A fiamék rendszeresen fõznek curryt, de esküsznek az én alap pasztámra, ezért idén is fõztem vagy bõ 2 litert.
Az összetevõk közt van egy kanálnyi Tom Yum paszta Thaiföldrõl - így autentikusnak deklarálhatom a curry pasztámat :)
Rengeteg zöld vagy félig érett csili maradt a szüret végére, ezért ebbõl a vegyes paprikából lett ez a curry alap:
- 1 kiló vegyes csípõs csilipaprika
- 3 dl étolaj
- 2 fej ezüsthagyma
- 3 fej pogácsahagyma
- 1 ek Tom Yum alap
- 2 ek görögszéna mag (ez a curry alapillata!)
- 2 ek szárított galangal gyökér
- 14 szárított kaffír lime levél
- 1 hüvelyknyi gyömbér
- 2 girizd fokhagyma
- 3 ek gombás sötét szójaszósz
- 2 ek szezámmag olaj
- 3 ek kurkuma
- 1 ek római kömény
- 2 ek curry fûszerkeverék
- 4 dkg só (2%)
- 2 g Nátrium Benzoát (1 ezrelék) a tartósításhoz
A szárított zöldfûszereket a mozsárba tettem, ahol alaposan megzúztam. A hagymákat és a gyömbért felaprítottam, és a késes aprítóban pépesítettem. Még itt hozzáadtam az étolajat, és belekanalaztam a tottyos lábasomba, amit fel is tettem a tûzre.
A csiliket is felaprítottam az aprítóval, és hozzáadtam a már megdinsztelõdött hagymához. A Tom Yum alapot felöntöttem a szójaszósszal és a szezámolajjal. Hirtelen felindulásból 2 ek-nyi kapribogyót is felaprítottam: az csak jót tehet.
A kaprit is a paprikák után küldtem, hogy fõjön. A száraz fûszerek követték a mozsárba a megzúzottakat, hogy elkeveredjenek. A csili rotyog - mehet bele a Tom Yum alapkeverék, valamint a mozsárból az összes fûszer. A só és a tartósítószer zárta a sort.
Jöhetett a botmixer, amivel az átfõtt pépet krémesítettem. Kicsit kevésnek itéltem, ezért hozzáadtam 2 pritamin paprikát is. A krémesített alapot ezután még egyszer átfõztem, és azon forrón (mikróban) felhevített pici üvegcsékbe adagoltam, amiket azonnal kupakoltam, hogy sterilizálódjon.
Ez a töltögetés így néz ki (van egy csõrös szószmerõ kanalam, azzal csinálom):
Lett 30 üvegcse (a képen még nincs mind betöltve!)
Az aktuális csiliket összekészítettem a cimkézéshez és az élelmiszertárolóba való lecipeléshez.
Szép terméssel zártam a tavalyi évet!