rétes:

  • 40 dkg felezett sárgabarack
  • 2 ek kristálycukor
  • 4 ek prézli + 4 ek darált keksz

barackkesz.jpg
Végül a kakukktojás, a nyújtott pogácsa. Ezt a rétesfélét a tészta nyújtásakor megmaradt tésztaszélekből készítették és szigorúan melegen fogyasztandó. Hogy miért hívják pogácsának, az számomra rejtély maradt.

  • 4 tojás
  • 3 dl tejföl
nyujtott2.jpg nyujtott1.jpg


A tojást verd fel villával, mintha rántottát készítenél, keverd hozzá a tejfölt és terítsd el az alaposabban zsírozott réteslapon. Szélét hajtsd vissza, mint a töltöttkáposztának, csavard fel és próbáld kifolyás nélkül (úgysem sikerül) a tepsibe ügyeskedni. Eredetileg ez a rétes olyan hosszú lett, amilyenre a tészta sikeredett - sokszor kígyóként kellett a tepsibe ügyeskedni. Sütés közben is ki fog folyni a töltelék egy része, mindenképpen béleld a tepsit hozzá!
Úgy képzeld el, mintha egy könnyű omlettet csavartál volna fel a rétesben, olyan íze van. Itt szabad a fantázia esetleges további anyagok belekeverésének, mint apróra vágott sonka, sajt vagy gomba. Tálaláskor adhatsz hozzá tejfelt.

Remélem elég részletes lett ennek a - amúgy nagyon gyorsan elkészíthető - süteménynek leirása.

141 komment

Címkék: rétes réteslap nyújtott pogácsa

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr554687791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spájdernecc 2012.08.01. 07:19:36

Jó reggelt!
Mi házilag nyújtott rétest eszünk
a feleségem már idomítja a lányokat is, ki ne haljon a tudomány :)
és a sok édes mellett jó egy kis káposztás is a fröccsözéshez

_nyuszi_ 2012.08.01. 07:28:48

káposztás RLZ!

egy évben kétszer rámjön a mákroham, akkor meggyes-mákos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.01. 07:29:04

@spájdernecc: Jő reggelt! A káposztásat nagyon szeretem, de egyedül volnék rá, így nem készül :(
Ha feleséged megosztaná velünk legalább a tészta receptjét és egy-két trükköt, akkor talán többen is megpróbálkoznánk vele.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.01. 07:43:44

Jó reggelt!
Én meg rétest enni mennék bárkihez! :)

@Andrass9: hó eleji utalás van, soká jövök, Főnök!

Pinka-Panka 2012.08.01. 08:38:52

Jó reggelt!
Bármikor jöhet a rétes. A barackos is megcsiklandozott András, ügyesek vagytok:) A meggyeshez és darált diót is szoktam tenni, némi fahajat. Egyik kedvenc sütink, nincs sok tészta, sok töltelék meg rengeteg - kivéve a tökös rétest, a tököt azt inkább külön:)

Pinka-Panka 2012.08.01. 08:52:22

@Pinka-Panka: na ezt össze-vissza írtam, mert telefon volt tközben.
Ma zöldborsó főzeléket főzők és sütök hozzá Borda krinolint.

süllőcske 2012.08.01. 08:53:16

Hahó! A rétes a magyar desszertek királya. Nálam az első helyen van. Anahita tudja is, én kiszakítom, elkapkodom, elügyetlenkedem.
Drágám még "továbbképzésre" is járt, némely szőregi asszonyokhoz. Aztán csináltak valami ünnepen egy húszméteres rétest a titokzatos boszorkák. A kezük, az hihetetlen, mit művelt a tésztával, nagyon büszke voltam Andira. A banyákat meg öreganyámnak szólítottam, biztos , ami biztos.

Pinka-Panka 2012.08.01. 09:02:49

@süllőcske: de jót mosolyogtam:) most jut eszembe, hogy a nagynéném is tudja ezt a rétesnyújtást - elmegyek hozzá megtanulni - igaz én csak a nyugdíjas koromra időzitettem, mert akkor ilyenekre szentelném az időt, de megtanulni már most megfogom.
Andrásnak leírom ha sikerült kiteriteni az asztalon a tésztát...

süllőcske 2012.08.01. 09:05:18

@Pinka-Panka: Rokfortos omlettet csinálok, meg petrezselymeset, meg vargányásat. Négy huszonéves van most nálunk, hadd früstököljenek.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.01. 09:15:11

@Andrass9: Köszönöm az egzakt, illusztrált bemutatást (hiába, a tudományos elme...). Így már nekimerészkedem egyszer a rétes házi megtöltésének - elegem van a cukrászdai zsemlemorzsás förmedvényekből. Most, hogy sikeresen vettem a piskótatekercs-akadályt, már a kezemben van a feltekerés tudása.

