Ettem már vörösborosat is, de egy kis minőségi barnasör csodás ízt kölcsönöz a pörköltnek!
Nem a legszebb tányérkép, de már a felét kiettem, mire eszembejutott, hogy lefotózzam...
Barátunk akinek dílere van rendelt a kérésemre 3 kg birkapörkölthúst. Ebből többen is tudunk majd enni.
A szombati fidesz kispiacon vettem át az árut. Csodaszép idő volt, bográcsra szavaztam - az elsőre idén.
A hozzávalókat összekészítettem a konyhában, ahol a tisztítást, aprítást végeztem:
- 2,5 kg csontos birka pörkölthús (a maradékot eltettem későbbre)
- 3 dl csülök kocsonya besürített alaplé (egy kis plusz kollagén jól jön)
- 3 nagy kanál sertészsír
- 6 közepes vereshagyma
- 6 girizd fokhagyma
- 1 kápia paprika
- 3 kis füstölt csilipaprika
- 4 ek sült és füstölt Ancho és Guajillo csilipaprikakrém (ezek nem csípősek!)
- 4 ek sült ökörszív paradicsom
- 2 ek őrölt kömény
- 1 ek törött bors
- 4 ek Himalája só (ez volt nagyszemű sóként idehaza)
- 4 ek Farkas András féle pirospaprika
- 1 doboz Guinness sör
- 1 doboz Soproni Démon Óvatos duhaj
A kápiát és a hagymákat apróra vágtam az új monstre nagykéssel, amit a nagylyánytól kaptam karácsonyra. A kés tényleg óriási - idő kell hozzá, hogy megtanuljam használni, de szerencsére még mind a 10 ujjam megvan.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ezeket az aprítékokat átpasszoltam a késes aprítónak - dolgozzon az is! Elég szépen feldolgozta. A 6 literes bogrács alját kikentem a zsírral, és beleborítottam a felaprított zöldségeket.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A fokhagymát is ledaráltam vele egy hagymával és hozzáadtam a bográcshoz. Megszórtam a borssal, köménnyel és belekanalaztam a paradicsomból. A füstölt csilit is beletettem, hogy valami csípés is legyen az ételben, majd hirtelen felindulásból egy fél szerecsendiót is belereszeltem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kanalaztam bele a füstölt poblano krémből is, majd még egy kis chipotlét (füstölt fermentált jalapeno paprika) is kanalaztam a tetejére.
![]() |
![]() |
![]() |
A megmosott birkadarabokat kissé túl alaposan megsóztam (amit a végén sótlan főtt krumplival kompenzáltam). A bográcsban a szaft alapot még a konyhában felforrósítottam és jól összekevertem.
Piroska kiskosarába tettem a tűzszerszámokat, paprikát és a kocsonyalét. Levittem a sörökkel és a birkahússal a tűzrakó hely mellé.
![]() |
![]() |
![]() |
Cseresznyefát aprítottam, amit begyújtottam a bogrács alatt. A pörkölt alapot többször lesütöttem zsírjára, majd felöntöttem kis(!) sörrel, hogy a maláta is karamellizálódjon.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Itt volt az ideje a birkahúsnak pergelődni. Rendes lángot szítottam alatta, majd beleöntöttem a kocsonyakivonatot is. Szépen összerotyogott a hús, adhattam hozzá a többi sört.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Amikor elfőtte a habját, belekevertem a pirospaprikát. Volt itt láng rendesen - még a fényképezőgép se tudott fókuszálni. Gyönyörűen elfőtt a fele leve a pörköltnek.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bő két óra eltelt, mikor megkóstoltam, hogy puha-e már a hús. Kellett neki még egy fél óra. Immáron kicsi lángon.
Elaludt a tűz, főztem hát hozzá krumplit só nélküli vízben.
![]() |
![]() |
Mivel Húsvétra készült, hát megcsodálhatjátok a terített asztalt, amiről persze a sonka se hiányzott.
![]() |
![]() |
Nagyon szépen megterítettek a gyerekek!
Persze kellenek tányérképek is...
![]() |
![]() |
No meg a másnapi ebédem terítése.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Jutott belőle a rendelőbe is, nomeg a barátunknak, akinek dílere van (hisz ő szerezte a húst nekem).
Többször is ettünk belőle, de egyszer se panaszkodtunk, hogy faggyúíze lenne, vagy mekegne ...