Céges buli, naná. A közvélemény kutat ás. Jössz-e, mér' nem? Ugyanmá'. Mennyi? Ezeröt. Kaja, meg egy minimális pia. Plusz mindenki hozza a kedvenc italát. Kaja? Marhalábszárpörkölt francia csülökkel, tarhonyával, sült csülök, sós burgonya, friss csalamádé. De én egyiket sem szeretem, nem lehetne sült csirkecomb? De. Fésűkagyló szarvasgombás belugával nem kéne? Akkor én csak egy ezrest adok, és hozatok pizzát. Hozass b+.
Kalkulálok, sakkozok. Akkor lesz 28 főre pörkölt és csülök is, majd csak elfogy. Fejenként 800 HUF. A maradék pénzből Jé vesz italt. By feldob egy kocka sört, a másik kis pálinkát, Oldalkocsi diópálinkát ígér, csak összejön gyerekek.
Akkor esetleg kérném a suskát. Jajj, most nincs nálam, izé, holnap, ja, kiacsodát kiírták, nem jön mégse', de kár, hogy nem aznap szóltok wazze, hú, csak elmennék mégis, mert lefújták a templomavatást. Egy hét koldulás, és együtt a pénz.
Kész a bevásárlólista. Kedden megindulok. Három részre osztom: hentes, zöldséges, ÁBC. Az utolsót magam oldom meg. Az első kettőhöz két példányos táblázatot nyomtatok, megnevezés, mértékegység, mennyiség (14-es betűméret). Fejléc, 16-os (!) Times New Roman, 2012, április x Waka 12.00-kor jön érte! Irány a Csarnok. Hentes, szia Waka, miben tudok segíteni? Lista átad, (4 kiló lábszár, 1,5 kiló francia csülök, 7 kiló hátsó csülök), ez kéne szombatra. De lehetőleg pontosan ennyi, mert szabott pénzből gazdálkodom. Ó, rendben, de minek kell két példány? Hogy el ne keverjétek. Ne viccelj, idetűzöm a táblára, nem felejtjük el. Pofás parafatábla, hétfőtől szombatig felosztva, nyomban oda is tűzi a cédulámat. N a zöldségnepper az ételbárban ücsörög. Mizujs? Ez, meg ez kéne szombatra. OK. Két cetli? Legutóbb is kellett. Add oda Izékének a pultban, nem fogja elfelejteni. Jó, de a másikat tedd el te.
Csütörtök, kontroll hívások. Hentes: minden oké lesz. N: mindjárt szólok nekik, készítsék össze. Baszdki, szombatra kell. Ja! Majd mondom nekik. Péntek, hentes hív: a csülök csont nélkül legyen hét kiló? Nem, csontosan, de tudod mit? Legyen négy hátsó csülök, majd lesz valahogy.
A csapat egy része paintball csatába megy. Három hete folyik az eszeveszett szervezés, de még az utolsó napon sem biztos a helyszín. Fegyvert szereztek, okosba'. A lőszert neten rendelték, negyedannyiban volt, mint a boltban, viszont így fejenként 800 darab jutott. Nem baj, ellőjük. Ellőtték.
Szombat, Boss korábban jön értem, még szerencse, hogy idejében lementem a ház elé. Robogunk a csarnok felé, hívom N-t, foglalt. Mindegy, biztosan ott lesz. Félúton járunk, visszahív: Elfelejtetted mi? - üdvözlöm. Ó, már pakolják, mire ideértek, meglesz, csak mondd el mi kell, mert a papír elveszett. Mondom fejből: 1 kiló fejes káposzta, egy kiló uborka – közben diktálja valakinek – 1,5 kiló paprika, 1 kiló vöröshagyma, fél kiló lilahagyma, fokhagyma, kápia, 7 kiló krumpli, satöbbi. Csarnok, először a hentes. Akkor mi is kell? Ott a papír. Tényleg! Mérem is, lábszár 4 kiló hatvan, maradhat? Mondtam baszdki, pontosan kell, jó. Levág belőle, 4 kiló. Francia csülök? Másfél, szerintem. Egyhetven, maradjon. Csülök, négy hátsót, tudod. Jó, csak nem voltam biztos benne. Akkor az annyi, mint tizenpárezer. Fizetek, Boss kiviszi a járműhöz a cuccot, én meg felkeresem a zöldségneppert. Banános doboz a pult előtt, nézzük át. Káposzta, hagyma, fokhagyma, egy uborka. ? Ez van egy kiló? Izéke, mondtam baszdmeg, egy kiló uborka, odaslisszol, felkap két uborkát, bele a dobozba. Rendicsek, most már megvan minden, mennyi lesz? Majd megbeszéljük.
