Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (375) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (396) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (73) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (97) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (256) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Pattanós cukorborsó eltevése

2023.06.27. 07:00 Andrass9

Mint egy kertésztől megtudtam, hívják ezt kínai borsónak is. A jellemzője, hogy nagyon későn szemesedik, és akkor is csak kevés szem van benne.

19.jpg

Viszont ehető héjastul, nem szálkás, finom édes és ropogós. Még wokba is tehető, blansírozva pedig jól fagyasztható. Az első hüvely megjelenésekor elkezdünk rájárni :)

Most a fagyasztását mutatom meg, de egy füst alatt a kovászos uborába is tettem kovászolni (ami bevált).

Termett 2 sorból hozzá:

  • 3 kg cukorborsó
  • 2 ek szódabikarbóna
  • sok jégakku
  • víz

10.jpg

A borsóból másfél kilóra lecsapott a fiam, hogy elviszi, és párolva meg currynek megeszik! Ám legyen :) A borsók szárát levágtam, és a szálakat is lehúztam róla (egy kevesen találtam csak). A mosogatóba belepakoltam az összes jégakkut (mert nekem nincs jégcsinálóm) és felöntöttem kb 5 liter kifolyatott hideg vízzel. 4 liter vizet az indukcióson felforraltam, és beleborítottam a szódabikarbónát (ez segíti megőrizni az üde színét). Amikor a víz már zubogva forrt, beleborítottam a borsót. Teljes 4 percig forraltam. Ekkor leszűrtem és azonnal a jéghideg vízbe borítottam (ezt hívják blansírozásnak).

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Hagytam pár percig lehülni, amíg előkészítettem 4 konyharuhát kiterítve az asztalra. A borsókat kiszedtem szűrővel egy nagy szűrőbe. Kicsit lecsepegtettem, majd ráterítettem a konyharuhákra, hogy leitassam a feles vizet róla (erről nincs kép). Kicsi vákuumzacskóba töltögettem.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Kisebb-nagyobb adagokat csináltam és vákuumoztam (nyitókép). Ugye milyen szép üde színe maradt?

Ment is a mélyhűtőbe. Persze egy adagból csináltunk párolt borsó körítést a rostélyos ebédhez ...

Ez még talán egyszerűbb recept, mint a tőkehalmájas kenyér, Szivar reklamálhat :)))

62 komment

Címkék: víz szódabikarbóna cukorborsó

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9218153686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2023.06.27. 11:41:02

Ez egy jó poszt. De nem értem, hogy termett 2 sorból hozzá
3 kg cukorborsó, 2 ek szódabikarbóna, sok jégakku, és víz?

Kumari aki Nilüfer 2023.06.28. 09:36:01

Hogy én ezt mennyire szeretem..sajnos, ritkán jön szembe.

látjátok feleim szümtükkel 2023.06.30. 15:28:44

Látom senkit nem izgatott fel egy jó rántott hús.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.06.30. 21:03:07

@látjátok feleim szümtükkel: Nem vagyok igazán rántotthúsos, de a feleségem nagyon szereti. A Fény u-i piacon van a BujaDisznó(k) - állítólag nagyon finomat sütnek. Viszont lusta vagyok bebuszozni ...

látjátok feleim szümtükkel 2023.07.01. 08:46:52

Átadták az új piaci létesítmény, Jani volt az átadó ( nem érteni miért ). Állítólag azt mondta, hogy azt szeretnék, ha ez a megye lenne az ország éléstára(kamrája), mert eddig nem sok fejlesztés történ. Pedig a Lőrincnek itt nannak nagy földterületei, állítólag hízlaldája is. No lényeg a lényegbe, a piacról kifelejtették a tervezéskor a kisállatpiacot. Egyenlőre az utcán a járdán árulnak, de azt jelenleg senki nem tudja, lesz-e még valaha állatpiac. Úgy tűnik, vége annak, hogy háztályi csirkét lehet venni. A szomszéd városban piac sincs. Minek? Működnek a csirkegyárak, lehet kapni külföldi gyümölcsöklet, pl. sárgabarackot 2000 forintért.

Kumari aki Nilüfer 2023.07.01. 10:31:11

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk a háztáji cuccokat háznál lehet venni, vagy rendelni..ki is hozzák, a tanyasi csirkét pucolva, meg ilyenek( kacsa, liba, nyúl is alad konyhakészen, meg fürj)...a piacon elvétve van, de a hajdúsböyzörményi családi húsos hoz hűtópultban gyöngyöst, csirkét, tyúkot stb..nyáron meg kell rendelni( érthető a nagy melegben) tavasszal-ősszel rendelés nélkül is hoz, korlátozptt számban. A piacunkon rendre van tanyasi( házi) tojás, a híres földesi, szép a sárgája.Kis piac ez, de jó.

A rántott hús pediglen igen jó.

szivar 2023.07.01. 10:45:09

Hááát... Én egy kissé másképen szoktam elrakni a cukorborsót is. Egyszerűen összemetélem, lemosom, lecsurgatom és bezacskózóm. :D Ha nem várja meg az ember a 'piacos' érettséget, akkor 'al dente' lesz a megfőtt végeredmény.

látjátok feleim szümtükkel 2023.07.01. 20:34:59

@Kumari aki Nilüfer:

Na, most már tudom hogyan készül a kakukkfüves madártej. A tehén megeszi a kakukkfüvet, és a tejéből csinálják a madártej.:D

látjátok feleim szümtükkel 2023.07.02. 08:03:27

Szép reggelt mindenkinek.
Nekem meg volt. Kikelt reggelre 9 törpecsibe, fél hatkor pedig a házelőtti akácfán gyakorlatozott 4 fakopáncs gyerek, párosával röpködtek két fa közt, és három madárka egy helyen krampácsolta a fát, tanulván a fa gyógyítását. Közben egy kis énekes madár nagyon szépen trillázott. :D

Kumari aki Nilüfer 2023.07.02. 10:31:29

@látjátok feleim szümtükkel: Alighanem:DDD

Engem elvarázsol az a táj, meg ennek a családnakl a környezete. Mondjuk, nemigen ennék sokmindent náluk, birkafaggyúval főznek..én meg azt nagyon nem szeretem:)

Kumari aki Nilüfer 2023.07.02. 10:32:15

@látjátok feleim szümtükkel: Alighanem:DDD

Engem elvarázsol az a táj, meg ennek a családnakl a környezete. Mondjuk, nemigen ennék sokmindent náluk, birkafaggyúval főznek..én meg azt nagyon nem szeretem:)

kocsmagomba 2023.07.04. 13:07:59

@Kumari aki Nilüfer:

A video címe, hegyi kakukkfű betakarítás.
Múlt hétfőn fűkaszáltam a füvet (alias hegyi rétet) a kertben, hagytam két nagy folt virágzó kakukkfüvet. Kikerültem a géppel. Ez vadon nő itt, ahogy nézem talán 'mezei' lehet közelebbről.
Mindenesetre szoktunk belőle szedni, frissen is és szárítjuk is.

Most lilahagyma lekvárba került egy csokor ágacska-virágocska. A lilahagyma lekvár pedig hamburgerbe, családi sáskajárás alkalmából.
:)

látjátok feleim szümtükkel 2023.07.04. 14:28:56

@kocsmagomba:

Ha pedig lenne tehened, akkor a tejéből tudnál kakukkfüves madártejet készíteni.:D

kocsmagomba 2023.07.04. 20:02:33

@látjátok feleim szümtükkel: ne gonoszkodjunk kérem! amíg voltak tehenek is ebben az utcában (akkor még nem laktam itt, de ismertem) igen finom dolgok készültek itt a patakparton legelésző tehenek okán!
gyerekkoromban még kecskenyáj is legelészett az utcavégi pataknál, a tehénkéken túlmenőleg
egyszer meg is dézsmálták a patakban behűtött dinnyémet :)))

látjátok feleim szümtükkel 2023.07.04. 20:56:16

A napi vicc pont ide pászol.:D

Rajzóra van az iskolában, kérdi a tanár:
- Móricka te mit rajzoltál?
- Egy tehenet ami a mezőn legel.
- Na de Móricka, teljesen üres a papírod, hol van itt a tehén?
- Az előbb mondtam: elment a mezőre legelni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.07.04. 21:19:08

