Meg túrós, tejfölös, sajtos és szalonnás. Mint már említettem ehelyütt, a mángold igen szép lett idén. Szedni kellett szaporán, mert közelgett a szárazság. Lett belőle jó pár doboz püré, ami a fagyasztóban vár a sorára, és főztem egy jókora lábos spenót is. Nem akart fogyni. Kistesó kapott egy nagy szatyorral, ismerősöknek is vittem belőle, és még mindig volt. Nem volt mese, főzni kellett valamit. pár éve készült egy mángoldos-túrós pite, most ennek egy főtt tésztás változatát követtem el.
Hozzávalók:
- egy kazal mángold
- 60 dkg 10 tojásos szélesmetélt
- 45 dkg túró
- sok trappista
- temérdek cheddar
- rengeteg tejföl
- kevés kolozsvári szalonna
- 4-5 gerezd fokhagyma
- só
Fél kiló lisztből, öt tojásból és 2 dkg sóból szélesmetéltet készítettem.
A mángoldot alaposan megmostam, kiszedtem belőle az ereket és felcsíkoztam.
A szalonnát csíkokra vágtam.
A szalonnát kisütöttem abban a lábosban, amiben a mángoldot terveztem párolni.
A szalonnapörcöt és a zsír egy részét a kifőtt tésztának szánt lábosba szedtem, két kanál zsírt pedig egy tepsibe öntöttem.
A megmaradt zsíron megpirítottam egy diónyi fagyasztott fokhagymapépet.
Több részletben hozzáadtam a leveleket.
Fedő alatt kábé 15 percig pároltam, majd levettem a fedőt, és kipárologtattam a felesleges folyadékot.
A tésztát lobogó sós vízben kifőztem, majd összekevertem a kisült szalonnával és zsírral.
A tészta felét a tepsibe egyengettem, és ráhintettem a villával összetört túrót.
Erre jött a mángold és a trappista.
Ezután eligazítottam rajta a maradék tésztát, megkentem tejföllel és ráreszeltem a cheddart.
Hármas fokozaton egy órán át sütöttem.
Kicsit hagytam hűlni, aztán vágtam egy kockával.
Tuti kaja lett. A mángoldnak ugyebár nem sok íze van, és az a kevés sem nagyon finom. Ez esetben a tengernyi tejtermék jóvoltából szinte semmit nem lehetett érezni belőle, legfeljebb annyit, hogy mindjárt kipukkanok.