Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • kocsmagomba: Elnézést a focitémáért azoktól, akik most inkább a kormányinfóra kíváncsiak, de most találtam ezt ... (2024.07.26. 11:52) Rókagombapaprikás puliszkával
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Az indián banánt már két éve hálóval árnyékolom, idén nem égett meg a levele. Viszont... (2024.07.20. 19:05) Kolbászos, kacsamájas tükörtojás
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Ha fasírt nem is, de egy paprikás puliszkával készült :) blogkocsma.b... (2024.07.16. 12:06) Spenótos-besameles palacsinta
  • látjátok feleim szümtükkel: @kocsmagomba: Nálunk sok éven át volt béka az udvarba, az idén még nem láttam és nem hallottam e... (2024.07.03. 14:09) Lisszabon 6 napja képekben
  • látjátok feleim szümtükkel: @Tangó Suszter: Nekem szegfűgombából a legfinomabb, abból hozza ki ez a recept a legjobb ízeket.... (2024.07.01. 08:31) Libamájas tükörtojás
  • Tangó Suszter: @kocsmagomba: :-)) (2024.05.26. 13:25) Az elengedhetetlen tavaszi spenót

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (41) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (7) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (140) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (109) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (399) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (73) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (71) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (240) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (257) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Spenótos-besameles palacsinta

2024.05.25. 07:00 Andrass9

Sok lefagyasztott, párolt spenótom van még a mélyhűtőben, amit üríteni kellene, mert kell a hely az újnak :)

Sokat gondolkodtam, mi lenne egy jó felhasználás, amikor beugrott, hogy a család szeretei a palacsintát édeses-sósan egyaránt.

27.jpg

Egy rövid guglizással megtaláltam a nekem tetsző receptet, amit a saját izlésem szerint módosíthatok.

Szerencsére mindig van itthon házi tej (szombaton hajnalban kelek, és megyek frissen fejt tejet venni, 4 litert), mert napi fél liter aludtejet reggelizem néha töpörtyűvel és kenyérrel.

Hozzávalók a palacsintához:

  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg fehér kenyérliszt BL80-as
  • 5 friss házi tojás a solymári gazdaboltból
  • 3 dl szódavíz (mint legutóbb olvastam, sima víz is pont olyan jó)
  • 5 dl 5,2%-os friss tej
  • 1 tk só
  • 3 ek ghí a palacsinta sütéshez
  • 30 dkg finom trappista a Szega marketből

10.jpg

A palacsintatésztának jót tesz, ha hagyjuk egy kicsit pihenni, ezért gyorsan ki is kevertem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Hozzávalók a besamel mártáshoz:

  • 4 dkg vaj
  • 4 ek rétesliszt
  • 2,5 dl tej mikróban felforralva
  • sok tekerés bors
  • 1/3 szerecsendió lereszelve

14.jpg

A besamel mártáshoz felhevítettem a vajat, majd a beleszórt lisztet zsemleszínre pirítottam. A borsot, a sót és a szerecsendiót belereszeltem és elkevertem.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A forró tejet belezúdítottam a rántásba és gyorsan kevergettem, így nem lett csomós.

A palacsintákhoz a tojásokat a robotgéppel kevertem a lisztbe a sóval és a tejjel. A végén adtam kicsi vizet hozzá, ne legyen annyira sűrű.

19.jpg 20.jpg 21.jpg

Lereszeltem a trappistát, amit összekevertem a spenóttal, meg szeltem is egy csomót vékonyra, mert szeretjük a sajtos palacsintát is. Ezt akkor teszem rá, amikor megfordítottam a palacsintát. Hideg tejföllel és pici sóval mennyei!

22.jpg

Három palacsintasütőm van, annyival tudok egyszerre sütni az elégetés veszélye nélkül. A ghí csodákat művel: nem kell a palacsita alá nyúlni, hogy megfordítsd, mert amikor éppen jól megsült, kis rázással feldobva fordíthatod meg azokat, annyira csúsznak a jól beavatott serpenyőben.

