Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: azt nem tudom, sertés vagy marhamájjal milyen az almás, én csirkével csináltam, pulykáv... (2023.01.31. 11:47) Resztelt csirkemáj gőzkrumplival
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Az nem olyan nagy baj, ha csak a számítógép beteg.:) (2023.01.30. 14:13) Savanyított Jalapeño paprika
  • látjátok feleim szümtükkel: @kocsmagomba: Jut eszembe, megszelídítés után biztosan hagynák magukat megfejni. Egy nő rokonun... (2023.01.14. 13:13) Mángold-spenót főzelék
  • Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: Nem hinném, hogy vén volt, a vadász barátunk azért nem amatőr,csak ne... (2023.01.10. 09:55) Savanyított retkek télire
  • Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: Te jó ég! vagy ötven éve nem hallottam ezt a nótát:) (2023.01.10. 09:49) Pulled pork azaz cafatos disznó az új évre
  • látjátok feleim szümtükkel: @kocsmagomba: Peedig van rá esély, mert az előrejelzés szerint januárban nem lesz hideg. A febru... (2023.01.06. 13:51) Kis adag kocsonya szezonnyitásra

A nap vicce


Címkék

A1 (10) A1 marinád (4) A1 szósz (6) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (22) almalé (9) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (12) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (15) babapiskóta (2) babér (42) babérlevél (61) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (5) barnacukor (28) barnasör (2) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (6) bazsalikom (62) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (13) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (356) borsikafü (8) bouquet garni (2) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (17) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (8) churut (3) citrom (72) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (38) citromlé (46) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (2) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (53) csilipaszta (29) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (4) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (30) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (155) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (40) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (28) disznózsír (5) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (5) étterem (2) ezüsthagyma (10) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (34) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (3) fehérbor (30) fehérbors (58) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (103) fekete bors (9) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (493) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (9) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (104) gyömbér (126) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (363) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (11) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (10) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (4) kacsazsír (61) kacsazúza (6) kaffir lime levél (11) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (107) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (29) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (12) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (16) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (26) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (31) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (2) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (87) köménymag (36) konyak (3) könyv (2) koriander (31) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (170) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (12) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (27) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (4) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (16) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (21) lilahagyma (63) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (46) lime héj (2) lime levél (6) liszt (134) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (106) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (6) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (84) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (17) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (19) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (39) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (143) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (68) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (8) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (37) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (134) paradicsomlé (31) paradicsompüré (44) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (154) petrezselyemgyökér (24) petrezselyemlevél (16) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (100) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (2) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (41) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (47) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (58) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (90) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (191) sárga laska (3) savanyúkáposzta (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (2) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (7) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (371) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (49) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (73) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (7) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (70) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (45) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (25) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (94) tejfel (68) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (232) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (34) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (248) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (17) vargánya (18) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (31) vörösbor (30) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (27) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (59) zellergumó (51) zellerlevél (44) zellerszár (33) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (80) zöldség (3) zöldségalaplé (14) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (77) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

2022 első adag sült paradicsoma

2022.09.28. 07:00 Andrass9

Idén elég hamar elkezdett beérni az ökörszív és a Lucullus (aka SanMarzano aka Roma) paradicsom. Ezek mind nagyon húsos és kevés lével megáldott paradicsomok ráadásul egész kis savassággal.

35.jpg 34.jpg

Az első adag eléggé moderált volt, mindösze 14 kilót sikerült két tepsibe és onnan üvegekbe tölteni, de azok már ott vannak és őrzik a nyár ízét.

