Szeretem a körözöttet. Így előbb volt saját változatom, mint ősz hajszálam. Később szerettem paprikába tölteni. Akkor már ilyen lett:
Én körözött-ügyben a Kövi Pál-féle receptet követtem sokáig, kisebb módosításokkal. Az Erdélyi lakoma c. könyvben ezt így írja:
Hozzávalók: 25 dkg juhtúró, 25 dkg vaj, 25 dkg krémsajt, ¼ dl konyak, 1 dl sör, mustár, törött köménymag, pirospaprika, só.
A juhtúrót, vajat, krémsajtot jól elkeverjük. Köményt, mustárt, paprikát és sót is adunk hozzá, majd könnyedén belekeverjük a konyakot és a sört. Formába rakjuk és a hűtőbe tesszük egy órára, ezalatt a sör könnyű erjedést indít el és a körözött megkeményszik.
Régen, egy időben én is hasonlóan csináltam, de konyak nélkül. Aztán rájöttem, hogy a sör csak akkor indítana el könnyű erjedést, ha szűretlen és pasztőrözetlen lenne. De ilyet meg nem lehet kapni. Nem baj, azért megmaradt nálam a szűretlen búzasör használata. Főleg, mert a körözötthöz csak egy kortynyi kell.
Ma így készítem:
Hozzávalók: 30-40 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 20 dkg túró, 10 dkg tejföl, 1 dl szűretlen búzasör, kömény, paprika, só, zöldhagyma. A töltéshez nagy, halványzöld, enyhén csípős paprika.
A vajat megolvasztom, majd a juhtúrót, túrót, tejfölt, vajat jól összekeverem. Megszórom köménnyel, paprikával, csipetnyi csípős paprikával, sóval és alaposan összekeverem. Ekkor a búzasört könnyedén (ezt a szót Karinthy is bravúrosan alkalmazta a Micimackóban) hozzákeverem.
A nagy paprikák csumáját kivágom, a csípős erek maradjanak. Beletöltöm a krémet, majd a paprikát fagylalttölcsér módra a kezembe veszem, az öklömet az asztalhoz ütögetem, így a krém végig kitölti a paprikát. Beteszem a hűtőbe, ahol a töltelék megkeményedik és szépen szeletelhető lesz. Zöldhagymával, paradicsommal társítom.
A körözött ekképpen sajnos nyári étel, ízes paprika, zöldhagyma, zamatos paradicsom nélkül csak asztaldísz lenne. Úgyhogy készítsétek!
És elő azokkal a dédi megsárgult füzetéből lesett titkos családi receptekkel!
Az utolsó 100 komment: