Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Süllőcskének szeretettel

2012.06.12. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt - Daró

 

Öregszem, az emlékek néha előjönnek, kellemesek főleg, de néha a másik oldal is kapirgál. 

A Mester halászember volt. Nem tudni honnan örökölte a halászat szeretetét, a tudást, ami őt a vizek ismerőjévé és urává tette. Igazából azt sem tudni, ura volt-e ő ennek, de halászember volt, na.

Gyerekkorom emlékeinek nem kis része a tóhoz kötődik. Jók s rosszak vegyest. Ott tanultam meg horgászni, ha nem túl sokszor is, de belekóstoltam a zsákmányszerzésbe, annyi szent.

Ott láttam először kerítőhálót, varsát, vidrabundás embert, ott utáltam meg örökre a „feketehajú kis gimnazista voltál” és a „gyöngyhalász” c. slágereket, amik a kétezer lejátszásban megfáradt magnókazettáról amúgy is szerényen szóltak.

A tó, bár néha horgásztunk rajta, sőt néha horgászott más is, (volt hogy kalcium-karbiddal, közel az út másik oldala) alapvetően gazdasági egység volt. Telepített, etetett, ősszel halászott halnevelde. Most a halászásról osztanék meg veletek néhány dolgot, amit gyanútlan ember jó ha észben tart, ki tudja, vannak még akik ebből élnek, hátha találkoztok valamelyikükkel….

Mikor ismerősök között szóba került szeptember végén hogy nemsokára halászunk, a férfiak, akik nem ismerték a Mestert rendszerint felvillanyozódtak Akutyaúristenit, hisz én még sosem halásztam….jöhetek?

Persze, gyere. Nem kéne szólni a Mesternek? Nem kell, kaja van elég, bor is, pálinka is, cigit hozzál meg váltás ruhát. Kettőt. Ne, inkább hármat, elfér a kocsiban.

Reggel korán mentünk, „hatra itt legyetek ám” hát hatra. Megérkeztünk, kurva hideg van, igyunk egy pálinkát.

https://www.youtube.com/watch?v=41uTpD8aJTU

Hét körül a tapasztaltak, a család szól, talán hozzá kellene látni, mi ha nem muszáj nem maradnánk soká…

„Azért az ebédet csak megvárjátok”

Meg bazmeg, attól félek én is…

Szedjük elő a hálót. Közel száz méter kerítő, jó méter széles, a teteje felparafázva, néhol hungarocell bójázva, az alja súlyozva.

Első és legfontosabb alapszabály:

A HALÁSZ A HÁLÓJÁT HASZNÁLAT UTÁN BENYOMKODJA A SUFNIBA, NEM HAJTOGATJA, A ROTHADÁSRA HAJLAMOS RÉSZEKET (GYÉKÉNY SÚLYOZÁS) NEM SZEDI LE!

Káromkodás, tudtamhogymegintezlesz… tisztítás, gubancolás, gyékényezés, lyukak foltozása. Kilenc óra.

Hozzad mán a pálinkát, idefagyunk. Pálinka, eligazítás, védőeszközök kiosztása, effektív munkakezdés.

Második és harmadik legfontosabb alapszabály:

MINDIG A LEGFIATALABB FELNŐTT ROKON FÉRFI HÚZZA A CSÓNAKOT NYAKIG VÍZBEN, GUMIRUHÁBAN. HA A CSALÁDBAN VALAKI FÉRFIKORBA LÉP, A LEGFIATALABB FÉRFI AKKOR IS ÉN VAGYOK.

Gumiruha lyuk nélkül nincs, nem létezik, nem gyártják, és legfőképp nem foltozható.

Belemászok a tóba, jobban ismerem mint az út túlpartján lakó barbár törzsek. Szentségelek, a ruha lassan elkezd megtelni. Ötfokos vízzel.

Negyedik legfontosabb aranyszabály:

A HALÁSZ A CSÓNAKBAN ÁLLVA IRÁNYÍT, VÉLETLENÜL SEM LESZ VIZES, DIRIGÁL, UTASÍT ARRA AMIT AMÚGY IS MAGUNKTÓL TUDUNK, HISZ ITT S***** MÁR VAGY HÚSZ ÉVE MINDEN ŐSZÖN…

Első kör lement.  Ruhacsere, cigi, pia, halak áthordása a kis tóba (hal átmeneti tárolására szolgáló egyedül is jól halászható gazdasági egység)

„Gyerekek ez csak hatvan mázsa kevés, lesz még egy húzás…..”

A mindenkori ismerős kicsit megijedve kérdőn ránk néz, mint aki  legyőzte Góliátot, épp szusszan, és láncon vezetik elé a következő ellenfelet az arénába.  Lesz itt még több is öcsém, három váltás ruhát mondtam, emlékszel?

Második húzás, ruhacsere. Valaki kiabál, hogy ebéd. Ne már, három óra, rántsuk meg még egyszer és menjünk haza… Nem, ebéd.

Halászlé:

Kell bele: sok és sokféle apróhal. Halászati ágazat mellékterméke, van dögivel.

Kell bele némi hagyma. Zsiradék nem kell.

Só, pirospaprika. Pirosarany nem kell ebbe sem, az csak a margarinos kenyérre való, parizerhez.

Alaplevet főzzük, passzírozzuk. Sajnálom, próbáltam a családnak másfélét főzni, passzír nélkül, dunai módra, gyufatésztával, ám már az ötlet megszületésekor leszavaztak.

Közben nem iszunk, mert nem fogjuk érezni az ízeket!!! Ez egyébként pl. Mititei készítésekor is igaz . Vagy bármely más étel készítésekor. Higyjetek nekem, öreg róka vagyok már, tapasztaltam-ezt azt.

Alaplevet ha kell (ha elég sok volt az apróhal, kell) hígítjuk, pirospaprikával színezzük és ízesítjük. Az előzőleg felszeletelt és besózott halat a fővő lébe tesszük, összerottyantjuk.

Ez is olyan mint a martini, rázva, nem keverve! A hal hamar fő, könnyen törik.

Levesbetét nem kell.

Az elkészült léből kiveszünk pár szedőkanálnyit, pár cső méregerős „macskapöcse” paprikával összefőzzük. Chilinövény Debrecenben nem terem, a bótinál meg jobb a hagyományos…

Tálaláskor öcsénk kérdésére (van csípős?) huncutul azt mondjuk van, de nem túl erős… majd kacagunk saját jól sikerült tréfánkon.

Ebéd után még egy húzás. Esetleg még egy, nem számoljuk, szótlanul csináljuk. Mikor kész, az utolsó adag száraz ruhát már nem vesszük fel, irány haza, nem, nem kell hal, majd ha megtisztítottad, hozd el. Elmenőben még látjuk, hogy a Mester begyűri a hálót a sufniba. Nem nagyon fér, rátapos a sáros gumicsizmával.

Ismerős egy hónapig nem hív, aztán összefutunk, Halászatról szó nem esik.

Halászat utolsó két aranyszabálya:

A segédek halászat után mind betegek.

Nem rokon segítség halászni csak egyszer jön. Többé sosem.

 

A történetben szereplő személyek kilétét fedje jótékony és balladai homály a családi béke reményében.

 Debrecen 2012 május

255 komment

Címkék: halászlé hal

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr844577443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.12. 07:23:58

Másodikozok :))
Imreöcsém, ez a vizsgaidőszak kihozza belőled a bloggert! Örülök! :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.12. 07:34:12

Élvezetes, jó írás, illik a mai napomhoz!

Az egész csapat amit ma eszik, főleg iszik!-én fizetem!

ANICAAAAA! Hol vagy???

Daró 2012.06.12. 07:37:27

GYerekek megyek vizsgázni. Kilenctől gondoljatok rám. Az a baj minél többet tanulok annál kevesebbet tudok...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.12. 08:02:12

Nagyon jó írás, tetszett! Köszönom, hogy olvashattam.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 08:06:00

@Daró: Intenzíven gondolunk rád, Te meg ügyesen-okosan, józanul és nem kapkodva győzd meg a vizsgáztatót, hogy rengeteg mindent tudsz. :) Ha túlestél rajta, tudósíts.

susztertangó 2012.06.12. 08:20:43

...morgn.Kezd előttem felértékelődni a pecázás-az is halfogás, de kevésbé mazohista és a hal árúsitás is pocsék, mint megtudtuk Sinyától.A pecásnak csak a @a lesz vizes.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.12. 08:23:18

Ha Waka elolvassa, attól kezdve szülői kényszerre hivatkozik a pályaválasztását illetően :))

1kutya 2012.06.12. 08:23:31

egyszerűen gyönyörű! szinte látja maga előtt a folyamatot az ember. érzi a poshadt víz szagát, a pálinka illatát, borzongatja a hátát az őszi, párás, kora reggeli hideg.

@Daró: benned egy író veszett el (és most nem írom szemétkedve, hogy nyomtalanul:)
gratula és szorítunk!

süllőcske 2012.06.12. 08:51:59

Gratulálok, kedves Daró és köszönöm az ajánlást.
Élvezetes írásod most csak azért nem hatott a meglepetés erejével, mert már régebben elküldted nekem.
Kiváló koncentrációt a vizsgákhoz.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.12. 08:58:05

Akkor mostantól kezdve én is!
Sokat segített volna, ha megmondod, melyik tantárgyból szorítsak. Lehet úgy általában is, most akkor úgy :))

süllőcske 2012.06.12. 09:04:09

@PO: Hazafelé, Vásárhely előtt megláttam valamit az útfélen, amiből soksoksok volt.

süllőcske 2012.06.12. 09:19:21

@PO: Mégpedig tömegével.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 09:24:32

Hajrá Daró! Élvezetes, tanulságos írás.
@PO: Francba, elfelejtettem, mi a baraboly, pedig mondtad. Valami állat? /Úgy hangzik/ :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.12. 09:24:34

@Daró: Sikerülni fog! Én tudom!
Ma mindenkinek minden sikerül!!!

Hurri Kán 2012.06.12. 09:27:27

'reggelt. :)
Remek írás. Még! :)

skylla 2012.06.12. 09:28:21

hangulatos, csak valaki javithatna neha a helyesirasi hibakat. kommentben mindegy, de egy poszt megis csak olyan, mint egy zaszlo.
vagy mi :)

1kutya 2012.06.12. 09:28:39

@dömbi: akkor megyek, gyorsan töltök egy lottót:)

1kutya 2012.06.12. 09:29:39

@skylla: ne kezdd!:)

2x átnyaltam, mielőtt kiment, ha maradt, akkor maradt!

süllőcske 2012.06.12. 09:37:34

@dömbi:Debrecenre emlékezve, otello pfffrröcsöt kérnék.

Hurri Kán 2012.06.12. 09:45:46

"Pirosarany nem kell ebbe sem, az csak a margarinos kenyérre való, parizerhez."
Gyönyörű! :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.12. 10:19:29

@PO: he-he, én is ezt linkeltem, akkor ezekszerint jót.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 10:21:08

@PO: Kösz. Ezexerint = a turbolyával. (Némi ellentmondás a szakirodalomban, h. 1.cikk szerint salátának is készítik; 2.cikk szerint zöldje mérgező). V.ö.: turbolyalevél mint fűszernövény./?/

1kutya 2012.06.12. 10:22:54

@PO: aha, akkor jól sejtettem!

"a Tisza vidékén: turbolyka"

tartetatin 2012.06.12. 10:27:36

varsa, vidrabundás ember... poszt írója az 1800-as évek elején volt gyermek? ;)

süllőcske 2012.06.12. 10:31:08

@1kutya:@Mitzi von Küche: Éppen salátát csináltam belőle. És készül a püré is. A turbolya egy rokon másik növény.

tartetatin 2012.06.12. 10:31:32

@dömbi: mindegy, csak ne lúg legyen ... ;) szád rendbejött?

tartetatin 2012.06.12. 10:33:31

@Mitzi von Küche: esteleg szimplán bagoly? azon nincs vita

tartetatin 2012.06.12. 10:35:41

azért a"bólyát" meg a "muszály"-t tényleg javítani kellene, sikít...

süllőcske 2012.06.12. 10:46:49

@tartetatin: Én is mondtam neki, hogy ezeket nézze át. Írta, hogy huszonévesen valamiért elvesztette a fonalat a j ly helyesírásban. Nem olyan lényeges, szerintem. Foghagyma is idegesítően hat, pedig csak közelebb van a néveredethez. A latin írásjelek okozta zavar meg talán sohasem fog teljesen elmúlni.

1kutya 2012.06.12. 10:48:39

@süllőcske: poszt lesz belőle (itt vagy a Pásztortűzön)?

tartetatin 2012.06.12. 10:53:42

@1kutya: köszi!
Nem szoktam mást javítgatni, (főleg, hogy már engem is okított itt valaki rendesen :) )de ettől kiugrott a vállcsontom is :)

Pirosarany szigorúan bundáskenyérre, nyami :)

BariKarika 2012.06.12. 11:00:06

@skylla: jaja, en is neztem a sajatomat, javitgatnek ezt-azt benne :S
@tartetatin: en is erre a kettore szavaznek, javitasilag...:)

egyebkent jo a post bar a halas tema olyannyira tavol all tolem mint muzulmantol a hiszekegy...:)

süllőcske 2012.06.12. 11:01:27

@1kutya: Majd ha sikerül kiismerni a növényt, hogy a legcsucsubb, mikor a legjobb gyűjteni stb. Már az is nagy dolog, hogy megtaláltuk, PO a Hortobágyon, én a vásárhelyi pusztán.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 11:01:54

@süllőcske: Úgy bizony! (Azt a salátát meg lefotózhatnád, hadd tanuljunk.)

süllőcske 2012.06.12. 11:03:59

@1kutya: Akkor a "szerettel" szót is lehetne?

skylla 2012.06.12. 11:05:41

ugy latom, itt a csajok szigorubbak :)

1kutya 2012.06.12. 11:06:31

@süllőcske: már javítva (az az én saram:)

ja, hogy ez most ilyen első ismerkedés!? újdonság szaga...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.12. 11:08:50

@süllőcske: @tartetatin: akkor most kérlek magyarázzátok el nekem, miért írja mindenki mostanában "és" helyjett, a "s"-t.
Ja, és mi az a "csucsu"?

Hurri Kán 2012.06.12. 11:12:38

@skylla:
Nem. Csak nekik nem úgy válaszol, ahogy nekünk tenné. :)))

skylla 2012.06.12. 11:13:54

@gyvy: volt egy ilyen sejtesem :)

süllőcske 2012.06.12. 11:15:24

@Mitzi von Küche: Ez a dolog a vadnövényekkel kapcsolatos próbáim körébe tartozik. Kísérletezem a mindenfelé fellelhető vadmurokkal, vad fokhagymával, vad petrezselyemmel stb. Ezeknek a növényeknek egészen más összetételük és ízük van, mint ismert, nemesített rokonaiknak.
Rájöttem, hogy csak ilyen úton érthetem meg az archaikus magyar konyhát, csak így tudom rekonstruálni a hajdanvolt ízeket.
A barabolyt már nagyon régen vadászom, most végre nem csúszott ki a kapófogaim közül.