A sütőbe egyszerre két tepsit tudok betenni - annyi paradicsomot kell szednem, ami azokat megtölti. Persze önmagában a paradicsom nem elegendő - elő az ollót, és nosza neki a fűszeres kertnek:

  • 3 kiló húsos paradicsom (a magok szerint ez is ökörszív)
  • 4 kiló rózsaszínű ökörszív paradicsom
  • 7 kiló Lucullus paradicsom (én SanMarzano magokból neveltem a növényeket)
  • 10 fej tavalyi fokhagyma (még egész jók!)
  • 8 szál rozmaring
  • 1 kis kazal oregano
  • 8 szál bazsalikomcsúcs (a sima édes bazsalikomból - a Thai változatot nem mindenki szereti, mert ánizsos)
  • 1 marék kakukkfü ág
  • 4 zellerszár (normál zeller levél)
  • 2 dl olivaolaj + a spricceléshez
  • 2 ek cukor
  • 3 ek só
10.jpg 11.jpg 12.jpg

A zöldfűszereket lemostam - nem szeretem a felcsapódó földet az ételben. A mosás nem sok illatot vesz el, mert az inkább olajban oldódik. A paradicsomokat is alaposan megmosdattam, hogy még a levéltrágya is lejöjjön róluk. A paradicsomok csúcsát keresztbe bevágtam, hogy könnyebben lejöjjön a héja.

13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

Egy nagy fazékban félig töltve vizet forraltam, amibe beletettem pár percre a paradicsomokat. Innen hideg vízben kicsit lehűtöttem azokat, és lehúztam a héjukat. Amelyiknek nagyon erős volt a csumája, azt kivágtam (nomeg az esetleges sérüléseket is). A paradicsomból - jól megmarkolva - kinyomtam a levet és az esetleges magokat egy fazékba (oda tettem a lehúzott héjat is). A tepsikbe öntöttem 1-1 dl olivaolajat, amit durva szemű sóval meg is szórtam (a paradicsom leve majd kioldja). A fokhagymát megpucoltam és a fokhagymagyaluval felapritva beleszórtam az olajba. A zöldfűszerekkel megágyaztam a tepsikben.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Jöhetett a második tepsi is, majd a már kinyomkodott paradicsomokat csumás végükkel lefelé ráállítgattam a fűszerpaplanra szorosan egymás mellett. A megtelt tepsit megszórtam kis sóval és nagyon kevés cukorral. Csepegtettem a tetejére is kis olivaolajat.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

A SanMarzanot lefektetve raktam a tepsibe, amire azután tettem még a zöldfűszerből. Ezt betakartam a második réteg kinyomott paradicsommal. Sóztam, picit cukroztam és olajjal spricceltem. Végül mindkét tepsit betoltam a sütőbe. (Ha lenne még egy rácsom, akkor elvileg 3 tepsit tudnék egyszerre sütni). Felszereltem a hővédő lemezt a gombok alá, majd legkisebb lángra téve kinyitottam kicsit a sütő ajtaját. Így mintegy 95C fokra melegedtek fel, amiben 10 órát sütöttem.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

Hét üvegbe fért el az ökörszív, négybe pedig a Lucullus.

29.jpg

A tepsiben marad pici olaj és a sok fűszer meg a sült fokhagyma remek ágyat képezett egy nagy adag spagettinek, amivel a feleségem kitunkolta :)

30.jpg

A SanMarzano jobban megsült, de ettől csak finom plusz karamell íz került bele - nem árt neki. Két villával dolgozva rakosgattam egyesével a paradicsomokat az üvegekbe igyekezve az egyenletes elosztásra.

31.jpg

32.jpg

A kinyomott paradicsom levekbe raktam a maradék zöldfűszert. Kb másfél óráig főztem, majd szitán átpasszíroztam. Ezután (kövezzetek meg) hozzáadtam 10 kisüveg sürített paradicsomot is, mert kell a kisüveg a csilinek és híg volt a paradicsomlé. Ezt addig főztem, még szűk felére besűrűsödött.

33.jpg

Végül fél literes üvegekbe töltöttem és bekupakoltam. Így lett 6 üveg sűrű passatám, ami nagyon jó levesnek, szószokba, stb. A nyitókép jobboldalán csak az első sor látszik ...

A sültek üvegét is felcimkéztem, és bezsúfoltam a kamrába. (Lásd nyitóképek...)

Folytatása következne, amikor újabb nagy adag érik meg egyszerre, de sajnos idén ez elmaradt a hiányzó vénasszonyok nyara miatt. Mindössze 4 liter passatát tudtunk főzni a tegnapig megérett, ám a sok esőtől kicsit felrepedezett paradicsomból.

Több meg már nincs a töveken...

