Vendégposzt kocsmagomba konyhájából
Különféle gombóclevesekhez való vonzódásom lehetne közmondásos. Ez alkalommal az alább következő karfiol étel készült. Csak úgy a fejemből pattant ki, mint Zeusz fejéből Pallasz Athéné, a bölcsesség, és nem mellékesen a női munka istennője. (szerény is vagyok)
Semmi különös: karfiol, leves, húsgombóc.
Kezdem a húsgombóccal. Darált sertéshúst fűszereztem egyfajta fűszerkeverékkel, és további borssal.
A keverék: Adalék és ízfokozó mentes, általam gyakran használt márka. Nem reklámozom, de le kell írnom:
Házi Arany. Magyaros fűszerkeverék. Fantázianév nyilván, semmi köze semmiféle magyarhoz, de látám, hogy igen jó ehhez a fogáshoz. Viszont nem is kötelező, bárki, bárhogy fűszerezheti.
Egy kis méretű, pontosabban méreten aluli tojást hozzáadtam a biztonság kedvéért. Lényeg, hogy a gombóc anyaga szívja fel teljesen, ne legyen nagyon szottyos, ne kelljen semmi más kötőanyagot beletenni, se morzsát, se lisztet. Jól át kell gyúrni. Sót, a fűszerkeveréket figyelembe véve, kóstolva kell beletenni, de inkább sós legyen. Akkor tapad ugyanis még jobban össze a hús. Pihentettem egy órát.
Majd vizes kézzel kiformáztam, türelmemhez mérten kicsi gombócokra. Fél kiló hús, 24 gombóc. Serpenyőben libazsírt melegítettem, majd a gombócokat rendesen körbe sütöttem. Pörzsanyag kell. Félretettem.
Széles aljú fazékban, a kisebb darabokra szedett karfiolt, szintén libazsíron megpirongattam. Látszik, hogy odakapott néhol, ez elég is neki. Fokozza az ízt, nem lesz vizes törölköző íze a végén.
A karfiolt felöntöttem lassanként vízzel. Majd fűszereztem, de az igazi fűszereket majd a gombóc hozza bele. Jól menne hozzá a petrezselyem, csak nem volt itthon egy szál se. Helyette lestyánt használtam. Tökéletes kombináció lett ez is. Megszokásból egy kisgyerek maréknyi rizst is szórtam bele, főjön szét, sűrítsen, tűnjön el.
Trükk. A képen is látszik. A leves tetejét szórtam meg kanálka liszttel. Se rántás, se habarás, se turmixolás, csak a száraz liszt, a zsírosabb tetejére. Nem szabad megkavarni, ez a titok. Nem lesznek csomók, rendesen sűrít, belefő. Bátorság!
Felforrás után ment bele a gombóc, ennek még idő kell, minél gyorsabban bele kell süllyeszteni. Nehogy szétfőjön közben a karfiol.
Kb. 20 perc és kész is.
Kanálkép van!