Megérkezünk a helyszínre, behurcolkodunk, kevés unicum az ijedtségre. Telefont feldugom a zajgépre. Befutnak a kukták, gyorsan kiosztom a melót, és nekilátunk. A főzési folyamatot, akár a nyárestét a szúnyogzümmögés, betölti a rendre elfogyasztott különféle párlatok sora. Este hétre minden kész (én is), a chafingekben a kaja, alattuk duruzsol az égőpaszta. Megjön a vert sereg a paintball csatából. Hú, ezt nézd, majd befosok, úgy fáj, az semmi, figyeld a fülem. Kész hadikórház, de legalább vidámak. Felmegyek a vendégszobába, letusolok, átöltözöm, sziszegős szappan, eau de cologne. Oldalkocsi jön a diópálinkával, kupica, épp ez hiányzott. Beesik a second big boss, köszöntő. Rávetik magukat az ételre. A pizzás gyorsan belapátol két adagot a nemszeretem pörköltből. A savanyúság hipp-hopp elfogy (5 kiló alapanyagból).
Leválok a kötelékről, és parkolópályára teszem magam. 23.00. Lenn a dühöngőben még szól a zene, de egyre kevesebben táncolnak. A kákabélűek elhúztak haza, kezdődhet a konyhaparty. Hajnalban valami miatt rendszeresen a konyhában tömörül a kemény mag. Előkerülnek a féltve őrzött szeszek, és hajnali háromig megy a kvaterkázás. 04.00. Összeszedem a hazulról vitt felszerelést, valamelyik köcsög elvitte a kedvenc teszkósszatyrom. By hazahurcol. Lehányok mindent a konyhában (nem úgy). Korsó jeges víz, alvás.
Reggel a konyhában síkos pocsolya, eltörött a pecsenyezsíros üveg, talán mégsem kellett volna akkora lendülettel...
Ja! Hogy a csülök:
Hozzávalók
Hátsó csülök
Só
Egész bors
Egész kömény
Babérlevél
Borókabogyó
Kis ág friss rozmaring
Sertészsír
Elkészítés: A csülköt megmosom, ha finnyás vagyok, kivágom az állatorvosi pecséteket belőle. Kicsontozom, kettévágom, majd a bőrét keresztben bevagdosom (megsülve aztán ez mentén szelem fel a húst). Vékonyan besózom, majd a kőmozsárban először a babérlevelet őrlöm meg kevés sóval, aztán behintem vele a húst. Utána a borsot, és a köményt is külön-külön durvára őrlöm, és megszórom vele, kicsit bele is dörzsölöm. Egy két kanál zsírt teszek alá, húsos részével lefelé, rászórom a borókabogyót, végül a rozmaringot a tetejére teszem, és alufóliával lefedem.
Fólia alatt kb. 200 fokon másfél órát párolom. Leveszem a fóliát, a rozmaringot kidobom, és a zsírjával gyakran locsolgatva ropogósra sütöm. Sós burgonyával és friss salátával tálalom.
PS: a kalkulált összeg pontosan elég volt. kb. 3000 forint maradt, ami a zöldség árát fedezte volna, ha... Ja, egy falatot nem hagytunk.
Az utolsó 100 komment: