Találtam egy szép, fűszeres, szuvidált csülköt a csodahüttőben. Ez nem maradhat ott tovább, meg akarom enni!
Még abból a szériából volt, amikor nagy mennyiségben betáraztam házi vágású első csülökből.
A csülköket akkor befűszereztem, bebugyoláltam sok hagymába és vákuumzacskóban 75C fokon szuvidáltam 16 órát. Azután egyet megettünk, de a többi a fagyasztóban végezte. Ebből vettem ki egy szép darabot, hogy megsütöm tepsiben.
Kellett hozzá:
- 1 szuvidált csülök (bő kilónyi)
- 3 fej vereshagyma
- 1/3 zöldpaprika
- egy kápia csuma
- 3 girizd fokhagyma
- 3 dkg maradék csécsi szalonna
- 2 nagy kanál csülökzsír egy előző körömpörköltről
- e ek kakukkfü
- 40g sürített paradicsom
- üvegtepsi
A tepsit kikentem a csülökzsírral (ami igazándiból a körömből volt, csak, ha azt írom rá, akkor a feleségem nem használja főzésre :). Kibéleltem hagymával, hogy ne égjen le, meg legyen plusz szaftja. Erre még ráaprítottam a paprikákat és a fokhagymát a felszeletelt csécsi szalonnát, mellé tettem a paradicsompürét is.
Áttettem a vákuumzacskóból a kiolvasztott csülökdarabokat is a tepsibe (a csontja nélkül). Megszórtam liberálisan kakukkfűvel, kis plusz sót is szórtam rá, mert az nem árthat, majd betettem alufóliával letakarva a sütőbe 160C fokra 3 órára.
Megkóstoltam, de nem volt elég ropogós. Persze azért elfogyott ...
A másik csülök ezután úgy keletkezett, hogy volt még egy kisebb darab csontnélküli csülök is a fagyasztóban (NEM szuvidált!). Kaptam a feleségemtől barna shimeji gombát, amit szintén fel akartam használni.
Hozzávalók:
- 50 dkg csontnélküli sertéscsülök
- 15 dkg barna shimeji gomba
- 4 vereshagyma
- fél fej fokhagyma
- 2 ek durva szemű só
- 1 ek a Pulled Porkból maradt fűszerkeverék
- 1 ek majoranna
- 1 ek kakukkfü
- 1 ek köménymag
- frissen őrölt Lampong feketebors
- 2 ek disznózsír
- üvegtepsi
Kikentem a tepsit zsírral, majd kibéleltem a hagymával. A csülök bőrét bekockáztam, majd beledörzsöltem a nagyszemű sóból amennyit felvett. Megszórtam Pulled pork fűszerrel és a köménymaggal. A húsos oldalát is fűszereztem.
Ráfektettem bőrével lefelé a hagymaágyra. A felszeletelt fokhagymát egyenletesen elosztottam a húson. Ezt az oldalt is betakartam hagymaszeletekkel, majd meglocsoltam kis oliva olajjal mert csak. Alufóliával takarva ment ez is a sütőbe, de 200 C fokra 2 órára.
A fóliát levettem és megfordítottam a húst a tepsiben. Mellé pakoltam a gombát és meglocsoltam egy deci sörrel. Ment vissza a sütőbe, de már csak egy szűk órára.
A szaftot és egyebeket egy keverőtálba öntöttem, csak a hús maradt a tepsiben, ahol a sütő grillje alatt ropogósra sütöttem a bőrét (lásd nyitókép). A szaftot+gombát+hagymákat botmixerrel krémesítettem.
Az így elkészült fogást kenyérrel ettem, majd a maradék szaftot (3dl) üvegben a hűtőbe tettem, ahová később rájártam kis kenyérrel nassolni.
A két villakép azért mutat némi különbséget a fogások között :)
Nagyon jófajta hús a csülök akár szuvidálva, akár ropogósra sütve!