Feleségem hozott csodaszép kacsacombot és kacsamellet. Ő leginkább rozé (de nem véres) mellet szeretne belőle, én meg ropogós kacsacombot...
Nem veszünk össze rajta :)
Semmi faxni! Tisztítás, sózás és fűszerezés, majd 48 óra vákuumzacskóban pihen a hűtőszekrényben.
Lássuk miből is áll:
- 2 hízott kacsacomb
- 2 hízott kacsamell
- 3 ek durvaszemű só
- 1 ek törött bors
- 2 ek kakukkfü
- 2 ek majoranna
- Pilzeni sör a combra és a szakácsba
- Öntöttvas serpenyő, amit sütőbe is lehet tenni
A madáralkatrészeket forrasztólámpával lepihéztem, bár nagyon tiszták voltak - alig találtam pici tokot rajtuk. Beirdaltam kockásra a bőrt a zsírral ügyelve, hogy a húst ne vagdossam meg. Megszórtam a fűszerekkel, amit beledörzsöltem a résekbe is. A húsos oldalára is tettem sót, meg a többi fűszert.
Kettesével vákuumcsomagoltam, hogy ne veszítse el a fűszerek ízét és illatát, amíg a hűtőben pihen (44 órát kapott pihenni - az nekem is elég volt). Ekkor kibontottam, és feltettem a gázra a nagy öntöttvas serpenyőt hevülni.
A két mellet bőrével lefelé fektettem a forró serpenyőbe. 3 perc alatt eresztett annyi zsírt, hogy a húsos fele is mehetett 3 percre, majd újabb 3 perc alatt pirosra sült a bőre. Ekkor tepsibe tettem pici zsírjával (kell a vasserpenyő a comboknak) és 160C fokon 18 percig szaunázott a sütőben. 68C fokos maghőmérséklet már a feleségemnek is megfelelően megsült :)
Míg a mellek tepsiztek, a combokat fektettem a serpenyőbe bőrükkel lefelé. 6 percig sültek, amikor megfordítottam őket. Ekkor már meglocsolhattam egy kis Staropramen sörrel. 13 percig párolódott a sörös kacsazsírban.
Ezalatt a mellek is elkészültek, és becsomagoltam őket alufóliába, hogy magába szívja a szaftját. Közben a combok is szereztek egy kis színt a sütő grillje alatt.
Felszeleteltem a kacsamellet, de nem láttam rajta, hogy rózsaszínű lenne - sebaj, a feleségem boldog volt a színével :)
Krumplit főztem hozzá, feleségem pedig szibériai káposztasalátát (lásd nyitóképek)
Én a combot keménynek itéltem, ezért a szaftjába visszatéve lassan pároltam még 2 órát. No így már elég puha lett! Sok szaft is összegyűlt egy kis jénaiban.
Ment a hűtőbe, majd másnap beebédeltem belőle:
A villakép se maradhat le ...
Mennyei étel!!!