A kész palacsintára teszek egy-két sajtszeletet, majd az egyik felét megkenem a spenóttal, a másikat meg a besamel mártással.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Mondanom sem kell, hogy azonnal meg is eszem az elsőt (lásd nyitókép).

A megevési fázis nélkül megismétlem a procedúrát, míg az összes palacsintatészta elfogy. csináltam csak besamelest is és látám, hogy az is jó.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Ezután jutott eszembe, hogy a fiam nem bírja a tejfehérjét, ezért mandulatejből sütöttem 3 tojással és teljes kiőrlésű lisztből a palacsintát, és hozzá a besamelt is. Teljesen ugyanúgy viselkedett a palacsinta, mintha a szokásos összetevőjéből csináltam volna. Az íze egy picit mandulás, de az nem zavart senkit.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg
36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg
40.jpg 41.jpg 42.jpg 43.jpg

A trappistát pedig kevéske reszelt parmezánnal váltottam ki, ami juhtejből készül. A ghíben szerencsére nincs fehérje - az tiszta zsír, így azzal készült a besamel.

44.jpg 45.jpg 46.jpg 47.jpg

A spenótot neki a parmezánnal kevertem össze.

48.jpg

Nem sokkal több munka így tölteni a palacsintát, és remek kiadós ebédet készíthetünk mondjuk egy gulyáslevessel.

60 komment

Címkék: tej bors vaj szódavíz szerecsendió trappista kenyérliszt rétesliszt ghí

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr518412915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2024.05.25. 18:42:42

Én a palacsintát azért édesre hangolva szívesebben eszem, bár ez is biztos finom.Ettem viszont pár falat töltött lángost a Vadása tónál, de tül tömény, az az igazság...pont jó a lángos fokhagymásan, tejfellel is.
Ettem tökös-mákos rétest, mit mondjak..sajnos bolti réteslappal csinálták, én meg el vagyok kapatva, mert a józsai pékségben a rétes igazi friss tésztával sül, tisztességes nagy szelet keresztbe-hosszába, igaz, meggyes meg túrós.De azt hiszem, egy hajdúböszörményi sütödéból hozzák, a nosztalgia krémessel együtt, ami fantasztikus..A tökös-mákost annyira hájpolták, hogy nekem csalódás volt. Jó, de nagyobb durranásra számítottam.Ettünk dödöllét is, két helyen, az első gyalázatos volt, a második az igazi:) Na, gondolom, rájöttetek, az Órségben voltunk néhány napot, remek volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.05.25. 19:35:23

@Kumari aki Nilüfer: Örülök, hogy jól sikerült az út! Én a dödölét imádom. Régebben ettem töltött lángost, amíg volt a Fény utcai piacon a jó lángosos: nem rajongtam érte. Rétesben a kedvencem a káposztás, ami a cvekkedli párolt káposztájával van töltve. Jó az még bolti réteslapból is :)

kocsmagomba 2024.05.26. 19:21:24

Köszönöm a mandulatejes változatot. Nekem ez lesz a jövő.
Sós töltelékkel szívesebben eszem a palacsintát, mint édessel.

@Kumari aki Nilüfer: Majdnem odamentünk lakni. És dolgozni. De aztán mégsem. A tótól 5 km-re. Volt benne fantázia és ráció. A polgármester részéről valamivel kevesebb akarat a dolga elvégzésére, ez volt a gond.
(ha már nem Debrecenbe mentünk vissza, ugye... csábított a nyugat, Go West! :) )

kocsmagomba 2024.05.28. 08:43:20

@Kumari aki Nilüfer:

"Ettem viszont pár falat töltött lángost a Vadása tónál, de túl tömény, az az igazság...pont jó a lángos fokhagymásan, tejfellel is."