Hurri Kán 2012.08.01. 09:49:03

Jó reggelt!
Mmmm... ínycsiklandó képek... Egy meggyest ennék. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.01. 10:00:55

@süllőcske: Így biztosan nem fognak elvarázsolni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.01. 10:01:39

@Mitzi von Küche: Ahogy a piskótát feltekerted a konyharuhával, ugyanúgy mehet a rétes is.

spájdernecc 2012.08.01. 10:01:44

@Andrass9:
készítek vele egy mélyinterjút :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.01. 10:02:41

@Pinka-Panka: Végre valaki, aki nem szégyelli a krinolint! Mi is eszünk időnként - a Spar saját márkás izlik a legjobban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.01. 10:03:42

@spájdernecc: Köszönöm előre is!
@gyvy: Még van egy szelet - fénypost. küld.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.01. 10:07:06

@Pinka-Panka: A darált dió jó gondolat, teljesen kiment a fejemből, de amúgy sem én sütöm a rétest, hanem a feleségem :)
A fahajat inkább az almásrétesbe. Kaptunk egy szomszédtól valódi rétesalmát!
Tököset meg sütőtökből ettem, de mi még nem készítettünk.

Pinka-Panka 2012.08.01. 10:14:03

@Andrass9: nálunk kapható a dunabogdányi Borda húsbolt terméke a CBA-ban, a virsli, párizsi is nagyon ehető, a krinolin kisebb, de zamatos és jóizű - sütve is főve is kiváló. Mindig nem lehet fasírtot enni, meg a zöldborsó zsengeségéhez, könnyebb húskészitmény dukál nálunk - nem úgy mint a kelkáposztához, amihez oldalas, vagy fasírt.
Még a finomfőzelékhez is ezt a krinolin szoktam, vagy rántott párizsit.

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.01. 10:50:38

A hét végén túrós rétest sütöttem (igen, réteslapból...), és pont azon gondolkodtam, hogy posztot kéne írni a rétestészta készítéséről, amit még nagyanyámtól tanultam. Erre puff, itt a réteses poszt. :D
A pontosság kedvéért csak annyit, hogy a rétestésztát nem nyújtják, hanem húzzák, épp emiatt magas sikértartalmú, kiváló liszt kell hozzá, ez a kulcsa mindennek. Nagyanyámék maguk termelték a lisztnek valót, nemrégiben egy ismerős panaszkodott arra, hogy csinálna ő rétest, de a bolti lisztből készült tészta ragacsos és szakad.
A "baba" elnevezés nagyon tetszik, a szerző engedelmével a továbbiakban használni fogom. :D A káposztás rétes szívbéli kedvencem, a tökös-mákos is nyámmm.. és persze az almás rétes, nyári savanyú "rétesalmából".

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.01. 10:54:20

@süllőcske: Lelki szemeim előtt megképzett a réteshúzó boszorkagyülekezet... nagyanyám törzstag lehetett volna, icipici feketébe öltözött öregasszony, aki mezítláb sétál a konyhaasztal körül, és érintésnyit húz körbe-körbe a nagy tésztaabroszon. De régen is volt... öregszem. :D

Vaczak2 2012.08.01. 10:58:47

Egyik nagyanyám rétesszakács volt az egri Park szállóban.
tejfölös-krumplis rétes mindent visz.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.01. 11:02:18

@Andrass9: Apropó, dió. A múltkor dicsekedtem diófáimmal - hát, alaposan megszemlézve kb. a tizede van rajta a szokásos termésnek. Lesz még becsületje a tavalyinak (amihez ugye törési segítséget ígértek innen).

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.01. 11:02:42

@Andrass9: Apropó, dió. A múltkor dicsekedtem diófáimmal - hát, alaposan megszemlézve kb. a tizede van rajta a szokásos termésnek. Lesz még becsületje a tavalyinak (amihez ugye törési segítséget ígértek innen).

