A feleségem meglepett egy dobozka barna Shimejii gombával, ami egy finom és zsenge fajtája a gombának. Mivel õ nem eszi, gondoltam, hogy csinálok egy krémet magamnak.
Receptem pedig Kumari kommentje volt az egyik poszt alatt :)
Kiraboltam a kamrát, és összekészítettem a hozzávalókat:
- 15 dkg Shimejii gomba (tetszőleges, hogy milyen gombát használsz)
- 3 nagy ek libazsír (lehet vaj is)
- 1 fej lilahagyma
- 1 fej vereshagyma
- 2 girizd fokhagyma
- 1 mk õrölt fehérbors (aromásabb, mint a fekete)
- 1 mk kakukkfü
- 1/5 frissen lereszelt szerecsendió
- 1 kk só
A zsírt feltettem forrósodni a legkisebb inox lábasomban. Amíg az felhevült, nagyon apróra vágtam a megpucolt hagymákat. Ezt beleborítottam a zsírba, és megsóztam, hogy kiadja a levét. Amíg a hagymákok párolódtak, elõszedtem a gombát, aminek levágtam a tönkje talpát, így nem kell magát a gombát mosogatnom.
Kis darabokra szecskáztam mind (könnyû, mert nagyon apró maga a gomba is). Reszeltem hozzá szerecsendiót, mert gondoltam, az jó lesz. Kimértem a fûszereket a tálkába és hozzáadtam a gombát a megdinsztelt hagymához.
Lefedtem a lábast, és rotyogtattam, hogy a gomba is kiadja a levét (90%-a víz!!!). Amikor már puhának látszott (kb. 15 perc kellett neki), beleszórtam a fûszereket a tálkából. Ezzel tovább fõztem, de most már fedõ nélkül, hogy bepároljam zsírjára. Ez is volt vagy 15 perc, de utána jöhetett a botmixer, és máris krémet kavartam keverékbõl. Nem lett túl sok belõle, de kettéosztottam kis dobozkákba.
Megkóstoltam, és jónak ítéltem.
A legegyszerûbb kence, amit valaha is csináltam, de nagyon megérte: A fiam és a kicsilyány lovagja mindketten lelkesedtek érte, és megosztoztak rajta - nekem csak egy kenyérnyi maradt!