1kutya 2012.06.12. 11:16:22

@dömbi: az olyan, mint a "fáint":)

süllőcske 2012.06.12. 11:19:07

@dömbi: A csucsu süllőcske nyelvén a legmagasabb elismerés, fokozat. Értsd:-kétszer csúcs.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.12. 11:25:25

@süllőcske: Áhhá, értem!

Vadmurkot hol találsz? Életemben egyszer láttam, "Horvátba" valami hegyen.
Van pár ilyen receptem, elég szokatlan az ízük ezeknek az ételeknek.

1kutya 2012.06.12. 11:28:22

@dömbi: "Horvátba" na ezért meg András fog kikelni magából:)

Öreg Sam 2012.06.12. 11:30:35

@1kutya:
Ez a "muszály" egy érdekesség.
Mindig ugy tudtam,meg ösztönösen "muszáj"-t irtam,mignem elkerültem Kecskemétre,ahol egy egész városrészt hivnak muszáLY-nak.
Mostmár muszáj(ly) jönnie egy nyelvtannácinak,aki ezt elmygyarázza,mert nyugtalan álmom lesz...

süllőcske 2012.06.12. 11:30:45

@dömbi: Az a jó benne. Én alig várom, hogy kóstolhassak valami szokatlant. Folyóvízi vándorhal vagyok, csípem a kis folyócskák betorkollását.
Vadmurok meg itt a Tisza mellett számolatlanul terem.

Hurri Kán 2012.06.12. 11:31:09

@skylla:
Na jó, annyiban megértem, ha valamit megírok, átnézem 3X legalább, és még után is tuti marad benne hiba. Valahogy keletkeznek, mint a fél pár zoknik. :)

süllőcske 2012.06.12. 11:33:32

@Öreg Sam: Hogy vagy Te, aki virágot küldesz a szép színésznőknek?

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.12. 11:37:59

@1kutya: Ma senki semmiért nem kel ki magából, ma mindenki boldog legyen!
@süllőcske: Persze, én csak csendben akartam megjegyezni, hogy kissé szokatlan. Cserélünk? Én viszek neked innen borbolyát, adsz cserébe vadmurkot. Szégyenkezve bevallom, a Tisza kimaradt eddigi rövid életemből.
Azért te itt nagyon ellennél a pecások közt.
@Öreg Sam: Nekem is, ha nem kapok választ a s-zésre.

Öreg Sam 2012.06.12. 11:50:34

@süllőcske:
Köszönöm kérdésed,kicsit jobban(mihez képest)
Az illatos rózsák természetesen nem pótolják személyes jelenlétemet.Nem is tudjátok mit veszitettetek...:DDD
Jóvanna,visszaveszek a nagy orcámból,de azért azt el kell ismerned,hogy az OKJ-s szobrászképzés a mai kis magyar abszurd része!
Azóta sem tudom,hogy sirjak-é,vagy röhögjek...

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 12:19:24

@Öreg Sam: A "muszáj" a német "muß sein" magyarulása, mint a hokedli meg a sróf, arról viszont fogalmam sincs, hogy miért lett a vége pontos j. A kecskeméti Muszály eredetéről megkérdezem egy ottani barátnőmet. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 12:21:24

Ez a baraboly meg érdekesen hangzik, bár nem álltam meg vigyorgás nélkül, mikor olvastam a leírását.. "a’ Venusra-is ösztönözni"... szóval afrodiziákum, fiúk! :D

skylla 2012.06.12. 12:32:56

@LepkeReloaded: szerintem eppen azert pontos j, mert idegen eredetü szo.

1kutya 2012.06.12. 12:35:51

@LepkeReloaded: szerintem írjuk következetesen muszáy-nak és senkinek nem lehet semmi ellenvetése, mindenki úgy olvassa, ahogy akarja:-DDD

süllőcske 2012.06.12. 12:39:35

@LepkeReloaded: Nagyon, nagyon különleges illata van, a pasztinák,a fehérrépa trónusa megingott.

Daró 2012.06.12. 12:42:07

Írtam egy hosszút és elveszett, na.
Helyesírásom valahol elromlott, ly és j közt képtelen vagyok kiigazodni, pedig sosem volt bajom vele.
Varsa van, vidra van, szűcs van -> vidrabundás ember is akad.
Vizsga acél volt, ebből írtam a házit is, kétesélyes.
Bocs kutya a problémákért :-DDD legközebb lektoráltatom az asszonnyal.
Lepkébe kezdek beleszeretni, olyan a stílusa :-)
És ha ez számít, nem csak simán sört hanem barnasört fogok főzni júliusban!

Daró 2012.06.12. 12:45:09

(Lyúliusban? :-))

BariKarika 2012.06.12. 12:46:05

@Öreg Sam: en a lepkevadasz okj-s kepzest varom, akkor hazakoltozok :)))
ja a muszaj nemet eredetu, muss sein-bol ered es ezert itjuk j-vel ( ez micsoda magyarazat banyeg! :D) az egyetlen szo ami nekem jobban tetszene ly-vel :)

Öreg Sam 2012.06.12. 13:01:16

@BariKarika:
A német eredetről mindent tudok,amit egy normális? embernek tudnia kell!
Node mi a lankadt tökömért van a magyarban 2 féle "J" ???
Nem vagyok nyelvész(sem),de gyanitom,hogy a kódexmásoló böcsületes rabszolga szerzetesek igy próbálták átültetni a latint.(L+Y)
Node akkor honnan jött a J ???
Ne válaszolj,ez a hely nem aza a hely.. :DDD

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 13:08:16

@süllőcske: Na most lettem igazán kíváncsi erre az út szélén növő jószágra.
@Daró: Drága tündérbogár, 46 múltam, anyád lehetnék, rengeteget jár a szám, van rajtam vagy 10 fölösleges kiló, így is köllenék? :D :D
@BariKarika: NA! Ha így folytatod, gyapjas jószág, szólok "Giovanni a Moly"-nak, rengeteg éhes molyfiózó várja a parancsát, egy pillanat alatt pucérra rágnak! Én szóltam! :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 13:12:39

@Daró: Kérlek, engedd meg, hogy beköltözzek a barnasörös hordóba. *pislog*

Daró 2012.06.12. 13:18:02

@LepkeReloaded: Milflepke? :-) Rajtam van vagy 30 feleslegbe, az már 40. Mivel a bigámiát a trv bünteti (jogászunk is van igaz?) a válasz nem.
Söröshordó szerintem tele lesz, egy lepke (5g+10 kg felesleg) már nem férne bele. Vagy a sör nem férne bele, de feltételezem nem csak Diagonészi okokbó akarsz beköltözni?