Én még tejfölt se mindig, csak só és maximum egy pici fokhagyma, jelzés értékűen. A lángos így kész.
Ehhez kapcsolódóan olvasnivaló, és népítélet.

telex.hu/gasztro/2024/05/27/osvath-zsolt-langosozo-teszt

Tangó Suszter 2024.06.03. 17:39:58

Vettem a bótban egy zacskó spenótos Tortellínit...nem kellett volna. Először is nem olasz, de nem tudni hol kutyulták. A tölteléket nem éreztem, lehet egyből palacsintba kéne próbálni. Tegnap amúgy se sikerült a kolbásszal töltött rántott karaj, nem sűlt át,Iluska meghagyta a felét. 12 db bubis vizzel készült baracklekváros palacsinta megvigasztalta. Jól süsd oda!! volt az ukáz.Ma kibànyásztam a hústűket és mikróban készre sütöttem.a 3centi vastag húst. Ehető. Jövő vasárnapra füstölt csülökkel töltott palacsintát vizionálok....majd kiderül...utána meg szavazok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.06.03. 17:55:53

@Tangó Suszter: És ettől fog függeni, kire szavazol???? Ha megeszi, akkor Magyar, ha nem, akkor Karácsony?

Tangó Suszter 2024.06.04. 08:48:18

Andrass9 Szombaton a vasszekrényben lévő honfoglaláskori cuccok közül kikerestem egy kapucnis orkánkabátot, fú micsoda állott szag van ott, es gimnaziumi oszt. társsal 13 órára a Szechenyi térre mentünk. Onnan elsétáltunk a Margit szigetre. Meglepően sokan jöttek arra. :-)) Az úton megbeszéltük, hogy se a " Mi a fucknak hagytam magam rábeszélni, majd jól elüt a villamos" jelölt nem gyerebe, se a másik. Ez utóbbi neve miatt felötlött, hogy vissza svábositom az enyémet. A szigetre érve barátom elköszönt, ment a lánya gyerekeit pesztonkálni. Én maradtam. Ugyhogy vasarnap nem csak az extra dús Szentkirályi bubis víz mellett teszem le a voksomat. Juj, most jól elszóltam magam.....

Tangó Suszter 2024.06.04. 17:27:57

Andrass9 ...Deres már a határ....

Tangó Suszter 2024.06.10. 17:59:39

Jaj de finom volt ez a par palacsinta! Igaz a baracklekvár tegnap elfogyott, igy most csak cukros kakaós, cukros fahéjas volt. Citrom se volt itthon, igy cukros citromos se ropogott a fogam alatt - ezt direkt nem porcukorra csinálom. Irigykedtem Ándrass9re, ö ghivel kesziti, attól csúszkál, nem kell mint nekem még zsirt körbe folyatni a sülő tészta szélén s alá. Tegnap sósat is sü (tö )ttem :-) / végtére is két évet Nógradban gyakoroltam a Haza Védelmét/ végül csirke combból készült az Északpesti húsos palacsintám. A baracklekvárt NEM ahoz használtam. :-))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.06.11. 08:54:10

@Tangó Suszter: A gyerekeim szerint a cukros youghurtos is finom kristálycukorral :)

látjátok feleim szümtükkel 2024.06.11. 09:06:35

@Tangó Suszter:

Kipárolgott a bubi a vízből? Vagy a víz bubiból?

Tangó Suszter 2024.06.11. 10:45:27

@látjátok feleim szümtükkel: Ezt sajna már nem kehet megállapítani - ma reggeliztem meg az uccsó hat palacsint.

Tangó Suszter 2024.06.11. 13:34:03

@Forestarius Csaba: Mocskos bunkó modorú vagy Fostár Csaba.

kocsmagomba 2024.06.11. 15:14:55

@Forestarius Csaba: Én nem értelek. Viszel egy osztatlan közös tulajdonnal foglalkozó érdekes blogot, ami engem is nagyon érdekel.