Öreg Sam 2012.08.01. 11:02:57

Szegény nagyanyám tudott huzgatós rétest csinálni,én meg-mint kiskamasz-könnyedén elmenekültem,mert szándékosn rosszul csináltam.De hát az a mai 10-12 éves kamasz fiu vesse rám az első követ,aki nem röhögi ki a félvak nagyanyáját,mikor az a falon lévő légyre akarja felaaksztani a kötényét,vagy éppen hozzávarrja a kötényéhez a varrnivalót.Bizony,e volt a rétes ideje,mikor az udvarban lévő csenevész,de bőtermő barackfa,meg a rétesalma fa igazán megmutatta,mit tud.(kisebb házikertekben lehet még találni,semmi másra nem volt jó a termése,csak süteménybe)
Ennyi a történelem,a valóság meg az,ha Kecskeméten jár valaki,mindenképpen kóstolja meg a Rétes Rozi c.üzlet termékeit!Hacsak azóta el nem kurvultak,szenzációs réteseket csináltak,egy üvegfalon keresztül akár nézhetted is a folyamatot.
Öléggé fufangos a kecskeméti közlekedés,az üzlet/mühely a város legközpontjában van (régen Alföld Áruház-Domus)baromi nagy parkoló van előtte:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.01. 11:04:11

Terasz, tehát duplán küldi. Miért?!
@Vaczak2: De jó hely volt az.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.01. 11:06:26

@Öreg Sam: Röhögtem a legyen. Almás réteshez borízű alma a piacon megvéve.

fernel 2012.08.01. 11:51:52

Évente egyszer szoktunk csinálni ilyen réteses napot a barátnőmmel, ő még tud igazi rétest húzni, tanulgatom tőle.
Vagy két hete készültünk rá, aztán közbejött valami. Majd szeptemberben megtartjuk.

Tökös- mákos rétes világbajnok, van hozzá jó recept, nem sütőtökös, hanem méltó felhasználása a cukkini, főzőtök túltermelési válságnak :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.01. 12:15:10

@fernel: Mindenféle jó és kevésbé jó receptet szívesen fogadunk :)

fernel 2012.08.01. 13:29:27

A gyalult tököt enyhén besózzuk, a levét kicsavarjuk. A kicsavart tököt olvasztott vajra tesszük, és cukorral, fahéjjal, vaníliával puhára pároljuk. Aki szereti a mazsolát, azt is tegyen bele, én imádom, gyerekem nem. Addig pároljuk,amíg a levét elfövi, majdnem mind.
Előző nap szoktam elkészíteni, másnap a réteslap majdnem egész felületére rászórom, kb mint az almás rétesnél, és megszórom darált mákkal. Abba már nem teszek cukrot. A mák jó bőven takarja be a tököt. Az egészet megszórom reszelt citrom héjjal. A többi ugyanúgy, mint a többi rétesfajtánál.
Mennyiségeket nem írok, a tök nagyon összeesik, cukor, fűszerek ízlés szerint. Emlékeim szerint egy kilós fagyasztott tökhöz, kiolvadás, lecsepegtetés után 10-12 dkg vaj megy.
Nem érezni a tököt, csak egy puha, szaftos máktölteléket. Aki nem tudja, hogy tökös- mákost eszik, nem biztos, hogy rájön.
Imádom!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.01. 13:39:54

@fernel: Köszi! A töklekvár receptjét nem tudod véletlenül?(Szerintem hasonlíthat.)

süllőcske 2012.08.01. 15:14:30

@Andrass9:
Spenótos rétes. Kéksajtot morzsolunk a dinsztelt spenótra, betöltjük. Poczkosan, még mazsolázhatjuk is.
Kapros, túrós.
Gombás, petrezselymes.
Túrós, áfonyás. Csak lazán belekeverve az áfonya, vagy kakujzabogyó.
Pecsenyés. Szaftos malac, vagy kacsapecsenye maradékot ujjal finomra tépkedünk, sült bőrt finomra vágunk, vele sült gyökeret, zöldet, hagymát összetörünk, ezzel keverjük a pecsenyeszálakat, betöltjük, jó vastagra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.01. 15:41:53

@süllőcske: Hmmmm ezek nagyon jól hangzanak! Viszont a "Poczkosan" nem a mazsola, hanem krémsajt :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.01. 15:48:31