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 13:21:07

@Öreg Sam: Nem hagyott nyugodni ez a j/ly, véres verejtékkel utánagugliztam, kiderült, hogy pár évszázada még két különböző hangot jelölt a j és a ly. www.ngkszki.hu/seged/csej-lyesj/tortenet.htm

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 13:27:13

@Daró: A Csjt. szerint érvénytelen annak a házassága, aki már érvényes házasságban él... viszont ha a korábbi házasság megszűnik, a második érvényessé válik. :D És nem, nem Diogenészt akarnám utánozni a hordóval, hanem én + sok barnasör kombót létrehozni. Bár igaz, ha benne ülök a hordóban, rengeteg sör nem férne mellém... OK, meggyőztél, majd a hordó peremén üldögélek és szívogatok. :D

Daró 2012.06.12. 13:30:59

Diogenész, bmeg. Lassan de biztosan építgetem az imidzsemet...
A diagonészre találjak ki valami frappánsat (mondjuk a pasi aki az átellenben levő hordóban lakik) vagy elhiszitek hogy elütés?

süllőcske 2012.06.12. 13:36:34

@Daró: Lepidoptera nénéd talán Huck Finn módján alkalmazná a hordócskádat, kettedik énje teljesülésére.

süllőcske 2012.06.12. 13:38:26

@LepkeReloaded: Ezt már én is magyarázgattam a Karajon, rám se bagózott senki, a bálna bekapta az egész témát.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 13:40:20

@Daró: Sejtettem én, hogy a diagonál vagy valami más műszaki szaxó kutyulta meg az agyadat. :D
@süllőcske: *bólogat*

süllőcske 2012.06.12. 13:47:04

@LepkeReloaded: Miután visszatértünk Watsonnéhoz, megegyezhetünk a pontos dio(gnózis)-ban.

BariKarika 2012.06.12. 13:49:59

@LepkeReloaded: ok, modositok, ha pokhalo szovo okj-s kepzes indul akkor hazakoltozok :) igy jo? ne erts felre, nem lepkekre megyek :P

süllőcske 2012.06.12. 13:55:57

@BariKarika: Ha maga Arachné(lepid., jól írom?) tartja a kurzust, arra én is elmegyek. Hogy Anahitámnak elmesélhessem, milyen egy istenekkel vetélkedő.

BariKarika 2012.06.12. 13:56:27

@Daró: siman bevesszuk az elutes dumat ;) en meg leirtam, hogy 'hajnalban hajnali zsilettpisiles...' az jobb? :DDD bar mentsegemre szoljon elegge zaklatott voltam :)

BariKarika 2012.06.12. 14:00:09

@süllőcske: jol irod :) kiveve, hogy a c az k, ha magyarosan irod :))) ha o tartja akkor en egy flaska chemotox-szal megyek orakra :DDD

1kutya 2012.06.12. 14:01:12

leányom, vagy lehányom?:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 14:02:05

@Daró: de legalább írni tudsz, öcsi :)))
@süllőcske: pffröccccs..:D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 14:02:40

@Daró: Ha barnasört főzöl, majd érdekelne.
(Nem tudom, mi van ma, az iphone-on nem sikerül bejelentkezni a blogra, a laptop meg le-ledobja a Chrome-ot.)

Hurri Kán 2012.06.12. 14:07:13

@Daró:
Tudjuk be a vizsgák okozta negatív élettani hatásoknak. :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 14:07:48

@süllőcske: melyikből?:D és mennyi??:D
pohárból vagy intravénásan??:D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 14:08:46

@gyvy: szerintem nem iszik eleget..:D
lógsz,vagy még otthon?

Hurri Kán 2012.06.12. 14:13:01

@anica inkognitóban:
Holnap vetem magam az inkvizíció ölelő karjai közé. Holnap még csak a táncrendemet kapom meg, a feketeleves csak másnaptól jön. :)

Hurri Kán 2012.06.12. 14:15:57

@anica inkognitóban:
Leginkább az időjárás aggaszt. Hogyan fogok így holnap ebéd után napozni? :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 14:18:59

@gyvy: itt is zuhog, hogy a fene esne belé!
@1kutya: dettó :)

Hurri Kán 2012.06.12. 14:21:11

@1kutya:
Vagy esernyő alatt, az a B verzió. :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 14:23:58

@1kutya: jelzem, az előbb, amikor hazaértem három kurva kutyakölyköt négyfelől szedtem össze az udvaron.. ráadásul most választja el őket az anyjuk, tegnap "szoptattam", ma meg nem tudtam olyan gyorsan kinyitni az első tasak junior kutyakaját, amit életükben szagoltak, hogy majd' fel ne borítsanak...úgyhogy emlegettem a kutyafajtákat, még majdnem te is belekerültél a szórásba! :P:D

1kutya 2012.06.12. 14:32:53

@anica inkognitóban: hát, nem tudom, valahogy nem tudnék felborítani senkit egy tasak kutyakajáért:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 14:34:05

@1kutya: ne kiabáld el, majd ha egyszer az asszony lelakatolja a hűtőt meg a fagyasztót..:P:DDDDDD

1kutya 2012.06.12. 14:37:52

@anica inkognitóban: nem halnék éhen! mennék vadászni...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 14:38:33

@1kutya: csak nehogy rosszfelé kanyarodj, aztán bakot lőj! :DD

1kutya 2012.06.12. 14:47:53

@anica inkognitóban: jó az! lehet az agancsából késnyelet faragni:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 14:49:57

@1kutya: ha figyeltél volna, szóltak a többiek szombaton, a poszt olvasása közben, hogy nyele az nincs a bicskának, késnek..:))) de persze, akkor is én melóztam a kocsmában, te csak kevertél-kavartál..:DDDDD

1kutya 2012.06.12. 14:51:04

@anica inkognitóban: tudom, pont PO mellett ültem, mikor mondta, hogy a késnek markolata van, de nekem már csak nyél marad:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 14:53:23

@1kutya: nem figyeltem, hol ültél, de mindenesetre úgy látszik, mint a kiselefánt...lassan tanul...:P:D

Hurri Kán 2012.06.12. 14:53:40

Jájj de nekiszomorodott az idő...

1kutya 2012.06.12. 14:55:47

@anica inkognitóban: nem lassan! nehezen! viszont cserébe könnyen felejt...:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 14:56:35

@gyvy: legalább te ne szomorkodj már....:)
@1kutya: ismerlek már jómadár! :P

1kutya 2012.06.12. 14:58:25

@anica inkognitóban: na most akkor döntsük már el, hogy madár vagy kutya?:-DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 14:59:52

@1kutya: én mérleg vagyok, az meg döntésképtelen.:)

no, megyek a gyerekemért, pár óra múlva meg vissza vele, mert Apák Napja lesz náluk az osztályban.:)

Hurri Kán 2012.06.12. 15:00:00

@anica inkognitóban:
Nem teszem. :D

@1kutya:
Miért, nem mindegy, jó kutya, vagy jómadár? :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 15:01:15

@gyvy: végülis jutalomfalatkát bármelyik kaphat..:DDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.12. 15:35:54

@anica inkognitóban: Ez jó! Apák napjáról még nem is hallottam. Ajándékot vigyetek neki!