Mija retkes f*sznak kell így beszélni valakivel, egy gasztro vagy ha úgy tetszik, mindenes blogon, akivel nyilván valami sz*ros politikai blogon akadtál össze.
Nem értem.
NE IDE GYERE HÁNYNI!
Bár mondjuk nekem mindegy, úgyis megtanultam tojni az ilyenek fejére, és ebben pont "szümtük"-nek volt igaza, évekkel ezelőtt.

(bocs, András, hogy én szóltam neki)

kocsmagomba 2024.06.11. 15:28:08

@Forestarius Csaba: ki nem szar le, ezt mondtam az előbb, de látszik, hogy milyen rutintalan majom vagy, hozzám ne szóljál, és ezen a blogon ne gyere ezzel a "megtalállak még" szöveggel, mi vagy te kivégző osztagosnak képzeled magad, mert tudtál ide regisztrálni???? retkes nénikédbe takarodjál innen

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.06.11. 15:46:46

@Forestarius Csaba: Tűröd vagy se, te egy senkiházi gerinctelen G vagy. Így aztán itt nem vagy kívánatos senkinek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.06.11. 15:48:02

@kocsmagomba: Köszi! Minden esetre többet nem látjuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.06.11. 15:49:43

@Tangó Suszter: És rá szavaztál? Ha nem vagyok indiszkrét... Elég dekorativ nőszemély!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.06.11. 15:50:17

@Andrass9: Hopp - azt nem lehetett, mert nem volt a listán :)

Tangó Suszter 2024.06.11. 16:59:15

@Andrass9: De, a Fővárosi frakciót ő vezeti.

Tangó Suszter 2024.06.11. 17:01:33

@Andrass9: Ezt a pechet! Most muszáj lesz 83 eves koromig élni, hogy rá szavazhassak ! :-))

Tangó Suszter 2024.06.11. 19:10:55

@Andrass9: Cukros yoghurtos palacsintáról jutott eszembe hogy reggelente kàvé helyett sósan iszom, vízzel higitva
Házi Ayran. Nilu valszeg ismeri.

látjátok feleim szümtükkel 2024.06.11. 21:23:47

@Tangó Suszter:

Anno ha valaki nem akart suliba menni, az ivott sós kávét. :D

Tangó Suszter 2024.06.11. 22:05:11

@látjátok feleim szümtükkel: Tisztelt Tanár Úr/ Nő !
Gyerekem ma nem tud iskolába menni, mert sós kávét ivott.

látjátok feleim szümtükkel 2024.06.13. 09:00:06

@Tangó Suszter:

Pontosíts! Azért nem tud iskolába menni, mert lázas.

Felnyomja a sós kávé a test hőjét.

Tangó Suszter 2024.06.14. 15:22:10

@látjátok feleim szümtükkel: A láz az magánügy, ugy kell neki, ö akarta. Közügy az a piszkos trükk, amivel elèrte. Ha holnap bejön, röpdógàt fog írni. (Mérges szmájli) :-))

látjátok feleim szümtükkel 2024.06.14. 15:58:24

@Tangó Suszter:

Nem mondjuk el a piszkos trükköt annak, akit be akarunk csapni. Nem gondolod?

Tangó Suszter 2024.06.14. 18:59:10

@látjátok feleim szümtükkel: Én félelmemben, mert nem láttamoztattam anyámmal valamilyen beírást az elsö osztályos füzetemben, kitaláltam egy piszkos trükköt egy csalást. Aláhamisitottam anyám nevét nyomtatott kis betűvel. A fenti tréfàs bejegyzés ennek egy változata.

