Hamburger a mozdonyban
Csaltam, mert kész hamburgerpogácsát vettem a L..l-ben, ahol éppen akciós volt. Mivel egyszer már kóstoltuk, mindjárt 7 csomag jött haza, hogy legyen a fagyasztóban szűkösebb esztendőkre. Szóltam a fiamnak, hogy hozzon a Pékdoktortól bucit, de fél óra múlva lebeszéltem róla.
Ennél egyszerűbb tésztát nem is csinálhatott volna a robotgép :) Most látom csak, hogy már posztoltam Limara receptjét. A fenti kép is abból a posztból származik.
A szokásos hozzávaló lista (4+2 személyre):
- 60 dkg BL80-as fehér kenyérliszt
- 3 dkg Búzasikér (bár ezt a lisztet nem nagyon kell feljavítani)
- 2 dkg friss Élesztő
- 2 ek Cukor (ezek a bucik általában édeskések)
- 2 dl langyos Tej (elfelejtettem felmelegíteni, hűtőhideg ment a tésztába, de nem ártott meg)
- 4 dkg finom Olaj
- 1 tk Só
- 1 Tojás
- 25 dkg görög Joghurt (10 dkg-ot ír a recept, de nem volt elég)
- 10g Aszkorbinsav (a kenyérsütésnél hozzászoktam)
- +1 Tojás és 2 ek Tej a kenéshez
- 1 ek fekete Szezámmag a szóráshoz
- majonéz, ketchup, lilahagyma, csalamádé (a fiam a retró burgert szeretik), nagy paradicsom
A tészta hozzávalóit mind a robotgép keverőtáljába mértem (kivéve a kenés/szórás anyagait). Az eredetileg megadott 10dkg joghurt nagyon kemény tésztát eredményezett, ezért kanalaztam bele még 15 dekát. A görög jöghurt amúgy is kevesebb nedvességet tartalmaz.
A hamburgerpogácsából félretettem hetet (négyen vagyunk, és vigyenek a gyerekek estére), a másik nyolcat pedig levákumozva a csodahüttőbe száműztem.
A tésztát alaposan kidagasztattam a géppel, majd letakarva ment a délelőtti napsütésre megkelni. 2 óra melengetés alatt szépen megkelt, ki is borítottam a nyújtólapra. Kézzel ellapogatva kerekre formáztam és nyolc részre vágtam (merhogy 8 pogácsát tettem félre a hamburgerhez). Ezekből kerek zsemléket formáztam (látszik, hogy nincs nagy gyakorlatom zsemlekészítésben), ami ment a sütőlapra. A másik tojást 2 ek tejjel és kis sóval kikevertem. Közben a bucik letakarva 10 percig pihentek.
A bucikat megkentem a tojásos tejjel (ment mellé is, de mindenki hibázhat). Megszórtam enyhén a szezámmaggal, és még 25 percig kelesztettem. Ekkor betoltam a 180C fokra előmelegített sütőbe. 20 perc mulva ránéztem, de ráfért még öt perc sütés.
A grill begyújtóhengerét félig faszénnel, félig gyümölcsfaágakkal megtöltöttem, és begyújtottam. Amikor már leégett a faág és csak parázs volt, rátettem a húspogácsákat. 4 percig sült az egyik oldala, majd megfordítva kapott további 2 percet.
A bucikat felezve fel kellett volna tennem a parázsra kicsit, de ez a harmadik házi hamburgerem életemben: elfelejtettem!
Innentől már a gyerekek dolga volt a szendvics elkészítése.
Ahogy számítottam, a maradék kettőt elvitték haza vacsorára ...
A bolti pogácsa igazán jól volt fűszerezve - nem igényelt semmi extrát!