Ahogy nálam gyakran elõfordul, megéheztem és nem volt fõtt étel (feleségem utazott).
Irány a "csodahüttõ", ahol mindenféle alapanyagot szoktam találni. Most éppen egy bõ kilós oldalast egyben. Ez jó lesz mára, jönnek a kicsilyányék látogatóba.
Ez már a végeredmény a tányéromon:
Összegyûjtöttem hozzá mindent, amit beleképzeltem:
- 1+ kg vastag, enyhén zsíros oldalas (enyhén fûszerezve volt lefagyasztva)
- 1 tálca szép baconszelet
- 2 fej vereshagyma
- 1 ek szezámmag
- 1 ek pulled pork rub keverék
- 2 nagy sárgakrumpli
- 1 szál rozmaring levelei
- 1 szál tárkony levelei
- 2 zsályalevél
- 1 0.5cm-es szelet kenyérszalonna
- 1/2 ek marokkói fûszerkeverék
- 2 kis (1,5l-es) jénai tepsi + alufólia a takarásához
Anyaglista képet nem készítettem :(
A hagymákat meghámoztam és karikára szeleteltem. A jénait kibéleltem a baconnel, és hagymakarikákkal takartam le. Az oldalast alaposan fûszereztem a rubbal és a szezámmaggal. Kapott a paprikás marokkói keverékbõl is. Az így díszített oldalast megsóztam durva sóval, és beillesztettem a jénaiba a bacon ágyba (így nem ég hozzá az üveghez!).
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Az oldalast letakartam a maradék baconnel - az is ad kis plusz ízt neki. Bebugyoláltam alufóliával, hogy párolva puhuljon az oldalas. Betoltam a sütõbe 180C fokra.
![]() |
![]() |
A szalonnaszeletet apró kockákra vágtam, és lesütöttem pörcre. Közben a hámozott és felkockázott krumplikat picit megolajoztam, a fûszerleveleket apróra vágtam, és hozzáadtam a piruló szalonnához 1 percre. A krumplit a jénaiba borítottam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Majd a szalonnás fûszerlevelekkel és a zsírral meglocsoltam és összeráztam, hogy egyenletesen bevonja a krumplit. Erre is tettem alufóliát, hamár teteje nincs.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A két letakart jénait egymás mellé helyeztem a most már 220C fokos sütõbe. 1 óra 45 percet sültek, amikor ellenõriztem.
![]() |
![]() |
Késznek itéltem, ezért egy öblös deszkára helyeztem a megsült oldalast, ahol felszeleteltem. A tepsiben sült bacont a szeletek közé tettem: ki-ki vehet, ha kér. A krumplit a jénaiban szolgáltam fel egy szedõkanállal.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Magamnak annyit szedtem, amennyi a nyitóképen van. A többiek nem voltak szégyenlõsek :)
Parádésra sikeredett! Az oldalas szaftos lett, bár pár perc kérget is grilleztem rá, a krumpli fûszerezése pedig nekem tökéletes lett.