25 komment

Címkék: paradicsom fokhagyma bazsalikom cukor rozmaring oregano olivaolaj zellerlevél kakukkfü ökörszív San Marzano

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5417923529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.29. 18:39:45

Kihasználtam az alkalmat, hogy még nem fagyott le a thai bazsalikom, se a lestyán! Learattam, és olajat készítettem belőlük. Olyan ájer van a lakásban!!!! (Feleségem nem szereti a lestyánt, de jön a nagylyány novemberben, aki viszont imádja.)
Lesz belőle poszt is, mert érdemes házilag készíteni. Akár petrezselyemből is ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.29. 18:53:22

@Andrass9: Amiért itt kommentelem, az amiatt van, mert a paradicsomhoz elhasználtam a kertből az összes oreganot, és kakukkfü is csak egy tő maradt. A lestyánt és a thai bazsalikomot meg nem használom a paradicsomhoz.

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.29. 20:04:14

@Andrass9:

Lepárlód is van az olaj készítéshez?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.29. 20:25:11

@látjátok feleim szümtükkel: Ilyen kis mennyiséghez nincs, ezért ez csak turmixgéppel készült (a TV Paprikán láttam egy lestyán majonéz készítését, ahol az olajat lestyánnal telítik, majd ezzel az olajjal csinálták a majonézt. Nekem az nem kell, de az olaj remek mindenféléhez!

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.30. 07:22:40

@Andrass9:

Napokban egy tv műsorban láttam egy réz lepárló fazekat, amit akár házilag is meg lehet csinálni, te érted is ennek a módját, de szerintem egy fazék és egy feldő/fém tál is jó lehet, persze nem zománcos. A lényege az volt, hogy a zöldet összevágták apróbbra, és úgy tették nem túl sok vízzel a fazékba, mert állítólag így jobban ki tud oldódni az olaj a növényből. Nekem nagyon teccik, és ha el nem felejtem, akkor jövőre csinálok. Fürdővízbe is nagyon jók ezek a gyógynövény olajok. Igazad van, mert a te módszereddel is lehet főzéshez jó gyógynövénytartalmú olajat gyártani.

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.30. 07:27:27

@Andrass9:

Ez nem csak pálinka főzéshez, hanem illóolaj lepárláshoz is használatos. Valami hasonló volt, amit láttam, de abba valamivel több növény fért, talán egy kilónyi.
beston.hu/szezonalis/palinkafozes/aromatorony-ar-12l-hazai-palinkafozo-keszulekhez-12l.html

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.30. 09:21:55

@látjátok feleim szümtükkel: Ez érdekes, mert nem tudom, hogy hogy választják szét az olajat az alkoholtól ...

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.30. 09:36:05

@Andrass9:

Nem alkohollal, hanem vízzel főzik a növényt, és a vizes olajkeverék tetején összegyűlő olajat pipettával szedik le. Ez a főző alkalmas szesz párlásra is. Essetudni?:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.10.01. 08:37:55

@Andrass9: Mégse - megtaláltam :) Valahogyan ösztönösen ezzel a módszerrel készítettem, csak nem tudtam, hogy macerálom :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.10.01. 14:24:39

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon megharagszol rám, ha nem szavazok semmilyen lepkére. A kertemben a lepke csak kárt okoz!!!

látjátok feleim szümtükkel 2022.10.01. 16:03:49

@Andrass9:

Nem a lepke okozza a kárt, hanem a hernyó. Hozzánk jár fecskefarkú lepke, de csak a nyári orgonán tartózkodik, a hernyója csalánon nevelődik.
A gyümölcsben élősködő kukacok lepkéi nem ilyen nagyok, azokra nem is kell szavazni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.10.01. 17:28:25

@látjátok feleim szümtükkel: Hát, ha a lepke nem petézne, nem volna hernyó sem :)

látjátok feleim szümtükkel 2022.10.01. 17:59:07

@Andrass9:

Aha, ha a nagyanyámnak kerek lett volna, ő lett volna a villamos.;Đ

Ilyen nagy hernyóval nem találkozol te a kertedbe, egyrészt mert nincs sok belőlük, másrészt nem a kert az élőhelye, harmadrészt több esze van attól, hogy a kertedbe menjen, ahol agyonverik.

