Szombaton mentem a szokásos tejvásárló utamra a Hüvi minipiacára (1 tejtermékes, 1 zöldséges, 1 füstöltárus és egy péksüteményes - néha egy réteses). Megvettem a heti 4 liter előző este fejt tejet, amikor megláttam a csodát a zöldségesnél:
Hát ennek a vargányának nem tudtam ellenállni. Vett is nekem a barátunk, akinek dílere van (egyszerre jöttünk piacolni) két szép darabot, mert csak én eszem a családban.
Amint hazaértem, azonnal feltettem vajat forrósodni, mert vajon pirított vargányás kenyeret akarok reggelizni. Gombaszerető olvasóink biztos egyetértenek velem abban, hogy ez egy igazi királyoknak való reggeli lesz!
Nem sok hozzávaló kellett:
- 2 tömzsi és súlyos vargányagomba (én megmostam, mert földes volt, de azonnal leszárítottam)
- 1 karéj tegnap sült rozsos kenyerem
- 5 dkg vaj
- frissen őrölt bors
- só
Ugye, hogy nem sok :)
A gombákat mégegyszer megtöröltem papírtörlővel, majd kb 4-5mm-es szeletekre vágtam. Megsóztam, borsoztam - azt szereti a gomba. A vajat egy nagy serpenyőbe szeleteltem, és nagy lángon felhevítettem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Pirítottam a borsos oldalát, majd mielőtt megfordítottam, sóztam és borsoztam ezt az oldalt is. A gomba akkor finom, ha magas hőfokon pirul, akkor nem lesz szottyos (90%-a víz!!!). Kiszedtem kistányérra. A kenyeret félkaréjra vágtam, majd a serpenyőben maradt vajon lesütöttem. Fel is szívta az összes ízt!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Megterítettem, és egy köcsög aludtejet is odakészítettem (azt minden reggel eszem egyet). A pirítósra halmoztam a gombákat, meóztam az aludtejet, majd feldaraboltam a gombás kenyeret, és hamm bekaptam egy darabot. Ízek orgiája töltötte be a számat...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Egy villakép is dukál a poszthoz.
Nagyon sajnálom azokat, akik nem esznek gombát: egy ilyen királyi reggeliről maradnak le!