Idén elég hamar elkezdett beérni az ökörszív és a Lucullus (aka SanMarzano aka Roma) paradicsom. Ezek mind nagyon húsos és kevés lével megáldott paradicsomok ráadásul egész kis savassággal.
Az első adag eléggé moderált volt, mindösze 14 kilót sikerült két tepsibe és onnan üvegekbe tölteni, de azok már ott vannak és őrzik a nyár ízét.
A sütőbe egyszerre két tepsit tudok betenni - annyi paradicsomot kell szednem, ami azokat megtölti. Persze önmagában a paradicsom nem elegendő - elő az ollót, és nosza neki a fűszeres kertnek:
- 3 kiló húsos paradicsom (a magok szerint ez is ökörszív)
- 4 kiló rózsaszínű ökörszív paradicsom
- 7 kiló Lucullus paradicsom (én SanMarzano magokból neveltem a növényeket)
- 10 fej tavalyi fokhagyma (még egész jók!)
- 8 szál rozmaring
- 1 kis kazal oregano
- 8 szál bazsalikomcsúcs (a sima édes bazsalikomból - a Thai változatot nem mindenki szereti, mert ánizsos)
- 1 marék kakukkfü ág
- 4 zellerszár (normál zeller levél)
- 2 dl olivaolaj + a spricceléshez
- 2 ek cukor
- 3 ek só
A zöldfűszereket lemostam - nem szeretem a felcsapódó földet az ételben. A mosás nem sok illatot vesz el, mert az inkább olajban oldódik. A paradicsomokat is alaposan megmosdattam, hogy még a levéltrágya is lejöjjön róluk. A paradicsomok csúcsát keresztbe bevágtam, hogy könnyebben lejöjjön a héja.
Egy nagy fazékban félig töltve vizet forraltam, amibe beletettem pár percre a paradicsomokat. Innen hideg vízben kicsit lehűtöttem azokat, és lehúztam a héjukat. Amelyiknek nagyon erős volt a csumája, azt kivágtam (nomeg az esetleges sérüléseket is). A paradicsomból - jól megmarkolva - kinyomtam a levet és az esetleges magokat egy fazékba (oda tettem a lehúzott héjat is). A tepsikbe öntöttem 1-1 dl olivaolajat, amit durva szemű sóval meg is szórtam (a paradicsom leve majd kioldja). A fokhagymát megpucoltam és a fokhagymagyaluval felapritva beleszórtam az olajba. A zöldfűszerekkel megágyaztam a tepsikben.
Jöhetett a második tepsi is, majd a már kinyomkodott paradicsomokat csumás végükkel lefelé ráállítgattam a fűszerpaplanra szorosan egymás mellett. A megtelt tepsit megszórtam kis sóval és nagyon kevés cukorral. Csepegtettem a tetejére is kis olivaolajat.
A SanMarzanot lefektetve raktam a tepsibe, amire azután tettem még a zöldfűszerből. Ezt betakartam a második réteg kinyomott paradicsommal. Sóztam, picit cukroztam és olajjal spricceltem. Végül mindkét tepsit betoltam a sütőbe. (Ha lenne még egy rácsom, akkor elvileg 3 tepsit tudnék egyszerre sütni). Felszereltem a hővédő lemezt a gombok alá, majd legkisebb lángra téve kinyitottam kicsit a sütő ajtaját. Így mintegy 95C fokra melegedtek fel, amiben 10 órát sütöttem.
Hét üvegbe fért el az ökörszív, négybe pedig a Lucullus.
A tepsiben marad pici olaj és a sok fűszer meg a sült fokhagyma remek ágyat képezett egy nagy adag spagettinek, amivel a feleségem kitunkolta :)
A SanMarzano jobban megsült, de ettől csak finom plusz karamell íz került bele - nem árt neki. Két villával dolgozva rakosgattam egyesével a paradicsomokat az üvegekbe igyekezve az egyenletes elosztásra.
A kinyomott paradicsom levekbe raktam a maradék zöldfűszert. Kb másfél óráig főztem, majd szitán átpasszíroztam. Ezután (kövezzetek meg) hozzáadtam 10 kisüveg sürített paradicsomot is, mert kell a kisüveg a csilinek és híg volt a paradicsomlé. Ezt addig főztem, még szűk felére besűrűsödött.
Végül fél literes üvegekbe töltöttem és bekupakoltam. Így lett 6 üveg sűrű passatám, ami nagyon jó levesnek, szószokba, stb. A nyitókép jobboldalán csak az első sor látszik ...
A sültek üvegét is felcimkéztem, és bezsúfoltam a kamrába. (Lásd nyitóképek...)
Folytatása következne, amikor újabb nagy adag érik meg egyszerre, de sajnos idén ez elmaradt a hiányzó vénasszonyok nyara miatt. Mindössze 4 liter passatát tudtunk főzni a tegnapig megérett, ám a sok esőtől kicsit felrepedezett paradicsomból.
Több meg már nincs a töveken...