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 16:06:21

@BariKarika: Helyesbítést elfogadom, felhívtam Giovannit, leállította a molyfiózókat, ezt megúsztad, Bárányka. :)
@süllőcske: Szegény Arachné a bizonyíték arra, hogy milyen szí... szóval hogy nem érdemes a szeszélyes és hiú istenekkel versenyezni, mert csak megsértődnek, és abból mindig baj van. Most képzeld el magadat, nyersz, nyereményként pókká változtatnak, nyolc lábbal mászkálhatsz az elegáns úszás helyett... és képzeld el Anahitádat, amint ráébred, hogy a háznál hirtelen lett egy konkurrens szövőmester. Zűrös.
@gyvy: Drukkolunk.
@anica inkognitóban: Milyen típusú kutyák? Mert nem mindegy, hogy bébikomondor vagy bébitacskó zúdul rád! :)

Hurri Kán 2012.06.12. 16:07:53

@LepkeReloaded:
Köszönöm, bár már rutinos fellépő vagyok. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 16:08:01

@dömbi: Azt hiszem, angolszász eredetű (USA?), a "political correctness" jegyében született ünnep.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.12. 16:12:15

@LepkeReloaded: most komolyjan kérdezem, június 12-e a hivatalos apák napja?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 16:21:48

@dömbi: a tanítónők azt mondják, az apukák is megérdemlik és igazuk van :) szerintem kedves dolog, ráadásul a mai apák szerencsére elég nagy részt vállalnak a gyereknevelésből.:) ajándékot a gyerekek csináltak nekik.
(szerintem nem hivatalos..van, aki április 1-re tesz /hihi/, van aki Ivó napjára :D nálunk egyik sem, szerencsére)
@LepkeReloaded: tacskókeverék anya, apa ismeretlen, csak az egyik hódolóját volt szerencsénk megismerni, az pont Nőnapon volt és az eredményt ismerve sikeresnek mondható :D ölég nagyok a dögök, olyan jó anyámféle töltöttkáposzta-méretűek:D
@"Remy": aki keres...:))

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 16:24:32

@dömbi: A Father's Day valóban hivatalos ünnep, meglepően sok országban. Az USÁ-ban és a legtöbb más helyen június harmadik vasárnapjára esik (és tudjaaszösz, hogy miért pont erre a napra tették, de tényleg létező, állami ünnepnap). :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 16:26:43

@anica inkognitóban: Életemben először olvashattam, hogy egy kutya méretét töltöttkáposztában határozták meg.... óriási, kint zuhog az eső, nekem meg itt benn folynak a könnyeim a röhögéstől! :D Elképzellek, amint kis töltöttkáposzták tülekednek a bokádnál... halálos...

Hurri Kán 2012.06.12. 16:27:44

@LepkeReloaded:
Istenem... olyan hely nincs valahol, ahol sült csülköcskék tülekednének? :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 16:29:38

@LepkeReloaded: na, ha majd nem esik, lefényképezem őket, el fogod ismerni, hogy hasonlítanak.. bár akkor anyám töltöttkáposztáját is le kell..:D
@gyvy: az a Menyország! :DD

skylla 2012.06.12. 16:33:29

@gyvy: az nekem is az egyik kedvencem :)

Hurri Kán 2012.06.12. 16:39:38

@anica inkognitóban:
Hát még ha minden 2. kenyértésztában van megsütve. :)

@skylla:
Holezahely? :)

Daró 2012.06.12. 16:40:46

@LepkeReloaded: Nálunk az oviban márc19 volt az apák napja. Kápolnában, papi áldással, elég megkapó volt, még így is hogy alapvetően nem úgy hiszek Istenben ahogy az egyház szerint kellene.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 16:41:26

@anica inkognitóban: Jöhetnek a képek! :) Töltöttkáposztát képen is szívesen nézegetek, ez az egyetlen étel, amiért rajongok, de nem készítem, így barátoktól lejmolok, csak hát az meg kiszámíthatatlan.
@gyvy: Emberi mennyország... de lehet, hogy a malacpokol?

1kutya 2012.06.12. 16:41:32

@gyvy: de van! lacikonyhának hívják:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 16:42:37

@Daró: Na ezt sem tudtam, hogy Magyarországon ünneplik az apák napját... pedig épp elég kiskorúval vagyok körbevéve. Nahát.

1kutya 2012.06.12. 16:42:54

@LepkeReloaded: tudtommal az emberi mennyország üres:-DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 16:43:04

@gyvy: van ízlésed!! :)
@LepkeReloaded: ok, nem felejtem majd el (ami nagy szó, mert kicsit szétszórt vagyok alapból)

1kutya 2012.06.12. 16:43:42

@Daró: akkor már jobb, ha május 19-re teszik:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 16:43:59

@anica inkognitóban: Majd időnként megbökdöslek valamivel, hogy emlékezz. :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 16:44:45

@1kutya: Hihi... ismered Sándor György egyik monológját az igaz emberről, aki feljut a Mennyországba?

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 16:45:59

@anica inkognitóban: Azt nem mondtam, hogy mivel! :D :D Bár tényleg igaz, férfiszínvonalú bökdösést akkor se tudnék garantálni, ha fejreállok...

Hurri Kán 2012.06.12. 16:46:20

@LepkeReloaded:
Malacnak ennél szebb halál utáni állapotot nem tudok elképzelni. :)

@1kutya:
Közelebb nincs? :D

Öreg Sam 2012.06.12. 16:49:52

@anica inkognitóban:
Megjött az étvágyam.
2 kiskutyára légysz 4 tojást ráütni!
Otelló fröccs előtte közben,utána. :D

1kutya 2012.06.12. 16:49:54

@LepkeReloaded: ismerem:)

@gyvy: esetleg ha magadnak csinálsz.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 16:50:22

@gyvy: Hát ezt csak akkor hiszem el, ha malactól hallom! :) ... hmmmm, izgalmas metafizikai kérdés: vajon a malacfilozófia és malachit szerint az igaz malac hova jut? Tepsibe? Füstre? Kolbásztöltőbe...?

Hurri Kán 2012.06.12. 16:51:49

@1kutya:
Magad, uram... :)

@LepkeReloaded:
Minden malac érdemei és képességei szerint. Elképzelem, állnak a főmalac színe előtt: fiam, te nagy disznó voltál, te mész az abalébe. :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 16:54:37

@Öreg Sam: áááááááá, Sam, nemvagyabarátom!!! :P:DDDDDD
@1kutya: @gyvy: mint az egyszeri agglegény?:DDDD

no, én leléptem .majd jövök..

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 16:54:46

@gyvy: Te, már nem is annyira depressziós ez a zuhogó esős délután... kis töltöttkáposzták Anica bokájánál, utolsó malacítélet a felhők felett... vonyítok... köszi! :D

Hurri Kán 2012.06.12. 16:56:17

@anica inkognitóban:
Úgy valahogy :)

@LepkeReloaded:
Remélem eddig sem volt depressziós azér' :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.12. 16:59:15

@1kutya: Csak azért, mert mindenki a pokolba igyekszik, ugyanis ott sokkal több lesz az ismerős!
@LepkeReloaded: @anica inkognitóban: Köszi!19 éve szültem a fiamat, akkor mondták a nővérek, hogy ezek a babák azért születtek most, mert ajándéknak szánták magukat az apjuknak apák napjára. Azt hittem, csak viccelnek, hogy jobb kedvünk legyen.
@gyvy: De van, itt nálam, töltöttkáposztával együtt.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 17:00:10

@gyvy: Inkább kókadozós-bambulós-merengős, esetenként átfutó komorabb gondolatokkal. Igazán jól jöttek az itteni szürreális gasztrovíziók, tényleg nagyot nevettem. :)

Hurri Kán 2012.06.12. 17:00:56

@dömbi:
Hmmm... :)

@LepkeReloaded:
Nagy és éhes elmék, ha találkoznak. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 17:03:11

@gyvy: Pontosan! :D Egyébként meg "éhes"... hmmmm, uzsonnaidő van...

1kutya 2012.06.12. 17:03:49

mondjátok már meg mi a rákkal daráljak össze fél kiló kenyeret morzsinak?