@fernel: Csorog a nyálam. :D Érdekes, hogy közönséges spárgatökből készül, legutóbb olyan tökös-mákost ettem, amiben sütőtök-darabkák voltak, szintén krémesre sülve. Nekem nagyon ízlett, de elfogult vagyok, mert a sütőtökért édesen is, sósan is rajongok. :)

spájdernecc 2012.08.01. 15:49:54

@süllőcske:
reggel 7 körül ettem 3 kiflit
átok rád!

susztertangó 2012.08.01. 15:56:45

Anyám akkor csinált- húzott- rétest, ha dühöngeni akart.

susztertangó 2012.08.01. 15:58:17

@LepkeReloaded: Sós sütőtök? Azt így most hogy???

spájdernecc 2012.08.01. 16:02:09

@susztertangó:
akkor ő a "csapkodó " iskola követője :)

süllőcske 2012.08.01. 16:08:54

@Andrass9: Egyrészt a krémsajt a különös ismertetőjegye az aranytollúnak. Másrészt volt egy mazsolás spenótos kajája, amit megosztott. PO a hajdinapalinál, azt hiszem,le is követte.

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.01. 16:12:44

@susztertangó: Hagymás-tejszínes sütőtök-krémleves, sütőtökös rizottó, rozmaringos sütőtökpüré, sütőtökös galuska... folytassam? :)

susztertangó 2012.08.01. 16:14:07

@spájdernecc: A falhoz?:-)) Rossebezett, mert szakadt az a nyavalyás tészta..@LepkeReloaded: Elfogult vagy? Szilágyi György Sülttök ballada.Agárdi Gábor emlékezetes előadásában.

spájdernecc 2012.08.01. 16:14:20

lelketlen banda:)
szevasztok

spájdernecc 2012.08.01. 16:18:09

@susztertangó:
nem, bár az is egy megoldás :)
az itteni sváboknál két iskola létezik, a gyúrós, meg a csapkodós
a "gyúrósok szerint hétszer kell átgyúrni a tésztát az első sósvízig / értsd: az orráról belecsöppen az izzadtság /
a csapkodósok szerint hétszer kell habosra verni a tésztát.
munkás nápek ezek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.01. 16:24:51

@spájdernecc: Én csapkodós voltam gyerekkoromban, most már hagyom a robotgépet dolgozni.

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.01. 16:26:15

@susztertangó: Milyen igazad van! Nem is tudom, mikor hallottam utoljára... megyek turkálni a neten, hátha megvan valahol. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.01. 16:53:50

@süllőcske: a pecsenyés beindította a nyálelválasztásomat :) meg a spenótos is :)

@spájdernecc: francért eszel annyit?? 3 EGÉSZ kifli????:O:P:DDD

+1: túrós-meggyes
+1: karácsonyi/húsvéti csokik újrahasznosítására barátnőm 7 éves kislánya csokis-kókuszosat gyártott :)

1kutya 2012.08.01. 17:12:40

na möggyüttem. Benikolbi a hűtőben (@anica inkognitóban: nem, nem rágtam meg a végét, pedig ha jól láttam, te a friss töltésből kaptál, holnap jöhetsz érte:), most várom a friss kenyeret, hogy istenesen bezabáljak.

a rétes meg nálunk szilveszteri eledel, feleségem nagyanyja készíti (sajnos egy pár éve, mióta megműtötték a gerincét, már ő is bolti tésztából csinálja). túrós, almás, meggyes, káposztás verzióban, én ezekre iszom az éjféli pezsgőt:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.01. 17:18:36

@1kutya: na jó, egy (!) falatot lerághatsz belőle..:P:DD
jó, majd a többit megbeszéljük :)

most megpróbálom összetolni az agyamat olyan nagyjából tömör állományúra és hazamegyek :)
'szkivan ezzel a hivatallal..:(

Daró 2012.08.01. 18:41:21

Spenótos kéksajtos....istenem, Süllőcske te tudod mitől döglik a vidéki építésvezető! Mindkettőt imádom, és soha nem jutott eszembe párosítani. Pedig hejj, nem lehet rossz. (helly?)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.08.01. 18:47:40

@Daró: spenótos-juhtúrós mazsolás is frenetikus!