TrueFood 2024.06.18. 09:28:22

Engem az érdekelne, ha szabad kérdezni, hogy hol lehet mostanság ilyen fáin vas palacsintasütőt kapni? :)

látjátok feleim szümtükkel 2024.06.18. 13:05:15

@Tangó Suszter:

Nem is voltál te egy buta gyerek.:D

látjátok feleim szümtükkel 2024.06.18. 13:07:57

@TrueFood:

Ez nem vasnak látszik, de az aldiban láttam kovácsolt aluminium palacsinta sütőt. A vas serpenyőben elég körülményes lenne feldobálni és elkapni a palacsintákat.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.06.18. 14:22:29

@TrueFood: Van még Vasedény bolt! Például a Margit híd budai hídfőjénél. Szerintem ott még árulnak. Vagy a Szász Károly utcában egy pincebolt konyhafelszerelésekkel? Esetleg a Buttler a Mammutban?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.06.18. 14:24:30

@látjátok feleim szümtükkel: Ez bizony vas! Vas lemez, nem öntöttvas. Ezért tudom dobálni. Régen ebből készült minden palacsintasütő!!!
A koválcsolt alumíniumsütőt meg használja az akinek 6 anyja van 3 utcában...

Kumari aki Nilüfer 2024.06.18. 16:27:00

@Tangó Suszter: Hogyne ismerném:) de te honnan ismersz??:)

Kumari aki Nilüfer 2024.06.18. 16:28:48

@Andrass9: 6 anyja van egy faluban, mégis árva..így ismerem:D

TrueFood 2024.06.18. 17:37:01

@Andrass9 , @látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm a tippeket, megnézem!

látjátok feleim szümtükkel 2024.06.18. 22:44:44

@TrueFood:

gugli jó barát. Beütni palacsintasütő, és még öntöttvasból is lehet kapni.
Egyébként az én bejáratot régi sütőmet is lehetne kapni, ha tudnám hová tettem. Sajnos nem tudom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.06.18. 23:01:49

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem 4 sütőm volt, de csak hárommal tudok egyszerre folyamatosan dolgozni, így a negyediket kivittem az USA-ba, mert ott nem találtam ilyen sütőt. Ott meg ritkán készül palacsinta...

Tangó Suszter 2024.06.29. 20:05:17

@Kumari aki Nilüfer: Mivel irtad, hogy valamennyire foglalkoztat/érdekel a török világ, gondoltam, ismered az Ayrant. Nem volt szüksegszerű, hogy az illetö folyadék ismertetesekor többet mondjak, de hogy elindáztam Feléd lehetőseget teremtettem, hogy bevonódj a beszélgetesbe. Ami, gondolom jot tesz a blognak. Trécselünk.

Kumari aki Nilüfer 2024.06.30. 17:02:55

@Tangó Suszter: :) Valóban érdekelt, régebben, de megszűnt -elapadt- a közvetlen kapcsolatom a török ismerősökkel, így lankadt az érdeklődés is, bár fózök török ételeket, de főzök másfélekt is, ha úgy adódik. Amit sajnálok, hogy lassan oda a török nyelvtudásom, egyszerúen nincs hol és kivel gyakorolnom, pedig konyhanyelven már egész jó voltam.

Tangó Suszter 2024.06.30. 19:31:21

@Kumari aki Nilüfer: Gyanítom, hogy az internet minden nyelven elérhető. :-)) Gondolom Kgomba, vagy Andrass9 ebben tudna segiteni. Olvashatnál, hallgathatnál es talán az ottani Blogkocsmában is kommentelhetnél.:-))

Kumari aki Nilüfer 2024.07.01. 07:41:50

@Tangó Suszter: Sokáig olvasgattam a neten napilapokat, bulvárt,sőt volt a Töeökország c, oldal, nagyon érdekes dolgokkal, de sokkal jobban szerettem a csetet, ahol beszélgetni lehetett, A gyaloglón cseteltem, meg volt egy török család, akivel, találkoztunk is Isztambulban meg Antalyában, de ..a török nép nagyon lelkes, ugyanakkor nem kitartó. Elkoptak, a család is csak facén van, írunk olykor, de megszakadt a levelezés, a személyes találkozás meg végképp.Sajnálom..és mivel nincs már motívációm, elhanyagoltam a nyelvet is.

