A Li..-ben láttam meg egy 2 kilós doboznyi sertés lábat és körmöt, amire azonnal le is csaptam. Legalább egy kis adagot kell belőle főznöm!
Legalább annyit, amiből tudok vinni a rendelőbe is a kedvenc orvosaimnak.
Rövid a lista, de gazdagok az ízek:
- 2 kg friss körömpörkölt csomag
- 1/2 kg sertéscsülök a csodahüttőből
- 5 fej vereshagyma meg egy fél lila
- 2 kisebb fej fokhagyma
- 6 paprikacsuma
- 1 kis üveg paradicsompüré
- 1 kis üveg enyhe csilipaprikakrém
- 1 kis szál kolbász
- 3 füstölt csilipaprika (hogy a bogrács érzés is meglegyen)
- 3 fakanál házi disznózsír
- 2 ek pirospaprika (Farkas András féle)
- 1 tk köménymag
- só
- Gáz forrasztólámpa
A hagymákat, fokhagymákat megpucoltam és feldaraboltam. A kolbászt kicsi kockára vágtam. Egy méretes öntöttvas lábasban zsírt hevítettem, amibe beletettem a vágott hagymákat, a paprikacsumákat és a kolbászt. Adtam hozzá bőven a paradicsompüréből és a házi csilipasztából is (ez utóbbi nem volt csípős, csak ízes). Kevés dinsztelés után hozzáadtam egy magányos csilipaprikát meg a pirospaprikát és a köményt. Persze meg is sóztam.
Kicsit lepirítottam zsírjára és megpirítottam rajta a hús és bőrféleségeket. A disznóláb szép tiszta volt, nem is kellett leperzselnem (bár az meg ad egy extra ízt a pörköltnek). Felöntöttem vízzel, és elkezdtem főzni.
Egy idő után a további csilik mellett döntöttem - szeretik a csípőset az egészségügyben :)
Ezt azután áttettem a pici lángra, és vagy 5 órát főztem gyöngyözve fedő alatt.
Másnap főztem feldarabolt krumplit köményes-sós vízben, az remekül felissza a szaftot! Kivettem ebédre egy nagy tányérral, és istenesen belaktam belőle egy kis kovászos uborka támogatásával.
Kanállal ettem, oly puha volt a köröm.
Ezek után dobozokba kiporcióztam (néhányat a csodahüttő gazdagításához), és bevittem a rendelési időben oltóanyagként :) (lsd nyitókép)
Tökéletes lett - mint a nagykönyvben megírták volt!
U.i.:
Egy adagot felhasználtam egy körmös lecsóhoz ... REMEK!