@anica inkognitóban: töredezettség-mentesítés, tömörítés ;-)

Daró 2012.08.01. 18:53:25

@PO: felejtsétek már el azt a dágvány mazsolát, még boran sem szeretem :-)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.01. 18:56:03

@PO: rajta vagyok :)
@Daró: Árpádné, pehely..:D úgy igen:D

Daró 2012.08.01. 19:37:36

Kapcsolok valami zenét jó?
(az énekes nénit Tarjának hívják, stílusosan)

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.01. 19:39:04

@Daró: Eltaláltad, az indulatszó "hej"... mit tettek Veled az ufók, te? Kicserélték a j/ly-t számontartó agysejtjeidet?!? :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.01. 19:39:59

@Daró: Tudjuk, a mazsola szottyadt nénike...

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.01. 19:41:00

@Daró: Nightwish? Mert amikor először találkoztam a zenéjükkel, én is röhögtem egy sort szegény (egyébként igen dekoratív) hölgy nevén... :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.01. 19:41:05

@LepkeReloaded: hát, ennél állítólag komolyabb dolgokat is csináltak már a zufók az elrabolt emberekkel..;) :DDDDD

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.01. 19:47:26

@anica inkognitóban: Lyuly... téjleg, ahogy ígj visszaemléxem... az a fehér fély... :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.01. 19:48:31

@LepkeReloaded: a férjem azt mondta, nem hinné el, hogy ők voltak, bármennyire is szeret...:DDDDD

Daró 2012.08.01. 19:50:07

@LepkeReloaded: :-)

A finnek nézetem szerint nem tehetnek egyebet az időjárásuk miatt mint depiznek és metálzenét hallgatnak/játszanak. A következő úr anyukája egyébként magyar.

www.youtube.com/watch?v=pBW--bgyezg&feature=related

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.01. 20:00:11

@anica inkognitóban: Te nőszemély, a legjobb bizonyíték az ufókok létezésére az, hogy visszaadtak a férjednek... tudták azok a felsőbb intelligenciájú lények, hogy hol van rád szükség igazán. :D Amit meg művelhettek... telepatikusan letöltötték a paprikáskrumpli receptjét, nemdebár? :D :D :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.01. 20:01:55

@LepkeReloaded: tudtam, hogy értesz :DDDDDDDDD
ja, meg nem mazochisták...:DDDDD

Benikuty 2012.08.01. 20:03:01

@1kutya: te kaptad az előző töltésből a két uccsót, így jött ki...

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.01. 20:03:45

@Daró: A Nightwish kapcsán az lepett meg tán a legjobban, hogy ezek a depis-keménymetálos vikingfiúk (jó, tudom hogy NEM vikingszármazékok, de jól hangzik :D) mennyire líraiak is tudnak lenni, ha akarnak...
www.youtube.com/watch?v=smiFk6KHr_8&feature=relmfu

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.01. 20:05:13

@anica inkognitóban: Hát az, hogy nem mazochisták, az én fejemben is megfordult! :-P :-P Egyébként meg megint nagyon-nagyon röhögök... elképzellek, amint osztod a kis zöld emberkéket... én is visszaadtalak volna... :D :D :D

Benikuty 2012.08.01. 20:09:46

Ha rétes, akkor káposztás (sósan, frissen őrölt borssal), vagy túrós (sk. a túró, kikapart vaniliával, rumba áztatott darabolt arany mazsolával, reszelt citrom héjjal).

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.01. 20:12:57

@Benikuty: Tökéletes változatok. :) Jómagam a hétvégi túrós rétesbe nem tettem mazsolát (a célközönség nem szereti... fura népek... :D), helyette apróra vágott, kandírozott narancshéjat tettem a töltelékbe, és kihagytam a citromhéjat, mert úgy túl citrusos lett volna. Ették, mint a sáskák. :)

Benikuty 2012.08.01. 20:26:32

@LepkeReloaded: Nagyanyám tudott fantasztikus kandírozott narancshéjat...persze nem írta le a receptes füzetbe, mint sok minden mást, amit fejből csinált (pl. leveles töpörtyűs pogácsa). Reprodukálhatatlan:(

1kutya 2012.08.01. 20:30:15

@Benikuty: felfedeztem:) egyébként finom, Edit azt mondta, hogy meg tudná enni az összeset, úgyhogy számíthatsz nagyobb megrendelésekre:-DDD

