Idén nem készítettem töltött káposztát karácsonyra, mert nem voltam túl jól. Viszont olyan nincs, hogy a februári hidegben ne főzzek, ezért akkor készült egy méretes adag, amit most posztolok.
A sok dobozon kívül persze lett egy fazék is, amiből mi eszegettük néhány napig.
Összeszedtem a hozzávalókat:
- 2,5 kg szálas savanyúkáposzta (most a termelői kispiacon vettem)
- 2 nagy fej savanyúkáposzta "
- 1 kg darált marhahús
- 1 kg darált sertéshús
- 2 tojás
- 4 fej vereshagyma
- 6 girizd fokhagyma
- 8 dkg kukoricadara
- 15 dkg rizs
- 3 ek majoranna
- 1 ek köménymag
- 1 ek frissen darált bors
- 3+3 ek sertészsír
- 1 ek pirospaprika (Farkas András féle)
- 1 ek liszt
- 4 cl zöldségalaplé sürítmény a csodahüttőből
- 4 cl kacsa pho sürítmény ugyanonnan
A zsír felét serpenyőben hevítettem, és ment bele a felaprított hagyma dinsztelni. Amikor már üveges volt, beleszórtam a majorannát és a köményt. Megborsoztam, és hozzátettem a felaprított fokhagymát is. Ezt még egy kicsit dinszteltem.
Ekkor hozzáadtam a kukoricadarát, amit én nagyon szeretek a töltelékben. Meg is pirítottam kicsit, majd beleszórtam a rizst is, hogy több legyen a töltelék :) Megpirítottam még egyszer, majd hozzáadtam két alaplésürítményt: zöldségalaplét és egy kacsa pho kivonatot. Ezek igencsak sokat emelt a töltelék ízvilágán.
Ezekkel a levekkel, meg 2 dl vízzel beforraltam a töltelék ízesítő alapját. Közben a húsokhoz kevertem a két tojást, és abba is daráltam kis borsot. A megfőtt rizses-hagymás alapot lehűtöttem, majd beledolgoztam a darálthúsba.
Volt egy naaagy adag töltelékem, jöhettek a káposzták.
A leveleket lebontottam a káposztafejekről, elvékonyítottam vagy kivágtam az erét (mikor melyik adott nagyobb levelet), és a töltelékgombócokat becsomagoltam a levelekbe. Egy óriási lábas fenekét megszórtam savanyúkáposztával, majd egy réteg becsomagolt gombócot sorakoztattam rá. Erre megint szálas káposzta jött, mindaddig, míg a leveles gombócok elfogytak. Ekkor még beleillesztettem a maradék töltelékből készült pucér gombócokat is.
Most gondolom megköveztek, de én biz készítettem egy adag rántást is pirospaprikával - legyen egy kicsit sűrűbb a leve. Ezt a rántást is ráöntöttem a halomra. Felöntöttem a lábast vízzel, és ment a lángra főni. másfél óra alatt el is készült. Kiszedtem magunknak egy kisebb üvegedénybe pár napra valót.
A többit pedig egyszemélyes dobozokba kanalaztam. Lett is 23 doboz! Ezt egy nagy szatyorba tettem, 6 kisebb doboz tejfel társaságában pedig bevittem a rendelőintézetbe. Tán jutott mindenkinek.