Pont olyan nehéz megcsinálni, mint a házi disznózsírt, így ez rövid, de hiánypótló poszt lesz :) A libazsírnál a tollazás az extra feladat, míg a sertésnél a szőrözés.
Sajnos ez a fázis akkor se kerülhető el, ha csak a zsírra hajtunk, hátmég, ha töpörtyűt is szeretnénk.
Akciós (50%) volt a madarasban a bőrös libaháj, hozott is a feleségem két csomaggal, mert ezzel főzve finom lesz az étel. Én meg összeszedtem a hozzávalókat.
- 1,5 kg bőrös libaháj
- 1 pohár víz
- 1 dl házi tej
- 2 tk só a töpörtyűre
Babette tanított meg töpörtyűkészítésre: legalább 3x3 cm-es darabokra kell vágni, mert a picik megéghetnek. Így meg nagyjából hasonló méretre sikerül, amitől egyenletesebben pirul meg.
A feldarabolt hájat fazékba tettem a víz társaságában. Ha elsőre megfőzzük, puháb lesz a töpörtyűn a hús, roppanósabb a bőr. Ezután az indukciósra tettem, és belelógattam egy hőmérőt, amit 102 C fokra állítottam, hogy jelezze, mikor forrt el az összes víz a háj alatt.
Ekkor állandó keverés mellett megemeltem a hőfokot, és addig sütöttem, míg szép színe lett a töpörtyűnek. Ez nálam 111 C fok volt...
Azt hallottam, ilyenkor lehet kis tejet önteni bele, amitől még szebb lesz - így is tettem. Kicsit habzott, de hamar elmúlt. Természetesen a hőfok is leesett 100C közelébe. Le is szűrtem a zsírt a töpörtyűről.
Szép tiszta lett a zsír, amit azután kupakos befőttes üvegekbe szűrtem, és mentek a kamrába.
A töpörtyűt megsóztam, majd pár nap alatt meg is ettük ...
Remek eme eledel!!!!