@LepkeReloaded: te is megnézted a Jégkorszak4-et?:-DDD

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.01. 20:31:39

@Benikuty: Anyukám megszabadította a vastag narancshéjat minden fehér hártyától, utána cukorszirupban lassan puhára-üvegesre főzte, majd jött a türelemjáték, a lassú szárítás úgy, hogy a narancshéj-darabkákat porcukorba forgatta, szárította, cukorba forgatta, mindaddig, amíg a héj nem lett kopogós száraz, utána az egész bekerült egy üvegbe. A narancsillatú porcukor "melléktermék" volt, süteményekbe került. Minden télen megfogadom, hogy na most megcsinálom, csak aztán visszafog annak a tudata, hogy a bolti narancshéjon mennyi a lemoshatatlan vegyszer. Felcsillant viszont egy alternatíva is: a törpe narancsfám roskadozik a gyümölcstől és a virágtól. :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.01. 20:34:13

@1kutya: Muszáj volt, a kölcsönbegyerekeim lerágták a fejemet miatta... aztán "hálaképpen" cakkosra nyaggattak a többi három rész miatt, úgy hogy meg kellett nekik szerezni dvd-n. Hát így legyek én jótékony tündérnagynéni! :D :D :D

Benikuty 2012.08.01. 20:46:55

@LepkeReloaded: azt a vegyszert le lehet mosni, csak nem jut eszembe, a cucc neve.

Benikuty 2012.08.01. 20:49:47

@1kutya: ennek örülök. Te leszel a debreceni előre tolt ék?:)

1kutya 2012.08.01. 20:51:44

@Benikuty: világ életemben kapus voltam, úgyhogy megtisztelő a feladat:)

1kutya 2012.08.01. 21:07:21

@Benikuty: a két tyúkocska (lányom és keresztlányom) friss, puha kenyérrel úgy nyelik a kolbászkarikákat, mint fecskefiók a legyet, úgyhogy büszke lehetsz magadra:)

Pinka-Panka 2012.08.01. 21:10:56

@1kutya: örülök, hogy kolbász függő lettél Te is:P

Pinka-Panka 2012.08.01. 21:11:25

Szép estét mindenkinek!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.01. 21:14:59

@1kutya: Irigykedem nagyon rátok a Benikolbi miatt!
@LepkeReloaded: Kumquat-fát is szerezz, a mini-narancsokat egészben is lehet kandírozni.

Pinka-Panka 2012.08.01. 21:19:16

@Mitzi von Küche: én is nélkülözöm, a férjem nem eheti, én se eszem...

Pinka-Panka 2012.08.01. 21:31:10

@anica inkognitóban: nem játszom a tűzzel....)meg nekem is jó a diéta, ha ráéhezek valamire, azt megoldom kisebb falatokban:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.01. 21:42:35

@Benikuty: Bifenil... de akárhol olvastam eddig a citrusfélék tartósításáról, minden főzőcskézős webhely azzal fenyegetett, hogy lemoshatatlan. :-/
www.omgk.hu/Mekv/1/1267427.html

Pinka-Panka 2012.08.01. 21:45:14

@anica inkognitóban: édesem, hány jóról mondtam már én le, hajajjj:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.01. 21:45:26

@Mitzi von Küche: Gondolatolvasó vagy, a kívánságlistámon a kumquat-fa a következő! :D Úgy voltam vele, hogy ha a mininarancsot jól tudom tartani, jöhet a rokonság. A mininarancs dugig van gyümölccsel-virággal, a narancsvirág-illatot már a házhoz közelítve, méterekre lehet érezni, egyszóval szeretjük egymást, így a kumquat is csak ellesz valahogy. :) Korfun ettem kandírozott kumquatot, azóta keeeeelllll!

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.01. 21:46:45

Offtopic: közben szalontüdőt főzök kuktában, friss babérlevelet tettem a lébe, most olyan, de olyan illatok terjengenek mindenfelé, hogy a nyelvemmel törlöm a padlót... *nyeldekel*

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.01. 21:49:17

Lányok-asszonyok, jó éjszakát, én megnyekkentem (jön a meleg...:S)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.01. 21:50:46

@LepkeReloaded: babérlevélről jut eszembe, nem tudom, hogy praktika-e, lehet, csak szokás: egyszer a házi fűszerpaprikám teteje megpenészedett, akkor kaptam a tippet anyóskától, hogy babérlevelet kell a tartóba tenni, az őröltpaprika tetejére.
na, pá :)

Pinka-Panka 2012.08.01. 21:58:12

@anica inkognitóban: jó éjt!
kiugrott a szívem a Cseh Laciért az imént:)

Benikuty 2012.08.01. 22:01:50

@1kutya: azért van még mit javulnom;)

Pinka-Panka 2012.08.01. 22:02:41

@Benikuty: nem láttam ma magát a piacon!:)

Benikuty 2012.08.01. 22:04:09

@Pinka-Panka: ott volt a nagyfejű, csináljon már valamit:)

Benikuty 2012.08.01. 22:04:44

@Andrass9: döntős, második idővel:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.01. 22:04:45

@LepkeReloaded: Friss babér jó. Pont. Szalontüdő mégjobb. Pont. Csorgó nyál ...