@látjátok feleim szümtükkel: :)
@kocsmagomba: Nálam nagyon sok van a veteményesben. Elvetette magát mindenfele - már a füben is van belőle (én is kikerülöm a fűnyíróval) ...
Ezen kívül oregano nő, mint a dudva (arany és klasszikus fajták).
Van tavalyról egy ánizskapor bokrom. Nem tudom, te milyen magas vagy, de nálam fél méterrel magasabb! Érdekes módon tavaly se hozott gumót, pedig azt szeretem ázsiai ételben. Vagy fél liter magot termett (ánizs - fennel) tavaly, megkapta a kertész, mert szeretik. Idén duplája lesz legalább!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.07.04. 21:28:17

A feleségem elültette nekem a maradék csilipalántákat (vagy 20 lett). 2 nap alatt úgy megindultak, hogy rá se lehet ismerni. Most már biztos, hogy a "jó föld" földet nem szerette. Sok a paradicsom is, hozott ma hozzá a feleségem calcium-nitrátot, hogy a csúcsrothadást megelőzzük.
Lesz két nagy ágyás zöldbab is, a napokban ettük meg a tavalyi maradékát :)

Upsz - nézem jobboldalt a cimkefelhőt: fokhagyma (499), krumpli (173), petrezselyem (156), paradicsom (136) !!! Ennyi posztban szerepelt, mint összetevő!
Kéne egy előfordulás szerinti rendezést is csinálni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.07.04. 21:48:18

@Andrass9: Az 50-nél többször előforduló összetevők:
51 spenót
51 zellergumó
52 sajt
54 csilipaprika
54 salotta
58 mogyoróhagyma
58 szerecsendióvirág
59 fehérbors
59 ghí
59 római kömény
61 zeller
62 babérlevél
62 bazsalikom
62 kacsazsír
63 csili
64 élesztő
67 lilahagyma
68 gomba
68 oregano
69 tejfel
72 szerecsendió
74 alaplé
74 citrom
74 szalonna
82 zsír
83 zöldpaprika
85 mustár
88 kömény
90 tejszín
91 rozmaring
93 tejföl
95 tej
104 feketebors
104 pirospaprika
107 gyökér
109 kakukkfü
110 majoranna
129 gyömbér
131 vöröshagyma
136 liszt
136 paradicsom
146 olivaolaj
156 cukor
156 petrezselyem
173 krumpli
194 sárgarépa
234 tojás
252 vaj
366 bors
371 hagyma
383 só
499 fokhagyma

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.07.04. 22:09:04

@Andrass9: Mindez 1800 receptben a blog indulása óta.
Sajnos már vagy egy éve eltűntek a statisztikák, így nem tudok referálni pontos számot, de bőven túl vagyunk a 4 millió oldalletöltésen!

látjátok feleim szümtükkel 2023.07.05. 08:38:26

@Andrass9:

Próbáltam régebben én is, de nekem sem gumósodott, valami trükkje van a termesztésnek, de nem jöttem rá mi az.
Viszont valami van, de nem az igazi. Több éve annnak a cukkininek a magját termesztem tovább, amit boltba vettem eredetileg, gömb alakú világos zöldf féle. Most kezd nyílni, és leesett az állam, alig találtam. Más virágoknál már tapasztaltam genetikai eltérést, de ilyet még nem.
A tavalyi magból kelt tövön van 4, 5, 6 és 10 szírmú hím virág, és van több olyan, amelyek egy száron két tölcsért nyitnak. A lányvirág talán két-három nap múlva fog nyitni, és utána cukkini özön lesz a kertben. Érdekes, hogy a tavalyi magot ugyan oda vetettem, ahol termett, de a tavalyi töveknek nem volt akkora nagy a levele, mint az ideinek. Egyévbként mindig az elő terméésekból szoktam magnak hagyni egy cukkinit.