Tangó Suszter 2024.07.01. 17:20:16

@Kumari aki Nilüfer: Esetleg nézhetnél a neten terek nyelvű filmeket, vagy mosogatás közben ilyen hangoskönyvet. Persze az ember azt szereti csinálni, amiből kis ràfordítással azonnali öröme van. Ilyes elfoglaltságot lenne jó találni.

Kumari aki Nilüfer 2024.07.01. 20:15:39

@Tangó Suszter: Nincs, ami motíváljon.Mostanában nem utazunk, beszélgetni sincs kivel, így..nem sok értelme van.Próbáltam kersni egyetemistákat, akik amolyan családtagként jönnének, beszélgetés, kapna egy kis hazai kaját..nem jártam sikerrel.Legutóbb pár éve a villamoson kaptam le a tíz körméről két török kölyköt, akik gyanútlanul gyaláztak egy lányt, na azzal azért értem el sikert, köpni-nyelni nem tudtak...

látjátok feleim szümtükkel 2024.07.02. 07:26:22

@Kumari aki Nilüfer:

A magyarok is elkoptak. Van rokon, akinek teljesen mindegy mit irtam emailben, soha nem válaszolt rá. Ha telefonon megkérdeztem megkapták-e, akkor azt mondták igen, de arra nem adtak választ, miért nem irtak legalább annyit, hogy fordulj fel.
Másik köteli rokon nehezményezte, hogy a báttya soha nem hívta őt telefonon, de elfelejtette, hogy az vidéki kis faluban él, egyedül nevelve 3 gyereket ( meghalt a felség ). Neki nem volt ideje arra, hogy a gondtalan családi életet élő testvérét hívogassa, nem volt miről beszélniük. Sajnos a régi közösségek széthullása nem hozott új közösségi kapcsolatokat. Kivéve a kocsmák, de azok is csak a neten, hiszen a közeli kiskocsma is azért nyereséges, mert hétfőn zárva tart. Egyébként is a vendégek zöme 8-10 személy, aki gyakorlatilag egész nap ott lébecol.

Azért nem kell feladni a kocsmázást, mert itt lehetőséged van arra, hogy elmondt mindazt, amit megtapasztaltál, és a tudás átadása most ezeken a szinteken ( face, és más netes portálokon ) zajlik. Ez a világ változása, és a korosodás nem kell, hogy azt jelentse, az idősödő ember ebben nem akar részt venni. Az idősödés nem betegség, csak állapot, de az idős ember is a közösség, ortodoxan szólva a társadalom része, a felhalmozott tudát pedig kár lenne át nem adni. Hiszen régi magyar mondás, hogy jó pap is hóttig tanul, akkor mi miért ne tanulhanánk egymástól? Igazolták már, hogy az idős kori szellemi tevékenység jót tesz. A beszélgetés is jó szellemi tevékenység. A kocsmázás ráadásul nem jár fizikai fáradsággal sem. A napi rutin után jó egy kicsit mással terhelni az egyat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.07.02. 12:59:12

De van egy jó hírem: 19C-ra leesett a lakás hőmérséklete :)))

látjátok feleim szümtükkel 2024.07.02. 14:20:12

@Andrass9: Nekem még jobb van, ha kinyitjuk az ablakot akkor csak 18 fok lenne.
Mellesleg leszakadt az ég, és láttam majdnem balesetet esőben. A víz átfolyáson előztek, előre alig láttak, és jöttek szemből. A másik hülye megfarolt, azt átdobta a víz a felezővonalon. Volt, aki nem kapcsolta be a lámpáit, alig lehetett látni. Mindezt a kapubejárón több, mint fél órát állva szemlélhettem. Annyira esett, hogy nem akartunk elázni a kiszállás alatt.

kocsmagomba 2024.07.02. 16:03:20

@látjátok feleim szümtükkel:

Ne nyisd ki az ablakot, kimegy az a maradék is!