Öreg Sam 2012.06.12. 17:05:06

@1kutya:
Diódarálóval B+!
Utána kiszitálod... :D
Nekem 100 év ótától fogva bejön.

1kutya 2012.06.12. 17:06:05

@Öreg Sam: de nincs diódarálóm:)

süllőcske 2012.06.12. 17:07:03

@LepkeReloaded:Elszállt a szövegem. Na mindegy, csak azt akartam kipoénkodni, hogy a tájegységek szármái különböző méretűek, még jó, hogy Anica a kezével mutatta a kutyusok csöpp tömegét.

Öreg Sam 2012.06.12. 17:08:26

@1kutya:
Trehányság...
Mondjuk nekem is kimondottan erre a célra van egy anyámtól megörökölt antik darab,merthogy diót nem darálok :D

Hurri Kán 2012.06.12. 17:09:24

@1kutya:
Diódaráló.
HA nincs, vászonzsák, csapdosni h összetörjön, aztán sajtreszelő.

süllőcske 2012.06.12. 17:10:30

@1kutya: Reszeld a négyoldalú megfelelő fokozatán.

Pinka-Panka 2012.06.12. 17:12:18

Derűs poszt Süllőcske aranyos humorával. Már akár mehetnék is horgászni - mindent tudok, csak nincs mivel:))

1kutya 2012.06.12. 17:14:39

@süllőcske: azt kidobtam, a múltkor letört a füle, meg a motyogatógéptől olyan rozsdás lett, hogy már nem lehetett használni.

asszem kénytelen vagyok elővenni a nagysvédet, hátha van valami ilyen funkciója.

Öreg Sam 2012.06.12. 17:15:08

@1kutya:
Elszállt...
Bármilyen elektromos kütyü jó,ami aprit,kicsit szaporátlan,de még mindig jobb,mint belereszelni a huvelyk/mutató/gyürüs ujjadat :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 17:32:24

@süllőcske: Bizonyám, még bólogatott is, mikor mutatta!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.12. 17:40:27

@Mitzi von Küche: @1kutya: @süllőcske:
az van, hogy a turbolyafélék - köztük a zamatos turbolya - egy másik nemzetségbe tartoznak. És vannak a barabolyok, amik közül vadon termő alak a bódító ~ (Chaerophyllum temulum), termesztett a csemege ~ (turbolyarépa, vagyis Chaerophyllum bulbosum).
Tehát a zamatos turbolya és a csemege baraboly csak unokatestvérek.

@anica inkognitóban: tudtátok, hogy a középkorban kriminalizált tényállás volt a kétpetéjű ikrek szülése? Azt hitték, szegény asszony egymás után több férfitől is megtermékenyült. Nos, ez a kutyáknál például lehetséges. De az analógia helytelen volt. Valaki esetleg megvilágíthatná korrekten a jogi vetületét ennek a kérdésnek ;-)

@1kutya: H. Blumenthal-i igényességgel közelítve a kérdést: diódarálóval, majd a rostán fennmaradt durva részt meg kell futtatni az aprítógépben. :)
Egyszerű diódaráló van pl a metróban is.

süllőcske 2012.06.12. 17:45:15

@LepkeReloaded: Mármint szombaton,mikor hajdanvolt, most keletkezett ebekről beszélgettünk. Innét tudom, hogy Anicáék vidékén mekkora is a- szárma.

süllőcske 2012.06.12. 17:53:22

@PO: Azaz!
Én seperc alatt betenném egy vászonzsákba, és adnék neki a nyújtófával, szita, kész. A Te esetedben ha szétesett, zsákostul be a Műtárgyba, törő, puff-piff.
Elfelejtettem mondani, hogy a pattogós cuccokat így lehet megszelídíteni.

1kutya 2012.06.12. 17:54:22

@Öreg Sam: @PO: kösz, megoldottam:) (a nagysvédnek (multifunkci robot) találtam ilyen verzióját).

1kutya 2012.06.12. 17:55:07

@gyvy: most az sincs itthon, de legközelebb kipróbálom:-DDD

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 18:04:59

@PO: Hát ha én itt elkezdem mesélni a fogantatással-szüléssel kapcsolatos összes őrült ötletet, amit az emberiség valaha is kitalált, akkor egyrészt itt alszunk, másrészt lecsaptok egy rézüsttel vagy márványmozsárral.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.12. 18:07:15

@süllőcske: ez csak az én személyemre szabott technológia lehet. Másnak nincs Műtárgya :) Csak nekem :)) Az egész Világon! :DD

Így fogom készíteni. Én még nem csináltam rántott húst, de pénteken kedvet kaptam ezektől a kék szemű csajoktól, akik egyszerre posztolták a tepsis rántott húst.

@1kutya: na, jól van, megnyugodtam, mikor megyek a dobozokér, ne cipeljem már a Műtárgyat is :DD

Hurri Kán 2012.06.12. 18:10:42

@1kutya:
Ha nagyobb darabok is elfogadhatóak, ott a rotációs kapa. :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 18:11:28

@1kutya: Milyen fajtájú igazából a nagysvéd? (Az enyém, ne röhögj ki, Daewoo - és kb. 10 éve jól működik, ilyen funkciója is van).

1kutya 2012.06.12. 18:19:10

@Mitzi von Küche: valami melissa nevezetű, echte svéd cucc (rokonoktól kaptuk az esküvőnkre).

@PO: ne cipeld, megoldottam (de kösz:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.12. 18:20:16

@LepkeReloaded: én nagyon toleráns vagyok, jogászférjként (is) edződtem. A mérnökökre nem jellemző módon a Római jog tankönyvből kb. 30 oldalt el is olvastam. Értő módon. Te beleolvastál már a Hidrológia, vagy a Hidraulika egyetemi jegyzetembe? ;-) Ha felmegyek a Kvízpartra, a latin közmondásokból 29-30-at eltalálok (30ból).

Különben meg mit is szólna Süllőcske, ha a Műtárgy törőjét pillangókra emelném? :D

Öreg Sam 2012.06.12. 18:26:31

@1kutya:
Mija svéd???
Ne hagyj hülyén meghalni!
Tudom,tele hátizsákotok a mult évezred-beli történeteimmel,de nem állom meg..:D
Mikoriban egyszerre volt 2 nagy belvárosi üzletem,meg egy éttermem,ipari mennyiségben fogyott a prézli.(GYK:zsemlemorzsa)
Kimondottan erre a célra vettem egy "háztáji" 6 kalapácsos terménydarálót,mindenki boldog volt :D

Pinka-Panka 2012.06.12. 18:34:18

@1kutya: én a hagyományos négyszögletes reszelőn reszelem le mindig és seperc alatt. Átrostálom utána és mehet a tartójába.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.12. 18:35:45

@Öreg Sam: Sam bátyám itt csak a drabális, őszinte, szekszi, kézműves dolgokkal foglalkozunk. Ilyen a kézi készítésű zsemlemorzsa is - ami nem zsemléből, nem annyira morzsa, de a nyelvészek ebben egyeztek ki.

süllőcske 2012.06.12. 18:36:01

@1kutya: A svédek elég jó cuccokat csináltak régebben, most nem tudom.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 18:39:02

@PO: Mérnökgyerek vagyok, ha tudnád, hogy miket olvastam össze életemben... meg többek között a mérnök barátnőmnek én segítek fordítani az angol nyelvű cikkeit, egész jól értek már bizonyos anyagvizsgálati folyamatokat. :) Műtárgyat pedig valóban nem szennyezünk lepkevérrel!
@Öreg Sam: Terménydaráló... na ezt nevezem gyakorlatiasságnak! :)

süllőcske 2012.06.12. 18:45:18

@LepkeReloaded: @PO: Akkor azt mondjátok meg, hogy le lehet-e valamivel folpakkolni a billentyűzetet, hogy ne legyen agyagos.