A szomszédban valamikor áprilisban kiültettek néhány tő csilit, és a júniusi esőkig csak szenvedtek, igaz nem öntözték. Az esőktől megbokrosultak, és nagyra nőttek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.07.05. 10:23:29

@látjátok feleim szümtükkel: Az idei sokkal esősebb év nagy változásokat hozott nálam is! Tavaly nekem a cukkíni nem is virágzott ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.07.05. 14:12:31

@Andrass9: Ja, és idén már nem is vetettem :)

látjátok feleim szümtükkel 2023.07.06. 08:17:57

@Andrass9:

Nekem nagyon jól sikerült. tegnap még kis gyenge bimbó mára kinyílt, holnap lesz 3 cukkini. A pláne az egészben, hogy a két héttel később kelt tövön elsőnek egy termő virág nyílt, szerencsére a másik tövön volt porzós is.

Viszont a szőlővel idén sem sok a szerencsém. A csodaszép lugasomon elkezdtek megfőni a szemek. Rádió szerint a déli nagyon erős sugárzástól a még nem viaszosodott szemek megfőnek. Ezek szerint nem csak nálunk van ilyen, és ez nem betegség. Szépen lebarnul a szem, szinte az egész fürt.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.07.07. 14:24:03

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk rengeteg levél van a szőlőn, mert lusta vagyok metszeni és a szomszédasszony nyaral :)
Meg amúgy is Izabella, ami kékszőlő ...

Kumari aki Nilüfer 2023.07.09. 09:23:57

@Andrass9: Nálunk is az van, hogy egy hónapja a szőlőfutásokat a férjem kicsit megrövidítette, de nem szoktuk különösebben metszeni, sem permetezni, Csemege fajták, ami már tizenéve így bírja, az bőven terem, van egy olyan nagyszemű késői kék, amit sokszor novemberben is eszünk a tőkéről.
Itt se vegyszer, se különösebb metszés, így van neki levele is bőven:)

látjátok feleim szümtükkel 2023.07.09. 10:35:33

@Andrass9: @Kumari aki Nilüfer:

Nálunk hajnalban a hegyek felől jelentős pára jön ( nem mindig, de most jön, tavaly nem jött, akkor öntöztem ), és azzal jön a gomba is.

kocsmagomba 2023.07.09. 11:04:44

@látjátok feleim szümtükkel:

"a hegyek felől jelentős pára jön...és azzal jön a gomba is."

Ez nagyon igaz. Csak nem úgy. :) Nem jön a gomba, hanem érte kell menni. ;)
Vargánya, rókagomba, egyebek, most minden nap van.
Minden reggel vargányás pirítóst reggelizek.
Isteni szerencse, amikor teljesen piacképtelen, de kellően öreg, nagy vargányát talál a gombász, amiben semmiféle rágó rovar izé nem foglalt szállást. Esetek kis százaléka.
Ilyenkor a gombász folyó víz alatt gyorsan megmossa, papírral még gyorsabban szárazra törli, majd 4-5 mm-es hosszú szeletekre vágja. Serpenyőben zsírt hevít, nem sokat. A szeleteket enyhe barnult szín eléréséig megsütögeti, ez mindösszesen 2 perc.
Ez az érettségű vargánya szinte krémmé olvad. Szárazon pirított kenyérre fekteti, picit rásóz és kész is.

Ezt nevezik az erdő osztrigájának, nem a piacost, amit leejtve visszapattan. Az másra jó.
Ez ízorgia.

látjátok feleim szümtükkel 2023.07.09. 14:18:12

@kocsmagomba:

Ne humorizál, mert nincs kedvem hozzá. Örülj, hogy le bírsz még hajolni.
Tavaly a jó idő ellenére nem ért be a lugason a szőlő, nyár végén rájött az eső, most meg a levegőben szálló gomba, amiért nem lenyúlunk, hanem fel, mert a lebarnult és részben megfőtt szemeket le kell szedni, és állandóan permetezni.
Egyébként már évek óta hiába nyúkálunk lefelé, nincs mit felszedni.

látjátok feleim szümtükkel 2023.07.09. 21:08:57

@kocsmagomba:

Leszedtem egy 12 literes vödörnyi lebarnult szemet. :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.07.09. 21:13:23

@látjátok feleim szümtükkel: Hajolni már én se tudok, a gombákat se ismerem, csak a lisztharmatot, a tafrinát és a moníliát. Azok meg nem jók se pirítva, se rántva ...
Felszedtem a borsót. Elvetettük a babot (a spenót és tavalyi csili helyére) és a céklát a borsó helyére (mármint a feleségem). Van csepegtető locsolás minden veteménynek - egyenként szabályozható vízhozammal. Azért még így is kimegy ebben a hőségben 300-400 liter egy menetben.

látjátok feleim szümtükkel 2023.07.10. 09:51:10

@Andrass9:

Nálunk nem kell még öntözni, csak a cukkini töveket, meg néhány paradicsomt. Ma reggel viszont már nem volt harmat. Az udvaron azonban reggel locsolok, hogy az erős napsütésben legyen pára a levegőben, hátha nem főnek meg a szemek a lugas fürtjein.

Kumari aki Nilüfer 2023.07.10. 16:05:42

@kocsmagomba: Csorog a nyálam, te szégyentelen:DDDDD

szivar 2023.07.10. 18:39:37

@kocsmagomba: Hát B+, ezt azért megkóstolnám, ha előtte nem mondod meg, hogy gomba...

kocsmagomba 2023.07.10. 19:50:56

@látjátok feleim szümtükkel:

Sajnálom a szőlődet, mert gyönyörű szép szokott lenni, van is képem róla.
Csak engedd meg, hogy viccelődjek! Nekem a hülyeség az élet értelme. (de nem akarok filozofálni) :)

@Kumari aki Nilüfer: megpróbálok legközelebb képet is feltenni valahová

@szivar: Lakat a számon. Ez tényleg teljesen más, mint a bolti, hidd el. Meg tudnád szeretni. A gomba nem egyféle dolog, nem is kétféle. Ahány gomba, annyiféle, annyiféle étel, annyiféle állag és íz, és itt most egy hosszú felsorolás jönne....

látjátok feleim szümtükkel 2023.07.11. 10:23:47

@kocsmagomba:

Gomba ügyben teljesen igazad van, a szőlőt meg tegnap leszappanoztam, ma lesem az eredményt. Azért még van rajta sok szép fürt, remélem sikerül megmenteni.

Gomba mellé elmegy egy finom cukkinis köret. Cukkini apróra vágva, zsárított és aprított zöldségkeverékkel megszórva ( nagyon csucsu minőségűt vettem ), két savanykás alma szintén apróra vágva, só, zsiradék. Előbb fedő alatt pároljuk, majd a végén anélkül elpároljuk a levét. A zöldségben van kevés hagyma is, de lehet külön is tenni, akkor viszont elnyomja a gombát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.07.11. 10:26:00

@kocsmagomba: Amíg egy rossz választás le nem állít :)
Én imádom minden formájában, de csak a keserű óriás tölcséres tejgombát ismerem még gyerekkoromból. A helybéli ácsmester (akitől gyalut fenni is tanultam) mutatta meg melyiket szedhetem. Le kellett forrázni, akkor elvesztette a keserű mellékízét. Volt, hogy fél kilósat is hoztam haza!

kocsmagomba 2023.07.11. 21:38:10

@Andrass9: Na látod! A valódi neve: Fehértejű keserűgomba. Latinul: Lactifluus piperatus. Ami egyszerre utal a tejre és a csípős borsos ízre, a keserű ízen túl.

Két hete volt, hogy hosszú-hosszú évek után, nagy szünet után, ismét tömegesen jelent meg itt az erdőkben.
Az embereket persze, hogy izgatta mindig, hogy lehet fogyaszthatóvá tenni, ezt az önmagában kiadós méretű és esetenként tömegesen megjelenő gombát. Kilószám lehetett most is szedni. Mert nem mérgező, csak rossz ízű. Ez a faj a rossz íze ellenére még piaci gombaként is árusítható!!! Kutya sem vesz ilyet, nem láttam piacon soha.

