Sok lefagyasztott, párolt spenótom van még a mélyhűtőben, amit üríteni kellene, mert kell a hely az újnak :)
Sokat gondolkodtam, mi lenne egy jó felhasználás, amikor beugrott, hogy a család szeretei a palacsintát édeses-sósan egyaránt.
Egy rövid guglizással megtaláltam a nekem tetsző receptet, amit a saját izlésem szerint módosíthatok.
Szerencsére mindig van itthon házi tej (szombaton hajnalban kelek, és megyek frissen fejt tejet venni, 4 litert), mert napi fél liter aludtejet reggelizem néha töpörtyűvel és kenyérrel.
Hozzávalók a palacsintához:
- 25 dkg rétesliszt
- 25 dkg fehér kenyérliszt BL80-as
- 5 friss házi tojás a solymári gazdaboltból
- 3 dl szódavíz (mint legutóbb olvastam, sima víz is pont olyan jó)
- 5 dl 5,2%-os friss tej
- 1 tk só
- 3 ek ghí a palacsinta sütéshez
- 30 dkg finom trappista a Szega marketből
A palacsintatésztának jót tesz, ha hagyjuk egy kicsit pihenni, ezért gyorsan ki is kevertem.
Hozzávalók a besamel mártáshoz:
- 4 dkg vaj
- 4 ek rétesliszt
- 2,5 dl tej mikróban felforralva
- sok tekerés bors
- 1/3 szerecsendió lereszelve
- só
A besamel mártáshoz felhevítettem a vajat, majd a beleszórt lisztet zsemleszínre pirítottam. A borsot, a sót és a szerecsendiót belereszeltem és elkevertem.
A forró tejet belezúdítottam a rántásba és gyorsan kevergettem, így nem lett csomós.
A palacsintákhoz a tojásokat a robotgéppel kevertem a lisztbe a sóval és a tejjel. A végén adtam kicsi vizet hozzá, ne legyen annyira sűrű.
Lereszeltem a trappistát, amit összekevertem a spenóttal, meg szeltem is egy csomót vékonyra, mert szeretjük a sajtos palacsintát is. Ezt akkor teszem rá, amikor megfordítottam a palacsintát. Hideg tejföllel és pici sóval mennyei!
Három palacsintasütőm van, annyival tudok egyszerre sütni az elégetés veszélye nélkül. A ghí csodákat művel: nem kell a palacsita alá nyúlni, hogy megfordítsd, mert amikor éppen jól megsült, kis rázással feldobva fordíthatod meg azokat, annyira csúsznak a jól beavatott serpenyőben.
A kész palacsintára teszek egy-két sajtszeletet, majd az egyik felét megkenem a spenóttal, a másikat meg a besamel mártással.
Mondanom sem kell, hogy azonnal meg is eszem az elsőt (lásd nyitókép).
A megevési fázis nélkül megismétlem a procedúrát, míg az összes palacsintatészta elfogy. csináltam csak besamelest is és látám, hogy az is jó.
Ezután jutott eszembe, hogy a fiam nem bírja a tejfehérjét, ezért mandulatejből sütöttem 3 tojással és teljes kiőrlésű lisztből a palacsintát, és hozzá a besamelt is. Teljesen ugyanúgy viselkedett a palacsinta, mintha a szokásos összetevőjéből csináltam volna. Az íze egy picit mandulás, de az nem zavart senkit.
A trappistát pedig kevéske reszelt parmezánnal váltottam ki, ami juhtejből készül. A ghíben szerencsére nincs fehérje - az tiszta zsír, így azzal készült a besamel.
A spenótot neki a parmezánnal kevertem össze.
Nem sokkal több munka így tölteni a palacsintát, és remek kiadós ebédet készíthetünk mondjuk egy gulyáslevessel.