Én itt egy korianderes+avokádós változatot mutatok be, mert szereztem friss koriandert a kínai étteremben.
Miért főztem egy újabbat? Még mindig érik a bokron a termés, és kaptam érett avokádót - azt is ki kell próbálni.
Kicsit csaltam is, mert le kellett szedni a maradék zöld paradicsomot is, viszont az passzol hozzá.
A hozzávalók:
- 1/2 kg Tomatillo (mexikói földi cseresznye)
- 1 kis marék zöld SanMarzano paradicsom
- 1 érett Avokádó
- 2 Jalapeño paprika (hogy ne legyen nagyon csípős)
- 4 fáradt zöldpaprika
- 2 kápia paprika (kell egy kis szín is bele)
- 1 vereshagyma
- 4 duci girizdfokhagyma
- 1/2 citrom leve (elfogyott a lime a csodahüttőből)
- kis marék korianderzöld és a szára is
- 1 szép mángold levél (mert miért ne - hamár terem)
- 1 kávéskanál só
- 1 kk őrölt római kömény
- 1 tk balzsamecet
- 1 tk gránátalmaszirup
A fűszerek lemaradtak a képről.
A kápia paprikából végül csak egyet használtam - maradjon zöld a salsa. Kicsumáztam és feleztem a paprikákat. Megmostam a tomatillót és elfeleztem a paradicsomokkal egyetemben. Mindent egy alufóliával bélelt tepsibe fektettem és betettem a sütőbe a grill alá.
Addig grilleztem, míg a tomatillo itt-ott megfeketedett. Beletettem a késes aprítóba a megpirult földicseresznyéket. A fokhagymákat kinyomtam a megsült héjukból. Belecsavartam a citrom levét is. A tomatillóról nem kell lehúzni a sültebb héjat, mert jó íze van a karamellizált cukornak benne. Megsóztam és római köménnyel is ízesítettem.
Pépesre daráltam, majd felaprítottam a mángoldot és a koriandert. A petrezselymet is összevágtam kicsit, az avokádót meg kikanalaztam a héjából.
A tepsibe tettem a paprikákat és a hagymát megfelezve, hogy a paprikák cellulóz héja is megsüljön. Így ráadásul könnyen le is lehet húzni róla (nem teszem a salsába). A késes aprító ezt is összevágja pépesre - pláne, hogy az avokádót is beletettem.
A gránátalmaszirup nagyon kellemes pikáns ízt adott hozzá. A pépeket belekevertem egy lábasba, ahol lágyra főztem. Kifőzött üvegcsékbe kanalaztam.
Már csak a cimkéket kell az üvegekre elkészíteni ...