Azt állította Kocsmagomba a minap, hogy nincs itt semmi látnivaló egy őzlábgomba kapcsán. Éppen azt rántottam ki, meg óriás pöffeteg gombát, de azt majd máskor posztolom.
Ugyanakkor vettem egy nagy vargányát is, amiből megcsináltam a látványreggelimet:
Még májusban reggeliztem vargányát de akkor tükörtojással:
No azért most mindkettőt belerakom ebbe a posztba, hogy látnivaló is legyen :)
Összeszedtem a hozzávalókat:
- 1 nagy vargánya gomba
- 1 tk vaj
- 1 ek ghí
- só
- őrölt feketebors (Lampong, aminek extra finom íze van)
- 1 karéj kenyér
- 1 csupor aludtej
A vajat és a ghít egy pontméretű serpenyőben felforrósítottam. Vajat azért adtam hozzá, hogy azt is megpirítom, mert úgy saját aromát ad hozzá. A gombát felszeleteltem, megsóztam (az segít kihozni a gomba levét) és egy pici borsot daráltam rá, mert a vargánya és a bors jóbarátok. A sistergő zsiradékba fektettem a gombaszeleteket (éppen elfértek!). Amikor már szép aranyszínűre pirult az aljuk, megforgattam, és így is pirítottam egy sort.
A megpirult gombákat kistányérra tettem, és a kenyeret belefektettem a forró ghíbe. Mindkét oldalát megtunkoltam, majd a pici maradék zsiradékot ráöntöttem. Gyorsan készítettem egy villaképet is, míg az egészet befalatoztam.
Azért készült még néhány közeli fotó is, amiben megjelenik egy pici Aji Amarillo csilipaprika és egy roppant büdös brie sajt is egy falat töpörtyű társaságában. A végén megcsodálhatjátok a tökéletes aludtejet is (ez nekem rendszeres reggelim, amióta felfedeztem egy házi tej forrást ahol szombatonként veszek 3 litert).
Vannak további fotók is a csodás reggeliről. A paprikárol lehántottam a húsát és megettem, a csumáját és a magjait pedig félretettem száradni, hogy jövőre elvetem.
A májusi reggelimhez csak kisebb vargánya jutott, de nem panaszkodtam. A második nyitóképen az eredmény látszik a tálalással. A piruló vargányaszeletekre ütöttem három tojást, amit dekoráltam borssal.
Na pupápok, lehet, hogy mégis van itt látnivaló???