Öreg Sam 2012.06.12. 18:51:51

@süllőcske:
Folpackkal...
Nekem soha sem sikerül teljesen,ezért kb.05 évente veszek uj klavit 1200-ért :))

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 18:54:29

@süllőcske: Hát... egyetlen ötletem az, hogy bedugod a billentyűzetet egy átlátszó nájlonzsákba, a zsák száját meg begumigyűrűzöd, hogy ne csússzon le.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 18:56:24

@LepkeReloaded: Árulnak ilyen világossárga kukazsákot, szép nagy, és azon tán átlátszanak a betűk.

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 18:57:13

@süllőcske: Hopp... laptopról eddig nem volt szó, új paraméter, vissza a tervezőasztalra.

1kutya 2012.06.12. 19:01:04

@Öreg Sam: @süllőcske: www.dworek.jaroslaw.pl/melissa/fph500.htm

szerintem már nem gyártják, a honlapot sem találtam meg.

1kutya 2012.06.12. 19:02:55

@süllőcske: mostanában, ami nem kínai, az hamisítvány:(

süllőcske 2012.06.12. 19:06:02

@LepkeReloaded: Van a műteremben nagy gép is, de az agg, és ordít, nem lehet tőle dolgozni. Kakaóbiztosnak, vagy minek mondják az olyan laptopot, ami ilyen szituban jó, de hülye vagyok az ilyesmihez.

Öreg Sam 2012.06.12. 19:07:00

@1kutya:
Nekem ez inkább lengyel,mint svéd,de lehet keverem a nemzeteket,nyelveket,földrajzot :D
Ennél már sokkal jobbak kaphatók fillérekért.
valaki már irta,ha ujat veszel,min.1 kw-os legyen,mert a gyengébbek kb.sz@rt érnek.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.12. 19:07:12

@LepkeReloaded: csakhogy ez 1 gasztroblog! :P Folpakk, ha mondom!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.12. 19:11:13

@süllőcske: az a baj, hogy ami kakóbiztos, az nem agyagbiztos! :-/

Tudtátok, h a csoki alapanyagát Hajdú-Biharban "kakó"-nak ejtik, és ez hungarikum, mert sehol az egész világon? Ha sikerül törvénymódosításban átnyomni, akkor jövünk az ótó, kaóla szavakkal? :DD

1kutya 2012.06.12. 19:11:30

@Öreg Sam: a cég volt svéd, csak a lengyelo-ban gyártották, de már megszűnt. masszív egy dög és egyben van a hagyományos robotgép, meg a shéker benne (ha megnézed jobban, a teteje felhajtható, ott van a mixet csatlakozása). no meg van hozzá egy csomó vacak, mint kiderült nagylyukú reszelő is, ami éppen most jól jött:)

1kutya 2012.06.12. 19:12:37

@PO: bereg: kakó, bót, vót, (tüzótó)ótó... soroljam?:-DDD

süllőcske 2012.06.12. 19:15:39

@PO: Vagy befőttes gumi lánccal felakasztok a laptop fölé egy pár konyhai gumikesztyűt, ha leteszem a mintázófát, csak belebújok. Az stílszerű?

Öreg Sam 2012.06.12. 19:16:51

@PO:
Bazz!
Érzékeny pontomra tapintottál.
Ősszegedi barátom mindig cikiz,hogy "kaolának" ejtem a colát,amugy debreceniesen.
Állitólag Debrecenben beszélik leginkább az "irodalmi" nyelvet,ezért többnyire ő sértődik meg,mikor felemlegetem a "szögedies" kiejtését.
Ez reggelre elmulik,igy kerek a világ :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 19:18:57

@PO: Hö... a kuka is gasztro, csak az a mellékvágány! :)
@süllőcske: Vagy gumikesztyűben mintázol, és leveszed, ha írni akarsz...

Öreg Sam 2012.06.12. 19:20:18

@1kutya:
Heheee...
Kern: NDK-s robotgép,a leveheteő ajtóval megvan?
:DDD

Daró 2012.06.12. 19:28:22

@PO: AU, EÜ, ÉI, THÉ , DHÉ, KHÁ, engem nagyon sokáig felismertek hogy bihari vagyok :-D

süllőcske 2012.06.12. 19:28:23

@LepkeReloaded: Kesztyűben nem lehet töviskoszorút és drapériát mintázni..

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 19:30:54

@Öreg Sam: Melyik étterem volt az?
@PO: Na, azért nem mindenhol úgy ejtették...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 19:33:01

@Öreg Sam: @Daró: Fogászati szakvizsgámon a nagy Orsós professzor nem hitte el, hogy debreceni vagyok ("Magának nincs is akcentusa").

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.12. 19:34:32

@süllőcske: Tán 2000 körül kapható kakó biztos billentyűzet. Azt bedugod a lapostopba és máris van agyagbiztos klaviatúrád. Nemrég láttam a madaras tecsóban: fel van tekerve, mint a lekváros piskóta (a lekvárt kilopták) és egy átlátszó dobozban árulják.

süllőcske 2012.06.12. 19:34:58

@Öreg Sam: Fura, de szegediként tudunk teljesen ö-zés mentesen beszélni, de ha találkozom, mondjuk a bátyámmal, na, akkor aztán jöhetnek az etnográfusok.
Különben igen jó illata van a sóágyon, narancsszeleteken sütött csirkecomb pecsenyének. Megyek, megkenem szójaszósszal.

1kutya 2012.06.12. 19:45:57

@Andrass9: van szép rózsaszín színben is, az ajánlom süllőcskének:)

1kutya 2012.06.12. 19:47:24

@süllőcske: 5 év Szegeden eltöltött időm alatt 2 embert hallottam ö-zni. egyik mindszenti volt, a másik "Köcsköméti":)

LepkeReloaded (törölt) 2012.06.12. 19:47:44

@süllőcske: Igaz...
@Andrass9: Na, ez a tuti megoldás, nem a folpack meg a kukazsák! Már tapogattam ilyen billentyűzetet, olyan, mintha a műanyaggal körülöntötték volna az alkatrészeket, tényleg lehet rajta kakózni meg kávézni meg agyagozni.

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.12. 20:14:37

@PO: ha rám goindolsz, részemről örülök, hogy végre nem kell középkori joggal foglalkoznom, habár a kínzüeszközök tényleg érdekesek voltak.

Ugyandehogy (törölt) 2012.06.12. 20:17:53

@süllőcske: lehet kapni külön egybeöntött billentyűzetet, amit usbvel tudsz rákötni.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.06.12. 20:39:51

@Babette_: nemááán! Nna, akkor bonthatom le a Pásztortüzes pólóról az ultramarin-kék bötűket?! :-O

Nem konkrétan rád, sokan tanulták itt köztünk ezeket a tudományokat.

süllőcske 2012.06.12. 20:54:27

@1kutya: Szegediek többsége be-ki-át vándorló.
Az archaikus nyelvhasználat pedig nem csak a tájhoz kötődik. Ezért sorolja Hajdul a kis Dél-Alföldi sectiokat, ahol stabilan őznek.
Magácskám részéről büszkeségem a szóban forgó jellegzet, adott esetben önkéntelen használata.

1kutya 2012.06.12. 21:06:39

@süllőcske: annyira nem is lehetett érezni!

nálam viszont sokan megzakkannak, mivel már keverem a szatmár-beregi tájszólást a biharival és nem tudják eldönteni honnan is jöttem.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.06.12. 21:11:13

@süllőcske: Csak neked, csak most! Rugalmas billentyűzet FKBE11 van a cimkére írva. Átlátszó hengerben van összetekerve, ha jól emlékszem 10 frank volt. Egyszer kipróbáltuk, azóta érintetlen.
Megmutassam?

@Babette_: Ezt akkor nem közlöm a pasimmal, úgyis nincs ma jó kedve.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.06.12. 21:14:40

Jó estét!
Számomra kicsit - nem tudom hogyan mondjam - különös a történet.
"Közel száz méter kerítő, jó méter széles, a teteje felparafázva, néhol hungarocell bójázva, az alja súlyozva."
A "hat méter széles" jobban hangzik, egy méteres háló gyakorlatilag semmire nem alkalmas. A háló felső részén (felin) a parafát már vagy 30 éve hungarocell helyettesíti.
"A HALÁSZ A HÁLÓJÁT HASZNÁLAT UTÁN BENYOMKODJA A SUFNIBA, NEM HAJTOGATJA, A ROTHADÁSRA HAJLAMOS RÉSZEKET (GYÉKÉNY SÚLYOZÁS) NEM SZEDI LE"
A hálót nem szokták hajtogatni, igaz, lehetőleg úgy szedik be, (trógba, csónakba, akármibe) hogy azt ki lehessen vetni. Az a gyékény nem súlyozás, a háló alsó dupla kötelébe (alin) tűzik bele, hogy ne vágjon bele az iszapba.
"MINDIG A LEGFIATALABB FELNŐTT ROKON FÉRFI HÚZZA A CSÓNAKOT NYAKIG VÍZBEN, GUMIRUHÁBAN. "
Ez aztán teljesen érthetetlen. Mi a barna szarért kell húzni a csónakot? Talán nem kellene iszapig leengedni a vizet. A csónakból vetjük ki a hálót, egy evez, egy-kettő engedi kifelé. Mikor kiér a háló, rákötünk kötéllel, és a partról szépen húzzuk.
"A HALÁSZ A CSÓNAKBAN ÁLLVA IRÁNYÍT, VÉLETLENÜL SEM LESZ VIZES, DIRIGÁL, UTASÍT"
A halászmester a háló mögött megy a csónakkal, igazítja a hálót, ha netán elakad, kicsit emel rajta.
"halak áthordása a kis tóba (hal átmeneti tárolására szolgáló egyedül is jól halászható gazdasági egység)"
Telelőnek hívják, a őszi lehalászáskor ide gyűjtik fajtánként és korosztályonként a halat. Bő víztátfolyású kis tavak, innen lehet gyorsan kielégíteni a különféle igényeket.
Végül is nem vitatom, hogy így esett.

süllőcske 2012.06.12. 21:16:13

@1kutya: Mögmondtam: Ihlet kérdése. Nem jó, ha többöket zavar, pl művészöti, kultúrális körökben, Pöstön, miegymás.

süllőcske 2012.06.12. 21:22:57

@Waka: Könyörgöm, mér most írod be? Így nem lehet megvitatni! (különben minden épeszű ember tudja, hogy a méteres háló nem borít, stb)

süllőcske 2012.06.12. 21:25:38

@Waka: Kárr, a tököskánya íveljen alája!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.12. 21:27:11

@Babette_: Úgy lenne az igazi, PO-féle úrihímzéssel.

süllőcske 2012.06.12. 21:27:39

@Waka: No, meg ez nem szak, hanem élmény leírat.

Daró 2012.06.12. 21:32:27

@Waka: Persze, lehet kötekedni is. Ha erre jársz, ugorj be, megmutatom a környéket.
Megválaszolgassam egyenként az aggályaid vagy tekintsünk el tőle?
Őszintén mi a szarért találna ki valaki ilyesmit?
Természetesen részlegesen igazad van, pl. a gyékényezésben. Meg a háló szélességében. A többiben meg csak a részlegesség részlegességéig.

süllőcske 2012.06.12. 21:39:53

@Daró: Most mintha morci lenne. Általában igen kedvesen mosolyog, jó fej, sok tudással.

Daró 2012.06.12. 21:42:55

@Waka: @süllőcske: Bocsánat, valóban kissé ingerült vagyok, a vizsgaidőszak teszi. El is mentem mára. Jó éjjelt!

süllőcske 2012.06.12. 21:46:41

Most tényleg, kicsit mérgesen meresztem háti tüskéimet..

1kutya 2012.06.12. 21:55:13

@süllőcske: minket nem zavar:) sőt én néha írásban is használom...

@Waka: nem azért a kétforintért, de halásztál te már ezeken az itteni szikes pocsolyákon, amiket errefelé halastónak hívnak? (én nem, csak kérdem)

1kutya 2012.06.12. 21:56:12

@Waka: "így szoktam leszállni bazmeg!":-DDD

süllőcske 2012.06.12. 22:06:37

@1kutya: @Waka: Nem azért mondom, de amit feltárni érdemes, az a jó. Ami hibádzik, arra legyen a példamutatás, attól, aki képes rá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.06.12. 22:13:17

@Mitzi von Küche: Ezt nem értem ... Amióta a blog.hu-n vagyok, ez a vörösréz szilvalekvárfőző üst az avatarom.

fernel 2012.06.12. 22:30:16

Gyerekek!
Törölgetem a könnyeimet, annyira röhögök!
Csak az a baj, mire ideérek, addigra már mindenki elmegy aludni.
Nem semmik vagytok!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.06.12. 22:34:33

@1kutya: Ahol a csónak ember által húzva elmegy, ott elmegy tolófával (palónya) is. Ha nem megy el a csónak, ott nem víz van, hanem iszap, abban meg ugye elég kevés hal van. A kötelet meg körbe is lehet vinni, főleg, ha alacsony a víz, és el lehet menni a parton.
Mindegy, biztosan mások voltak a körülmények. Amire rácsodálkoztam, az a "nem így tudom/szoktam".

skylla 2012.06.12. 22:41:37

na... mi van itten?

1kutya 2012.06.12. 22:45:45

@Waka: hát most már tudod, szokod:)
(egyébként az alföldi parasztember, az olyan, hogy ha lehet megoldja kézihajtánnyal, eszébe nem jutna pölö tolófát használni:)

süllőcske 2012.06.12. 23:09:05

@1kutya: Csáklya, mint olyan, árterek, gödrök, patakok, göbbenők, kubikok, nádöblök, zátonyok, zúgók, rekesztők, árkok, fokok halászata, mind szakértelmes.
Annyit, de annyit lehetne erről mondani. Most Waka szólt, a Dunántúlról. Országnyi távról. Kis tavak módszeréről. Más meg másképp halászik ott, ahol Daró járt. Lehet, hogy nem a legügyesebben. Végül is a cikk hangja is ezt idézi. De nem a cikk hibádzik, szerintem.

Daró 2012.06.13. 06:59:50

@Babette_: nincs még fenn az eredmény, de vélhetően sehogy. :-(

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.06.13. 08:48:54

@Andrass9: Esküszöm, most tűnt fel először, amiből két dolog következik. 1/ Nem vagyok jó megfigyelő. 2/ Ritkán kommentelsz.
süti beállítások módosítása