A trükk a magas hőmérsékleten való hőkezelés.

Ez lehet forrázás, ahogy írod. Vagy Erdélyben forró tepsiben, zsírban sütik, és juhtúróval adnak neki ízt.
Én most bő olajat hevítettem, mintha hasábkrumplit csinálnék, és a szeleteket hirtelen kisütöttem. Sóztam, és úgy ettem, mint a csipszet.
Ilyenkor a keserű, csípős íz eltűnik, a gomba kifejezetten édes lesz. (a tejelés miatt sütés közben ténylegesen olyan illata van, mintha házi tejet forralnánk)

Azért vigyázni kell, van mérgező párja. Megtévesztésig.

Szóval ne aggódj, 'holtomig' tanulok a gombákról. :DD
Soha nem lehet eleget tudni, a kétely életet ment. :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.07.12. 11:04:04

@kocsmagomba: A kisöregnek mindig megmutattam a zsákmányt, de egyszer se talált benne rosszindulatút :)

kocsmagomba 2023.07.13. 15:52:03

Segítséget kérek. Érik már ökörszív, vagy hasonló paradicsom?

Aki piacra jár, látott már mennyiséget? Szeretnék befőzni.
Csak nekem most 35-40 kilométer a piac, nem olyan könnyű, hogy mikor induljak neki. Köszi.

A vargánya csak pár száz méterre van.... :D azt ma is hoztam, eső után.

látjátok feleim szümtükkel 2023.07.13. 20:48:09

@kocsmagomba:

Szerintem még a befőzéshez való paradicsomok nem érnek, majd 2-3 hét múlva. Szomszédban szépen megnőtt, de valahogy nem akar pirosodni. Amik most kaphatók, azok üvegháziak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.07.13. 21:24:30

@kocsmagomba: Én még nem láttam se piacon, se boltban, se a saját veteményesemben érett ökörszivet. Az egy kicsit sokkal később érik (legalábbis mifelénk)...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.07.13. 21:25:12

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem már 4 szem piros ennivaló paradicsomom van ... bbbbiiiiibbiiiii

kocsmagomba 2023.07.14. 17:32:11

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel:

Köszönöm. Előző években már július 2-3. hetében biztosan tudtam a gyöngyösi piacon venni nagyobb mennyiségű paradicsomot, ökörszív féléket főleg. Tudom, hogy ezek félfóliások, de nagyon jók voltak.
Termelőtől. Azután jött a kecskeméti. A hosszúkás szabadföldi fajtákat persze augusztusban raktam el, huszadika után.
Csak ugye most nem tudom hetente egyszer se csekkolni a kínálatot, hogy mikor jön el az én időm, utoljára május elején voltam ott.

látjátok feleim szümtükkel 2023.07.15. 06:58:37

@kocsmagomba:

Idén a nappali nagy meleghez képest erős az éjszakai lehülés, és ezt nem szereti a paradicsom. Ezért feljődik lassabban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.07.15. 10:17:12

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk is lehül 20C-ra ...
Kaptak a paradicsomok káliumot és meszet, hogy a csúcsrothadást megelőzzem. Az 1 hete vetett cékla és mángold már 3 centis növényke. A babok egy része is 4-6 levelű már. Leszedtük az első zöld TV paprikát (a csípőset), valamint van már 1 araszos kecskeszarv is.
Virágzik a perui tomatillo (földicseresznye) is. Érett paradicsom csak 3 szem van az egész kertben.
Beérett az első őszibarack is, és a Mucsu almafa meg akar szakadni a rengeteg terméstől.

kocsmagomba 2023.07.19. 12:23:42

@látjátok feleim szümtükkel:

Én a zenéhez hülye vagyok. Abban az értelemben, hogy se hangom, se hallásom. Talán csak dobolni tudnék megtanulni, mert a ritmusérzékem jó.
Persze ettől még hallgatok zenét.
Boldogult jó emlékezetű ének-zene tanárom, a gimnáziumban felszólított egyszer, hogy énekelném el a házi feladatként kiadott (!) népdalt. Két sor után leültetett, és onnantól 4 évig csak szóban vagy írásban osztályzott zenetörténetből. Nem bántam.
Ő egyébként egy nagyon híres énekkórus vezetője volt. Nagyon szerettük és tiszteltük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.07.19. 17:01:46

