Általános iskolában volt ugyebár a politechnika óra. Akkoriban ugyan gyakorlati órának hívták, de a lényeg ugyanaz. A fiúk az egyik teremben fiús dolgokat csináltak, fúrtak, faragtak, reszeltek. A lányok a másik teremben értelemszerűen lányos dolgokat csináltak, hímeztek, hámoztak és ősszel savanyúságot tettek el. Tavasszal aztán előhozták a savanyút, és meg lehetett kóstolni. Nekem káposztával töltött paprika jutott. Az üvegben egyetlen hatalmas, kissé narancsszínű paprika fért bele. (Akkoriban még nyolc deci volt a 720-as üveg.) Utolsó óra volt, fene éhes voltam, minden teketória nélkül betoltam az egész paprikát. Életemben még olyan finom savanyúságot nem ettem. Ez jutott eszembe idén ősszel, mikor a téli eltevésre került sor. Kacérkodtam a gondolattal, hogy almapaprikából készítsem, de egyrészt igen csak macerás munka lett volna, no meg az árak is megálljt parancsoltak. Pénteken reggel aztán bementem a boltba valami reggeliért, és meglepődve konstatáltam, hogy egészen szép lecsópaprikát kínálnak 500 forintért az egyébként piszok drága üzletben. Legott válogattam is bő két kilót, inkább cipeltem, minthogy munka után lesre fussak, mert addigra elkapkodják.
Szombaton aztán nekiláttam.
Hozzávalók:
- 2 kg TV vagy lecsópaprika
- 3 kg káposzta
- 1 teáskanál köménymag
- 2 teáskanál só
A felöntőlé egy adagjához:
- 1,5 l víz
- 2 dl cukor
- 3 dl 10%-os ecet
- 1 evőkanál só
- késhegynyi NaBe
Mint látható egy kiló paprikához másfél kiló káposzta kell. Nem véletlenül szombaton álltam neki, mert így a közeli boltba le tudtam szaladni káposztáért, ha kevésnek bizonyul. Elsőre fehér káposztát terveztem, de aztán elcsábultam, és vöröset vettem.
A káposztát legyalultam a V-Gyulával. "szárazon" összeforgattam a köménymaggal, aztán megsóztam és félretettem.
A paprikát megmostam. Benyomtam a csumáját, aztán kihúztam, kirázogattam a magot, és ha még maradt benne valami, azt kipiszkáltam.
A káposztát alaposan kifacsartam.
Szépen sorban megtömtem a paprikákat. A boltban igyekeztem olyan paprikákat válogatni, amik nem túl nagyok és viszonylag egyenesek.
Üvegbe raktam, Akárhogy erőlködtem, négynél többet az istenért nem tudtam beleerőltetni egy üvegbe.
Minden üveg tetejére tettem pár szem koriandert, mustármagot és kapormagot.
Felöntöttem a paprikákat a felforralt lével. Kicsit hagytam állni, aztán utánatöltöttem.
A lezárt üvegeket feltettem a gázra, és lefedve addig melegítettem, míg elég forrónak nem éreztem a kupakokat. Másnapra kihűlt. ment a polcra.
Két hét múlva véletlenül éppen rántott húst sütöttem, ahhoz prímán passzolt.
Le vagyok nyűgözve magamtól, ez valami elképesztően jó lett. Egy baj van vele. Igen gyorsan fogy.