Feleségem nem eszik gombát, de engem mindig meglep egy kis dobozzal. Ez a Shimeji gomba nagyon sokoldalú alapanyag és nem kell mosogatni sem, mert teljesen tiszta. Igaz ugyan, hogy jóformán semmi gomba íze sincs.
Azt se lehet ráfogni, hogy fotogén lenne, mert teljesen elbújt a tejfeles lében :)
Node hogy kerül ide a vöröslencse? Hát csak 7 deka gombám volt, valamivel testesebbé kellene tenni a levest, így a kamrát böngészve a vöröslencsén akadt meg a szemem. Gyorsan megfő, kellemesen krémes és nem is fúj fel.
Volt még egy adag csirkeaprólékleves maradékom, amiből azért kiettem a húsokat, és a levével szándékoztam felönteni az új levest. Összeszedtem a hozzávalókat is:
- 75g fehér Shimeji gomba (egy fél dobozka)
- 120g vöröslencse, hogy legyen benne még több fehérje
- 70g zsíros tejfel (NEM tejszín!)
- 1/2 vereshagyma
- 1 kis fakanál füstöltsonka-zsír
- 1 nagy Bouquet-garni (ami zöldfűszert csak találtam a veteményben)
- 1 karika kápia paprika (csípős volt, mert feleségem csípős késsel vágta)
- 2 pirinyó girizd fokhagyma
- 400 ml csirkeaprólék leves
![]() |
![]() |
A zsírt egy kis literes lábaskába forrósítottam. A hagymát, fokhagymát és a kápiát felaprítottam kicsire és a forró zsírra szórtam. Itt meg is pároltam fedő alatt.
![]() |
![]() |
![]() |
A zöldfűszereket finomra összevagdostam (volt benne petrezselyem, zellerlevél, currylevél, lestyán, zsályalevél). A gombák kalapjait különválasztottam és a tönköket picire vágtam. Ezeket mind a zsírban párolt hagymára szórtam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sóztam és borsoztam ahogy illik. Hozzáöntöttem egy pici csirkelevest, majd 3 percig forraltam fedő alatt. Ekkor mehetett a maradék leves is a fazékba. Ezt már fedő nélkül főztem 5 percet.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ezalatt egy csokor petrezselymet nagyon apróra szecskáztam. A nagyjából megfőtt gomba mellé beszórtam a vöröslencsét és nagyon kis lángon fedő alatt 26 perc alatt puhára főztem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A gombafejeket is beletettem a forró lébe, majd a tejfelt egy kis levessel felmelegítettem (hőkiegyenlítettem) és azt is a fazékba öntöttem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Forrásig hevítettem és rászórtam a petrezselymet is. Ezzel a levest késznek ítéltem.
![]() |
![]() |
Természetesen kimertem magamnak egy kicsit, mert már éhes voltam (és különben is kell egy kanálkép).
A maradék levest lehűtöttem és eltettem vacsorára a hűtőszekrénybe.
Nagyon kellemes selymes lett a lé a lencsével és a zöldfűszerek remek levesbetétként roppantak a fogam alatt.
Gyorsan elkészült, és még vacsorára is jutott belőle.