Feleségem nincs itthon, én meg rákívántam egy nagy adag fasírtra. Nem a hagyományosra, hanem cukkínivel és sok fűszerrel (hogy egyesek fűszertemetőnek nevezhessék).
Mivel nagy adagot kevertem, többféle étel is lett belőle. Egy részét megettem azon frissibe, valamennyit megsülve vákuumzacskóztam és úgy fagyasztottam és egy kilónyi nyers anyagot is lefagyasztottam, amiből később töltött paprikát főztem.
Fasírt
Tökfőzelék
Töltött paprika
Nos, mivel már látható, hogy én itt egy posztban legalább 3 fogást főzök, megpróbálom legalább időrendi sorba szedni.
Első természetesen a fasírt alap. Ennek összetevői:
- 2,5 kg vegyes darált hús (sertés és marha)
- 3 db méretes cukkíni
- 3 fej vereshagyma
- 1 fej lilahagyma
- 5 tojás
- 6 szelet saját kenyerem (már szikkadtak voltak)
- 6 ek kukoricadara
- 4 ek kacsazsír
- 1 zöldpaprika
- 3 ek pirospaprika
- 1 ek kakukkfü
- 1 tk fehérbors
- 1 tk törött bors
- 1 ek majoranna
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk oregano
- 1 ek "kickin' chicken finger lickin'" fűszerkeverék, hogy csípjen is
- olaj a fasírt sütéséhez
- só
A darált húsokat kiolvasztottam és hozzákevertem az öt tojást. Apránként adagoltam a fűszereket és sót. Azután a morzsolt fűszerek is rákerültek.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A zöldpaprikát és a hagymákat megaprítottam, a kacsazsírt felhevítettem. A szikkadt kenyeret morzsáztam a késes aprítógéppel. A hagymák ás a zöldpaprika pedig a forró kacsazsírba került dinsztelni.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A cukkíniket robotgéppel lereszeltem.
Jöhetett a pirospaprika is a fasírtkeverékbe. A kicsit megsózott cukkínit is megpároltam kicsit kacsazsíron. A darált húst összedolgoztam a tojásokkal és a fűszerekkel egy nagy tálban. Hozzákevertem a kicsit megpárolt cukkínit is.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Rászórtam a kenyérmorzsát, elkevertem. Szórtam rá kukoricadarát bőven, mert én szeretem az ízét és be is süríti a keveréket. Összedolgoztam, kóstoltam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Próbasütöttem és jónak találtam.
Csináltam ropogós fasírgolyócskákat a durvára darált prézlimmel. Én ezt a prézlit általában 24 zsemléből csinálom, amikor a madarasban akciós. Remek zsemle illat van tőle a lakásban, amíg megszárad. Akkor pedig megy a robotgépbe a káposztareszelő kés alá. Így lesz ilyen nagyszemű.
![]() |
![]() |
Tökfőzelék:
- 1 spárgatök
- 1 fej vereshagyma
- 2 ek kacsazsír
- 1 kazal kapor
- 2 dl tejfel
- só
- ecet
A kertben volt még friss kapor, vettem hát egy kisebb spárgatököt és szedtem hozzá kaprot. A tököt kivájtam és legyalultam. Megszórtam sóval és 2 ek ecettel locsoltam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Egy kis zsíron hagymát pirítottam, amibe beleszórtam a kaprot. A tököt kicsavartam és hozzákevertem a dinsztelődő hagymához, ami kapott egy mokkáskanál pirospaprikát is a színe kedvéért.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Átforgattam, majd két deci tejfellel meghabartam. A fasírtot a sütőben sütöttem meg, nagyon finom ropogós lett. Kiraktam egy dobozba, amennyi fért és a tököt egy másikba. Így lett néhány napra ennivalóm :)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A maradék fasírtgolyók vákuumzacskózva a csodahüttőben végezték. Azért egy adagot kivettem a főzelékből és pár golyócskával megebédeltem.
Töltött paprika
- 14 TV paprika
- 3 dl saját sürített paradicsomlé
- 1 doboz hámozott paradicsom konzerv
- 1 komplett húsleves (nem ragozom, nagyon sok húslevest posztoltam már)
Én mindig húslevesben főzöm meg a töltött paprikát, és a levesből lesz sok paradicsommal a szósz.
Egy fazékba tettem a húsleves alapanyagokat, valamint az összes paprikacsumát. Biztos ami biztos, öntöttem bel egy besürített zöldség alaplevet is. Ment is ki az indukciósra. Egy pohár rizst összekevertem egy felaprított hagymával és lepirítottam. Kiolvasztottam a kilós fasírt alapot és felkevertem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A lepirult rizst felöntöttem másfélszeres forrásban lévő vízzel. A hagyma eléggé megpirult, de ez nagyon kellemes karamellizált ízt ad majd a tölteléknek. Amikor a rizs beitta a vizet, hozzákevertem a fasírtalaphoz.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Én egy kicsit mindig berántom a paradicsomszószt, ezért készült egy kis paprikás rántás. A fasírtalaphoz adtam még egy kis kukoricadarát, hogy testesebb legyen a töltelék. A gyönyörű vastag húsu TV paprikákat mind megtöltöttem a kikevert töltelékkel.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fazékba tettem a paprikákat és felöntöttem a húslevessel. Így főztem mintegy 30 percet, majd hozzákevertem a paradicsomokat is, és azzal is főztem fél órát. Én fétt krumplival szeretem, ezért egy kislábosban főztem egy szem krumplit feldarabolva köményes-sós vízben.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A paradicsomszószos töltött paprika kiadós mennyiség lett, ezért 4 dobozzal is került belőle a csodahüttőbe lefagyasztani.
Nos ez egy monstre poszt lett, bele is fáradtam.
Jó étvágyat hozzá!