Pinka-Panka 2012.08.01. 22:05:04

@Andrass9: mi az hogy? nagyon is!:)
meg a Daninak is...örülök nekik, szeretem őket nagyon:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.01. 22:05:13

@Benikuty: Köszi! Drukkolok neki, de nem nézek TV-t

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.01. 22:06:03

@Benikuty: Csinált is! Szombaton adott nekem csomagot! És még be is mutatkoztunk neki :)

Pinka-Panka 2012.08.01. 22:06:06

@Benikuty: eltalákltad:) képzeld, ma feltűnt nekem, hogy lézengtek csak a piacon, alig voltak...

Benikuty 2012.08.01. 22:06:47

@Andrass9: én is ritkán, mert ritkán van értelme, de most igen:)

Pinka-Panka 2012.08.01. 22:08:50

@Benikuty: na én is csak ilyeneket nézek, ezeket érdemes, meg jönnek a kajakosok és minden sport - kedvelem nagyon:)

Benikuty 2012.08.01. 22:09:01

@Pinka-Panka: azért szerdai csúcs dőlt. Érik a gyümölcs...( Steinbeck után szabadon)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.01. 22:09:32

@LepkeReloaded: Nekem ez egy kicsit sok a jóból. Sütőtököt sütve eszem, néha mézzel, dióval feljavítva. Az USAkoknak rengeteg tökjük van (squash), amit karácsonyra megsütnek mézzel, mazsolával. A legtöbbjük nálunk csak dísztök lenne :)

Benikuty 2012.08.01. 22:10:21

@Pinka-Panka: kajakosokkal kapcsolatban nekem rossz előérzeteim vannak:(

Pinka-Panka 2012.08.01. 22:10:35

@Benikuty: akkor én korán voltam, nem vagyok kései piac járó...és a gyerekesek, meg a hétalvók csak 9 után mennek...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.01. 22:11:28

@Pinka-Panka: Mi bezzeg szombaton 8:57-re már befutottunk a piacra :)

Pinka-Panka 2012.08.01. 22:11:39

@Benikuty: ne legyen, szurkolni kell nekik nagyon:) egyébként akkor sincs semmi ha ezüstöt hoznak...sőt:)

Pinka-Panka 2012.08.01. 22:13:54

@Andrass9: kár, hogy nem kolbászoltam akkor:(
viszont ma vettem padlizsánt és krémet kutyultam belőle, mit mondjak? - nagyon finom lett:)

Benikuty 2012.08.01. 22:16:56

@Pinka-Panka: ügyimanó vagy, én sokáig igen jót csináltam így: buvosszakacs.blog.hu/2008/09/15/padlizsankrem_2#more664835
...aztán betliztem, el is ment a kedvem:(

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.01. 22:18:19

@Andrass9: Egyelőre még pusmog a kukta, de ha a végeredmény ehető lesz, újból megfőzöm, és megírom posztnak. Deal? :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.01. 22:26:10

@Andrass9: Érdekes, hogy gyerekként utáltam a sütőtököt, felnőttként rákaptam, mégpedig - vicces módon - az olaszoknál, akik millió formában fogyasztják. Beleszerettem a tökös rizottóba, a tökös ravioliba, aztán egy télen betaszítottam a sütőbe a tököcskét "csak úgy" sütni, aztán jött az első "pumpkin pie"... nekem már az a furcsa, ha a sütőtök csak "sütő". :D Az utált narancssárga izé hihetetlenül változatos konyhai alapanyaggá vált. Majd egyszer valamikor, esetleg egy blogtalálkozóra, viszek tökös ezt-azt, amit NEM lesz muszáj szeretni. :D A szürreális formájú tököket pedig nagyon szeretem, egy időben termeltem is. :D