látjátok feleim szümtükkel 2022.10.01. 18:00:12

Ja, meg volt a mai rendes mindennapi esőnk. Éppen szőlőt préseltünk, és kénytelenek voltunk tető alá vonulni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.10.01. 20:06:16

@látjátok feleim szümtükkel: A paradicsomot 4cm hosszú és 4mm vastag hernyók rágták össze ... Amit behoztam egy tálcán másnapra azt is összerágták. Kösz, de nem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.10.01. 20:09:05

@látjátok feleim szümtükkel: Szeptemberben rekord mennyiségű esőnk esett: 120 mm!!!
Ma már csak 12 mm jött hozzá :) A tó teli van, a kihalt diófa alatt újra vetett fű pedig már 1,5 cm magas ...

látjátok feleim szümtükkel 2022.10.01. 20:20:18

@Andrass9:

A tettes nem volt egyik lepke sem. Feltehetőleg káposztalepke volt a hunyó.

kocsmagomba 2022.10.01. 20:47:05

@Andrass9: ilyenkor nincs más megoldás, a hernyót kell tenyészteni és megenni, 4x4-es hernyó az már kiadós! :)))

Jó sok macera volt ezzel a paradicsommal.
Bár lenne ennyi időm!

kocsmagomba 2022.10.01. 22:15:23

@látjátok feleim szümtükkel:

Én a fecskefarkút szeretem.
Itt egy kép, tavaly készült a kertemben. Igaz, ez inkább hegyi rét. Talán 15-20 lepke kergetőzött a vadvirágokon.
freeimage.host/i/ffk6.LhAbMN

Van ám év gombája is!
Még nem kell szavazni, de majd lehet.
A 2022-es év gombája az ízletes rizike.
Szedtem is belőle a héten egy adagot! 3,5 kilót. :)
freeimage.host/i/111.LhREHg

látjátok feleim szümtükkel 2022.10.02. 08:17:28

@kocsmagomba:

Nálunk 4-5 fecskefarkú szokott egyidőben röpködni, többet nem láttam még együtt. A másik két lepékből a fehérgyűrűs csüngő lepkéből még egy példányt sem láttam eddig. Éjjeli nagy pávaszemet még általános iskolás koromban láttam, azóta nem. Azt tudom, hogy a pávaszemnek szép hernyója van, ebből többet láttan anno, de nem az Andrass9 kertjében talált zöld az.
Nagy szenderből szokott több jönni déli és esti órákan a nyári orgonára.Ennek nem tudom milyen a hernyója.

látjátok feleim szümtükkel 2022.10.02. 19:00:09

No a jó pap is hóttig tanul, én sem maradtam ma le tőle.

A kipréselt szőlő lé csak lőrének lett volna jó, ezért felturbóztam, tettem hozzá málnalevet, dzsemnek lecukrozott és turmixolt piros húsú őszibarackot, amitől nagyon finom gyülölcslé alakult. Beüvegeztem, és feltettem a dusztba. Igen ám, de a csatos pálinkás üvegbe sikerült sokat tenni, a tetejéig felnőtt, ezért kivettem, és kiöntöttem egy kicsit belőle, majd vissza is tettem. Mindeközben kis lángon ment a túűzhely. Egyszer ránéztem, hogy jó-é már, és mit látok, egy üveg megadta magát, eltört. Sajnos egy liter finom gyümölcslé kárba ment. Málna még lesz egy kevés, de baracklé már nem, kénytelen leszek a császárkörtéből tenni a maradék szőlő levébe, mert az nagyon édesre beérik. De majd csak a hét vége fel, addig pihi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.10.02. 19:07:35

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk fügével meg körtével édesít a feleségem :) Leszedtük a Mucsut, lett vagy 80 kiló. A legnagyobb alma 41 dekás volt!!!
Jövő héten pedig megtámadjuk az idaredet, mert az is beérik hamarosan.
A szőlőnk (Izabella) édes, mint a méz, de nincs annyi, hogy bor legyen.
süti beállítások módosítása