@kocsmagomba: @látjátok feleim szümtükkel: Inkább ne ... én zenei általánost végeztem :)
Cserébe lesz holnap új poszt, meg írtam még egyet is

látjátok feleim szümtükkel 2023.07.19. 17:23:02

@Andrass9:

Pedig elénekelnénk a nótádat. Kocsmag. dobolna, én krákognék, te meg élveznéd.:D

kocsmagomba 2023.07.19. 20:53:42

@Andrass9:

"Cserébe lesz holnap új poszt, meg írtam még egyet is "

Itt az ideje. Már torkomon akad ez a sok borsóhéj, mint a csirkének. :)
Bevallom sohase tudtam magam rávenni erre a borsó fajtára.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.07.19. 21:23:55

@kocsmagomba: Nem lesz újabb borsóhéj :) Elég, ha mi esszük idehaza!!!

szivar 2023.07.21. 19:15:43

@kocsmagomba: Próbáld ki. Én hasonlóképpen viszonyultam hozzá. De k*va jó lett. A héja (nem a madár) is édes. Ha boltit veszel, az lehet, hogy olyan mint a 'piacérett' fejtősbab, borsó és társai (azaz sz@r). Nálam megmaradt veteményként. Ugyanaz a feldolgozása, mint a zöldbabnak.

látjátok feleim szümtükkel 2023.07.22. 10:06:49

Tegnap beigazolódott, hogy jó az öregember megfigyelésére hagyatkozni, mert a régiek nem voltak buták, csak nem volt számítógépük, és net.

Apám mindig úgy metszette a szőlőt, hogy sok új hajtása nőtt, jó lombos volt, a levélzet takarta a fürtöket. Azt mondta, majd akkor kell a levélzetet ritkítani, mikor a júliusi zivataros időjárás elmúlik.
Én tőkére metszek, és meghagyon a hajtásokat, csak kacsozni szoktam. Ez mentette meg a szőlőt, mert tegnap elég rövid ideig, de jó nagy jég esett, és bizony ahol kilógott a fürt, megveregette a szemeket. A sárgabarack fa is jó lombos, teli van idei hajtással, és azt a 20 szembarackot ami termett olyan jól megvédte, hogy mindössze 3 szem esett le a viharban. A cukkininak is jól jött a dzsungel szerű levélzet, mert csak a levek lettek kidíszítve lyukhimzéssel, a virágokat nem érte el a jég.
Az almafákon reggel még nem lászott a termés károsodása, sok levél van a fák alatt, viszont zöld alma alig akad. Ezek is dúsan lombosak.

Egyébként az egész település teli van falevéllel, kisebb ágakkal.

Kumari aki Nilüfer 2023.07.24. 08:35:01

@látjátok feleim szümtükkel: hát izé..a metszés beavatkozás a természetes növekedésbe, a növény magától tudja, mi ellen hogy kell védekezni..( na persze egy metszetlen fa nem terem annyit-vagy igen- és nem olyan csinos:DD.de nézem a vadkörtét.gyönyörű, tele van körtével, az elvadult gyümölcsösöket, olyan szilva terem azon, hogy ihaj..)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.07.24. 13:41:33

@Kumari aki Nilüfer: Háááát igen! Azért valahogy a fák-növények maguktól tudják, hogy kell fejlődniük!
Én nem szeretek ebbe beleavatkozni - ráhagyom a kertészre :)))))))

látjátok feleim szümtükkel 2023.07.28. 20:55:02

Akinek kertje van, nagyon vigyázzon a sünökre! Saját magam láttam, amint egy sün gyerek befalt egy meztlen csigát, és jót csámcsogott neki.

látjátok feleim szümtükkel 2023.07.29. 21:31:53

@kocsmagomba

Nehogy már sajnáld tőle.:D
süti beállítások módosítása