1kutya 2012.08.01. 22:28:03

@Andrass9: baracklekvárral! (bár ez itt szitokszó, mert akkoriban még karaj volt, mikor a nagydobosi sütőtököt ettem így szilveszter tájékán:) most egyébként nagyot röhögtem a Belsőségen, mert Anna Ducatiját levitték tréleren a talira (???) ott felborult, aztán helyben tönkre is ment.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.08.01. 22:43:31

@Öreg Sam: Kecskeméten "gódorgónak" is hívták a központban lévő úthálózatot. Amikor közel 10 évig ott laktunk, nap mint nap meg kellett tervezni az útvonalat, hogy milyen körben jutunk el a szomszéd, csak éppen rossz irányban lévő utcába. Gódor József volt a tanácselnök amikor kialakult a központ közlekedése.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.01. 22:59:59

@LepkeReloaded: Dísztök nálam is sokáig termett, amig ki nem nőttem a veteményesemet haszonnövényekkel. Na akkor száműztem minden tököt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.01. 23:00:23

Jót ne halljak rólatok, megyek aludni!

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.01. 23:16:17

@Andrass9: *vigyorog, integet* Szép álmokat! :)

Pinka-Panka 2012.08.02. 05:42:52

@spájdernecc: Jó reggelt mindenkinek:)
tessék küldöm, friss és forró, selymes!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.02. 08:00:41

@spájdernecc: Megkésve bár de törve nem - egy kávé szervirozva ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.02. 08:01:05

@Pinka-Panka: Jó reggelt! megelőztél a KV kiszolgálással :)

susztertangó 2012.08.02. 08:43:23

Volt egy év amikor a sütőtök nálunk a fenyőfán termett! Azóta ki kellett vágni a fát.

Pinka-Panka 2012.08.02. 08:43:34

@Andrass9: rám szmíthatsz hajnalban mindig:) ha kedves vendég érkezik kiszolgálom:)
Este már képtelen vagyok ilyesmikre:P

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.02. 10:24:55

@susztertangó: O.O Oda mászott fel a tök? Nálam a csemegeszőlő terem a körtefán, egy elkajszult inda rámászott egy lelógó fagallyra, lusta voltam visszaráncigálni, most tömve van fürttel. Ölég vicces látvány. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.02. 11:28:18

@susztertangó: Sajnálom a jövendő tökjeidet. A fák lassan nőnek nagyra ...
Néha ki kell vágni őket. Én már abban a kertész fázisban vagyok, amikor a fűrész és a balta többet dolgozik, mint az ásó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.02. 11:28:54

@Pinka-Panka: Tündér vagy! Én (és a személyzet) olyankor még alszik, mikor te megjelensz :)

Pinka-Panka 2012.08.02. 11:31:34

@Andrass9: nem hagyhatjuk, hogy a kedves idelátogató törzstag @spájdernecc: kávé nélkül maradjon - elég nagy csapás volt neki a tegnapi nap, hogy éheztettük:)

susztertangó 2012.08.02. 11:58:38

@Andrass9: Én ugyan hagytam volna a néhai karácsonyfát, kb 7 méteresre nőtt, de akkoriban nagy szelek fúttak és rémisztően meghajolt és a szomszéd úgy vélte, hogy a háza tetejére fog dőlni.80-on túli öreg, félős. Így hát elmentem otthonról amikor kivágták. Egyébként na bumm! nem volt mindig ott.

susztertangó 2012.08.02. 13:45:00

@Andrass9: Nem lesznek tökök. Akkor most ügyetlen vagyok?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.02. 13:53:50

@susztertangó: Nem a! Már nekem sincsenek tökök - túl helyigényesek, a fáim meg nagyon árnyékolnak. A "nem volt mindig ott" pedig a leghelyesebb hozzáállás. Nekem is fájt a szívem kivágni az óriás cseresznyét, vagy a selyemfenyőt, de hát ez a kert rendje.
Lesz helyette másik, másmilyen és azt is szeretni fogjuk.

susztertangó 2012.08.02. 15:17:10

@Andrass9: Asszem Konrad Lorenz írta, hogyha elpusztult öreg kutyud, akkor egy ugyanolyan kölyköt-ha lehet valamely leszármazottját kell helyette beszerezni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.02. 16:52:55

@susztertangó: Nálunk ez már kétszer megtörtént. A mostani a harmadik fekete labradorunk, más kutyánk meg nem volt :)
süti beállítások módosítása