"Jean, nagyon hideg van. Hány fok van idebenn? - 16 fok, uram. - És odakint? - 5 fok, uram. - Akkor nyissa ki az ablakot hagy jöjjön be az az 5 fok is!"
(azt hiszem 7 éves voltam, amikor ezen utoljára röhögni tudtam, de valamiért ez a vicc jutott eszembe)

Itt nincs eső és 22 fok van! :) Ez azért jó, mert itt a meleg se volt kibírhatatlan, sőt élveztem, és a hideg se akkora trauma most. Mindenfelé vihar volt, itt meg csak száraz villámot hozott a hidegfront.
Csak az a kérdés, mit kezdjek a tegnap szedett gombákkal... reggel volt vargányás pirítós, még van egy fél kiló vegyes ez-az.

Ami a közutakon zajlik közlekedés címén, az tökéletesen tükrözi ennek az országnak az állapotját. :(

látjátok feleim szümtükkel 2024.07.02. 16:43:25

@kocsmagomba:

Gombafasírtot csinálj.
Itt ekkora eső már vagy 10 éve nem volt. Szerencsére sem szél, sem jég nem zavarta az esést.
Sajnos itt csak a lisztharnmat, peranusz, és minden féle rothadás szaporodik, de ezek nem ehető gombák. Pedig nagyon szép a szúlő, és a kékek már kezdenek színesedni, no meg a csabagyöngye is kezd érni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.07.02. 17:14:52

@kocsmagomba: Van egy ötletem: Hívj meg gombavacsorára! Ha te megeszed, én sm félek tőle :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.07.02. 17:16:19

Itt eső még nincs, de a szél dolgozik - kellemes hővös van!

kocsmagomba 2024.07.02. 17:40:57

@látjátok feleim szümtükkel: Az igen, itt még a móra-bóra, elvadult szilva alany is zöld, nem is sárgul! Miközben ekkora nagyságú termés szemek még nem is voltak a fán - az esőktől csak nő és nem érik.

Csabagyöngye.
Na erről nekem nem a szőlő jut eszembe.
Remélem sokan ismerik a "Régi idők focija" című filmet. Nekem ez a film vetekszik az Egri csillagokkal, a Tanúval, az Indul a bakterházzal, az Ötödik pecséttel, Beszterce ostromával, ... de ne vigyem félre a témát.

Minarik Ede (Garas Dezső) mosodás. 1924-ben Pesten. Semmi vagyona. De a kor kihívásának megfelelően, a meggazdagodás reményében, és hitéből fakadóan foci csapatot alapít. Ennek a neve: Csabagyöngye. Csodálja a menőket, akiknek ez a biznisz már bejött, és leggazdagabb éttermekben vacsoráznak. Pedig figyelmeztetik, hogy ez nem az ő biznisze (Major Tamás csodálatos ebben is), ő mégis mindenét ráteszi. Elbukik, de a végén mennybe megy. És a foci él. :)

Tangó: Nagyapám ekkor volt focista. Minarik Ede idejében, és mindenben rá ismertem a filmből. ;)

www.youtube.com/watch?v=xZULYqNQB2A

Kern Andrással a békéről és a háborúról, ne felejtsük 1924-ben játszódik, nem ma:
www.youtube.com/watch?v=7xwCAqDWfhQ

És végül Márkus Lászlóval, szerintem a tökéletes jelenet, ami mindent megmagyaráz ma is.:

www.youtube.com/watch?v=7xwCAqDWfhQ

látjátok feleim szümtükkel 2024.07.02. 20:45:09

Egy másik bologn valakinek csiga ellen ajánlottam a grízt, és azt írta, hogy bejött, döglenek a csigák.
süti beállítások módosítása